Заплати в София, митове и реалност.

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Колко печелите в София месечно?

Под 1000лв
2
3%
1000-1400лв
2
3%
1400-1800лв
4
6%
1800-2200лв
3
5%
2200-2600лв
6
9%
2600-3000лв
4
6%
3000-3500лв
10
16%
Над 3500
33
52%

Общо гласове : 64
старши ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: 440i

Re: Заплати в София, митове и реалност.

Мнение от Dextuar » 28 Окт 2016, 12:50

alekangg написа:Ще започвам в София след 15 дни, мога да кажа, че заплатите там са много по-високи от Варна, горе-долу двойно.

Сега съм на вълна търсене на квартира, та ще трябва да изуча кварталите, трябва ми да е до метро спирка поне.

Има ли сериозна разлика в цените им в отделните квартали извън центъра? По-точно в съседство с Дружба, но не е задължително да е точно там.

Сега ще видиш, че освен заплатите и други неща са почти двойни, та накрая сметката не винаги излиза, че да си на кирия...

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 28 Окт 2016, 12:51

Аз не чакам да съм на кирия.
Варна е мега зле от всяка гледна точка, няма развитите

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от madafaka_donkele » 28 Окт 2016, 13:41

alekangg написа:Ще започвам в София след 15 дни

A чИститУ :mhihi:

alekangg написа:Има ли сериозна разлика в цените им в отделните квартали извън центъра? По-точно в съседство с Дружба, но не е задължително да е точно там.

Най-добре си търси нещо в дружба, районите до/около метрото. Младост е в съседство, ма с еб@ния ал. малинов дето ги свързва с останалата София и неадекватно високите цени за квартири не си е оферта според мен. Горубляне, около летището и т.н. ги избягвай по възможност.
Ако кажеш къде ти е работата като квартал можем да дадем някакви мнения.

alekangg написа:Варна е мега зле от всяка гледна точка, няма развитите

Ш' са сетиш :mhihi:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: на късмет и надежди...
Мечтае да кара: "бяла служебна баничарка"
Детайли за колата: seats and a steering wheel....

Мнение от nickstorm » 28 Окт 2016, 13:42

Понеже някой спомена белите държави и как се плаща там.... Там се плаща на час, съответно колкото повече работиш толкова по-голяма заплата взимаш. Голяма част от "работодателите" в един популярен сайт за работа изрично споменават, че предлагат трудов договор :lol: все едно това е един невероятен бонус за работника, а не задължение на фирмата. Постоянно се оплакват, че няма квалифицирани кадри.... Има, само че повечето отдавна са в чужбина А това, че закриха гадните социалистически техникуми си е недалновидна политика на управляващите. Сега само IT до IT и между тях по-някой меринджей.....
"Работи, работи!"-казал Иван Вазов и легнал да спи

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 28 Окт 2016, 13:48

madafaka_donkele написа:

alekangg написа:Има ли сериозна разлика в цените им в отделните квартали извън центъра? По-точно в съседство с Дружба, но не е задължително да е точно там.

Най-добре си търси нещо в дружба, районите до/около метрото. Младост е в съседство, ма с еб@ния ал. малинов дето ги свързва с останалата София и неадекватно високите цени за квартири не си е оферта според мен. Горубляне, около летището и т.н. ги избягвай по възможност.

Ами нали съм казал, близо е до метрото в Дружба 1.
Сега гледам, че ще е също удобно Полигона, М.Къро, УМБАЛ Св. Анна или някъде около Младостите.
Също не знам нищо за училищата, нещо читаво в изброените квартали има ли?

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: G05 LCI xDrive40i

Мнение от damian2112 » 28 Окт 2016, 14:07

alekangg написа:
madafaka_donkele написа:

Сега гледам, че ще е също удобно Полигона, М.Къро, УМБАЛ Св. Анна или някъде около Младостите.

Полигона, Окръжна и Младост избягвай, ако работиш в Дружба... първо са по-високи цените, второ се набиваш на страшни задръствания сутрин и вечер за 2км разстояние. В Дружба би трябвало да е по-евтино, защото не е толкова 'престижно' :mrgreen: . Аз съм в 1-ва част, местност Къро (не знам защо започнаха да го изтипосват така по картите и синоптичните сайтове.. като деца казвахме Къра на баира между Дружба и Полигона, където се пускахме с шейни и мини ски :) ) и съм учил в 108-мо, преди 20 години беше добре, сега не знам как е, за съжаление. Има и детска градина, за нея съм чувал хубави неща. Като цяло е много спокойно и е доста по-добре от района около метрото/пазара, където има доста, хм, индианци.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BigBlockV8
Мечтае да кара: бангия с предно
Детайли за колата: Hemi 370 cu. in.

