Проблем с температурата на двигателя - 530d
Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори
68 мнения
• Страница 4 от 5 • 1, 2, 3, 4, 5
- Elesar74
- старши ентусиаст
-
- Кара: Долното
- Детайли за колата: Toyota Yaris D4D 2015.
Re: Проблем с температурата на двигателя - 530d
Ами виж нивото на антифриза и виж при не загряла кола да пипнеш долния маркуч, който влиза от термостата в радиатора. Ако е топъл, , преди колата да е достигнала 88-90 градуса, значи термостата е останал отворен и е за смяна. Това е сравнително лесен тест, който може да ти даде до голяма степен отговор къде е проблема.
Човек си личи какъв е, не по това колко от високо гледа, а по това колко ниско може да се наведе.
- deathwingbg
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E39 530D
- Мечтае да кара: Тесличка
Колеги да попитам и аз без да отварям нова тема...
Вчера карам си по магистралата на темпомат със 140 (външна температура -5) по едно време забелязвам че стрелката за температурата на двг сериозно се е килнала.
Влизам в скритото меню гледам 62 градуса ...
Малко след това слязох от магистралата и с 90-100 температурата бързо се качи качи до 93 (за 2-3-5 минути, да кажем че когато погледнах вече беше качила 88). Това си е нормалната температура, наблюдавана вече 2 години
Нормално ли е или и аз съм за термостат?
Вчера карам си по магистралата на темпомат със 140 (външна температура -5) по едно време забелязвам че стрелката за температурата на двг сериозно се е килнала.
Влизам в скритото меню гледам 62 градуса ...
Малко след това слязох от магистралата и с 90-100 температурата бързо се качи качи до 93 (за 2-3-5 минути, да кажем че когато погледнах вече беше качила 88). Това си е нормалната температура, наблюдавана вече 2 години

Нормално ли е или и аз съм за термостат?
- Elesar74
- старши ентусиаст
-
Колега, просто направи горният тест и сам ще се убедиш в голяма степен дали си за термостат или не. Иначе да, местенето на стрелката в ляво, е типичен симптом за останал в отворено положение термостат. В твоя случай, може термостата да работи, но да е "тръгнал", което би обяснило нормализирането на положението след като колата е започната да изстива.
Човек си личи какъв е, не по това колко от високо гледа, а по това колко ниско може да се наведе.
- dak
- младши ентусиаст
-
- Кара: E39 530D 184 кс. седан
Маркуча към радиатора си е студен , колата на място трудно загрява ако е изключена печката , като се кара е ОК
- Elesar74
- старши ентусиаст
-
Какво значи, да е изключена печката? Ако печката е изправна, тя тръгва с паленето на двигателя, при външна температура под 6 градуса, независимо дали е програмирана или не. А колата ти загрява по-бавно, може би защото не ползва топлината от изгорелите газове от рециркулацията, щом си един термостат и нямаш топлообменник на EGR-a.
- dak
- младши ентусиаст
-
Ами просто бях махнал бушона на печката за да видя как седи въпроса със загряването на място
Значи при тези с 2 термостата това бил плюса
Защо при продължително спускане на скорост при -5 градуса , падна температурата на 70 гр.
дали новия термостат е за в коша или няма от какво да се притеснявам ?

- Elesar74
- старши ентусиаст
-
Щом пада температурата при спускане, за мен е термостат, но не мога да кажа със сигурност така от дистанция.
- ivailo0
- младши ентусиаст
-
- Кара: E39 530dA M-Tech ///M-Pack
Термостата е колега.
- Ivo_Borisov
- старши ентусиаст
-
- Кара: E39 530D
dak написа:Ами просто бях махнал бушона на печката за да видя как седи въпроса със загряването на мястоЗначи при тези с 2 термостата това бил плюса
Защо при продължително спускане на скорост при -5 градуса , падна температурата на 70 гр.
Направи теста с маркуча и ще видиш. Но според мен за толкова продължително спускане не е проблем. Аз например като спускам прохода Рожен, имам към 5-6 км спускане почти без газ и темп ми пада до към 75. Това на минусови температури. То като няма горене, няма и какво да топли. Виж ако вече се отклонява сериозно си за термостат със сигурност.
Изпратено от моят SM-G900F с помощта на Tapatalk

- dak
- младши ентусиаст
-
Теста с маркуча е ОК , спусках 30 км. на скорост , че имаше сняг и много завои , теп. падна до към 70 гр. Щом и при теб пада значи няма да се занимавам , реших че почти новия термостат (БЕР) се е предал преждевременно което не е изключено
Поздрави !

Поздрави !
- Elesar74
- старши ентусиаст
-
Ivo_Borisov написа:dak написа:Ами просто бях махнал бушона на печката за да видя как седи въпроса със загряването на мястоЗначи при тези с 2 термостата това бил плюса
Направи теста с маркуча и ще видиш. Но според мен за толкова продължително спускане не е проблем. Аз например като спускам прохода Рожен, имам към 5-6 км спускане почти без газ и темп ми пада до към 75. Това на минусови температури. То като няма горене, няма и какво да топли. Виж ако вече се отклонява сериозно си за термостат със сигурност.
Изпратено от моят SM-G900F с помощта на Tapatalk
Как така няма горене? Нали двигателя работи все пак, какво като се спускаш продължително. Ти конкретно нямаш проблем. И въпроса не е да гледаш все в цифровото меню, индикация за проблем е стрелката да ти мърда в ляво или дясно. Защото както знаем, стрелката стои в средата, в доста широк диапазон и ако охладителната система на колата е изправна, тя не трябва да мърда независимо от условията навън. Обаче мръдне ли наляво или надясно, имаме проблем Хюстън. В конкретния случай, явно големия кръг стои отворен, двигателя не работи в оптимална температура и въобще, не е добре да се кара така. Подвеждащото е, че колегата скоро е сменял термостата и това наистина би било странно, да се е предал за толкова кратко време. Но пък симптомите сочат натам. Не знам. Смяната не е много лесна, че да се направи някакъв експеримент.
- (bubsa)
- старши ентусиаст
-
- Кара: F10
Няма горене когато спускаш на скорост без да подаваш газ,защото дюзите не впръскват гориво,а двигателя се върти от инерцията.
Термостатите се сменят и двата за 30-тина минути,не е никаква драма.
Виждал съм и нови Берове да дефектират доста бързо.
Термостатите се сменят и двата за 30-тина минути,не е никаква драма.
Виждал съм и нови Берове да дефектират доста бързо.
- dak
- младши ентусиаст
-
Падне ли тепературат под 75 гр. стрелката тръгва на ляво , в моя случай стрелката тръгна на ляво и за това влязох в скритото меню ! При всички други условия тепературата не е минавала 95 гр. вкл. и лятото. Сега според вас за смяна ли е термостата или не ? Принципно при всички други условия теп. седи около 90 гр.
- aivanov99
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: 2002 Е39 525dA Touring
Според мен да. Никога не ми е мърдала стрелката от средата. Даже миналата зима на -17 при шофиране в града следих температурата и не падна по 88-89 градуса.
Изпратено от моят HTC One_M8 с помощта на Tapatalk
Изпратено от моят HTC One_M8 с помощта на Tapatalk

- dak
- младши ентусиаст
-
Колега ти спускал ли си 30 км на скорост ? Спустни някое дефиле и ако не пада темп. тогава ще говорим. Сега се сещам че когато тръгнах да спускам , колата не беше загряла 

68 мнения
• Страница 4 от 5 • 1, 2, 3, 4, 5