Нестабилност след смяна на гуми с чисто нови зимни

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

ентусиаст
Аватар
Кара: Е90 330d
Мечтае да кара: по Аутобан
Детайли за колата: снегорин

Re: Нестабилност след смяна на гуми с чисто нови зимни

Мнение от NGneer4eto » 02 Дек 2015, 22:25

Потвърждавам от опит втвърдяването на новите гуми. Взех чисто нови 4 бр. В началото бяха като кашкавалени. На прав път при лека маневра и колата се люлееше като лодка. На завои да не ви разправям какво беше. Минах близо 1000км и вече е друга работа. Определено колата стои много добре на прав път и в завоите е значително по-стабилна. Разбира се не е като с летните, но се трае. Отбелязвам и, че температурата на въздуха сега е почти същата както и когато ги взех. Надявам се и по-добре да става при ниските температури. :D

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: предимно служебни кошници
Мечтае да кара: без да се ядосва
Детайли за колата: M47N

Мнение от MORSKIa » 07 Дек 2015, 23:45

Днес (07.12.) си продадох Conti TS 850, които ползвах 2 зими (ДОТ 42/13). Бяха 2 броя предни, една идея бяха станали по-твърди от есента на 2013 година когато ги купих и сложих. Летата се съхраняваха измити, изчистени от всички камъчета в ламелите и в калъфи в гаража!!!!
До този момент не съм имал каквито и да са проблеми с тях, да вярно е, че при нас по морето няма снегове и много минуси под нулата, но аз съм скиор и всяка зима, че и по 2 пъти се качвам на високо за единия кеф........ :lalala:
Днес събух въпросните 42/13 и си купих същите ( 2 бр. Conti TS 850, ДОТ 37/15, 205/55/16) ..... и разлика не усетих..... :driving:
Вярно е, че не издевателствам върху мотора, то и нема как в града в това му състояние (трафик, затворени улици, нарязано, строят и т.н....), или защото събух и обух само 2 бр., а не четири, но....... нищо.....

Може би единствено волана стана малко по-лек, но аз друго не усетих :dunno:

Тези дни ще ги пробвам малко по-екстийм на път за Варна и ако усетя нещо ще пиша пак.
От дългогодишния си опит зад волана (от 85 година), зимните гуми се усещат по-леко на волана, друмищата ни също, дупки, трапища, неравности, летните се държат по-твърдо и директно (това при равни условия де...)
Не понасям тарикатите на пътя във всичките им проявления пък били те и с нашта марка

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 320d '03
Мечтае да кара: E90 V10 Hartge

Мнение от adko001 » 25 Ное 2016, 22:49

Здравейте, ще ползвам темата на колегата, проблема ми е следния:
Днес след монтиране и баланс на 4 нови зимни гуми при движение направо, по прав път,
без неравности, при скорост над 60-70км/ч. волана ми дърпа осезаемо надясно... :shock:
Преди да ги сложа нямах този проблем. Възможно ли е да е от некачествен баланс ?
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: the real 5er
Мечтае да кара: 0:00h. at La Sarthe

Мнение от Dirty M5 driveR » 26 Ное 2016, 7:38

Не. Дърпа от самите гуми. Ако са без посока или асиметрични размени двете предни, а ако са с посока размени предна и задна от едната страна. Общо взето трябва да се нагодят по колата, докато спре да дърпа. Другият вариант е гумаджията да завърти гумите по джантите под определен ъгъл, но ще ти отнеме повече време.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от adko001 » 26 Ное 2016, 12:17

Dirty M5 driveR написа:Не. Дърпа от самите гуми. Ако са без посока или асиметрични размени двете предни, а ако са с посока размени предна и задна от едната страна. Общо взето трябва да се нагодят по колата, докато спре да дърпа. Другият вариант е гумаджията да завърти гумите по джантите под определен ъгъл, но ще ти отнеме повече време.

Чисто нови са, с посока на въртене. Тоест казваш, че след определен пробег трябва да спре това нещо, като се нагласят гумите на по колата ?
Това, което аз направих е да разменя задните с предни, но резултат - 0
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Dirty M5 driveR » 26 Ное 2016, 15:25

Понякога се случва и от чисто нови да дърпа. Затова почват да се въртят, докато колата се оправи. Пробвай сега да ги размениш само от едната страна предна със задна и кажи какво е станало.

