Желание за емиграция, къде и защо?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 25 Яну 2017, 15:49

Добре е описал колегата dextuar. Само едно не е разбрал, че в целия свят е нормално да ти се усмихват, макар да не се радват като на пръв приятел. Това е все едно да кажеш добър ден или поздрав, без значение колко ти е приятен другия. Нещо което в България не се казва много, включително между съседи, които са се виждали години наред в блока. Естествено усмивка ще има само за приятели или роднини, така повече ли ви хареса?
Явно да, понеже постоянно се повтаря мантранта за лицемерната усмивка по света. Явно лошото гледане е по-добре за някои, точно по този поглед се познават българите в чужбина, ако ще да са там от 10год.

старши ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: 440i

Re: Желание за емиграция, къде и защо?

Мнение от Dextuar » 25 Яну 2017, 15:55

Колега, моля те само да не ми казваш какво съм разбрал. Или смяташ, че си доста по-напред с материала и ще ни отвориш очите? Посещавал съм достатъчно страни и то не за ден-два и по лицемерно поведение от това на немците не съм виждал. Но при тях това е доста исторически повлияно. Тяхната псевдо толерантност и добро отношение са пословични. Та нали, да не си раздаваме оценки :nono: Отделно лично аз предпочитам да не ми се усмихнеш, отколкото да ме гледаш в очите като първи приятел и след това да те чуя как ме одумваш. Та разни хора - разни идеали.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E39 528i
Мечтае да кара: E39 ALPINA B10

Мнение от Grozdanoff » 25 Яну 2017, 18:02

И все още не си говорим за емиграция, а за БГ гастърбайтери и гурбетчии в Германия и др. държави. dextuar тук не говоря за теб, защото ти си учил там! Визирам другите българи в мнението ти, защото гастърбайтер в Германия и аз познавам и е жалка работа. На брат ми баджанака му го зарибяваше "идвай баджо, избощно не му мисли, животът тук е прекрасен, всичко е чудесно". Какво става, ами брат ми отива там и той надъх да види баджо и вижда, че баджо работи 6 дни в седмицата и понякога 7 за някакъв сърбин и на баджо му се е*бава мамата, и баджо буквално се разревал като брат ми си тръгнал! ОБАЧЕ!!! Баджо е гр. Провадия и нито сега, нито на времето е имал амбицията да стане човек. Висше няма, защото като е бил на 18г философията му е била да бачка, за да си купи c-class и да я спира всяка вечер пред хоремака, за да покаже превасходството му с мерцедеса на село. Еми няма как баджо да е доволен в Германия като няма нито образование, нито знае немски като хората.

Един още по-безумен пример: https://www.facebook.com/porazyavaschta ... =3&theater

За такива хора ли ще си говорим в темата ? Точно за такива хора маи ставаше въпрос, за които някои колеги разправяха, че им било много трудно и ревяли ! За тези примери не се и съмнявам, че им е трудно!

Мен ми се щеше някой да сподели нещо и да си говорим за хората в чужбина, които не са със средно образование без профил и са над IQ90. Защото както ли да ми кажете, че ми е бедна фантазията и че нямам представа и др. ще кажа, че кадърните хора емигранти, които аз познавам са успели...но те не са отишли с идеята "повече пари, по-лесно се правят пари", говоря за хора, които са отишли там с идеята, че искат да станат граждани на тази държава,и че трябва да се учи/преквалифицира според стандартите на дадената държава и да се свикне с тяхната култура.
Лично на мен ми се върти идеята за емиграция, гастърбайтер няма да стана !
alx написа:Маратона април го избягах грубо за 3 часа което за аматьор като мене хич не е зле- рова е квалификационно време на две възрастови групи под моята. Висок съм малко над 180см и тежа 82кг сутрин… пиша ги тези неща щото явно нещо правя вярно :)

