Желание за емиграция, къде и защо?
Модератор: Общи модератори
- magareto_yori
- ентусиаст
-
- Кара: е21
Re: Желание за емиграция, къде и защо?
Някой много ви е наплашил с тия данъци
За Норвегия нормалното е около 35%

- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
- bam-bam
- старши ентусиаст
-
- Кара: Е39
- Мечтае да кара: Е92
От заплатата.
Мой комшия при 3к каза, че му спират 1к за данъци и всичко.
Но пък си купи жилище за 50к в Бг и кара нова инсигния, та явно не е драма, колко ти спират, а какво може да си позволиш с остатъка.
Да не говорим утре като им хване социалките на 60+, стига да е жив и здрав.
По мои наблюдения България след 20-30 години ще стане страна с доста богати пенсионери като цяло
Но пък си купи жилище за 50к в Бг и кара нова инсигния, та явно не е драма, колко ти спират, а какво може да си позволиш с остатъка.
По мои наблюдения България след 20-30 години ще стане страна с доста богати пенсионери като цяло

- magareto_yori
- ентусиаст
-
bum_bum написа:35% от заплатата или от печалбата?
Аз като работник взимам примерно 200кр на час от,които 35% ми се отделят автоматично от работодателя при плащане на заплатата. Ако имаш фирма е друга хавата. Процента се променя в зависимост от това колко изкарваш.Мисля до 50к крони е 0. После прогресивно до към 47%. Незнам много ли е, малко ли е ама на мен ми допада идеята децата ми да учат безплатно,да ползват безплатно зъболекар до 18г възраст и други тям подобни.Междувременно аз съм в бащинство в момента за 2.5 месеца като ми плащат 100% от средната ми заплата за последните 6 месеца.
- magareto_yori
- ентусиаст
-
bam-bam написа:От заплатата.
от тия около мен никой не говори за България. Влече ги някъде на топло,ама не точно наще ширини. Аз лично се виждам да паса овцете по фиордите и да фащам пъстърва

- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
magareto_yori написа:Някой много ви е наплашил с тия данъциЗа Норвегия нормалното е около 35%
Не, че 35% са малко данъци по каквито и да е стандати, особено като почнеш да правиш повечко пари... но пак ни занасяш, не знам дали нарочно го правиш

- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
В Канада данъците растат в геометрична прогресия. Но при ниските ставки забрави директно едни 25%. Отдалеч всичко изглежда прекрасно и сблъсквайки се със системата разбираш, колко си .... оплоден.
- magareto_yori
- ентусиаст
-
Доходи 465 692
Платени данъци 156 647
Само да вметна, че си здравно осигурен от момента в който се регистрираш в Норвегия. Може и един ден да нямаш работен.
Платени данъци 156 647
Само да вметна, че си здравно осигурен от момента в който се регистрираш в Норвегия. Може и един ден да нямаш работен.
- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
Моя грешка, все ги бъркам тези с Финладия. Норвегия имат петрол и тва ги измъква.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- vvasilev1
- старши ентусиаст
-
- Кара: 318td compact '03
- Мечтае да кара: M3
- Детайли за колата: с две порти
magareto_yori написа:bum_bum написа:35% от заплатата или от печалбата?
Аз като работник взимам примерно 200кр на час от,които 35% ми се отделят автоматично от работодателя при плащане на заплатата. Ако имаш фирма е друга хавата. Процента се променя в зависимост от това колко изкарваш.Мисля до 50к крони е 0. После прогресивно до към 47%. Незнам много ли е, малко ли е ама на мен ми допада идеята децата ми да учат безплатно,да ползват безплатно зъболекар до 18г възраст и други тям подобни.Междувременно аз съм в бащинство в момента за 2.5 месеца като ми плащат 100% от средната ми заплата за последните 6 месеца.
Колега, прибират ти 35% и казваш, че зъболекар и образование са безплатни??
Изпратено от моят F3111 с помощта на Tapatalk
- vvasilev1
- старши ентусиаст
-
magareto_yori написа:bam-bam написа:От заплатата.
от тия около мен никой не говори за България. Влече ги някъде на топло,ама не точно наще ширини. Аз лично се виждам да паса овцете по фиордите и да фащам пъстърва
То голяма файда, че цял живот си бил на студено и тъмно, а на 67 години ще се заселиш на топло:) Айде нема нужда.
Изпратено от моят F3111 с помощта на Tapatalk
- host
- старши ентусиаст
-
- Кара: 320i
- Детайли за колата: e36 coupe
Кой ще доживее до 60+ в най-кофти градовете за здравето в Европа?
Sent from my GT-I9505 using Tapatalk
Sent from my GT-I9505 using Tapatalk
- magareto_yori
- ентусиаст
-
Наречи ме извратен,но на мене тоя студ ми харесва. А най-якото са белите нощи. Тук дето съм аз зимата се стъмва към 15.00-16.00.
Иначе здравеопазването е безплатно,а денталните услуги до 18г възраст. При някои случеи и след това.
Образованието е безплатно в държавните училища. Моите учат в частно и плащат такса колкото в детската градина. Детските градини се заплащат по около 3к крони на месец.Ако детето ти седи вкъщи ти плащат помощи,които варират според възрастта. За дете между 1 и 2 години взимаш по 6500 кр на месец,сега от август ще са по 7500. Иначе нормалните детски са мисля 970кр/дете на месец до 18г възраст.
При майки,които не са работили и имат дете се плаща първоначална помощ 65к крони (по спомен).
Другото хубаво е ,че имаш право на 5 седмици платен отпуск. Платен значи минимум 11,4 процента от годишния ти доход ПРЕДИ данъци.
Има много други хубавинки,за мен най-хубавото е,че нещата работят в синхрон в по голямата си част. Кажи речи всичко дето се сещаш свързано с институции тук може да стане с няколко клика докато си пиеш бирата.Включително да си купиш/продадеш кола или имот примерно. да си отвориш фирма,даси платиш данъците,да си запазиш час при лекаря или да си смениш личния такъв. Като цяло с институции не съм се занимавал лице в лице повече от 5 пъти,като последният път беше за смяна на книжка,като цялата процедура отне не повече от 10 мин с чакане,снимка и попълване на документи.
Въобще мога да ви пиша небивалици цял ден просто незнам има ли смисъл.
Иначе здравеопазването е безплатно,а денталните услуги до 18г възраст. При някои случеи и след това.
Образованието е безплатно в държавните училища. Моите учат в частно и плащат такса колкото в детската градина. Детските градини се заплащат по около 3к крони на месец.Ако детето ти седи вкъщи ти плащат помощи,които варират според възрастта. За дете между 1 и 2 години взимаш по 6500 кр на месец,сега от август ще са по 7500. Иначе нормалните детски са мисля 970кр/дете на месец до 18г възраст.
При майки,които не са работили и имат дете се плаща първоначална помощ 65к крони (по спомен).
Другото хубаво е ,че имаш право на 5 седмици платен отпуск. Платен значи минимум 11,4 процента от годишния ти доход ПРЕДИ данъци.
Има много други хубавинки,за мен най-хубавото е,че нещата работят в синхрон в по голямата си част. Кажи речи всичко дето се сещаш свързано с институции тук може да стане с няколко клика докато си пиеш бирата.Включително да си купиш/продадеш кола или имот примерно. да си отвориш фирма,даси платиш данъците,да си запазиш час при лекаря или да си смениш личния такъв. Като цяло с институции не съм се занимавал лице в лице повече от 5 пъти,като последният път беше за смяна на книжка,като цялата процедура отне не повече от 10 мин с чакане,снимка и попълване на документи.
Въобще мога да ви пиша небивалици цял ден просто незнам има ли смисъл.
- vvasilev1
- старши ентусиаст
-
Със сигурност има хора, които се чувстват по-добре на хладен климат.
Това с електронните услуги си е безспорна благинка.
Това с електронните услуги си е безспорна благинка.
- madafaka_donkele
- младши ентусиаст
-
vvasilev1 написа:То голяма файда, че цял живот си бил на студено и тъмно, а на 67 години ще се заселиш на топло:) Айде нема нужда.
А баш. Аз 3 месечните ни зими едва понасям, па да ми е постоянен студ 10 месеца на годината

BMW_POWER написа:В Канада данъците растат в геометрична прогресия.
На доста места е така.
За 5000-те хилки в BG - всъщност цифрите са за 5к евра.
За Швейцария - да, там не са високи данъците, покрай Германия и Австрия е изгоряла Швейцарията

Било ОК данъците да са високи щото (теоретично) много неща са ти безплатни и не била голяма драмата с високите данъци. Ми да, ама не

За пенсиониране е ясно - в момента сме на дъното. Прогнозите не са за нещо по-добро, ама кой па може ясно да предвиди кво ще е след 20-30г. в България и по света? Аз имам някаква ултра минимална надежда с тези ДЗПО-та, които вкараха. Да, най-вероятно, като започне първата вълна хора да се пенсионират и да почнат да си взимат допълнителните пенсии, един по един изкуствено да фалират разните застрахователни компании, ама...
Специално пак за Германия, Австрия и Швейцария другия голям deal breaker e езика. Големи патриоти, които не правят никакви компромиси и държат да го знаеш не на начално, а направо средно ниво и то минимум. В повечето обяви, като гледах направо си пише fluent или advanced. А, не е като да не го говорят английския. Просто го мразят. Швейцария до последно имаше някакви ограничения за българи и румънци. Миналата година се говореше, че ще падне, ама дали падна или не не знам. Началото на 2016-а бях си намерил много добра позиция в ETH Цюрих, но ме резнаха заради ограниченията. По същия начин преди година и нещо бях намерил и позиция в ЕЦБ във Франкфурт и им исках 60к и пак ме резнаха, въпреки, че всички интервюта ги минах безпроблемно, без запъване, с правилно отговорени въпроси и т.н.
Та не знам къде дават 3к чисти за начинаещ инженер в немско, ама е факт, че за senior IT изглежда им идва много. За безплатните доктори не съм ходил, не знам, ама тук сефте прочетох за доволни от немското здравеопазване