Нестабилност след смяна на гуми с чисто нови зимни
Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори
65 мнения
• Страница 4 от 5 • 1, 2, 3, 4, 5
- NGneer4eto
- ентусиаст
-
- Кара: Е90 330d
- Мечтае да кара: по Аутобан
- Детайли за колата: снегорин
Re: Нестабилност след смяна на гуми с чисто нови зимни
Потвърждавам от опит втвърдяването на новите гуми. Взех чисто нови 4 бр. В началото бяха като кашкавалени. На прав път при лека маневра и колата се люлееше като лодка. На завои да не ви разправям какво беше. Минах близо 1000км и вече е друга работа. Определено колата стои много добре на прав път и в завоите е значително по-стабилна. Разбира се не е като с летните, но се трае. Отбелязвам и, че температурата на въздуха сега е почти същата както и когато ги взех. Надявам се и по-добре да става при ниските температури. 

- MORSKIa
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: предимно служебни кошници
- Мечтае да кара: без да се ядосва
- Детайли за колата: M47N
Днес (07.12.) си продадох Conti TS 850, които ползвах 2 зими (ДОТ 42/13). Бяха 2 броя предни, една идея бяха станали по-твърди от есента на 2013 година когато ги купих и сложих. Летата се съхраняваха измити, изчистени от всички камъчета в ламелите и в калъфи в гаража!!!!
До този момент не съм имал каквито и да са проблеми с тях, да вярно е, че при нас по морето няма снегове и много минуси под нулата, но аз съм скиор и всяка зима, че и по 2 пъти се качвам на високо за единия кеф........
Днес събух въпросните 42/13 и си купих същите ( 2 бр. Conti TS 850, ДОТ 37/15, 205/55/16) ..... и разлика не усетих.....
Вярно е, че не издевателствам върху мотора, то и нема как в града в това му състояние (трафик, затворени улици, нарязано, строят и т.н....), или защото събух и обух само 2 бр., а не четири, но....... нищо.....
Може би единствено волана стана малко по-лек, но аз друго не усетих
Тези дни ще ги пробвам малко по-екстийм на път за Варна и ако усетя нещо ще пиша пак.
От дългогодишния си опит зад волана (от 85 година), зимните гуми се усещат по-леко на волана, друмищата ни също, дупки, трапища, неравности, летните се държат по-твърдо и директно (това при равни условия де...)
До този момент не съм имал каквито и да са проблеми с тях, да вярно е, че при нас по морето няма снегове и много минуси под нулата, но аз съм скиор и всяка зима, че и по 2 пъти се качвам на високо за единия кеф........

Днес събух въпросните 42/13 и си купих същите ( 2 бр. Conti TS 850, ДОТ 37/15, 205/55/16) ..... и разлика не усетих.....

Вярно е, че не издевателствам върху мотора, то и нема как в града в това му състояние (трафик, затворени улици, нарязано, строят и т.н....), или защото събух и обух само 2 бр., а не четири, но....... нищо.....
Може би единствено волана стана малко по-лек, но аз друго не усетих

Тези дни ще ги пробвам малко по-екстийм на път за Варна и ако усетя нещо ще пиша пак.
От дългогодишния си опит зад волана (от 85 година), зимните гуми се усещат по-леко на волана, друмищата ни също, дупки, трапища, неравности, летните се държат по-твърдо и директно (това при равни условия де...)
Не понасям тарикатите на пътя във всичките им проявления пък били те и с нашта марка
- adko001
- младши ентусиаст
-
- Кара: 320d '03
- Мечтае да кара: E90 V10 Hartge
Здравейте, ще ползвам темата на колегата, проблема ми е следния:
Днес след монтиране и баланс на 4 нови зимни гуми при движение направо, по прав път,
без неравности, при скорост над 60-70км/ч. волана ми дърпа осезаемо надясно...
Преди да ги сложа нямах този проблем. Възможно ли е да е от некачествен баланс ?
Днес след монтиране и баланс на 4 нови зимни гуми при движение направо, по прав път,
без неравности, при скорост над 60-70км/ч. волана ми дърпа осезаемо надясно...

Преди да ги сложа нямах този проблем. Възможно ли е да е от некачествен баланс ?
- Dirty M5 driveR
- старши ентусиаст
-
- Кара: the real 5er
- Мечтае да кара: 0:00h. at La Sarthe
Не. Дърпа от самите гуми. Ако са без посока или асиметрични размени двете предни, а ако са с посока размени предна и задна от едната страна. Общо взето трябва да се нагодят по колата, докато спре да дърпа. Другият вариант е гумаджията да завърти гумите по джантите под определен ъгъл, но ще ти отнеме повече време.
- adko001
- младши ентусиаст
-
Dirty M5 driveR написа:Не. Дърпа от самите гуми. Ако са без посока или асиметрични размени двете предни, а ако са с посока размени предна и задна от едната страна. Общо взето трябва да се нагодят по колата, докато спре да дърпа. Другият вариант е гумаджията да завърти гумите по джантите под определен ъгъл, но ще ти отнеме повече време.
Чисто нови са, с посока на въртене. Тоест казваш, че след определен пробег трябва да спре това нещо, като се нагласят гумите на по колата ?
Това, което аз направих е да разменя задните с предни, но резултат - 0
- Dirty M5 driveR
- старши ентусиаст
-
Понякога се случва и от чисто нови да дърпа. Затова почват да се въртят, докато колата се оправи. Пробвай сега да ги размениш само от едната страна предна със задна и кажи какво е станало.
- NGneer4eto
- ентусиаст
-
Колега, вземи отиди на преден и заден мост. По-евтино ще ти излезне от въртенето на гуми при гумаджия. Също така съм забелязал, че е нормално да ти дърпа повече на една страна със зимните гуми, особено при тези още високи температури. При всички автомобили, които съм карал е така. А повече дърпа надясно, защото всички пътища имат лек наклон надясно. При някои автомобили се усеща повече, при други по-малко. Същото е и с гумите. В Македония примерно пътищата имат доста по-голям наклон надясно. Така теглеше колата, че съм спирал три пъти да проверявам да нямам спукана гума.
Разбира се при теб не е изключен сценария, да е от гумите. Иначе ако са чисто нови, се препоръчва да се мине преден и заден мост. Ако си имал проблем, при който летните вече са се нагодили, не е добре и с новите да става така. Според мен първо това и после гледай за кусури по гумите.
Разбира се при теб не е изключен сценария, да е от гумите. Иначе ако са чисто нови, се препоръчва да се мине преден и заден мост. Ако си имал проблем, при който летните вече са се нагодили, не е добре и с новите да става така. Според мен първо това и после гледай за кусури по гумите.
- adko001
- младши ентусиаст
-
В този ред на мисли днес отидох за реглаж на предния мост, но човека каза, че не е проблема в него, отклоненията са съвсем малки и допустими и нямало нужда да ми взима парите за нищо работа, за което нали евала за съвестта му. Посъветва ме да спадна гумите изцяло и да ги завъртя по джантата и пак наново тежести за баланс докато не се напаснат някак, но може да се наложи да го правя многократно
което не е от най-умните неща. Иначе относно мнението на колегата по-горе, разбира се нормално е да дърпа леко встрани заради виража на пътя, но при мен направо си завива
и ми дърпа кормилото от ръката, ако беше отклонението разумно нямаше да си правя труда да го отстранявам, но не е за пренебрегване, определено! Ще пиша, ако успея да се отърва от това.

- host
- старши ентусиаст
-
- Кара: 320i
- Детайли за колата: e36 coupe
Я сподели колега коя е тази марка гуми , че да я избягваме? Щото тва не е нормално
- NGneer4eto
- ентусиаст
-
adko001 написа:В този ред на мисли днес отидох за реглаж на предния мост, но човека каза, че не е проблема в него, отклоненията са съвсем малки и допустими и нямало нужда да ми взима парите за нищо работа, за което нали евала за съвестта му. Посъветва ме да спадна гумите изцяло и да ги завъртя по джантата и пак наново тежести за баланс докато не се напаснат някак, но може да се наложи да го правя многократно![]()
![]()
което не е от най-умните неща. Иначе относно мнението на колегата по-горе, разбира се нормално е да дърпа леко встрани заради виража на пътя, но при мен направо си завива
и ми дърпа кормилото от ръката, ако беше отклонението разумно нямаше да си правя труда да го отстранявам, но не е за пренебрегване, определено! Ще пиша, ако успея да се отърва от това.
Предполагам ти е монтирал гумите този, който ти ги продава. Отиди, поговори с него и го накарай да ти смени местата на левите с десните гуми(сваляне от джантата и т.н.). Би трябвало да го направи безплатно. Гледай гумата внимателно като се върти на баланс-машината да няма отклонение при зоната на грайфера настрани или нагоре-надолу. Ако покаже повече от 40 грама баланс, го караш да я завърти по джантата, докато не покаже по-малки стойности. Преди 5 години, на една гумаджийница не ги гледах и ми налепиха 355гр. на четирите гуми. И викат - айде отстъпка, ще ти вземем само за 300 гр.

Сподели, наистина какви са гумите!
- Dirty M5 driveR
- старши ентусиаст
-
Гуми може да изглеждат перфектни и да дърпа от тях. Може да има подскачане нагоре-надолу и да не дърпа. То ако можеше еднозначно да се каже каква е причината отстраняването на проблема щеше да е в рамките на 15 минути. Да - един от вариантите е да се оптимизират предните гуми - завъртат се по джантите и се балансират наново. Но при положение, че имаш 4 нови еднакви гуми с 4 еднакви джанти е по-разумно да се направят малко размествания първо. Причината не е количеството баланс! Една гума с джанта може да се балансира и с 3 пъти повече от нужното количество баланс и пак ще се държи по същия начин. Нали не мислите, че 50гр. отгоре на общото тегло ще накарат автомобила да дърпа? Тези 50 грама може да се крият само в масата на самата гума... Нека колегата отиде в сервиза, където са ги монтирали, да обясни подробно какъв е проблема и те да предприемат действия. Ако не се получи го насочете към друг сервиз в областта и така.
- adko001
- младши ентусиаст
-
Гумите са Fulda Kristall Control HP2, нов модел от тази година, взех ги от Диана преди месец и половина, но тогава температурите все още бяха високи и ги сложих онзи ден в локалната гумаджийница, но някак ми е трудно да повярвам, че гумите може да са проблема, това, което съм намислил е да сложа предна дясна на задна лява и предна лява на задна дясна, с нов баланс и ще видя какво е положението, тъй като единсвената ротация възможна беше да отидат предните отзад(заради посоката), но това нищо не промени, за съжаление.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
- Galo
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: 3' E46 BMW 320d (M47N) Touring
adko001 написа:Гумите са Fulda Kristall Control HP2, нов модел от тази година, взех ги от Диана преди месец и половина, но тогава температурите все още бяха високи и ги сложих онзи ден в локалната гумаджийница, но някак ми е трудно да повярвам, че гумите може да са проблема, това, което съм намислил е да сложа предна дясна на задна лява и предна лява на задна дясна, с нов баланс и ще видя какво е положението, тъй като единсвената ротация възможна беше да отидат предните отзад(заради посоката), но това нищо не промени, за съжаление.
Здравей колега, от известно време следя темата и сега като видях за какви гуми става въпрос, мога и аз да дам мнението си. В края на септември и аз след много чудене даже и тема бях пуснал във форума за избор на зимни гуми се спрях на фулдата. Взех ги от примекс, дот 21/16 и на тях пише, че са произведени в Германия (четири гуми), монтирах още тогава въпреки топлото време, просто летните ми бяха много зле и не ми се рискуваше. Е, да но след монтажа колата стана адски нестабилна или поне така я чувствах. С изтърканите летни в пъти по добре, отколкото с новите зимни. Дали заради топлото време, но пък аз шофирам най-често рано сутрин и вечер когато си е хладничко и температурите са под 10 градуса. И аз започнах да си набивам някакви филми и да се чудя какво става. Ами мога да кажа вече, че след навъртяни някакви км вече и близо месец и нещо по късно гумите са окей, държат се много по-добре от колкото в началото. Сега чакам да падне сняг и температурите да се сринат още за да ги видя. Прави ме впечатление това, че колкото е по студено, толкова повече държат. Дано да сме направили правилният избор и да не съжаляваме. В началото като започна това нещо малко съжалявах, че не дадох една идея повече парички за континентал. Ще видим в крайна сметка, дали сме направили лош избор. Съвета ми е да им дадеш малко време и да не си вкарваш излишни филми, просто в началото я карай една идея по внимателно и не прави много резки маневри.

- NGneer4eto
- ентусиаст
-
Galo написа:adko001 написа:Гумите са Fulda Kristall Control HP2, нов модел от тази година, взех ги от Диана преди месец и половина, но тогава температурите все още бяха високи и ги сложих онзи ден в локалната гумаджийница, но някак ми е трудно да повярвам, че гумите може да са проблема, това, което съм намислил е да сложа предна дясна на задна лява и предна лява на задна дясна, с нов баланс и ще видя какво е положението, тъй като единсвената ротация възможна беше да отидат предните отзад(заради посоката), но това нищо не промени, за съжаление.
Здравей колега, от известно време следя темата и сега като видях за какви гуми става въпрос, мога и аз да взема компетентно отношение ми се струва. В края на септември и аз след много чудене даже и тема бях пуснал във форума за избор на зимни гуми се спрях на фулдата. Взех ги от примекс, дот 21/16 и на тях пише, че са произведени в Германия (четири гуми), монтирах още тогава въпреки топлото време, просто летните ми бяха много зле и не ми се рискуваше. Е, да но след монтажа колата стана адски нестабилна или поне така я чувствах. С изтърканите летни в пъти по добре, отколкото с новите зимни. Дали заради топлото време, но пък аз шофирам най-често рано сутрин и вечер когато си е хладничко и температурите са под 10 градуса. И аз започнах да си набивам някакви филми и да се чудя какво става. Ами мога да кажа вече, че след навъртяни някакви км вече и близо месец и нещо по късно гумите са окей, държат се много по-добре от колкото в началото. Сега чакам да падне сняг и температурите да се сринат още за да ги видя. Прави ме впечатление това, че колкото е по студено, толкова повече държат. Дано да сме направили правилният избор и да не съжаляваме. В началото като започна това нещо малко съжалявах, че не дадох една идея повече парички за континентал. Ще видим в крайна сметка, дали сме направили лош избор. Съвета ми е да им дадеш малко време и да не си вкарваш излишни филми, просто в началото я карай една идея по внимателно и не прави много резки маневри.
Колегата споделя, че колата му тегли здраво надясно, а не, че е нестабилна(доколкото разбрах). Иначе и моята предишната зима, като сложих новите Континенталки се гънеше като Жигула в завоите и на прав път се лашкаше, все едно няма амортисьори, но след 300-400 км се стабилизира здраво. Вчера сложих отново същите гуми и смея да кажа, че поведението на колата е много малко по-зле от летните гуми, въпреки 9-те градуса навън. Иска си просто да се отъркалят малко в началото и това е!
- Galo
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: 3' E46 BMW 320d (M47N) Touring
Може и аз тогава да не съм разбрал точно, но и при мен имаше голяма нестабилност и исках просто да споделя и да му помогна по някакъв начин, защото съм със същите гуми... Но не съм имал теглене или поне не съм забелязал такова, но то и с нашите пътища не бих обвинил гумите поне на първо време.
65 мнения
• Страница 4 от 5 • 1, 2, 3, 4, 5