Мнение от Nickelback » 28 Окт 2016, 14:13

Има, ТУЕС се казва :)
Изображение Изображение

"За тЕя пари има Е-шеесе" - форумна пословица.
Лето две и седемнаесто.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: G05 LCI xDrive40i

Мнение от damian2112 » 28 Окт 2016, 14:31

Nickelback написа:Има, ТУЕС се казва :)

ТУЕС-ар ли си? Випуск 2001-ва съм аз :)

Потребител
Аватар
Кара: каквото има
Мечтае да кара: FERRARI 458 Italia

Мнение от Larbi » 28 Окт 2016, 16:01

nickstorm написа:Понеже някой спомена белите държави и как се плаща там.... Там се плаща на час, съответно колкото повече работиш толкова по-голяма заплата взимаш. Голяма част от "работодателите" в един популярен сайт за работа изрично споменават, че предлагат трудов договор :lol: все едно това е един невероятен бонус за работника, а не задължение на фирмата.

Освен това посочват гордо, че предлагат освен договор, ами и атрактивно (разбирай макс 400-480 чисто за малки градове, което си е даже цял успех ако толкова вземаш чисто за масовите работи) и забележете РЕДОВНО заплащане. Значи хем ти правят договор хем обещават да ти плащат и редовно и ти какво? Ами ти трябва всеки ден да им целуваш краката кто на спасители.

Относно за това как работника бил виновен, това нормален човек не може да го каже. Може да го каже само някой космонавт, който си лети някъде в Космоса и не стъпва по земята. Веднага 2 бързи примера от малък град. Едните за които разправям за 4-те часови договори стояха доста време бз работа, щото просто няма и отделно нямат пари да заминат някъде да блъскат по чужбина или в друг град и няма откъде да вземат. Та на тях им се дават тия договори за по 4 часа и какво да правят? Да кажат: ааа не мерси, как така на 4 часа, да не сме луди :mhihi: Подават , подават CV-та, не е като да няма обяви, но са все едни и същи през месец и резултата е един и същ - ни вест ни кост, а на място където питат в най-добрия случай казват ще се обадим оставете телефона.
Другия пример е едно приятелче бачка за около 600 кинта в малък град и за този град заплатата му е супер, макар че той постоянно си купува някакви джунджурии свързани с хоби и т.н. и все няма, въпреки че нито жена има нито деца и квартира не плаща. Както и да е за него, ама ми е разправял като сме се виждали как работници като него и майстори в неговата фирма които пък са на още малко по-високи пари не могат да си купят едни нови дрехи, щото всичко отива в разходи.
1. Сметки
2. Жена (на някои били баси баровките жените цял живот научена да не работи и така)
3. Деца ученици
4. Заеми и изплащания на техника и прочее борчелии
5. Цигари

И тия хора пазят със зъби и нокти работното място, щото ако ги уволнят умират прави и друга работа така в района няма как да си намеря, а за чужбина не могат и да си помислят щото цял живот са били на село образно казано и не им е по душа да ходят по големия и опасен свят където не те чакат с уиски и бонбони на автогарата или летището.
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: е85 M54B30

Мнение от sub_eleven » 28 Окт 2016, 16:53

drago9205 написа:
sub_eleven написа:Нали знаете, че работодателят няма да възрази ако му кажеш да ти удържа някаква сума от парите, които изкарваш месечно, за да се осигуряваш на по-висок праг?

Въпрос на сметки е - да, съгласен съм. Наистина с парите на ръка е по-угодно и на работодателя и на служителя - единият крие, другият взима повече - всички са щастливи. Ама защо пък да не ти плаща работодателя колкото ти плаща и да те осигурява на толкова, нима не е по-добре?
Аз разсъждавам така - като ми кажат ще работиш за Х пари - значи работя за Х пари и ме осигуряват на толкова, ако тези Х пари не ме устройват - работа се намира. Защо трябва аз да си режа от заплатата, за да се самоосигурявам, че аз да не работя за себе си, че да се самоосигурявам.

