Зимни гуми е46
Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори
- Gqbriel
- старши ентусиаст
-
- Кара: комби
- Мечтае да кара: Нещо с S мотор
- Детайли за колата: N52B25
Re: Зимни гуми е46
insane_v написа:Здравейте, колеги,
Довечера се прибирам в България и утре мисля да ходя да си търся нови зимни гуми, та искам да се допитам за съвет:
Колата ми е 330xi '02, а гумите ще са 225/40/18. Двуумя се между Мишлен Пилот Алпин 4 и Континентал ТС860. Не намерих директни сравнения между точно тези 2 гуми, та реших да се допитам до вас. Знам, че която и гума да избере няма да е грешка, ама ако едната е по-добра предпочитам да избера нея. По-принцип по доста тестове казват че Континентала е възможно най-добрата зимна гума за момента, но ме притеснява това, че летния ми континентал СпортКонтакт 3 няма много добра устойчивост в завоите вероятно поради много меките му бордове и ме е страх да не би и тези да са същите?
Аз имам един тъп въпрос,за какво са ти най-скъпите зимни гуми на Х?Или Нокиан(ако са по-евтини) или хващаш ,които и да е от изброените,гледаш гумите да се държат добре на мокро,ти на сняг проблем няма да имаш със сигурност
Sent from my iPhone using Tapatalk
bgpavlp написа:Ремапа е като морския пясък на Приморско, влезнели един път в г..а, чистене няма.
Сложиш ли един път ремап, после не ти се иска да го махаш.
екс:М47/м47Н/Н52б30/м52б28/н52б5
- insane_v
- младши ентусиаст
-
- Кара: VW T-Roc Sport 2.0 TFSI
- Мечтае да кара: Всичко що започва с М
Откакто отнесах предницата на едно ауди (което ми отне предимство) защото спирачния ми път беше много по-дълъг от обикновено (тъкмо бях сложил зимните гуми) взех да се замислям малко повече с какво карам
Хубавата гума не само няма да те остави в снега, ами ще ти помогне и да спреш възможно най-бързо в неочаквана ситуация. А и при 225/40/18 разликата между среден и премиум клас не е толкова голяма, че да си заслужава компромиси. Една джанта да удариш в бордюра защото гумите са те предали в заснежения завой и икономията ти отива по дяволите!

- Gqbriel
- старши ентусиаст
-
insane_v написа:Откакто отнесах предницата на едно ауди (което ми отне предимство) защото спирачния ми път беше много по-дълъг от обикновено (тъкмо бях сложил зимните гуми) взех да се замислям малко повече с какво карамХубавата гума не само няма да те остави в снега, ами ще ти помогне и да спреш възможно най-бързо в неочаквана ситуация. А и при 225/40/18 разликата между среден и премиум клас не е толкова голяма, че да си заслужава компромиси. Една джанта да удариш в бордюра защото гумите са те предали в заснежения завой и икономията ти отива по дяволите!
Аз съм убеден,че няма да спреш по-бързо както си мислиш с Nexen и с Конти - ама айде...отнасянето на някоя кола НЕ е само гуми,доста често е подценяване на настилката...
bgpavlp написа:Ремапа е като морския пясък на Приморско, влезнели един път в г..а, чистене няма.
- insane_v
- младши ентусиаст
-
Gqbriel написа:insane_v написа:...
Аз съм убеден,че няма да спреш по-бързо както си мислиш с Nexen и с Конти - ама айде...отнасянето на някоя кола НЕ е само гуми,доста често е подценяване на настилката...
Прав си, колега, че хубавата гума далеч не е всичко, но предпочитан да знам, че съм направил възможно най-добрия избор и ако въпреки това нещо се случи поне няма да се ядосвам, че съм взел кофти гуми и заради тях съм се блъснал.
А що се отнася до спирачния път и въпросната катастрофа: беше ноември и температурата тъкмо беше взела да пада около "границата" от 7 градуса и бях сложил зимните гуми. До този момент летните Бриджстоун S001 спираха доста по-бързо от зимните Lassa Snoways. И двата комплекта бяха купувани нови и бяха на по 1 година. Също така при тая температура и двата типа гуми би трябвало да се представят добре, но в действителност имаше голяма разлика. Та затова съм убеден, че от гума до гума има голяма разлика и ако тогава бях все още с бриджстоун-а щях да спра навреме и нямаше да се блъсна.
- Dirty M5 driveR
- старши ентусиаст
-
- Кара: the real 5er
- Мечтае да кара: 0:00h. at La Sarthe
С тая Ласа си имал възможно най-кофти късмет да ти се наложи да спреш бързо...
Правилно си се ориентирал, че гумата не става. Аз няма да посочвам какво да си вземеш, но и аз мисля, че не е все едно какво слагаш, било то и на 4х4. Аз съм фен на Дънлоп и може да погледнеш новия Winter Sport 5. Горе долу на цената на Мишлен и Конти е.

- Gqbriel
- старши ентусиаст
-
Dirty M5 driveR написа:С тая Ласа си имал възможно най-кофти късмет да ти се наложи да спреш бързо...Правилно си се ориентирал, че гумата не става. Аз няма да посочвам какво да си вземеш, но и аз мисля, че не е все едно какво слагаш, било то и на 4х4. Аз съм фен на Дънлоп и може да погледнеш новия Winter Sport 5. Горе долу на цената на Мишлен и Конти е.
Разликата НЕ е на сняг при 4х4 толкова,колкото поведението като цяло на мокро и сухо(както казах по-горе,да гледа гума да се държи добре на мокро)...като това ти го казвам след акто съм сменил достатъчно нови зимни гуми на задно (основно Дънлоп и Конти) и сега с xdrive не съм с нито една от изброените и колата се държи прекрасно,предните бяха Bridgestone...единствено на сухо се усеща разликата по осезаемо.За киша да не говорим.
По-определяща според мен е шарката а не марката ( не говоря за гуми за 60лв),някои са по-стабилни в завои,докато други по-лесно "копаят"
Днес сестрата сложи на единичката Dunlop Winter Sport 5 - някой има ли наблюдения от тези гуми на сняг и лед как се справят?
- Dirty M5 driveR
- старши ентусиаст
-
- Кара: the real 5er
- Мечтае да кара: 0:00h. at La Sarthe
Човекът казва, че иска да похарчи парички за най-добрите гуми. Защо да го убеждаваме да си купува Нокиан? Да - Нокиана е хубав, съгласен съм. Но като си е набелязал Мишлен и Конти, нито 1лв от тия пари няма да е излишен. Аз като почитател на Дънлоп и карал Winter Sport 4D бих взел новите Sport 5. Вярвам, че са продължили доброто представяне. Изключително много ми харесва протектора на сектори. Повечето други марки дори не го имитират това. И да - гумата е чудна на сухо и мокро, тъй че...
Ако реши нека прочете ревюта - има по чуждите сайтове гаранция, и да прецени. А колегата над мен (h)aman - ако имаш възможност направи един малък тест драйв и сподели впечатления. Сега има и сухи, и мокри, и заснежени участъци. Мисля, че ще успееш да добиеш адекватна представа за продукта.
Аз нямам под ръка кола с такива гуми и уви не мога да кажа директно впечатление.

- Denmark
- младши ентусиаст
-
- Кара: E39 Touring
insane_v написа:Здравейте, колеги,
Довечера се прибирам в България и утре мисля да ходя да си търся нови зимни гуми, та искам да се допитам за съвет:
Колата ми е 330xi '02, а гумите ще са 225/40/18. Двуумя се между Мишлен Пилот Алпин 4 и Континентал ТС860. Не намерих директни сравнения между точно тези 2 гуми, та реших да се допитам до вас. Знам, че която и гума да избере няма да е грешка, ама ако едната е по-добра предпочитам да избера нея. По-принцип по доста тестове казват че Континентала е възможно най-добрата зимна гума за момента, но ме притеснява това, че летния ми континентал СпортКонтакт 3 няма много добра устойчивост в завоите вероятно поради много меките му бордове и ме е страх да не би и тези да са същите?
Както сам казваш, които и да избереш от 2-та варрианта няма да сбъркаш. Аз опит с TS860 нямам, но на мойта кола съм с TS850 в размер 225/45/17 и е адската гума. Даже някой път ми се иска да не държат толкова, че да се изкефя малко

Имам опит и точно с летни Conti Sport Contact 3 пак в същия размер 17-ки и аз също не бях впечатлен, а освен това и се износиха доста бързо, което за скъпи гуми е малко кофти. Иначе сега летните ми са Michelin Pilot Sport 3 в размера, който и ти търсиш и от тях съм много по-доволен отколкото Conti-то. Общо взето ако парите не са проблем, вземи си най-доброто (a.k.a conti

- vvasilev1
- старши ентусиаст
-
- Кара: 318td compact '03
- Мечтае да кара: M3
- Детайли за колата: с две порти
Kurtov написа:vvasilev1 написа:Нокиан са супер гуми за парите си. Може да разчитате на тях три сезона безусловно. После дори и при голям грайфер и правилно съхранение, започват да губят захват на снега.
Изпратено от моят F3111 с помощта на Tapatalk
Гумите наистина са добри, ама как го каза колега все едно са 150 лева бройката за 17-ка.
Реално и се очаква да са добри, все пак приятел си купи миналата година 225/55/17 за 250 лв. бройката.
Щом кара на 17 цола, значи е Баровец. Там евтини са само нечувани китайски метили.
- iNfoster`
- младши ентусиаст
-
- Кара: Е90 320d
- Мечтае да кара: M5 E60,F90
vvasilev1 написа:Kurtov написа:vvasilev1 написа:Нокиан са супер гуми за парите си. Може да разчитате на тях три сезона безусловно. После дори и при голям грайфер и правилно съхранение, започват да губят захват на снега.
Гумите наистина са добри, ама как го каза колега все едно са 150 лева бройката за 17-ка.
Реално и се очаква да са добри, все пак приятел си купи миналата година 225/55/17 за 250 лв. бройката.
Щом кара на 17 цола, значи е Баровец. Там евтини са само нечувани китайски метили.
Хаха по- размера гуми ли се съди кой е баровец и кой не? А може би някой нямаме избор с какви гуми да караме, тъй като по-малка джанта от 17 цола не влиза.

- Gqbriel
- старши ентусиаст
-
iNfoster` написа:vvasilev1 написа:Kurtov написа:vvasilev1 написа:Нокиан са супер гуми за парите си. Може да разчитате на тях три сезона безусловно. После дори и при голям грайфер и правилно съхранение, започват да губят захват на снега.
Хаха по- размера гуми ли се съди кой е баровец и кой не? А може би някой нямаме избор с какви гуми да караме, тъй като по-малка джанта от 17 цола не влиза.
Пак си е баровско,значи 3.0мотор и нагоре хахах

Sent from my iPhone using Tapatalk
- vvasilev1
- старши ентусиаст
-
- Кара: 318td compact '03
- Мечтае да кара: M3
- Детайли за колата: с две порти
iNfoster` написа:vvasilev1 написа:Kurtov написа:vvasilev1 написа:Нокиан са супер гуми за парите си. Може да разчитате на тях три сезона безусловно. После дори и при голям грайфер и правилно съхранение, започват да губят захват на снега.
А може би знам.
- insane_v
- младши ентусиаст
-
Аз последно време вярвам най-много на ревютата на http://www.tyrereviews.co.uk/ Там има стотици ревюта на всяка премиум гума и едвали ли тия ревюта са "платени" както много такива по-нашите сайтове. Там на зимните Дънлоп-и не им дават толкова добри оценки, затова ги изключих като опция. Пирели СотоЗоро3 също имаше някакви "слаби места". Единствено Continental TS860 и Michelin Pilot Alpin 4 имат резултат близък до 100% и Конти-то води в класацията, но днес разбрах, че май ТS860 се прави в размери до 17", а аз искам 18". За съжаление съм прекалено голям ценител на красотата
и ми се иска и зимата да си джиткам на 18-ки 

- mopasan
- младши ентусиаст
-
- Кара: F31 320da+ M power kit= 200hp;420Nm
insane_v написа:Аз последно време вярвам най-много на ревютата на http://www.tyrereviews.co.uk/ Там има стотици ревюта на всяка премиум гума и едвали ли тия ревюта са "платени" както много такива по-нашите сайтове. Там на зимните Дънлоп-и не им дават толкова добри оценки, затова ги изключих като опция. Пирели СотоЗоро3 също имаше някакви "слаби места". Единствено Continental TS860 и Michelin Pilot Alpin 4 имат резултат близък до 100% и Конти-то води в класацията, но днес разбрах, че май ТS860 се прави в размери до 17", а аз искам 18". За съжаление съм прекалено голям ценител на красотатаи ми се иска и зимата да си джиткам на 18-ки
http://colesa.ru/news/52647 - доста подробен сайт с всички последни тестове.