ентусиаст
Аватар

Мнение от NGneer4eto » 26 Ное 2016, 19:23

Колега, вземи отиди на преден и заден мост. По-евтино ще ти излезне от въртенето на гуми при гумаджия. Също така съм забелязал, че е нормално да ти дърпа повече на една страна със зимните гуми, особено при тези още високи температури. При всички автомобили, които съм карал е така. А повече дърпа надясно, защото всички пътища имат лек наклон надясно. При някои автомобили се усеща повече, при други по-малко. Същото е и с гумите. В Македония примерно пътищата имат доста по-голям наклон надясно. Така теглеше колата, че съм спирал три пъти да проверявам да нямам спукана гума.
Разбира се при теб не е изключен сценария, да е от гумите. Иначе ако са чисто нови, се препоръчва да се мине преден и заден мост. Ако си имал проблем, при който летните вече са се нагодили, не е добре и с новите да става така. Според мен първо това и после гледай за кусури по гумите.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от adko001 » 26 Ное 2016, 19:43

В този ред на мисли днес отидох за реглаж на предния мост, но човека каза, че не е проблема в него, отклоненията са съвсем малки и допустими и нямало нужда да ми взима парите за нищо работа, за което нали евала за съвестта му. Посъветва ме да спадна гумите изцяло и да ги завъртя по джантата и пак наново тежести за баланс докато не се напаснат някак, но може да се наложи да го правя многократно :shock: :shock: :mhihi: което не е от най-умните неща. Иначе относно мнението на колегата по-горе, разбира се нормално е да дърпа леко встрани заради виража на пътя, но при мен направо си завива :shock: и ми дърпа кормилото от ръката, ако беше отклонението разумно нямаше да си правя труда да го отстранявам, но не е за пренебрегване, определено! Ще пиша, ако успея да се отърва от това.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 320i
Детайли за колата: e36 coupe

Мнение от host » 26 Ное 2016, 19:52

Я сподели колега коя е тази марка гуми , че да я избягваме? Щото тва не е нормално

ентусиаст
Аватар

Мнение от NGneer4eto » 26 Ное 2016, 21:03

adko001 написа:В този ред на мисли днес отидох за реглаж на предния мост, но човека каза, че не е проблема в него, отклоненията са съвсем малки и допустими и нямало нужда да ми взима парите за нищо работа, за което нали евала за съвестта му. Посъветва ме да спадна гумите изцяло и да ги завъртя по джантата и пак наново тежести за баланс докато не се напаснат някак, но може да се наложи да го правя многократно :shock: :shock: :mhihi: което не е от най-умните неща. Иначе относно мнението на колегата по-горе, разбира се нормално е да дърпа леко встрани заради виража на пътя, но при мен направо си завива :shock: и ми дърпа кормилото от ръката, ако беше отклонението разумно нямаше да си правя труда да го отстранявам, но не е за пренебрегване, определено! Ще пиша, ако успея да се отърва от това.

Предполагам ти е монтирал гумите този, който ти ги продава. Отиди, поговори с него и го накарай да ти смени местата на левите с десните гуми(сваляне от джантата и т.н.). Би трябвало да го направи безплатно. Гледай гумата внимателно като се върти на баланс-машината да няма отклонение при зоната на грайфера настрани или нагоре-надолу. Ако покаже повече от 40 грама баланс, го караш да я завърти по джантата, докато не покаже по-малки стойности. Преди 5 години, на една гумаджийница не ги гледах и ми налепиха 355гр. на четирите гуми. И викат - айде отстъпка, ще ти вземем само за 300 гр. :shock: След това бях забелязал някакво дърпане настрани, но не беше чак, колкото ти описваш. Оттогава стоя неотлъчно до баланса и като не ми хареса нещо, давам акъл като пенсионер. Може да се дразнят, ама работата става.
Сподели, наистина какви са гумите!

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Dirty M5 driveR » 26 Ное 2016, 23:36

Гуми може да изглеждат перфектни и да дърпа от тях. Може да има подскачане нагоре-надолу и да не дърпа. То ако можеше еднозначно да се каже каква е причината отстраняването на проблема щеше да е в рамките на 15 минути. Да - един от вариантите е да се оптимизират предните гуми - завъртат се по джантите и се балансират наново. Но при положение, че имаш 4 нови еднакви гуми с 4 еднакви джанти е по-разумно да се направят малко размествания първо. Причината не е количеството баланс! Една гума с джанта може да се балансира и с 3 пъти повече от нужното количество баланс и пак ще се държи по същия начин. Нали не мислите, че 50гр. отгоре на общото тегло ще накарат автомобила да дърпа? Тези 50 грама може да се крият само в масата на самата гума... Нека колегата отиде в сервиза, където са ги монтирали, да обясни подробно какъв е проблема и те да предприемат действия. Ако не се получи го насочете към друг сервиз в областта и така.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от adko001 » 27 Ное 2016, 5:41

Гумите са Fulda Kristall Control HP2, нов модел от тази година, взех ги от Диана преди месец и половина, но тогава температурите все още бяха високи и ги сложих онзи ден в локалната гумаджийница, но някак ми е трудно да повярвам, че гумите може да са проблема, това, което съм намислил е да сложа предна дясна на задна лява и предна лява на задна дясна, с нов баланс и ще видя какво е положението, тъй като единсвената ротация възможна беше да отидат предните отзад(заради посоката), но това нищо не промени, за съжаление.
image.jpeg
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 3' E46 BMW 320d (M47N) Touring

Мнение от Galo » 27 Ное 2016, 14:16

adko001 написа:Гумите са Fulda Kristall Control HP2, нов модел от тази година, взех ги от Диана преди месец и половина, но тогава температурите все още бяха високи и ги сложих онзи ден в локалната гумаджийница, но някак ми е трудно да повярвам, че гумите може да са проблема, това, което съм намислил е да сложа предна дясна на задна лява и предна лява на задна дясна, с нов баланс и ще видя какво е положението, тъй като единсвената ротация възможна беше да отидат предните отзад(заради посоката), но това нищо не промени, за съжаление.
image.jpeg

Здравей колега, от известно време следя темата и сега като видях за какви гуми става въпрос, мога и аз да дам мнението си. В края на септември и аз след много чудене даже и тема бях пуснал във форума за избор на зимни гуми се спрях на фулдата. Взех ги от примекс, дот 21/16 и на тях пише, че са произведени в Германия (четири гуми), монтирах още тогава въпреки топлото време, просто летните ми бяха много зле и не ми се рискуваше. Е, да но след монтажа колата стана адски нестабилна или поне така я чувствах. С изтърканите летни в пъти по добре, отколкото с новите зимни. Дали заради топлото време, но пък аз шофирам най-често рано сутрин и вечер когато си е хладничко и температурите са под 10 градуса. И аз започнах да си набивам някакви филми и да се чудя какво става. Ами мога да кажа вече, че след навъртяни някакви км вече и близо месец и нещо по късно гумите са окей, държат се много по-добре от колкото в началото. Сега чакам да падне сняг и температурите да се сринат още за да ги видя. Прави ме впечатление това, че колкото е по студено, толкова повече държат. Дано да сме направили правилният избор и да не съжаляваме. В началото като започна това нещо малко съжалявах, че не дадох една идея повече парички за континентал. Ще видим в крайна сметка, дали сме направили лош избор. Съвета ми е да им дадеш малко време и да не си вкарваш излишни филми, просто в началото я карай една идея по внимателно и не прави много резки маневри. :bchug:

ентусиаст
Аватар

Мнение от NGneer4eto » 27 Ное 2016, 14:30

Galo написа:
adko001 написа:Гумите са Fulda Kristall Control HP2, нов модел от тази година, взех ги от Диана преди месец и половина, но тогава температурите все още бяха високи и ги сложих онзи ден в локалната гумаджийница, но някак ми е трудно да повярвам, че гумите може да са проблема, това, което съм намислил е да сложа предна дясна на задна лява и предна лява на задна дясна, с нов баланс и ще видя какво е положението, тъй като единсвената ротация възможна беше да отидат предните отзад(заради посоката), но това нищо не промени, за съжаление.
image.jpeg

Здравей колега, от известно време следя темата и сега като видях за какви гуми става въпрос, мога и аз да взема компетентно отношение ми се струва. В края на септември и аз след много чудене даже и тема бях пуснал във форума за избор на зимни гуми се спрях на фулдата. Взех ги от примекс, дот 21/16 и на тях пише, че са произведени в Германия (четири гуми), монтирах още тогава въпреки топлото време, просто летните ми бяха много зле и не ми се рискуваше. Е, да но след монтажа колата стана адски нестабилна или поне така я чувствах. С изтърканите летни в пъти по добре, отколкото с новите зимни. Дали заради топлото време, но пък аз шофирам най-често рано сутрин и вечер когато си е хладничко и температурите са под 10 градуса. И аз започнах да си набивам някакви филми и да се чудя какво става. Ами мога да кажа вече, че след навъртяни някакви км вече и близо месец и нещо по късно гумите са окей, държат се много по-добре от колкото в началото. Сега чакам да падне сняг и температурите да се сринат още за да ги видя. Прави ме впечатление това, че колкото е по студено, толкова повече държат. Дано да сме направили правилният избор и да не съжаляваме. В началото като започна това нещо малко съжалявах, че не дадох една идея повече парички за континентал. Ще видим в крайна сметка, дали сме направили лош избор. Съвета ми е да им дадеш малко време и да не си вкарваш излишни филми, просто в началото я карай една идея по внимателно и не прави много резки маневри. :bchug:

Колегата споделя, че колата му тегли здраво надясно, а не, че е нестабилна(доколкото разбрах). Иначе и моята предишната зима, като сложих новите Континенталки се гънеше като Жигула в завоите и на прав път се лашкаше, все едно няма амортисьори, но след 300-400 км се стабилизира здраво. Вчера сложих отново същите гуми и смея да кажа, че поведението на колата е много малко по-зле от летните гуми, въпреки 9-те градуса навън. Иска си просто да се отъркалят малко в началото и това е!

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 3' E46 BMW 320d (M47N) Touring

Мнение от Galo » 27 Ное 2016, 14:39

Може и аз тогава да не съм разбрал точно, но и при мен имаше голяма нестабилност и исках просто да споделя и да му помогна по някакъв начин, защото съм със същите гуми... Но не съм имал теглене или поне не съм забелязал такова, но то и с нашите пътища не бих обвинил гумите поне на първо време.

ПредишнаСледваща

Назад към E46