Лоша „специфична” миризма от климатика

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

Потребител
Аватар
Кара: Е46

Лоша „специфична” миризма от климатика

Мнение от g.nestorov » 01 Ное 2016, 11:21

Здравейте колеги, търсих из форума, но точно подобен проблем не срещнах.
Ще се радвам ако ме насочите какво да правя.
Колата е е46 136к.с. До сега не съм имал каквито и да е проблеми с климатика.
Преди около месец започна да излиза лоша, но не като мухал а по-скоро като някаква химия миризма от духалките, особенно след като завъртят първоначално. Разглобих от към двигателя махнах вентилатора и почистих добре изпарителя със обезмаслител,салицилов спирт и препарат против мухал мислейки, че е за почистване, след което изплакнах много добре. Видимо няма проблем но все пак се вижда само 2/3 от едната страна. На другия ден чух че ми „колкочи” фреона и ми стана ясно че е за допълване. Допълних го и му сложиха оцветител в маслото. След няколко дни провериха с UV лампа за утечки свалиха фолиото по тръбите но не намериха следи от утечки. Миризмата обаче не изчезва а напротив увиличава се. Цялата кола мирише специфично лошо.
Въпросите ми са следните:
Смятате ли, че изпарителя е спукан миризмата е от маслото във фреона, толкова ли е силна че да се усеща в цялата кола. Може ли с ендоскоп примерно или друг метод да се види преди да се прибегне към подмяна на въпросния радиатор.
Ще се радвам на мнения особенно ако някой е имал подобен проблем.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 320i мнооо убаво )))
Мечтае да кара: Еххх...
Детайли за колата: e46, седан, M52,2000 cm3,150 Hp.

Re: Лоша „специфична” миризма от климатика

Мнение от Моджо » 01 Ное 2016, 15:29

Хм,хм...

Потребител
Аватар

Мнение от g.nestorov » 01 Ное 2016, 19:21

Благодаря колега,
но се опасявам, че проблема не е до хигиена на изпарителя. Както съм описал аз съм я направил. Тази статия съм я чел. Миризмата е като на масло от фреона. Съмненията са за спукан изпарител, но проблема е, че след като ми сложиха багрилото след презареждането не се вижда с UV лампа да изтича от някъде и по специално от мястото за отичане на конденза над скоростната кутия. В сервиза казаха, че не се наемат да я отварят преди да са сигурни, че е спукан изпарителя, а за сега теч не се вижда, а само миризма. Смятат че изпуска но много по малко за сега.
Затова попитах дали може да се види по някакъв начин състоянието вътре на изпарителя примерно с ендоскоп или теста е само надуването му?
Ще се радвам да пишете така, че да бъде полезно и за други колеги.

Потребител
Аватар

Мнение от g.nestorov » 07 Ное 2016, 12:27

Здравейте отново колеги,
има развитие по темата.
При поредното разглобяване от страна на двигателния отсег, установих най накрая, че изпарителя е спукан и маслото от фреона се е утекло по питата във видимата и част.
Имам следните въпроси към колеги от форума които са се занимавали с подобен проблем:

1. Тъй като обмислям да направя интервенцията по подмяната му сам ме интересува дали е задължително да сменям въпросните О уплътнения на клапана с оригинални или стават и тези от общите китове по 270 бр. за 12лв. Оригинални за 4бр струват 22лв.
2. Да използвам ли втора употреба оригинален изпарител за около 40 лв. или да търся не оригинален нов за около 200-300 лв.
Ще се радвам да ме насочите особенно колеги от форума, които знам, че се занимават с това.

Назад към E46