Желание за емиграция, къде и защо?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

ентусиаст
Аватар
Кара: е21

Re: Желание за емиграция, къде и защо?

Мнение от magareto_yori » 24 Яну 2017, 11:34

Всъщност да си емигрант, без да си почнал от А и Б наистина е по-трудно от това да оцеляваш в Бг. Някои успяват и продължават напред и нагоре, другите мрънкат. Всъщност и аз мрънках като бях на 20 с разбъркани приоритети. Вече на трийсе и кусур и почти 4 деца ми е ясно, че в Бг даже и зъбите не е добре да си правиш, щото и тях ги правят като всичко останало- през пръсти.
Изображение

старши СПАМ ентусиаст
Аватар
Кара: е30 чат-пат
Мечтае да кара: варел
Детайли за колата: ...
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40

Мнение от K_Ilkov » 24 Яну 2017, 11:38

(bubsa) написа:Другото което много,ама много ме дразни е думата ВИШИСТ.Какво като си вишист,като си завършил някаква кофти специалност?

И мен много ме дразни ...
Като си ВИШИСТ си завършил ВИШУ.

Иначе може да си виСшист и да си завършил виСше образование. :ok:

За останалото съм съгласен :yes:
Последна промяна K_Ilkov на 24 Яну 2017, 12:48, променена общо 1 път
Изображение

Цените са такива, че ако имаш хубава не си струва да я продаваш, а ако търсиш хубава не си струва да я купуваш.

...

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E39 528i
Мечтае да кара: E39 ALPINA B10

Мнение от Grozdanoff » 24 Яну 2017, 11:43

(bubsa) написа:А който е бил извън България(не на почивка за 3 дни) знае колко е лесно и как всичко е по мед и масло :mhihi:

Другото което много,ама много ме дразни е думата ВИШИСТ.Какво като си вишист,като си завършил някаква кофти специалност?Това не те прави нещо повече от никой друг.Трабва да се мисли в кое има преспектива,а не да се "учи" с идеята да имаш там някаква диплома и мама и тате да те хранят до 30 годишна възраст.
Братовчедка ти и твоя приятел да бяха завършили информационни технологии и нямаше да продават дрехи.Просто е.

А да ти кажа доста успешни емигранти се върнаха.Не искат да се връщат неуспешните в големия процент от случаите,защото ги е срам.Познавам и от двата типа доста хора.Хубавото е,че не всички крият каква е реалността и там.

Ти пък много ги разбираш вишите. За справка моят приятел е машинен инженер магистър. И ако някои от сънародниците ни не искат да се връщат, защото ги било "срам" искам да ти кажа, че това е смешна работа! Мен специално няма много да ми дреме какво ще каже Пешо от 3тия етаж, зависи какво са говорили докато са били там. Аз не съм с илюзията, че в чужбина всичко ще е лесно и на готово, и че ще съм бог, ама моля те обясни ми точно за кое не съм прав ?

Като учиш науката логика в гимназията успях да запомня едно нещо: когато в дадено твърдение има противоречие, то това е лъжа !!!!!!

Обясни ми къде точно греша ? Въпроса ми е: щом е толкова трудно, гадно, ужасно и др. а тук е много по-хубаво, защо нашите сънародници, които мрънкат още са в чужбина ??? и не ми казвай че ги било "срам", защото ако за такива хора говорим, акъл не искам от тях, по-добре да спирам да чета темата!
alx написа:Маратона април го избягах грубо за 3 часа което за аматьор като мене хич не е зле- рова е квалификационно време на две възрастови групи под моята. Висок съм малко над 180см и тежа 82кг сутрин… пиша ги тези неща щото явно нещо правя вярно :)

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 328i

Мнение от TheDriver » 24 Яну 2017, 11:59

Grozdanoff написа:
Обясни ми къде точно греша ? Въпроса ми е: щом е толкова трудно, гадно, ужасно и др. а тук е много по-хубаво, защо нашите сънародници, които мрънкат още са в чужбина ??? и не ми казвай че ги било "срам", защото ако за такива хора говорим, акъл не искам от тях, по-добре да спирам да чета темата!

Защото са заминали с идеята че там всичко е мед и масло и когато се сблъскат с реалността се оплакват.

Защото като си на 35г. и си избрал да се развиваш навън, връщането в България и започването от нулата на 35 е кофти решение.

Защото хората помнят хубавото и забравят лошото.

Защото българинът си иска свободийка и я свързва България точно с това - "взимам добра заплата, къща, кола ама тия тюфлеци англичаните пият една бира след работа и се прибират, а на мене ми се иска шише ракия и Цеца". Няма обаче да си замени доходите за няколко купона.

И много други фактори. Всеки различно нещо го задържа навън и различно нещо го привлича тук.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F10

Мнение от (bubsa) » 24 Яну 2017, 12:19

Grozdanoff написа:
(bubsa) написа:А който е бил извън България(не на почивка за 3 дни) знае колко е лесно и как всичко е по мед и масло :mhihi:

Другото което много,ама много ме дразни е думата ВИШИСТ.Какво като си вишист,като си завършил някаква кофти специалност?Това не те прави нещо повече от никой друг.Трабва да се мисли в кое има преспектива,а не да се "учи" с идеята да имаш там някаква диплома и мама и тате да те хранят до 30 годишна възраст.
Братовчедка ти и твоя приятел да бяха завършили информационни технологии и нямаше да продават дрехи.Просто е.

А да ти кажа доста успешни емигранти се върнаха.Не искат да се връщат неуспешните в големия процент от случаите,защото ги е срам.Познавам и от двата типа доста хора.Хубавото е,че не всички крият каква е реалността и там.

Ти пък много ги разбираш вишите. За справка моят приятел е машинен инженер магистър. И ако някои от сънародниците ни не искат да се връщат, защото ги било "срам" искам да ти кажа, че това е смешна работа! Мен специално няма много да ми дреме какво ще каже Пешо от 3тия етаж, зависи какво са говорили докато са били там. Аз не съм с илюзията, че в чужбина всичко ще е лесно и на готово, и че ще съм бог, ама моля те обясни ми точно за кое не съм прав ?

Като учиш науката логика в гимназията успях да запомня едно нещо: когато в дадено твърдение има противоречие, то това е лъжа !!!!!!

За мен хората,които избират да напуснат България се делят на две групи.
Първите са хора с високо образование и голям потенциал за развитие.Те в чужбина наистина имат много по-голям голям шанс да се развиват и да станат хора.
Вторите са хора на които и двете ръце са им дълбоко в задните части и не стават за нищо.Те от чутото и видяното от себеподобните като се върнат тук за 20 дена си мислят,че това им е играта.Отиват там и кеша започва да вали :mhihi: Е да,ама не.Започва се мизерен живот по 10 семейства в 5 стаи,но връщане назад няма.Или поне докато не ги изгонят :mhihi:
И да срам ги е.Как така в продължение на няколко години са си идвали на село с по някой лев и са се правили на велики,а в следващия момент ще хванат лопатата пред хората на които са се надували :dunno: В чужбината никой не ги познава и не е проблем,но тук...
Не искам да убеждавам никой.Просто пиша неща,които съм видял с очите си.

ПС Извинявам се за вишУту,но не мога да карам и да пиша правилно :lol: Граматиците могат и още грешки да ми намерят ако се загледат.Докато не се губи смисъла от грешки нещата са точни :mhihi:
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображение

...и всички разбират от всичко...

Да пишеш на БЪЛГАРСКИ език с ЛАТИНСКИ букви е като да пишеш с лайна по стената. Чете се, но не е приятно!
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Grozdanoff » 24 Яну 2017, 12:31

TheDriver написа:Защото са заминали с идеята че там всичко е мед и масло и когато се сблъскат с реалността се оплакват.

Защото като си на 35г. и си избрал да се развиваш навън, връщането в България и започването от нулата на 35 е кофти решение.

Защото българинът си иска свободийка и я свързва България точно с това - "взимам добра заплата, къща, кола ама тия тюфлеци англичаните пият една бира след работа и се прибират, а на мене ми се иска шише ракия и Цеца". Няма обаче да си замени доходите за няколко купона.

И много други фактори. Всеки различно нещо го задържа навън и различно нещо го привлича тук.

Аз си мисля относно моя въпрос, който зададах и си отговарям: защото като цяло им е по-добре там!!! Който ли и както ли да ми го говори очевидно перспективата за тези хора е там в чужбина отколкото в БГ иначе нямаше ли да се върнат ? ;)
Просто аз живо си мисля за емиграция ( не за гурбет!!! ), преди няколко години щях да си биям камшика, но с течение на обстоятелствата просто трябваше да остана. Не може всички да мрънкат, че не им стигали пари и било много трудно, и ние тук идея сме си нямали ? Ами, който му е по-трудно с работата и заплатата да се връща в БГ, тука пари бол ?! Ако си отишъл със средното си образование в чужбина и си принуден да разнасяш пици или да миеш коли вярвам че пари няма да има. Човекът, който познавам аз в Канада е преуспял, но той е инж. и си е дал волята да се преквалифицира и така си е намерил работа по професията, не се е оплакал за пари. Кола си купи и къща изплаща вече, но той е отишъл с цел емиграция, не да бере ягоди в Англия. Аз имам чувството, че понякога се отплесваме от темата и вместо емиграция, мятаме темата гурбет, или много ги смесваме тия понятия. Лично аз съм си мислил за емиграция ! Ако го направя няма да бъде, заради илюзията, че там ще живея по-щастлив живот от този в БГ, ще го направя заради бъдещото ми поколение!
alx написа:Маратона април го избягах грубо за 3 часа което за аматьор като мене хич не е зле- рова е квалификационно време на две възрастови групи под моята. Висок съм малко над 180см и тежа 82кг сутрин… пиша ги тези неща щото явно нещо правя вярно :)

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 328i

Мнение от TheDriver » 24 Яну 2017, 13:54

Grozdanoff написа:
TheDriver написа:Защото са заминали с идеята че там всичко е мед и масло и когато се сблъскат с реалността се оплакват.

Аз си мисля относно моя въпрос, който зададах и си отговарям: защото като цяло им е по-добре там!!! Който ли и както ли да ми го говори очевидно перспективата за тези хора е там в чужбина отколкото в БГ иначе нямаше ли да се върнат ? ;)
Просто аз живо си мисля за емиграция ( не за гурбет!!! ), преди няколко години щях да си биям камшика, но с течение на обстоятелствата просто трябваше да остана. Не може всички да мрънкат, че не им стигали пари и било много трудно, и ние тук идея сме си нямали ? Ами, който му е по-трудно с работата и заплатата да се връща в БГ, тука пари бол ?! Ако си отишъл със средното си образование в чужбина и си принуден да разнасяш пици или да миеш коли вярвам че пари няма да има. Човекът, който познавам аз в Канада е преуспял, но той е инж. и си е дал волята да се преквалифицира и така си е намерил работа по професията, не се е оплакал за пари. Кола си купи и къща изплаща вече, но той е отишъл с цел емиграция, не да бере ягоди в Англия. Аз имам чувството, че понякога се отплесваме от темата и вместо емиграция, мятаме темата гурбет, или много ги смесваме тия понятия. Лично аз съм си мислил за емиграция ! Ако го направя няма да бъде, заради илюзията, че там ще живея по-щастлив живот от този в БГ, ще го направя заради бъдещото ми поколение!

Вижданията ни се припокриват :yes:

Аз също не заминах защото везната натежа повече към България. При приятели везната тежеше по същия начин, но рационалните доводи бяха засенчени от "там ще се изкарват яко пари, к'во семейство, к'во обрзование искам да направя кинти докато съм млад"

Гурбета освен ако не е продиктуван от някакви тежки обстоятелства го намирам за глупав. Студенстски бригади, стажове, работен опит са супер, но "отивам да бера ягоди, за да си купя С-ка и да черпя мадамите" е ......

Но пък аз съм плод на корпоративната култура и съм на мнение че човек трябва да изгради кариера/бизнес/препитание- без значение "там" или "тук". Много хора не мислят така и го намират за глупаво или отживелица. :dunno:

Колкото за бъдещото поколение - там е истината ама много малко хора го разбират и още по-малко искат да си го признаят. :yes:

Един познат казваше: "За да си богат и успял от собствен бизнес трябва дядо ти да е бил предприемчив, баща ти да го е наследил и да е бил предприемчив и ти ако си предприемчив ще станеш истински богат"

А ние искаме да сме меринджей на 25 и да караме новите Мки. Форсмажорната ситуация през последните години позволи да има подобни примери и сега всеки мисли, че може да го постигне в рамките на живота си. Ама грозната истина е че няма как да стане и дори няколко години на гурбет да осигурят подобна фасада, то това е за сметка на бъдещето, както своето така и на следващите поколения.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F10

Мнение от (bubsa) » 24 Яну 2017, 14:34

А замисляли ли сте се,че е възможно да жертвате собствения си живот заради този на поколението си?И каква ви е гаранцията,че ще се получи?

Изпратено от моят SM-G920F с помощта на Tapatalk
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображение

...и всички разбират от всичко...

Да пишеш на БЪЛГАРСКИ език с ЛАТИНСКИ букви е като да пишеш с лайна по стената. Чете се, но не е приятно!
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от madafaka_donkele » 24 Яну 2017, 14:59

Grozdanoff написа:Не ми обяснявайте колко трудно било да си намериш работа в Канада и другаде, защото братовчедка ми завърши икономика с много добър успех, и си търси 5-6 месеца работа по специалноста, след което с болка на сърцето отиде да продаха дрехи в мол Варна, защото няма пари и продължава да си търси работа като икономист. Мой приятел инженер искаше да се отдаде на науката и да преподава ДВГ в университета, обаче с болка на сърцето се отказа, защото заплата е 650лв. той също си търси 3 месеца работа след това.

Да, щото в UK, US, CA, DE те чакат с отворени обятия и договор за минимум 100к чисти годишно на някоя ръководна позицийка :mhihi:
Аре не се излагайте молА ви сА :mhihi: Масовият българин зад граница в повечето случаи изобщо не е за възхищение или завиждане. Съотношението позитиви/негативи на чужбината е поне 1:2, ако не и повече. Фермани мога и могат да се изпишат по темата. Потърсете за подобна тема в хардуер форума, има много истина в тя тема, щото всичко е директно от хора в чужбина. Не, че и там не се развиват теории на относителността, като тук, но е значително по-малко плявата.
Успехът на българин в чужбина е сбор от късмет, правилно време, правилно място, усилен труд, връзки и умения. В зависимост от степента на успялост са различни и процентите на различните фактори. Във всички случаи обаче не става само с усилен труд, само с връзки, само с късмет и т.н.

TheDriver написа:А ние искаме да сме меринджей на 25 и да караме новите Мки.

Тези са относително лесно постижими. В НР половината са меринджейчета. 90% не знаят защо изобщо се намират там, ама тва е друга тема. Ако си малко по-приятна на визия пОДка меринджейството ти е в кърпа вързано. В LinkedIn една грозна, неставаща за мандръсанье меринджейка не видЕх. Ако си пръч - почваш примерно някъде 1-во, 2-ро ниво или хелпдеск, мазниш се и целуваш яките дупари на твоя мениджър и така за няколко години си меринджей и ти. Примера е с НР, но важи навсякъде. А за нова М-ка "даже" не ти трябва да си меринджей. Изкарваш една чисто нова от Камор и с 2000лв. заплата. Сега, че 80% от заплатата ти ще отива за вноски и през останалото време ще фотосинтезираш или ще разчиташ на жокер от родителското тяло...

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Grozdanoff » 24 Яну 2017, 15:31

(bubsa) написа:А замисляли ли сте се,че е възможно да жертвате собствения си живот заради този на поколението си?И каква ви е гаранцията,че ще се получи?

Да аз за себе си съм убеден, че по-щастлив от във България няма да бъда. Това и исках да кажа в предишния ми пост, че ако се реша да го направя, това ще бъде за децата ми, не за мен. Щастлив в чужбина би ме направило надеждата за децата ми, а не както някой беше писал, че в чужбина искал да пие ракия и да слуша Цеца.

madafaka_donkele написа:Да, щото в UK, US, CA, DE те чакат с отворени обятия и договор за минимум 100к чисти годишно на някоя ръководна позицийка :mhihi:
Аре не се излагайте молА ви сА :mhihi: Масовият българин зад граница в повечето случаи изобщо не е за възхищение или завиждане. Съотношението позитиви/негативи на чужбината е поне 1:2, ако не и повече. Фермани мога и могат да се изпишат по темата. Потърсете за подобна тема в хардуер форума, има много истина в тя тема, щото всичко е директно от хора в чужбина. Не, че и там не се развиват теории на относителността, като тук, но е значително по-малко плявата.
Успехът на българин в чужбина е сбор от късмет, правилно време, правилно място, усилен труд, връзки и умения. В зависимост от степента на успялост са различни и процентите на различните фактори. Във всички случаи обаче не става само с усилен труд, само с връзки, само с късмет и т.н.

И все още от постове на емигранти/гурбетчии чувам само "мрън...мрън, мрън-мрън-мрън".

И така и никой от емигрантите не ми отговори на въпрос: Щом в чужбина е толкова трудно с намиране на работа, ниска заплати и др. какво правите още там, а не се връщате в обетованата земя ??? Недейте да ми обяснявате, че в БГ работата и др. било по-лесно, защо не се връщате тогава мазохисти ли сте ?

Всъщност темата не е ли "Желание за емиграция, къде и защо?" или вече стана "а недеите гадно, трудно, да си стоим в БГ"

старши ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: 440i

Мнение от Dextuar » 24 Яну 2017, 15:42

А теб какво те кара да мислиш, че на децата ти ще им е по-хубаво там?

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Grozdanoff » 24 Яну 2017, 15:49

dextuar написа:А теб какво те кара да мислиш, че на децата ти ще им е по-хубаво там?

Ей така си мисля.....не искам да споделям, защото си обичам родината и ще взема да хеитна нещо подир лошото си настроение. Все ми се ще да вярвам, че могат да живеят в една по подредена държава, която е по-добре развита икономически, социално, в която има закони и те се спазват. Сега сигурно ще има "а ти така си мислиш, то въобще не е така, тука изобщо не е така" и пак никой няма да ми отговори на въпроса: щом това е така и тези хора виждат нещата по такъв начин какво правят още там???

старши СПАМ ентусиаст
Аватар
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40

Мнение от K_Ilkov » 24 Яну 2017, 16:13

dextuar написа:А теб какво те кара да мислиш, че на децата ти ще им е по-хубаво там?

Обърни въпроса и отговори ти, моля те ;)

Щото аз мога да попиша доста защо на децата не им е хубаво тук ...
Изображение

Цените са такива, че ако имаш хубава не си струва да я продаваш, а ако търсиш хубава не си струва да я купуваш.

...

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Benord » 24 Яну 2017, 16:38

Хората мигрират най-вече заради переспективата,която някъде там е възможна,а тук няма как да стане.Писва ти от простотията,която те залива отвсякъде и тръгваш.Началото,трудно,по-леко, си е във възможностите и късмета.Никой не се самозалъгва,че парите там се събират по храстите,но тръгва.Гърчи се и мизерства като начало,но минава време и нещата си идват на мястото.Работата,квартирата като начало,после кола,след време връзки с местните,приятелски отношения и човек се установява.С времето схващаш разликата между общество и липсата на такова.Усещаш стабилноста на ситуацията,защото за две-три години нещата почват да се случват,а по рано си се опитвал с десетилетия за същото и нищо.Да накараш човек да зареже род и родина е малоумно.Хората са най-голямото богатство за една държава.Не мога да разбера,защо нашите тарикати това не могат да го проумеят.

старши СПАМ ентусиаст
Аватар
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40

Мнение от K_Ilkov » 24 Яну 2017, 16:49

Щото са "дребни тарикати" :roll:
Изображение

...

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата