С какво масло карате и на колко километра го сменяте.
Модератори: Atsalov, Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори
- batkoto
- младши ентусиаст
-
Re: С какво масло карате и на колко километра го сменяте.
Седя и ви гледам какви глупости пишете. Ма то маслото на минерална основа пък уж е синтетика. Ма то long life било за времето, което седи в колата, а не за километри. Ма то сериините масла неставали, някви масла пък им се разделяли добавките от маслото след 105°, на всичкото отгоре имаме вече и състезателно масло. Вие добре ли сте? Пуснал съм специална тема за вискозитета на маслото - прочетете я! Още през 2006г., когато бях в Щатите видях Кастрол, който беше за 20к мили пробег и там ли лъжат? Вие нормални ли сте? Как ще си сменяте маслото на 5-6к км. ако ви е LL? И как по-точно разбрахте, че става чорба маслото? По цвета ли? Докато не извадите лабораторно изследвано масло, което е LL и на 6к км. се е скапало нямате право да говорите такива глупости. Няма лошо да си го сменяте и на 2к км. Когато ще се спори за масло трябват факти, няма ли такива се приема за истина това, което един куп световно известни фирми твърдят за маслата си. Има стандарти, има качествен контрол. Това да не ви е на баба Пена вълнените шушони от женсия пазар? Я си представете, че Кастрол казват нашето масло издържа 30к км. или 2г., което настъпи първо. После и куп други фирми го твърдят, а някой си из форума твърди нещо, което той си втълпява по някаква абсолютно субективна преценка - на кой да вярвам? Ма звука на колата се променял, ма цвета на източеното масло, ма не знам си к'во. И тези неща говорят до някъде, но ако примерно ти тръгне дюза да чатка леко какво правим? Ми то звучи като не добро смазване понякога!!! И почваме да си мислим, че маслото е ментак или не е хубаво. Колко хора сменят постоянно марките и всеки път в началото супер много я хвалят, като я сменят - я плюят. Аиде стига сте дрънкали простотии, че бъркате хората само... И едве последни изречения: Когато си занулите компа за маслото защо пише 30 000? Принципа на отчитане на компа е на база няколко неща, от които най-важните са навъртени обороти и околната температура, за това като я ръчкате повече колата по-бързо намалят километрите пробек и обратното. Тъй бай германец е направил един сложен алгоритъм да ти каже кога да отидеш до сервиза, само в БГ никой не го гледа компа, щото сме специалисти...
Последна промяна batkoto на 01 Ное 2016, 1:45, променена общо 1 път
- DigitalExile
- ентусиаст
-
- Кара: S LINE PLUS
Карал съм с Total 5w40 от АМК (да не кажеш, че е менте) до 7к км не го пипа след това по 300мл на 1000км доливам обяснение защо искам от теб? 2 пъти съм сипвал 2 пъти един и същи ефект.
С Bardahl 5w40 от ProSpeed същата история обаче на 6к стана, втори път не сипах от него.
Аз не си говоря просто ей така да отбия номера. Всеки сам си преценява
BMW са много капризни на масло, виж т'ва не ми е 1Z-ката да и наливам квот ми падне както всъщност правя и да нямам проблеми с нищо.
С Bardahl 5w40 от ProSpeed същата история обаче на 6к стана, втори път не сипах от него.
Аз не си говоря просто ей така да отбия номера. Всеки сам си преценява

BMW са много капризни на масло, виж т'ва не ми е 1Z-ката да и наливам квот ми падне както всъщност правя и да нямам проблеми с нищо.
- batkoto
- младши ентусиаст
-
Нищо няма да ти обяснявам. Нито ти знам колата в какво състояние е, нито знам колко разбираш. Не целя да те убиждам, но ти твърдиш нещо, което на база него въобще няма как да ти докажа аз нещо. Ето и аз по същия начин ти казвам за 26 000, ми падна 1(по борд) черта маслото. Колата е фейс и на 98к км. А ся' кой е прав, обясни ми ти с твоята теория, как при мен се получават нещата?
- DigitalExile
- ентусиаст
-
- Кара: S LINE PLUS
То няма значение колко е паднало. Идеята ми е,че карам до 6-7к без промяна и после почва да си харчи от маслата които изброих.
С маслото което съм в момента нямам проблеми 10к не съм доливал и не е паднало нивото.
Течове съм нямал никога по мотора нито съм правил нещо просто маслото в момента не ми го харчи поне не все още.
Edit:
А и много зависи как караш и какво караш, не си написал,че да знам.
Моята е с много къс диф аз на 170км/ч съм с 5000 оборота.
И сериозно ти казвам,че масово маслата са боклуци
, а BMW-та особено бензинови много капризни на масло.
Т'ва е от мен приключвам темата. Всеки може да кара както и с к'вото си иска.
С маслото което съм в момента нямам проблеми 10к не съм доливал и не е паднало нивото.
Течове съм нямал никога по мотора нито съм правил нещо просто маслото в момента не ми го харчи поне не все още.

Edit:
А и много зависи как караш и какво караш, не си написал,че да знам.
Моята е с много къс диф аз на 170км/ч съм с 5000 оборота.
И сериозно ти казвам,че масово маслата са боклуци

Т'ва е от мен приключвам темата. Всеки може да кара както и с к'вото си иска.

- rafa224
- старши ентусиаст
-
- Кара: BMW X5 G05
batkoto написа:Седя и ви гледам какви глупости пишете. Ма то маслото на минерална основа пък уж е синтетика. Ма то long life било за времето, което седи в колата, а не за километри. Ма то сериините масла неставали, някви масла пък им се разделяли добавките от маслото след 105°, на всичкото отгоре имаме вече и състезателно масло. Вие добре ли сте? Пуснал съм специална тема за вискозитета на маслото - прочетете я! Още през 2006г., когато бях в Щатите видях Кастрол, който беше за 20к мили пробег и там ли лъжат? Вие нормални ли сте? Как ще си сменяте маслото на 5-6к км. ако ви е LL? И как по-точно разбрахте, че става чорба маслото? По цвета ли? Докато не извадите лабораторно изследвано масло, което е LL и на 6к км. се е скапало нямате право да говорите такива глупости. Няма лошо да си го сменяте и на 2к км. Когато ще се спори за масло трябват факти, няма ли такива се приема за истина това, което един куп световно известни фирми твърдят за маслата си. Има стандарти, има качествен контрол. Това да не ви е на баба Пена вълнените шушони от женсия пазар? Я си представете, че Кастрол казват нашето масло издържа 30к км. или 2г., което настъпи първо. После и куп други фирми го твърдят, а някой си из форума твърди нещо, което той си втълпява по някаква абсолютно субективна преценка - на кой да вярвам? Ма звука на колата се променял, ма цвета на източеното масло, ма не знам си к'во. И тези неща говорят до някъде, но ако примерно ти тръгне дюза да чатка леко какво правим? Ми то звучи като не добро смазване понякога!!! И почваме да си мислим, че маслото е ментак или не е хубаво. Колко хора сменят постоянно марките и всеки път в началото супер много я хвалят, като я сменят - я плюят. Аиде стига сте дрънкали простотии, че бъркате хората само... И едве последни изречения: Когато си занулите компа за маслото защо пише 30 000? Принципа на отчитане на компа е на база няколко неща, от които най-важните са навъртени обороти и околната температура, за това като я ръчкате повече колата по-бързо намалят километрите пробек и обратното. Тъй бай германец е направил един сложен алгоритъм да ти каже кога да отидеш до сервиза, само в БГ никой не го гледа компа, щото сме специалисти...
Прав си колега. Но тук има много "специалисти". То по тая логика няма смисъл въобще да слагаме LL масло щом ще го сменяме на 6000-7000 км.
- host
- старши ентусиаст
-
- Кара: 320i
- Детайли за колата: e36 coupe
чакайте колеги ... отнасяте се ... никой не ви е казал, че ВСИЧКИ масла са такива ... никой не ви е казал, че всеки трябва да прави така
правете както намерите за добре
като почнете да си чувате клапаните с "марково" масло и да прави "майонеза" ... на 6хил км ... вие бихте ли карали ... аз не ... има си масла дето си карат дългите интервали, колегата ви е писал ...
няма смисъл да спорим, сипвате, карате си ... сами ще видите с времето кое какво е, няма защо някой да е се сърди или да си мисли, че му се задава тон в живота
още един жокер ... с ниския паунд ... някой доказани във времето масла (във форума има писано доволно много, и са тествани и разни потребители по света) могат да се вземат на около 100-150лв за 5л ... без да се чуди човек ментак ли му наливат ... в другия край на спектъра има разни крайно евтини със "неизвестни" марки на разни големи прекупвачи на отработени масла, които откровено си продават рециклирано масло, но факт ... и то кара колкото доста от рекламираните яко брандове масови масла ... сега ... дали човек да си налее рециклирано масло което откровено му се казва, че е такова, но знае, че кара до 7-8к км спокойно ... или да даде 100лв за "марково" което е минералка или рециклаж с добавка и хубава реклама и стикери ... или да дадеш 150-200лв за 5л и да караш 15к км без да му мислиш много ...
варианти има много ... карайте, радвайте се на колите си и толкоз ... за мен аз съм си решил
правете както намерите за добре
като почнете да си чувате клапаните с "марково" масло и да прави "майонеза" ... на 6хил км ... вие бихте ли карали ... аз не ... има си масла дето си карат дългите интервали, колегата ви е писал ...
няма смисъл да спорим, сипвате, карате си ... сами ще видите с времето кое какво е, няма защо някой да е се сърди или да си мисли, че му се задава тон в живота
още един жокер ... с ниския паунд ... някой доказани във времето масла (във форума има писано доволно много, и са тествани и разни потребители по света) могат да се вземат на около 100-150лв за 5л ... без да се чуди човек ментак ли му наливат ... в другия край на спектъра има разни крайно евтини със "неизвестни" марки на разни големи прекупвачи на отработени масла, които откровено си продават рециклирано масло, но факт ... и то кара колкото доста от рекламираните яко брандове масови масла ... сега ... дали човек да си налее рециклирано масло което откровено му се казва, че е такова, но знае, че кара до 7-8к км спокойно ... или да даде 100лв за "марково" което е минералка или рециклаж с добавка и хубава реклама и стикери ... или да дадеш 150-200лв за 5л и да караш 15к км без да му мислиш много ...
варианти има много ... карайте, радвайте се на колите си и толкоз ... за мен аз съм си решил
- rafa224
- старши ентусиаст
-
Никой не говори за някакви измислени, евтини масла. Говорим за оригинално BMW LL масло или Кастрол. Производителя казва на колко км. трябва да се сменя. Компа на колата също задава толкова км. и си ги преизчислява в зависимост от пробега и състоянието на маслото, а ние ще твърдим, че трябва да го сменяме на 5000 км. Това ми звучи като призив да купуваме повече масла и правим оборот. Да и аз не чакам да се изминат 26-30 хил. км., както е по компютър, но ако се сменя на по-малко от 15 хил. за мен е безмислено да се взима LL масло. Може да си се сложи пак BMW масло или някакво хубаво но не LL.
- CrazyElement
- ентусиаст
-
- Кара: 535D e60
- Мечтае да кара: M5 F10
Абе и аз не съм много фен на това да се ходи срещу това , което казват фирмите производители , само че то и те са направили един милион теста и са стигнали до извода , че тези 30к км това е оптималния пробег и , че едва ли мотора ще ти се строши ако караш 30к км , обаче колко това помага за износването на мотора е друга бира!
Както колегата горе Nedko каза, аз съм 1:1 с неговия случай миналата смяна на маслата Bardhal 5w40 X-tec среден клас масло 17лева/литъра , че и добавка му сложих на бардал даже , първите 5000-6000 км маслото почти не мърдаше да е мръднало с макс 200 мл да кажем , след това почна да троши по 100 мл на литър, чак се панирах ходих рециклирах турбините (бяха ОК , това за втори път) , сега сложих MOTUL 5w40 300v POWER , първите 3500 км не е мръднало маслото или с много малко не мога да го отчета, сега ще видя и той как е , обаче е факт това , поне с маслата ,които съм пробвал досега (все маркови - Кастрол, Бардал) маслото почва значително да намалява след 5-6к км , по това съдя , че си губи качествата и колата почва да го гори( може би има някакъв проблем с уплътненията по мотора и като стане малко по - рядко маслото почва да го гори) факт е обаче , че маслото е загубило някакви качества след тези кмтри , е въпреки това не го сменям по-рано от 12 000 км.
Както колегата горе Nedko каза, аз съм 1:1 с неговия случай миналата смяна на маслата Bardhal 5w40 X-tec среден клас масло 17лева/литъра , че и добавка му сложих на бардал даже , първите 5000-6000 км маслото почти не мърдаше да е мръднало с макс 200 мл да кажем , след това почна да троши по 100 мл на литър, чак се панирах ходих рециклирах турбините (бяха ОК , това за втори път) , сега сложих MOTUL 5w40 300v POWER , първите 3500 км не е мръднало маслото или с много малко не мога да го отчета, сега ще видя и той как е , обаче е факт това , поне с маслата ,които съм пробвал досега (все маркови - Кастрол, Бардал) маслото почва значително да намалява след 5-6к км , по това съдя , че си губи качествата и колата почва да го гори( може би има някакъв проблем с уплътненията по мотора и като стане малко по - рядко маслото почва да го гори) факт е обаче , че маслото е загубило някакви качества след тези кмтри , е въпреки това не го сменям по-рано от 12 000 км.
- Ronian
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: БМВ Е60 530Д, Е90 320Д
Аз карам с кастрол 5в30 вече 17к километра и за този пробег съм долял 600-700мл като в момента ми е на средата на щеката. Колата е 530д 218кс, а маслото незнам колко е оригинално но го купих 265лв с масления филтър на ман. А относно за смяната всеки сам си преценява, но лично аз несмятам да се правя на по-умен от производителя.
- CrazyElement
- ентусиаст
-
Ronian написа:Аз карам с кастрол 5в30 вече 17к километра и за този пробег съм долял 600-700мл като в момента ми е на средата на щеката. Колата е 530д 218кс, а маслото незнам колко е оригинално но го купих 265лв с масления филтър на ман. А относно за смяната всеки сам си преценява, но лично аз несмятам да се правя на по-умен от производителя.
Е да ама лично поне при мен колата не е сток , има едни кажи речи 100 коня отгоре , и залагам на хубаво масло + смяна на около 12-14к км макс. Като забелязвам , че първите 3000 км изгаря да кажем 100-200 мл макс. И после почва да гори по 100 на 1000 км. Ама нямам и намерение да се задълбочавам в проблема . Защото той реално ще е някъде в уплътненията по мотора + кончетата и равно да малко по-висок разход, турбини са проверени , картерната вентилация е със сменена вакум помпа и филтър ,течове нямам. Така че по метода на изключването остава там я гумички на клапаните , я някое друго

- Ronian
- кандидат ентусиаст
-
Твоята е ремапната с 2 турбини нормално да гори малко повече от сток двигател при полижение че сигурно я настъпваш доста често. Но аз карам повече извънградско и то доста и ако трябва да сменям масло на 7-8к просто няма да ми излезне сметката при положение че за 7 месеца съм ги навъртял тези 17к километра, ще трябва горе-долу през 3 месеца да давам около250лв за смяна. А не виждам смисъл при положение че ми гори на 20к около литър, а производителя го дава за 30к да се сменя излишни разходи. Ако започне да го гори на 10к така тогава и аз ще започна на 12-15 макс или ако я ремапна.
- CrazyElement
- ентусиаст
-
Ronian написа:Твоята е ремапната с 2 турбини нормално да гори малко повече от сток двигател при полижение че сигурно я настъпваш доста често. Но аз карам повече извънградско и то доста и ако трябва да сменям масло на 7-8к просто няма да ми излезне сметката при положение че за 7 месеца съм ги навъртял тези 17к километра, ще трябва горе-долу през 3 месеца да давам около250лв за смяна. А не виждам смисъл при положение че ми гори на 20к около литър, а производителя го дава за 30к да се сменя излишни разходи. Ако започне да го гори на 10к така тогава и аз ще започна на 12-15 макс или ако я ремапна.
Друга бира е това колега, ако караш по 20 000 + на година , е нормално да го сменяш там някъде , като повечето кмтри са магистрално(извънградско с постоянна скорост) и аз не виждам проблем. Ама аз карам 50:50 горе долу и за 1 година правя макс 14 000 кме затова като направя една година и го сменям

- Dirty M5 driveR
- старши ентусиаст
-
- Кара: the real 5er
- Мечтае да кара: 0:00h. at La Sarthe
CrazyElement написа:Но реално в книжката от бмв дават за всички бензинови и дизелови мотори на е60 ( без М5) да горят максимално допустимо 0.7л/1000 км.
Ти сам го каза.

- Ronian
- кандидат ентусиаст
-
Японските коли си харчат много масло, но това е и защото така им е устроен двигателя малки кубици много коне за тях и доста по оборотни от немските коли. Една хонда 1.4 стига до 9к оборота, 320и до 7 и в 6400 е прекъсвача. И на роторните им двигатели им дават 50-80к живот и после основен ремонт иначе се продухват и губят компресия мощност и т.н докато на бмв-тата това се прави след 200к километра и то ако се налага.
- rafa224
- старши ентусиаст
-
Ronian написа:Аз карам с кастрол 5в30 вече 17к километра и за този пробег съм долял 600-700мл като в момента ми е на средата на щеката. Колата е 530д 218кс, а маслото незнам колко е оригинално но го купих 265лв с масления филтър на ман. А относно за смяната всеки сам си преценява, но лично аз несмятам да се правя на по-умен от производителя.
И аз мисля да заложа на Кастрол 5w30 edge при смяната на маслото. До сега карах с оригинално ВМW масло но докато беше Кастрол. не ми се рискува да опитвам новата Шел боза.