Допълнителна водна помпа на М43?

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

ентусиаст
Аватар
Кара: '99 E46 318i; '01 E53 3.0i

Допълнителна водна помпа на М43?

Мнение от Joro_Paveto » 22 Яну 2017, 11:33

Някой инсталирал ли е клапан с допълнителна водна помпа на M43B19? Забелязах, че при празен ход вентилатора намалява степента на духане. Всичко по системата е наред и го отдавам на липсата на тази помпа, а и факта, че я слагат масово след 2001 и на дизелови и на бензинови модели, явно си е конструктивна грешка.
Мисля да купя една втора употреба и да сложа. Ще инсталирам допълнителния 6-ти пин към букса Х608, който е за управление на тази помпа от климатични модул, защото съм сигурен, че ще липсва. Вероятно ще трябва да се удължи и маркуча с входящата вода, видях с около 3см. Ще пусна едно DIY като го направя, но исках да попитам дали някой го е правил вече да сподели опит.
Лека нощ, добър ден, пак съм с моя...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е39М54В30

Re: Допълнителна водна помпа на М43?

Мнение от zvetiko » 22 Яну 2017, 14:53

Помпата при всички случаи ще подобри циркулацията. Добре е да провериш и клапаните, като ги отвориш- понякога гумените втулки набъбват и светлото сечение може да се намали с повече от 50%.

ентусиаст
Аватар
Кара: '99 E46 318i; '01 E53 3.0i

Re: Допълнителна водна помпа на М43?

Мнение от Joro_Paveto » 22 Яну 2017, 15:52

zvetiko написа:Помпата при всички случаи ще подобри циркулацията. Добре е да провериш и клапаните, като ги отвориш- понякога гумените втулки набъбват и светлото сечение може да се намали с повече от 50%.

Със сигурност ефект ще има, освен ако проблемът не е в отиваща си водна помпа. Още не съм монтирал газовия инжекцион, а с него нещата ще се влошат още повече. На Х-са сложих едни втулки във водните маркучи на изпарителя, за да намалят сечението и проблем с парното няма, няма проблем и с температурата на изпратителя, но пък той си има помпа...
Клапана, ако колата е карана с хубав антифриз трябва да е ОК, но ще имам едно на ум.
Лека нощ, добър ден, пак съм с моя...

Назад към E46