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Benord » 25 Яну 2017, 18:15

В момента в Германия има работа за всеки.Изискванията основно са да знаете що годе немски и да ви се работи.Ориентирайте се обаче към малките градчета и селата около тях.Живота си е като по татово време и имате всички условия за нормален живот.Хората там са спокойни и улегнали.Няма го хаоса и престъпноста на големите градове.С деца или поединично няма никакво значение,но никога без осигурена работа.Във всяко населено място ще намерите бюро по труда и в него пълната информация за региона.Пращате си молбата до работодателя,който си изберете и чакате до три седмици.Можете да пращате наведнъж на колкото си искате,пък нека да успеете навсякъде,имате и право на отказ.Отговор има винаги.Най-добре е да използувате интернет като първоначален контакт от там където сте в момента.При положителен отговор ще получите дата и час за телефонно интервю.Ако ви харесат идва и договора.Масово е шестмесечен с три месеца изпитателен срок.До края на първите две седмици всеки ден е свободен за вас и за вашите работодатели да се разкарате без последствия или да ви разкарат без такива.Заплащането навсякъде е почасово.С всяка заплата получавате подробен фиш за платени осигуровки,данъци и т.н.Минимума е 8.50 евро на час.Те по принцип се дават само от фирмите посредници за работа.Там е най-лесно да си намерите работа,но не си заслужава загубеното време.Квартирите в големите градове са труднонамираеми до недостъпни като начало.В малките населени места е до късмет,но минимума се върти около 300 до 400 евро за отделна стая за месец с всичко вътре като разход.Храната е грубо,без твърдия алкохол около 200 евро на месец за човек с нормални параметри в ядене и пиене.До месец се ориентирате съвсем нормално в обстановката.Независимо какъв ви е автомобила е добре да е с вас.Изключително е необходим по малките населени места.Например,може квартирата да ви е на двайсетина километра от работата,а магазина на още толкова в обратна посока.При осигурена работа горивото като разход ви е последната грижа.Полицията ще ви спира от време-на време,но това си е само около пет минути загубено време,за проверка на документите.Основно въпросът е имате ли книжка,която като покажете я гледат умно няколко секунди и проверката приключва.Ако сте кротки,не правите проблеми и си гледате работата и живота може с години да не видите жив полицай.Иначе за уж дребни неща,ако звънне за вас някое бабе, може да ви се изтърсят поне десетина автомобила,барабар с пожарната и линейките.Това го пускам за неходилите в странство.Който е ходил да допълва.Другото което искам да допълня е,че имате ли семейство е добре да сте заедно.Печален факт е,че ще намерите много нови неща,а ще си загубите семейството.Разстоянията и времето не са шега работа.Подгответе се и че ако децата ви са малки,до около 12-13 да знаете,че ще си говорите с тях на местният език след време.Това е неизбежно.Толкова засега.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Dextuar » 25 Яну 2017, 18:41

Без да изпадам в излишни обяснения, защото не целя да убеждавам когото и да било, хората, за които аз говорех, си бяха точно емигранти, а не гурбетчии! Бяха завършили в Германия и след това останали да работят и живеят там. Много от тях взеха и немско гражданство и отчаяни се опитват да създадат семейства там.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F10

Мнение от (bubsa) » 25 Яну 2017, 20:24

Grozdanoff написа:И все още не си говорим за емиграция, а за БГ гастърбайтери и гурбетчии в Германия и др. държави. dextuar тук не говоря за теб, защото ти си учил там! Визирам другите българи в мнението ти, защото гастърбайтер в Германия и аз познавам и е жалка работа. На брат ми баджанака му го зарибяваше "идвай баджо, избощно не му мисли, животът тук е прекрасен, всичко е чудесно". Какво става, ами брат ми отива там и той надъх да види баджо и вижда, че баджо работи 6 дни в седмицата и понякога 7 за някакъв сърбин и на баджо му се е*бава мамата, и баджо буквално се разревал като брат ми си тръгнал! ОБАЧЕ!!! Баджо е гр. Провадия и нито сега, нито на времето е имал амбицията да стане човек. Висше няма, защото като е бил на 18г философията му е била да бачка, за да си купи c-class и да я спира всяка вечер пред хоремака, за да покаже превасходството му с мерцедеса на село. Еми няма как баджо да е доволен в Германия като няма нито образование, нито знае немски като хората.

Един още по-безумен пример: https://www.facebook.com/porazyavaschta ... =3&theater

За такива хора ли ще си говорим в темата ? Точно за такива хора маи ставаше въпрос, за които някои колеги разправяха, че им било много трудно и ревяли ! За тези примери не се и съмнявам, че им е трудно!

Мен ми се щеше някой да сподели нещо и да си говорим за хората в чужбина, които не са със средно образование без профил и са над IQ90. Защото както ли да ми кажете, че ми е бедна фантазията и че нямам представа и др. ще кажа, че кадърните хора емигранти, които аз познавам са успели...но те не са отишли с идеята "повече пари, по-лесно се правят пари", говоря за хора, които са отишли там с идеята, че искат да станат граждани на тази държава,и че трябва да се учи/преквалифицира според стандартите на дадената държава и да се свикне с тяхната култура.
Лично на мен ми се върти идеята за емиграция, гастърбайтер няма да стана !

Какво чакаш?Гошо или Пешо от форума да ти кажат,че е супер и да тръгнеш ли?!?
Щом си сигурен,че ще си по-добре не го мисли,а действай.Да видиш и ти,че пинко не е толкова розов :mhihi:
И да...много хора клъвнаха,че всичките им приятели в странство са преуспяли :ok:
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображение

...и всички разбират от всичко...

Да пишеш на БЪЛГАРСКИ език с ЛАТИНСКИ букви е като да пишеш с лайна по стената. Чете се, но не е приятно!
Изображение

Аватар
Кара: много бавно бенве
Мечтае да кара: Порше
Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!

Мнение от Bogat-Beden » 25 Яну 2017, 20:28

Много хора бягат в чужбина от проблеми тук.От пороци-наркотици,хазарт,жени и други неприятности.
Та за тях си е шанс да започнат начисто.
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"

Потребител
Аватар
Кара: A3, Sportback, 1.8 TFSI, 160 bhp;

Мнение от nqmam_bmw » 25 Яну 2017, 20:30

Докато не опиташ, няма как да знаеш дали си заслужава. :ok:
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E39 528i
Мечтае да кара: E39 ALPINA B10

Мнение от Grozdanoff » 25 Яну 2017, 21:38

(bubsa) написа:
Grozdanoff написа:..............................................

Какво чакаш?Гошо или Пешо от форума да ти кажат,че е супер и да тръгнеш ли?!?
Щом си сигурен,че ще си по-добре не го мисли,а действай.Да видиш и ти,че пинко не е толкова розов :mhihi:
И да...много хора клъвнаха,че всичките им приятели в странство са преуспяли :ok:

Само за справка едните мои приятели са семейство, което спечели зелена карта и емигрира в Чикаго с малко пари преди 16-18г. сега са собственици на автосалон в Чикаго и са работодатели на американци. Другият е инженер в Едмънтън, Канада и отиде там преди около 10г, новата си кола я изплати вече и сега изплаща къща. Познавам и други емигранти и гурбетчии, но те не са хора с акъл и образование, и ако си бяха останали в БГ пак нямаше да се оправят много добре.

Аз не очаквам някой да ме "надъха" колега нито в тази тема, нито в някой емигрантски форум дори. Просто в един емигрантски форум/тема човек се надява неговите сънародници да му предоставят някаква полезна и актуална информация. Във всеки форум и всяка тема обаче виждаш, че 60% от хората говорят реалистично относно техния живот и бит в чужбина, и признават, че макар и да е трудно те приемат живота си там и смятат да останат още. Другите 40% правят всичко възможно да те убедят, че при тях е ада на земята и че са направили грешката на живота си ! Да обаче от тези 40% почти всички си остават в чужбина и не се връщат, защо така ? Точно това негативно споделяне относно чужбина ме дразни и се беше появило по едно време и в тази тема. Аз зададох въпрос тогава, обаче никои от тези, които ми обясняваха, че е много трудно и много зле не успя да ми отговори на този въпроса, а той е: защо хората, чиито живот е уж толкова гаден и мизерен не се връщат в БГ ? Същите тези българи, за които говорим, че едва ли не живота им е като в един кошмар продължават да са в чужбина !?! Ей този парадокс не успях да го разбера и същевременно никой не пожела да ми го обясни...
alx написа:Маратона април го избягах грубо за 3 часа което за аматьор като мене хич не е зле- рова е квалификационно време на две възрастови групи под моята. Висок съм малко над 180см и тежа 82кг сутрин… пиша ги тези неща щото явно нещо правя вярно :)

Потребител
Аватар
Кара: A3, Sportback, 1.8 TFSI, 160 bhp;

Мнение от nqmam_bmw » 25 Яну 2017, 22:03

Не знам за Вас, но лично аз бих емигрирал в Норвегия. :ok:

и

Нашенски надничари в Мюнхен: Работят, но живеят на улицата!

http://www.dnes.bg/eu/2017/01/25/nashenski-nadnichari-v-miunhen-rabotiat-no-jiveiat-na-ulicata.329830
Изображение

Аватар
Кара: много бавно бенве
Мечтае да кара: Порше
Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!

Мнение от Bogat-Beden » 25 Яну 2017, 22:40

nqmam_bmw написа:Не знам за Вас, но лично аз бих емигрирал в Норвегия. :ok:

и

Нашенски надничари в Мюнхен: Работят, но живеят на улицата!

http://www.dnes.bg/eu/2017/01/25/nashenski-nadnichari-v-miunhen-rabotiat-no-jiveiat-na-ulicata.329830

А колко вали и духа,знаЯш ли?
И че има -няма 20 км магистрала,другото е кофти път със 90 км ограничение
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: се на дъщеря си

Мнение от Мордехай » 25 Яну 2017, 23:41

Момчета, трябва да разберете, че простият и некадърен човек и на Марс да иде, все ще му е зле. Ако ви мързи, нямате професия, не знаете език, то мястото ви е тук. Ако обаче сте упорити, умни и работливи, то чужбината е вашият рай. Не забравяйте, че и в България има скъпоплатена работа за специалисти. Много от съучениците ми, с които завършихме 91-ва немска гимназия отидоха да следват в чужбина, повечето медицина. Сега всички са преуспели лекари, има и хирурзи, много от тях работят в престижни компании, създадоха семейства с германци/ки. Повечето като мен не пият, не пушат, слушат европейска музика, чувстват се граждани на света, имат широк мироглед и харесват западната протестантско католическа култура. Много от тях поддържат връзка само с определени сънародници. Тъй че важно е какви хора сте, как се чувствате и най-вече какво искате. Един от съучениците ми стана хирург в Щатите и след време се върна, каза че не му харесало. От всеки човек си зависи.
Просвещение е изходът на човека от непълнолетието, което той сам си е причинил. Непълнолетие е невъзможността да се ползваш от разсъдъка си без ръководството на някой друг. Самопричинено е това непълнолетие, когато причината му не лежи в недостиг на разсъдък, а в липсата на решителност и смелост да се ползваш от него без ръководството на другиго. Sapare aude! Имай смелост да си служиш със собствения си разсъдък!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 318td compact '03
Мечтае да кара: M3
Детайли за колата: с две порти

Мнение от vvasilev1 » 25 Яну 2017, 23:50

Ако някой наистина иска да емигрира и да лапа салама в чужбина, вече отдавна е заминал и се мъчи да живее там нормално. Други драскат тука и кълнат хората живели в странство, щото назовават нещата с истинските имена.

Изпратено от моят F3111 с помощта на Tapatalk

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Dextuar » 25 Яну 2017, 23:51

Мордехай написа:Момчета, трябва да разберете, че простият и некадърен човек и на Марс да иде, все ще му е зле. Ако ви мързи, нямате професия, не знаете език, то мястото ви е тук. Ако обаче сте упорити, умни и работливи, то чужбината е вашият рай. Не забравяйте, че и в България има скъпоплатена работа за специалисти. Много от съучениците ми, с които завършихме 91-ва немска гимназия отидоха да следват в чужбина, повечето медицина. Сега всички са преуспели лекари, има и хирурзи, много от тях работят в престижни компании, създадоха семейства с германци/ки. Повечето като мен не пият, не пушат, слушат европейска музика, чувстват се граждани на света, имат широк мироглед и харесват западната протестантско католическа култура. Много от тях поддържат връзка само с определени сънародници. Тъй че важно е какви хора сте, как се чувствате и най-вече какво искате. Един от съучениците ми стана хирург в Щатите и след време се върна, каза че не му харесало. От всеки човек си зависи.
И аз съм от 91 НЕГ, голяма част от випуска се върна по-скоро да си пробва късмета и тук, някои дори записаха магистратура тук, други ги кефи навън. И аз съм ЗА човек да пробва и да черпи опит от първа ръка.
П.с: Грегъри засякъл ли си го :mhihi: Той имаше много лафове и истории за смесените бракове...

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 25 Яну 2017, 23:53

Мордехай написа:Повечето като мен не пият, не пушат, слушат европейска музика, чувстват се граждани на света, имат широк мироглед и харесват западната протестантско католическа култура.

ти уби детето в мене с това си изречение :ok:

иначе по темата- аз съм забелязал, че наистина които си го може- си го може навсякъде. ама в чужбината които си го може- може много да дръпне напред. и да живее по-спокойно. защото както някои хора казаха и аз съм 100% съгласен - не е само въпрос на парите. а на хората (около тези с които си заобиколен), и природата... и здравеопазването... и тн...
алекс
трабант 601с
разни други возила

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата