Въпрос за програма

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

младши ентусиаст
Аватар
Местоположение: софия в тих квартал,вчера убиха 2ма ,3 ма.Стрелбище

Въпрос за програма

Мнение от pepibmwe30 » 19 Дек 2006, 21:26

Направих си клипче на програмата SONY VEGAS 7b , което е с времетраеност 5 минути , обаче е голямо 1.07 GB.
Дали някой от вас да знае някаква програма за смаляне на размера?
И дали като се намали размера ще стане гадно качеството?
Изображение

Абе като се качиш на БМВ после други коли не ти се карат нали!

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Митко Ганчев » 19 Дек 2006, 21:46

VirtualDub
Много добре работи, може да кодира с всички кодеци, които имаш инсталирани на компа. Малко е далече от юзър френдли интерфейса ама работи безотказно;)
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от Fking » 19 Дек 2006, 22:45

и със самия вегас можеш да го направиш

избираш, file > render as > и там или ползваш готов template за настройките или си играеш ти да ги сетнеш, ако не си наясно, по-добре пробвай няколко templates, докато видиш че резултата те задоволява

естествено и с virtualdub, ще стане, но ще ти трябва повече време да разучиш интерфейса, които е далече от интуитивен :)

ентусиаст
Аватар

Мнение от Fking » 19 Дек 2006, 22:47

забравих да добавя
щом 5 мин ти е 1ГБ, то най-вероятно ти е в raw avi, формат, което ще рече че няма никаква компресия в момента
т.е. ако използваш компресия с високи параметри за качеството (ориентирай се към .wmv или .mpeg файлове) качество няма да загубиш, поне не видимо :)

успех!

'2002' fanatic
'2002' fanatic
Аватар
Кара: '08 Swift Sport, '73 BMW 2002tii

Мнение от alpina-ma6inata » 19 Дек 2006, 23:01

Video Convert master. ;)
'73 2002 tii Golf #2719550
2x Alpine white E30's
-------------------------------------
The BMW 2002 tii VIN 2719550 was manufactured on July 3rd, 1973 and delivered the same day to the BMW dealer Zeiss & Schwärzel in Mannheim. The original colour was Golf, paint code 070.
The BMW 320i touring VIN EA91537 was manufactured on September 14th, 1990 and delivered on September 19th, 1990 to the BMW dealer Autohaus Bärwald in Lampertheim (Germany). The original colour was Alpinweiß 2 (Alpine White), paint code 218.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Местоположение: софия в тих квартал,вчера убиха 2ма ,3 ма.Стрелбище

Мнение от pepibmwe30 » 20 Дек 2006, 15:20

Благодаря ви Колеги 8)
Изображение

Абе като се качиш на БМВ после други коли не ти се карат нали!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: m52 e36
Мечтае да кара: е38 ;)
Детайли за колата: е36

Мнение от t0sh » 20 Дек 2006, 18:34

Fking написа:...(ориентирай се към .wmv или .mpeg файлове) качество няма да загубиш, поне не видимо :)

успех!

:kuku: :kuku: :kuku: :nono: :nono: :nono:

аз лично бих линчувал виртуално всеки който създава .wmv формат (без коментар просто) - а .mpeg-а е слаб. незнам защо даваш абсолютно неадекватни съвети - и ще има кой да се върже.

na xvid какво му е? divx? чел ли си как компресират само тези 4-те споменати и защо са разликите в качесто/големина по принцип?
все едно го посъветва да си сипе в БМВ-то ползвано масло пресотяло 20 години в гниещ запорожец, понеже водата не ставала. сравнението е 1:1
:kuku:

ентусиаст
Аватар

Мнение от Fking » 20 Дек 2006, 19:27

Я по-спокойно реагирай че яко ме нервираш!

.wmv i mpeg препоръчах от гледна точка на usability
за другите гледащия трябва да инсталира кодеци допълнително

а тези 2-та плейват без проблем на повечето машини

също така, тъй като е новак в областта съм посочил само контейнера, а не примерно конкретно wmv9 i mpeg4

и това са неща които най-лесно ще направи с sony vegas-a

съмнявам се, имайки предвид че човека не се занимава професионално, да го интересува някой друг MB повече или по-малко

интеревува го да си гледа видеото без проблеми и да е с разумен размер

ето защо съвета ми е доста адекватен имайки предвид конкретната ситуация

също в цитата си пропуснал частта където изрично казвам да не занижава много параметрите за да не губи качесто осезаемо.....

ясно???

п.с.
научи се да говориш нормално с хората

t0sh написа:
Fking написа:...(ориентирай се към .wmv или .mpeg файлове) качество няма да загубиш, поне не видимо :)

успех!

:kuku: :kuku: :kuku: :nono: :nono: :nono:

аз лично бих линчувал виртуално всеки който създава .wmv формат (без коментар просто) - а .mpeg-а е слаб. незнам защо даваш абсолютно неадекватни съвети - и ще има кой да се върже.

na xvid какво му е? divx? чел ли си как компресират само тези 4-те споменати и защо са разликите в качесто/големина по принцип?
все едно го посъветва да си сипе в БМВ-то ползвано масло пресотяло 20 години в гниещ запорожец, понеже водата не ставала. сравнението е 1:1
:kuku:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от t0sh » 20 Дек 2006, 19:50

аз пък като човек работещ в ИТ сферата и занимавал се И като хоби с кодиране, освен няколкото предмета в университета включващи всякаква графика (не в Бъглария!) мога да ти кажа че съвета ти е грешен. първо едва ли има машина на която се гледат клипове и да няма divx / xvid - така че тази 'usability' гледна точка абсолютно отпада.

второ няма значение кое wmv / mpeg ще е общо взето - и двете са боза за днешните стандарти. ако ми свалиш размера поне наполовина в сравнение с divx/xvid и той има поне наполовина такова качество, тогава ще си говориме. в най-добрия случай само едното ще е наполовина.

и не мога да реагирам съвсем спокойно, когато се раздават съвети които грам не са 'съвети' - ако се случи да се изказвам случайно за нещо в което не съм сигурен, или слагам въпросителни, или много 'ако' - а ти си го насочил право в бозата. Направи си един опит с читав recoder и кодеци, защото като гледам не си сравнявал.

п.с. ако не ти се занимава просто се замисли защо всички dvd рип-ове (нови филми) излизат xvid/divx, а НИТО ЕДИН не е mpeg/wmv ако на теория е подобно качеството. също защо (почти) всички (лошокачествени) клипчета в нета са mpeg/wmv.
ако не ти помогне, прочети поне как кодира mpeg и как divx

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Митко Ганчев » 20 Дек 2006, 20:06

Комши, що се палиш чак толкова?? Никой не е длъжен да разбира от кодиране, още по-малко хора го учат на ниво университет;) Човека е дал един вариянт за решение на проблема, може да не е най добрия ама все ще се вижда нещо от клипчето;) Ако толкова не му харесва качеството, ще си каже :idea: Peace;)
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от Fking » 20 Дек 2006, 20:19

така
в една генерална ситуация ти, би бил прав
но в конкретната, имайки предвид,
че съвета ми идва от това че може направо да ползва sony vegas, за да си спести усилията по търсене и разучаване на друг софтуер (а там по default divx/xvid не се поддържа)

че е неопитен и иска еднократно да конвертне видео в приемлив размер с приемливо качество

смятам за неправилно крайното ти мнението относно НЕадекватността на съвета ми

също се съмнявам за огромните разлики за които говориш (големина и качество)
но наистина не ми се занимава да тествам така че това го проускам

относно usability-то
аз като човек с цяла мрежа от комерсиални сайтове, посещавани от 10-ки хиляди хора дневно (не Български сайтове), продаващи intangible stuff, голяма част от които видео, ти казвам че компютрите на които се гледат клипове, но няма никакви допълнително инсталирани кодеци, са МНОГО, определено по-голямата част като процент....

което ме кара да се замисля, ако divx/xvid беше толкова по-добре, защо все още навлизането му не е масово?

ентусиаст
Аватар

Мнение от Fking » 20 Дек 2006, 20:21

Също така си признавам, че поради споменатия usability проблем, опита ми с divx/xvid е силно ограничен.
Просто пазара все още не го позволява

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от t0sh » 20 Дек 2006, 21:20

Fking написа:...
относно usability-то
аз като човек с цяла мрежа от комерсиални сайтове

...

което ме кара да се замисля, ако divx/xvid беше толкова по-добре, защо все още навлизането му не е масово?

според мен сам си си отговорил на въпроса без да се замислиш какво те питах :)

в нета масово се ползва mpeg/wma заради usability da, но и поне толкова защото не са претенциозни към големината, за голяма сметка на качеството. И обикновено се пускат реклами и подобни low quality за да не товарят трафик.

аз лично нов dvdrip на филм не съм видял друго освен xvid/divx (т.е. виждал съм точно за 2 секунди преди да го изтрия) поради качеството.

и тъй като в интернет компресираш яко (демотата особено) защото трафика е пари (поне докато не зарибиш да си платят за high quality нали), обемите за low qualityса приблизителни, и тогава usability си казва думата след като е напрактика все едно ;)

mitko19 - човека пита как да си направи домашно видео, предполагам иска добро качество без да му заема 1gb за 5 минути, така че според мен си остава оптимално xvid/divx а с другите по-добре да не почва. Аз не бих си пазил филм mpeg, нито wma - по-добре да си пази raw avi-то

а за добър размер с качество на картина и звук което в домашни условия няма да видиш разликата ИЗОБЩО между ДВД филм и xvid-а (говориме 17-21" екран), компресията е средно някъде 5:1 ! говориме без ГРАМ разлика. Ако иска грам разлика която вижда при МНОГО взиране и търсене на разлки по screeshot-ове (общо взето пак без разлика) се постига и над 8:1.
(елементарна сметка едно двд е 4.7 GB, рипва се на 730Mb обикновено, и изглежда ДОБРЕ - средно 7:1)
това ако някой го направи с mpeg/wma - да се похвали ;) ако изобщо може без особена загуба на качество колкото и да с е'помпат' настройките, което дори с последните им версии които вече признавам не следя, крайно ме съмнява предвид политиката и насочеността им (горе писах)

заключение - който се занимава с филми и видео, е недопустимо да няма xvid/divx кодеци, защото след 1-2 години ще се бие в главата какви бози пази в лицето на mpeg/wva формат ;)
кодеците са под мегабайт!
линкче да дам? :)

п.с. divx/xvid просто не е продукт на microsoft за да се наложи ОФИЦИАЛНО (говориме вграден с windows), но е АБСОЛЮТНО наложил се отдавна МАСОВО!!
защото пак подесетвам няма човек който е глeдал поне 1 филм вкъщи на pc-то и да няма такъв кодек или player който да може да го play-не! нито пък можеш да ми покажеш DVDrip от 2002-ра насам примерно, който е нещо различно, да не говориме пък за wma/mpeg (защото SVCD се среща още тук-там има и неуспешни опити за rip :mhihi: )

ае стига по темата :)

Назад към Извън Темата