Снемане вентилатор парно n42

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар

Снемане вентилатор парно n42

Мнение от ivan_krilov » 02 Фев 2017, 15:49

Здравейте! Има доста видеа и diy в нета за това, как се сваля вентилатора на парното на Е46, но всички, които намирам, са на бензинови шестаци. При N42, явно самия мотор е по-нагоре и няма вадене. При демонтажът замина едната турбина, та за новия вентилатор ми се иска повече да внимават :) Всякакви насоки са добре дошли! Предлагат ми сваляне на всмукателя, което си е играчка или разкачане на задния край на мотора?! Евентуално и вкарване с едната турбина само, а после набиване на другата на място. Това ли са всички варианти, че нещо не ме кефят и трите? Мерси!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E46 318i 98
Мечтае да кара: Електромобил...

Re: Снемане вентилатор парно n42

Мнение от vavilon » 02 Фев 2017, 16:03

Пусни чистачките и ги спри почти във вертикално положение, за да ти се отдръпнат рамената долу в ДВГ отсека.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от ivan_krilov » 02 Фев 2017, 16:38

Така и направихме, то иначе е невъзможно. Не се получи, обаче. Чудя се, ако махна целия механизъм на чистачките, дали ще е по-добре, но май горната ламарина ще пречи тогава?!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: '12 BMW F10
Мечтае да кара: самолет

Мнение от oci » 02 Фев 2017, 23:11

ivan_krilov написа:Така и направихме, то иначе е невъзможно. Не се получи, обаче. Чудя се, ако махна целия механизъм на чистачките, дали ще е по-добре, но май горната ламарина ще пречи тогава?!

Механизъма на чистачките се маха задължително, то и без него е зор.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от ivan_krilov » 04 Фев 2017, 14:55

В крайна сметка реших да махна едната турбина. Получи се учудващо лесно. Малко ме притесняваше монтажа вътре в кухината, но се оказа, че повече ме затрудни наместването на клапите :mhihi: Та така! Благодарности на отзовалите се и един съвет: Не винаги таралежът е виновен! Повредих няколко, докато разбера, че същинския проблем е в мотора, по- точно затегналите му лагери. Интересното при мен беше, че при директно подаване на напрежение ( не през таралежа), вентилатора се развърташе силно, нормално, без странични шумове. Чак когато замерих протичащия ток, започнах да сглобявам общата картна на проблема, така че проверявайте!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: '12 BMW F10
Мечтае да кара: самолет

Мнение от oci » 05 Фев 2017, 20:42

ivan_krilov написа:В крайна сметка реших да махна едната турбина. Получи се учудващо лесно. Малко ме притесняваше монтажа вътре в кухината, но се оказа, че повече ме затрудни наместването на клапите :mhihi: Та така! Благодарности на отзовалите се и един съвет: Не винаги таралежът е виновен! Повредих няколко, докато разбера, че същинския проблем е в мотора, по- точно затегналите му лагери. Интересното при мен беше, че при директно подаване на напрежение ( не през таралежа), вентилатора се развърташе силно, нормално, без странични шумове. Чак когато замерих протичащия ток, започнах да сглобявам общата картна на проблема, така че проверявайте!

Точно това е причината за често развалящи се таралежи.

Назад към E46