Ти навлизаш в друга хипотеза, която не коментираме. Хипотезата при която в последствие разбираш, че не те осигуряват на пълната заплата. Това си е измама, и не говорим за този частен случай.

Говорим за случай, в който да кажем си знаеш, че взимаш 1500лв, а те осигуряват на 500 примерно. Правиш си сметката и се съгласяваш или не. Бас ловя, че същия работодател може да ти предложи и 1100лв чисто с осигуряване на толкова, но на повечето хора, не им звучи толкова добре, понеже искат да посрещнат днешните си разходи и парите им трябват сега, от там и не им изглежда атрактивно да взимат по-малко.

И работодателя не го изкарвайте, че му е голямата далавера да пести пари от осигуровки. Както писах и се повтарям, парите под масата, които дава нерегламентирано му се водят на каса и трябва да ги оправдава. В повечето случаи представляват и печалба, върху която дължи корпоративен данък в края на годината, и върху която вие съответно не плащате, нали се сещате.

Търсенето определя предлагането и както написах по-горе 99% биха предпочели да взимат 1500лв вместо 1100лв, най-малкото един наем можеш да покриеш с разликата.

Затова най-коректно би било ако ще се прави тази "далавера" с осигуровките, работодателят да представи нещата така - "Имаш бюджет XXXX лв, колко от тях желаеш да внасяш като осигуровки, минимумът е YYYлв." - после всичко е размисли и страсти.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: както може
Мечтае да кара: както не може...
Детайли за колата: от миналия век

Мнение от drago_pavlov » 28 Окт 2016, 17:09

alekangg написа:
madafaka_donkele написа:Най-добре си търси нещо в дружба, районите до/около метрото.

Най-добре Дружба я забрави... Жена ми преди работеше до летището и често я карах или взимах от работа. Слезеш ли от Цариградско и си в друг свят... Няма такава селяния и простащина... Конкуренцията с Люлин по брой отрепки на глава от населението е много сериозна :mhihi:
А гледам, че питаш и за училище, вероятно идваш с деца. Спести им детство прекарано в Дружба, Люлин, Западен парк и т.н.
Хладилника не е лош избор - близо си до Южния парк, до Витоша и до метро. Не знам как са училищата.
I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от madafaka_donkele » 28 Окт 2016, 18:50

drago_pavlov написа:Няма такава селяния и простащина...

Че то това си важи за цяла София. Освен, ако не живееш в затворен комплекс с яката охрана и детето ти го карат и взимат от ебаси и частното даскало пак с охрани и т.н.

старши ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: 440i

Мнение от Dextuar » 28 Окт 2016, 19:12

madafaka_donkele написа:

Че то това си важи за цяла София. Освен, ако не живееш в затворен комплекс с яката охрана и детето ти го карат и взимат от ебаси и частното даскало пак с охрани и т.н.
А от светофар до светофар кой ли ще плаче?

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

кандидат ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: 320d

Мнение от vixx » 28 Окт 2016, 19:13

madafaka_donkele написа:

За съжаление това вече е 100% вярно.

Но по темата, аз не мога да ги разбера повечето хора. Хем се навиват на никакви пари да работят (изключвам ,че масово и толкова заслужават, или по-точно не са от другите, които си заслужават повече ама не им се дава), хем викат, че работодателя е виновен. Малко е кое е първо - кокошката или яйцето. Работодателя ли е виновен, че един като не иска, има още 10 дето искат? В студентски един приятел си е взел момчета от не зная къде, които се навиваха до скоро на минимална заплата за 12 часов работен ден, ама той никога не беше 12 часов. По-често 14, а понякога (баш в сезона) - до 16. За пица на парче става дума.

А темата с осигуровките е съвсем друга.
Аз от десетки познати , които са ми се оплаквали знам само за един (една, всъщност), която като й обявиха , че няма да я осигуряват както трябва и че ако държи на това, те няма да я вземат, тя отиде като пич и подаде жалба. Не знам какво е ставало после, понеже не сме много близки. Ама знам че едно приче пролет не прави.

И са не почвайте с "ама то и да се подаде жалба, пак няма да има ефект", щото никой не го прави.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 28 Окт 2016, 20:01

И какво мислиш е станало като е подала жалба? Отишли са да им напълнят торбичката с каквото продава и това е.

А тия с пицата на парче едва ли да са били толкова глупави за да работят по 14 часа на 400лв. Залагам, че са правили 1500+и единствения, който се е мислел за тарикат е собственика.
Изображение

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата