Съединителя прави номера...

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 320ка, тихо и кротко
Мечтае да кара: по читави пътища

Съединителя прави номера...

Мнение от pac0 » 11 Дек 2016, 16:46

Здравейте, имам един малко особен проблем, за който не намирам обяснение никъде в пространството... Понякога (нерегулярно) когато превключвам предавките, съединителя се усеща малко странно... Рязко захапва и то доста високо, педала един такъв твърд и непредсказуем сякаш... Един път му се ядосах, изключих от скорост, наритах педала 2-3 пъти по-рязко, и :kuku: : изведнъж всичко си стана мед и масло. Оттогава понякога като стане така, следват няколко резки натискания, и се оправя.
Това обаче не ми изглежда въобще нормално, та питам гуру-тата тук: каква би била причината за това, и как може да се реши? CDV клапана е все още по линията, и мисля да го премахна скоро, както и да сменя направо хидравличната течност тогава, разсъждавайки стигам до извода че може от там да идва цялата драма... Възможно ли е обаче да има проблем с някой от цилиндрите на хидравликата (мастър, слейв?) без да се губи течност, и как може да се провери? Спирачките нямат грешка, съединителя (след боя) си действа напълно нормално...
Дано не питам глупости, просто има много по-разбиращи от мен и се надявам някой ако има информация или е патил от нещо такова, да сподели. Колата е 2004, М54Б22, 5 ск, съединителя и маховика са на 6-7000 км, ако има значение... Благодаря предварително!

ентусиаст
Аватар
Кара: Е90 330d
Мечтае да кара: по Аутобан
Детайли за колата: снегорин

Re: Съединителя прави номера...

Мнение от NGneer4eto » 11 Дек 2016, 18:30

Ти горе долу си се сетил. Смени спирачната течност и махни CDV-то и ако не се оправи, тогава ще се мисли друго. Не е зле да се види помпата на съединителя в какво състояние е.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: тъжно друга марка :(
Мечтае да кара: Пак BMW

Мнение от The Edge » 11 Дек 2016, 19:56

Проблема си е от помпата отвсякъде .. навярно плаче и тя за смяна

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е46 /316i

Мнение от IKN » 12 Дек 2016, 10:45

The Edge написа:Проблема си е от помпата отвсякъде .. навярно плаче и тя за смяна

+1 ,най вероятно горната помпа.
Със сигурност CDV-то не може да е причина . Отнякъде засмуква въздух .

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от pac0 » 12 Дек 2016, 13:47

Благодаря за отзивите, възможно е да сте прави... Ако е помпа, дали някое О-пръстенче/уплътнение не се е предало, да влиза въздух без да има никакъв теч, или просто да не може да направи налягане... Ще огледаме всичко другата седмица и ще видя кое как, дали може да се оправи, или направо ди трябва нова (ако се окаже наистина помпа)

Поздрави!

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW e46 touring

Мнение от desoxr » 12 Дек 2016, 14:46

Може да не е от помпата,а от изпълнителния цилиндър,който е на скоростната кутия!Имал съм случай ,когато е износена или счупена пластмасовата опора на рамото за съединителя,изпълнителния цилиндър,който я бута излиза повече от необходимото и засмуква въздух в този момент!Та когато си сменял съединителя и ако не си проверил или сменил тази опорка,може от там да е проблема!

Потребител
Аватар
Кара: 330xd e46

Мнение от dukov » 23 Дек 2016, 16:30

Здравейте,
И при мен е подобно положението. Педалът на съединителя отделя високо и изведнъж захапва, всякаш те рита.
Сменил съм маховика и съединителя, но все още педалът е твърд, а колата 330д и трудно се удържа въртящият момент.
Как да направя диагностика на помпите/цилиндрите?
Дали има смисъл да махна CDV и ако да, може ли да споделите, как това се прави в БГ? В този сайт пишат, че не ги разпробивали!

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е46 /316i

Мнение от IKN » 23 Дек 2016, 19:50

dukov написа:Здравейте,
И при мен е подобно положението. Педалът на съединителя отделя високо и изведнъж захапва, всякаш те рита.
Сменил съм маховика и съединителя, но все още педалът е твърд, а колата 330д и трудно се удържа въртящият момент.
Дали има смисъл да махна CDV и ако да, може ли да споделите, как това се прави в БГ? В този сайт пишат, че не ги разпробивали!

При мен CDV просто го развих от долната помпа и завих директно маркуча
в помпата . След това леко развих щуцера на помпата да излезе въздуха
и като потече течност без балончета го стегнах . На канал ми отне към 20 мин.

ентусиаст
Аватар
Кара: Е90 330d
Мечтае да кара: по Аутобан
Детайли за колата: снегорин

Мнение от NGneer4eto » 23 Дек 2016, 21:09

dukov написа:Здравейте,

https://www.youtube.com/watch?v=LDEty2tnZLQ
На клипа има и за клапана и малко за помпата.
Аз го махнах този клапан, но ефектът не беше чак толкова силен, както го описват, но при мен превключването е нормално. Само имам малко трудно влизане на първа, втора и трета, което не се промени. Ако не си сменял спирачна течност, я смени задължително!

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от pac0 » 07 Яну 2017, 3:44

Здравейте колеги, за много години. В крайна сметка при мен помпата не сме я сменяли (не ми остава време), но още няколко мнения получих че вероятно горната започва да се обажда. Като започне да пречи и дразни наистина, ще я сменя, засега не е на дневен ред...
Иначе от махането на CDVто лично съм доста доволен от ефекта, много по-предвидим стана педала, малко по-мек, няма го това забавяне и прилашкване ако случааайно не отпуснеш както на него му харесва... Ако има чудещи се, според мен няма да сбъркате. А и е лесно и бързо, не коства нищо...

Назад към E46