Желание за емиграция, къде и защо?
Модератор: Общи модератори
- alekangg
- кандидат ентусиаст
-
Добре е описал колегата dextuar. Само едно не е разбрал, че в целия свят е нормално да ти се усмихват, макар да не се радват като на пръв приятел. Това е все едно да кажеш добър ден или поздрав, без значение колко ти е приятен другия. Нещо което в България не се казва много, включително между съседи, които са се виждали години наред в блока. Естествено усмивка ще има само за приятели или роднини, така повече ли ви хареса?
Явно да, понеже постоянно се повтаря мантранта за лицемерната усмивка по света. Явно лошото гледане е по-добре за някои, точно по този поглед се познават българите в чужбина, ако ще да са там от 10год.
Явно да, понеже постоянно се повтаря мантранта за лицемерната усмивка по света. Явно лошото гледане е по-добре за някои, точно по този поглед се познават българите в чужбина, ако ще да са там от 10год.
- Dextuar
- старши ентусиаст
-
- Детайли за колата: 440i
Re: Желание за емиграция, къде и защо?
Колега, моля те само да не ми казваш какво съм разбрал. Или смяташ, че си доста по-напред с материала и ще ни отвориш очите? Посещавал съм достатъчно страни и то не за ден-два и по лицемерно поведение от това на немците не съм виждал. Но при тях това е доста исторически повлияно. Тяхната псевдо толерантност и добро отношение са пословични. Та нали, да не си раздаваме оценки
Отделно лично аз предпочитам да не ми се усмихнеш, отколкото да ме гледаш в очите като първи приятел и след това да те чуя как ме одумваш. Та разни хора - разни идеали.

- Grozdanoff
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E39 528i
- Мечтае да кара: E39 ALPINA B10
И все още не си говорим за емиграция, а за БГ гастърбайтери и гурбетчии в Германия и др. държави. dextuar тук не говоря за теб, защото ти си учил там! Визирам другите българи в мнението ти, защото гастърбайтер в Германия и аз познавам и е жалка работа. На брат ми баджанака му го зарибяваше "идвай баджо, избощно не му мисли, животът тук е прекрасен, всичко е чудесно". Какво става, ами брат ми отива там и той надъх да види баджо и вижда, че баджо работи 6 дни в седмицата и понякога 7 за някакъв сърбин и на баджо му се е*бава мамата, и баджо буквално се разревал като брат ми си тръгнал! ОБАЧЕ!!! Баджо е гр. Провадия и нито сега, нито на времето е имал амбицията да стане човек. Висше няма, защото като е бил на 18г философията му е била да бачка, за да си купи c-class и да я спира всяка вечер пред хоремака, за да покаже превасходството му с мерцедеса на село. Еми няма как баджо да е доволен в Германия като няма нито образование, нито знае немски като хората.
Един още по-безумен пример: https://www.facebook.com/porazyavaschta ... =3&theater
За такива хора ли ще си говорим в темата ? Точно за такива хора маи ставаше въпрос, за които някои колеги разправяха, че им било много трудно и ревяли ! За тези примери не се и съмнявам, че им е трудно!
Мен ми се щеше някой да сподели нещо и да си говорим за хората в чужбина, които не са със средно образование без профил и са над IQ90. Защото както ли да ми кажете, че ми е бедна фантазията и че нямам представа и др. ще кажа, че кадърните хора емигранти, които аз познавам са успели...но те не са отишли с идеята "повече пари, по-лесно се правят пари", говоря за хора, които са отишли там с идеята, че искат да станат граждани на тази държава,и че трябва да се учи/преквалифицира според стандартите на дадената държава и да се свикне с тяхната култура.
Лично на мен ми се върти идеята за емиграция, гастърбайтер няма да стана !
Един още по-безумен пример: https://www.facebook.com/porazyavaschta ... =3&theater
За такива хора ли ще си говорим в темата ? Точно за такива хора маи ставаше въпрос, за които някои колеги разправяха, че им било много трудно и ревяли ! За тези примери не се и съмнявам, че им е трудно!
