Как да подобря звука на колата?

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

Потребител
Аватар
Кара: BMW 318i E46 2002г.
Детайли за колата: Газ/Бензин
143 коня
седан

Как да подобря звука на колата?

Мнение от Svetlio_1 » 29 Ное 2016, 10:42

Здравейте,
Колата ми е E46 318i 143 коня ,2002г. ,бензин/газ, двигател N47B20... . Не ми харесва какъв звук вади колата. Не работи шумно, леко потракват дюзите на газта. Ама мааааалко ми прилича дизел. Ама малко. :D Искам да променя звука. Да сложа въздушен спортен филтър или да сменя гърнето ? За въздушния филтър си мисля дали няма да обърква компютъра на колата. Там нали има дебитомер. Да не говоря, че филтъра ми е от скъпите(46 лв.) и е от най-трудно сменяемите :mrgreen: . От друга страна гледам хората слагат. Вие какво ще ми предложите - филтър или гърне, за да поръмжава малко :help: . Благодаря предварително :)

ентусиаст
Аватар
Кара: e46 330xd

Re: Как да подобря звука на колата?

Мнение от Kurtov » 29 Ное 2016, 19:45

Здравей, аз съм с 6-цилиндров дизел и също се интересувам от този въпрос.
Макар, че дизела си остава дизел, съм гледал в youtube с доста по-приятен звук от на моята кола(същия модел, просто преправяно нещо).
Ще се радвам колегите да споделят.
Аз съм мислил да махна катализаторите и да сложа права тръба на тяхно място.
За бензин с права тръба, мисля че ще стане прекалено шумно, но нека по-запознатите да кажат.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: е46 330ci
Мечтае да кара: e46 M3, e92 M3

Мнение от AsenD » 30 Ное 2016, 12:28

За бензин има две оптимални решения:
- махане на катализатори и подмяна със спортни разплетени колектори - това подсилва малко звука и отпушва колата
- подмяна на заводското крайно гърне със спортно проходно гърне - това променя звука като плътността на звука зависи от гърнето
Друг вариант за промяна на плътността на звука е игра с добавяне или махане на средни резонаторни гърнета.

На старата кола(2.2 бензин) сложих спортни колектори(китайски) и спортно крайно гърне(TaTechnix), ето линк към видео с резултата.

https://www.dropbox.com/s/ske5tpgz6jeph ... 4.mp4?dl=0

ентусиаст
Аватар
Кара: 520i face

Мнение от bioz » 30 Ное 2016, 13:09

AsenD написа:За бензин има две оптимални решения:
- махане на катализатори и подмяна със спортни разплетени колектори - това подсилва малко звука и отпушва колата
- подмяна на заводското крайно гърне със спортно проходно гърне - това променя звука като плътността на звука зависи от гърнето
Друг вариант за промяна на плътността на звука е игра с добавяне или махане на средни резонаторни гърнета.

На старата кола(2.2 бензин) сложих спортни колектори(китайски) и спортно крайно гърне(TaTechnix), ето линк към видео с резултата.

Доста добре се е получило, тия китайски колектори не се ли изпичат? Махна ли катализаторите преди това? Пробва ли как е само със спортното гърне без китайчетата?

Към автора безплатния вариант е това https://www.youtube.com/watch?v=-uZ1NFcQSJU или golf tee mod според зависи колата.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от AsenD » 30 Ное 2016, 19:11

bioz написа:
AsenD написа:За бензин има две оптимални решения:

Доста добре се е получило, тия китайски колектори не се ли изпичат? Махна ли катализаторите преди това? Пробва ли как е само със спортното гърне без китайчетата?

Към автора безплатния вариант е това https://www.youtube.com/watch?v=-uZ1NFcQSJU или golf tee mod според зависи колата.

Мойте колектори за 2 години и половина си останаха същите, не са се скапали. Като ги слагахме направо махнах катализаторите и 2 от ламбда сондите, тъй като тези след катализаторите дето са стават излишни и се лъжат софтуерно. Иначе да, пробвах само с гърнето и имаше подобрение на звука, но реално премахването на катализаторите промени неща не само като звук, но и като вървеж на колата, стана доста по пъргава дори и в ниските обороти.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: F11 LCI 530xd / E46 330xda M57N
Мечтае да кара: по-малко на пътна помощ
Детайли за колата: +VRPerformance+eco-tuning auto+ново BMW X5 турбо

Мнение от virtualchild » 30 Ное 2016, 19:26

:D
Хората могат да полудеят на тази тема: :wave:

https://www.youtube.com/watch?v=NIr-YIUWRI4

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е90 320d
Мечтае да кара: M5 E60,F90

Мнение от iNfoster` » 05 Дек 2016, 14:56

Kurtov написа:Здравей, аз съм с 6-цилиндров дизел и също се интересувам от този въпрос.
Макар, че дизела си остава дизел, съм гледал в youtube с доста по-приятен звук от на моята кола(същия модел, просто преправяно нещо).
Ще се радвам колегите да споделят.
Аз съм мислил да махна катализаторите и да сложа права тръба на тяхно място.
За бензин с права тръба, мисля че ще стане прекалено шумно, но нека по-запознатите да кажат.

Дизелчето си иска една права генерация с едно хубаво крайно гърне и си ти човека. Или другия вариант е права генерация до края с накрайник на края на тръбата без крайно гърне. Също става много добре, въпрос на вкус е дали искаш колата да ти бучи или да свисти повече. То при дизела няма как да бучи прекалено много. Но така и колата ще започне да си хвърля, черни облаци отзад ако сега не го прави. :) Предишната ми кола беше със права генерация и крайно гърне и накрая ми беше писнало от това бучене. За това сега колкото и да ми се иска да свисти, си карам със стоковата генерация. :)

ентусиаст
Аватар
Кара: e46 330xd

Мнение от Kurtov » 11 Дек 2016, 16:08

Въпроса е, че искам да махна катализаторите и не знам, дали права тръба да сложа на тяхно място, или резонаторни гърнета.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от AsenD » 12 Дек 2016, 11:58

Слагай тръба и не го мисли.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: N55

Мнение от bscsystem » 13 Дек 2016, 13:07

https://www.youtube.com/watch?v=Fubh1cj4dh0

Ето така бучеше преди 2,3 години. Сега е по-приятно, няма ги ветровете, защото след ремапа започна да надува по-късно. Достатъчно време ми бучеше и скоро ще сложа крайно гърне, не знам какво ще стане.
E46 330d M57D30, 304k.c. 550nm 1.6 boost by TST Racing, Black/Estoril Blue, Full M tech 2, Simota AF w/ custom downpipe and 76mm straight exhaust, Boost Meter VDO, Strut bar, Brembo 320mm/300, Coilovers w/ Rondell 0081 8x18 225/40 - 10x18 245/40 Vredestein Ultrac Sessanta, Front camber plates, Rear Adjustable Camber Arms, Black HID Retrofit 6k. - Sold

E87 - Black on black, exterior M1 bodykit, interior full sports package. - Sold

N55 335i m-sport, S2+ 331whp

младши ентусиаст
Аватар
Кара: F11 LCI 530xd / E46 330xda M57N
Мечтае да кара: по-малко на пътна помощ
Детайли за колата: +VRPerformance+eco-tuning auto+ново BMW X5 турбо

Мнение от virtualchild » 13 Дек 2016, 13:21

Странното, което съм забелязъл е че колкото по-добра мощност имаш от двигателя толкова по безшумна е генерацията. Например ако извадиш вакумите на турбото става доста боботещ звук. Същото важи и за температуния сензор след кулера и ЕГР. :wave:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: е46
Детайли за колата: N42B20

Мнение от pimpo » 13 Дек 2016, 13:27

Към автора: може просто да махнеш въздуховода от филтърната кутия до бъбреците. Той заглушава МНОГО бученето откъм всмукателния тракт. Това далеч не е най-доброто решение, но нищо не губиш да опиташ. Спортния филтър също е добър вариант и не вярвам да пречи на дебитомера.
Кога се пише "И" и кога "Й"

1. В българския език няма дума, която в множествено число да завършва на "й"!!!
грешно --> правилно
- вибраций --> вибрациИ
- консултаций --> консултациИ

2. Думи в които може да има "и" или "й" според смисъла. Примери:
- моменТА в коЙто (ед.число)... / ...моментИТЕ в коИто... (мн. число)
- коЙ човек (ед. число) / коИ хора (мн. число)
- някоЙ човек (ед.число) / някоИ хора (мн.число)
- Моля не ме безпокоЙте! / Не, не ме безпокоИте
- един завоЙ (ед.ч.) / много завоИ (мн.ч.)

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е90 320d
Мечтае да кара: M5 E60,F90

Мнение от iNfoster` » 14 Дек 2016, 0:58

pimpo написа:Към автора: може просто да махнеш въздуховода от филтърната кутия до бъбреците. Той заглушава МНОГО бученето откъм всмукателния тракт. Това далеч не е най-доброто решение, но нищо не губиш да опиташ. Спортния филтър също е добър вариант и не вярвам да пречи на дебитомера.

Слушал съм, че след като сложиш спортен филтър много бързо хвърля дебитомер. Не знам колко е вярно и колко не. :)

Потребител
Аватар
Кара: BMW 318i E46 2002г.
Детайли за колата: Газ/Бензин
143 коня
седан

Мнение от Svetlio_1 » 15 Дек 2016, 11:38

pimpo написа:Към автора: може просто да махнеш въздуховода от филтърната кутия до бъбреците. Той заглушава МНОГО бученето откъм всмукателния тракт. Това далеч не е най-доброто решение, но нищо не губиш да опиташ. Спортния филтър също е добър вариант и не вярвам да пречи на дебитомера.

Здравей, благодаря за съвета. Вече съм карал така веднъж, бяха ми махнали всички пластмаси включително и въздуховода. Не си спомням да имаше разлика. А минах към 500 км така. Засега съм се спрял на крайно гърне като решение. Като се постопли времето ще търся. Пък и финансово напоследък нещо не сам ОК. Не знам за колегите, но от както имам е46 всеки месец(не пропуска бе) излиза по нещо. Всеки месец някъкав ремонт. Дребен може да е но трябва! :banghead: :confused:

Назад към E46