Мен ми се щеше някой да сподели нещо и да си говорим за хората в чужбина, които не са със средно образование без профил и са над IQ90. Защото както ли да ми кажете, че ми е бедна фантазията и че нямам представа и др. ще кажа, че кадърните хора емигранти, които аз познавам са успели...но те не са отишли с идеята "повече пари, по-лесно се правят пари", говоря за хора, които са отишли там с идеята, че искат да станат граждани на тази държава,и че трябва да се учи/преквалифицира според стандартите на дадената държава и да се свикне с тяхната култура.
alx написа:Маратона април го избягах грубо за 3 часа което за аматьор като мене хич не е зле- рова е квалификационно време на две възрастови групи под моята. Висок съм малко над 180см и тежа 82кг сутрин… пиша ги тези неща щото явно нещо правя вярно
В момента в Германия има работа за всеки.Изискванията основно са да знаете що годе немски и да ви се работи.Ориентирайте се обаче към малките градчета и селата около тях.Живота си е като по татово време и имате всички условия за нормален живот.Хората там са спокойни и улегнали.Няма го хаоса и престъпноста на големите градове.С деца или поединично няма никакво значение,но никога без осигурена работа.Във всяко населено място ще намерите бюро по труда и в него пълната информация за региона.Пращате си молбата до работодателя,който си изберете и чакате до три седмици.Можете да пращате наведнъж на колкото си искате,пък нека да успеете навсякъде,имате и право на отказ.Отговор има винаги.Най-добре е да използувате интернет като първоначален контакт от там където сте в момента.При положителен отговор ще получите дата и час за телефонно интервю.Ако ви харесат идва и договора.Масово е шестмесечен с три месеца изпитателен срок.До края на първите две седмици всеки ден е свободен за вас и за вашите работодатели да се разкарате без последствия или да ви разкарат без такива.Заплащането навсякъде е почасово.С всяка заплата получавате подробен фиш за платени осигуровки,данъци и т.н.Минимума е 8.50 евро на час.Те по принцип се дават само от фирмите посредници за работа.Там е най-лесно да си намерите работа,но не си заслужава загубеното време.Квартирите в големите градове са труднонамираеми до недостъпни като начало.В малките населени места е до късмет,но минимума се върти около 300 до 400 евро за отделна стая за месец с всичко вътре като разход.Храната е грубо,без твърдия алкохол около 200 евро на месец за човек с нормални параметри в ядене и пиене.До месец се ориентирате съвсем нормално в обстановката.Независимо какъв ви е автомобила е добре да е с вас.Изключително е необходим по малките населени места.Например,може квартирата да ви е на двайсетина километра от работата,а магазина на още толкова в обратна посока.При осигурена работа горивото като разход ви е последната грижа.Полицията ще ви спира от време-на време,но това си е само около пет минути загубено време,за проверка на документите.Основно въпросът е имате ли книжка,която като покажете я гледат умно няколко секунди и проверката приключва.Ако сте кротки,не правите проблеми и си гледате работата и живота може с години да не видите жив полицай.Иначе за уж дребни неща,ако звънне за вас някое бабе, може да ви се изтърсят поне десетина автомобила,барабар с пожарната и линейките.Това го пускам за неходилите в странство.Който е ходил да допълва.Другото което искам да допълня е,че имате ли семейство е добре да сте заедно.Печален факт е,че ще намерите много нови неща,а ще си загубите семейството.Разстоянията и времето не са шега работа.Подгответе се и че ако децата ви са малки,до около 12-13 да знаете,че ще си говорите с тях на местният език след време.Това е неизбежно.Толкова засега.
- Dextuar
- старши ентусиаст
-
Без да изпадам в излишни обяснения, защото не целя да убеждавам когото и да било, хората, за които аз говорех, си бяха точно емигранти, а не гурбетчии! Бяха завършили в Германия и след това останали да работят и живеят там. Много от тях взеха и немско гражданство и отчаяни се опитват да създадат семейства там.
- (bubsa)
- старши ентусиаст
-
- Кара: F10
Grozdanoff написа:И все още не си говорим за емиграция, а за БГ гастърбайтери и гурбетчии в Германия и др. държави. dextuar тук не говоря за теб, защото ти си учил там! Визирам другите българи в мнението ти, защото гастърбайтер в Германия и аз познавам и е жалка работа. На брат ми баджанака му го зарибяваше "идвай баджо, избощно не му мисли, животът тук е прекрасен, всичко е чудесно". Какво става, ами брат ми отива там и той надъх да види баджо и вижда, че баджо работи 6 дни в седмицата и понякога 7 за някакъв сърбин и на баджо му се е*бава мамата, и баджо буквално се разревал като брат ми си тръгнал! ОБАЧЕ!!! Баджо е гр. Провадия и нито сега, нито на времето е имал амбицията да стане човек. Висше няма, защото като е бил на 18г философията му е била да бачка, за да си купи c-class и да я спира всяка вечер пред хоремака, за да покаже превасходството му с мерцедеса на село. Еми няма как баджо да е доволен в Германия като няма нито образование, нито знае немски като хората.
Какво чакаш?Гошо или Пешо от форума да ти кажат,че е супер и да тръгнеш ли?!?
Щом си сигурен,че ще си по-добре не го мисли,а действай.Да видиш и ти,че пинко не е толкова розов

И да...много хора клъвнаха,че всичките им приятели в странство са преуспяли

- Bogat-Beden
-
-
- Кара: много бавно бенве
- Мечтае да кара: Порше
- Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!
Много хора бягат в чужбина от проблеми тук.От пороци-наркотици,хазарт,жени и други неприятности.
Та за тях си е шанс да започнат начисто.
Та за тях си е шанс да започнат начисто.
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"
- nqmam_bmw
- Потребител
-
- Кара: A3, Sportback, 1.8 TFSI, 160 bhp;
- Grozdanoff
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E39 528i
- Мечтае да кара: E39 ALPINA B10
(bubsa) написа:Grozdanoff написа:..............................................
Какво чакаш?Гошо или Пешо от форума да ти кажат,че е супер и да тръгнеш ли?!?
Щом си сигурен,че ще си по-добре не го мисли,а действай.Да видиш и ти,че пинко не е толкова розов![]()
И да...много хора клъвнаха,че всичките им приятели в странство са преуспяли
Само за справка едните мои приятели са семейство, което спечели зелена карта и емигрира в Чикаго с малко пари преди 16-18г. сега са собственици на автосалон в Чикаго и са работодатели на американци. Другият е инженер в Едмънтън, Канада и отиде там преди около 10г, новата си кола я изплати вече и сега изплаща къща. Познавам и други емигранти и гурбетчии, но те не са хора с акъл и образование, и ако си бяха останали в БГ пак нямаше да се оправят много добре.
Аз не очаквам някой да ме "надъха" колега нито в тази тема, нито в някой емигрантски форум дори. Просто в един емигрантски форум/тема човек се надява неговите сънародници да му предоставят някаква полезна и актуална информация. Във всеки форум и всяка тема обаче виждаш, че 60% от хората говорят реалистично относно техния живот и бит в чужбина, и признават, че макар и да е трудно те приемат живота си там и смятат да останат още. Другите 40% правят всичко възможно да те убедят, че при тях е ада на земята и че са направили грешката на живота си ! Да обаче от тези 40% почти всички си остават в чужбина и не се връщат, защо така ? Точно това негативно споделяне относно чужбина ме дразни и се беше появило по едно време и в тази тема. Аз зададох въпрос тогава, обаче никои от тези, които ми обясняваха, че е много трудно и много зле не успя да ми отговори на този въпроса, а той е: защо хората, чиито живот е уж толкова гаден и мизерен не се връщат в БГ ? Същите тези българи, за които говорим, че едва ли не живота им е като в един кошмар продължават да са в чужбина !?! Ей този парадокс не успях да го разбера и същевременно никой не пожела да ми го обясни...
alx написа:Маратона април го избягах грубо за 3 часа което за аматьор като мене хич не е зле- рова е квалификационно време на две възрастови групи под моята. Висок съм малко над 180см и тежа 82кг сутрин… пиша ги тези неща щото явно нещо правя вярно
- nqmam_bmw
- Потребител
-
- Кара: A3, Sportback, 1.8 TFSI, 160 bhp;
Не знам за Вас, но лично аз бих емигрирал в Норвегия. 
и
http://www.dnes.bg/eu/2017/01/25/nashenski-nadnichari-v-miunhen-rabotiat-no-jiveiat-na-ulicata.329830

и
Нашенски надничари в Мюнхен: Работят, но живеят на улицата!
http://www.dnes.bg/eu/2017/01/25/nashenski-nadnichari-v-miunhen-rabotiat-no-jiveiat-na-ulicata.329830
- Bogat-Beden
-
-
- Кара: много бавно бенве
- Мечтае да кара: Порше
- Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!
nqmam_bmw написа:Не знам за Вас, но лично аз бих емигрирал в Норвегия.
иНашенски надничари в Мюнхен: Работят, но живеят на улицата!
А колко вали и духа,знаЯш ли?
И че има -няма 20 км магистрала,другото е кофти път със 90 км ограничение
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"
- Мордехай
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: се на дъщеря си
Момчета, трябва да разберете, че простият и некадърен човек и на Марс да иде, все ще му е зле. Ако ви мързи, нямате професия, не знаете език, то мястото ви е тук. Ако обаче сте упорити, умни и работливи, то чужбината е вашият рай. Не забравяйте, че и в България има скъпоплатена работа за специалисти. Много от съучениците ми, с които завършихме 91-ва немска гимназия отидоха да следват в чужбина, повечето медицина. Сега всички са преуспели лекари, има и хирурзи, много от тях работят в престижни компании, създадоха семейства с германци/ки. Повечето като мен не пият, не пушат, слушат европейска музика, чувстват се граждани на света, имат широк мироглед и харесват западната протестантско католическа култура. Много от тях поддържат връзка само с определени сънародници. Тъй че важно е какви хора сте, как се чувствате и най-вече какво искате. Един от съучениците ми стана хирург в Щатите и след време се върна, каза че не му харесало. От всеки човек си зависи.
Просвещение е изходът на човека от непълнолетието, което той сам си е причинил. Непълнолетие е невъзможността да се ползваш от разсъдъка си без ръководството на някой друг. Самопричинено е това непълнолетие, когато причината му не лежи в недостиг на разсъдък, а в липсата на решителност и смелост да се ползваш от него без ръководството на другиго. Sapare aude! Имай смелост да си служиш със собствения си разсъдък!
- vvasilev1
- старши ентусиаст
-
- Кара: 318td compact '03
- Мечтае да кара: M3
- Детайли за колата: с две порти
Ако някой наистина иска да емигрира и да лапа салама в чужбина, вече отдавна е заминал и се мъчи да живее там нормално. Други драскат тука и кълнат хората живели в странство, щото назовават нещата с истинските имена.
Изпратено от моят F3111 с помощта на Tapatalk
Изпратено от моят F3111 с помощта на Tapatalk
- Dextuar
- старши ентусиаст
-
И аз съм от 91 НЕГ, голяма част от випуска се върна по-скоро да си пробва късмета и тук, някои дори записаха магистратура тук, други ги кефи навън. И аз съм ЗА човек да пробва и да черпи опит от първа ръка.Мордехай написа:Момчета, трябва да разберете, че простият и некадърен човек и на Марс да иде, все ще му е зле. Ако ви мързи, нямате професия, не знаете език, то мястото ви е тук. Ако обаче сте упорити, умни и работливи, то чужбината е вашият рай. Не забравяйте, че и в България има скъпоплатена работа за специалисти. Много от съучениците ми, с които завършихме 91-ва немска гимназия отидоха да следват в чужбина, повечето медицина. Сега всички са преуспели лекари, има и хирурзи, много от тях работят в престижни компании, създадоха семейства с германци/ки. Повечето като мен не пият, не пушат, слушат европейска музика, чувстват се граждани на света, имат широк мироглед и харесват западната протестантско католическа култура. Много от тях поддържат връзка само с определени сънародници. Тъй че важно е какви хора сте, как се чувствате и най-вече какво искате. Един от съучениците ми стана хирург в Щатите и след време се върна, каза че не му харесало. От всеки човек си зависи.
П.с: Грегъри засякъл ли си го

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
Мордехай написа:Повечето като мен не пият, не пушат, слушат европейска музика, чувстват се граждани на света, имат широк мироглед и харесват западната протестантско католическа култура.
ти уби детето в мене с това си изречение

иначе по темата- аз съм забелязал, че наистина които си го може- си го може навсякъде. ама в чужбината които си го може- може много да дръпне напред. и да живее по-спокойно. защото както някои хора казаха и аз съм 100% съгласен - не е само въпрос на парите. а на хората (около тези с които си заобиколен), и природата... и здравеопазването... и тн...
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила