Заплати в София, митове и реалност.
Модератор: Общи модератори
- vicho
- старши ентусиаст
-
- Кара: M340i
- Мечтае да кара: Калибра
- Детайли за колата: Portimao Blue, Turbo бензин
Re: Заплати в София, митове и реалност.
DiMIcha84 написа:Ти пък защо си мислиш, че всичко в Бг е ИТ и всичко е цветя и рози?
не е като да не съм работил и друго...

работодателя не е виновен, че не можем да убодем кучото У гъза

You said: "Time will change!" What if it changes you?
- DiMIcha84
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: Е39 525д 2001
- Мечтае да кара: F13 с М буквичка.
Добре, а работил ли си нещо извън офис? Защото има съществено значение.
- drago9205
- старши ентусиаст
-
- Кара: F10 535xi, MHD stage 2, xHP stage 3
- Мечтае да кара: без да се ядосва
Абе виновни са си работодателите в много случаи. Това 4 часа на 210 лева, а останалото на ръка в пликче си е укриване на данъци както и да го погледнеш и си е напълно некоректно (поне според моите идеалистични разбирания).
Пък и понякога може да е нож с две остриета - ето представи си, че си жена, която е осигурявана по този начин и надува балона... ако взема реално едни 1000 (голяма част от тях в пликче), а еосигурена на 210 - майчинството ще е % от тия 210, а не от 1000-те.
Тук до някъде имат и вина хората, които се съгласяат да работят по този начин, но по-голямата вина е при работодателите.
След като това е масова практика, значи реално средната работна заплата (за София да речем) надхвърля 1200 лева (каквато е по статистика, което се базира на реални данни) - "пари кат' вес'ници"
Пък и понякога може да е нож с две остриета - ето представи си, че си жена, която е осигурявана по този начин и надува балона... ако взема реално едни 1000 (голяма част от тях в пликче), а еосигурена на 210 - майчинството ще е % от тия 210, а не от 1000-те.
Тук до някъде имат и вина хората, които се съгласяат да работят по този начин, но по-голямата вина е при работодателите.
След като това е масова практика, значи реално средната работна заплата (за София да речем) надхвърля 1200 лева (каквато е по статистика, което се базира на реални данни) - "пари кат' вес'ници"
- sub_eleven
- ентусиаст
-
- Кара: е85 M54B30
drago9205 написа:Абе виновни са си работодателите в много случаи. Това 4 часа на 210 лева, а останалото на ръка в пликче си е укриване на данъци както и да го погледнеш и си е напълно некоректно (поне според моите идеалистични разбирания).
Нали знаете, че работодателят няма да възрази ако му кажеш да ти удържа някаква сума от парите, които изкарваш месечно, за да се осигуряваш на по-висок праг? Даже по-добре за него, защото му оправяш касата, заради парите, които ти дава на ръка. Всичко е да си си направил сметката както трябва. Един колега примерно скоро се разбра с шефа му да му плаща със 100лв по-малко месечно, с което вдигна заплатата, на която се осигурява с 300-400лв.
Въпрос на сметки.
- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
Неморалните закони, водят до неморални действия
(за осигуровките говоря да)

- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
drago9205 написа:Тук до някъде имат и вина хората, които се съгласяат да работят по този начин, но по-голямата вина е при работодателите.
Доколко да имат вина? Майка ми почва работа. Уж на договор и след някой ден и казват, че е на 4 часа. Какво да прави? Да напусне и къде да си търси работа? Идва време за отпуск и след като пита и се отговаря- нашата фирма не плаща отпуски. Ако искаш си вземи неплатена.
Тия осигуровки са пълна хуйня. Трябва да бъдат доброволни. Ако искаш работи и не се осигурявай. Като се пенсионираш и нямаш 5 стотинки мри от глад ако щеш. Или пък ако си ги инвестирал разумно живей като бял човек.
- N.Mihaylovski
- Е30 Fanatic
-
- Кара: Ford Ranger 2019
- Мечтае да кара: corvette c7 zr1
Хора, не работодателя ( в повечето случай ) е лошия човек, всеки работник иска да вземе повече чисто, кой е виновен ?
А за осигуровките, не ми се приказва, това са пари на вятъра, искаш направление Личния ти лекар вика свършиха, или трябва да чакаш 1 месец да ти дойде реда къв е смисъла ?
До пенсия няма да изкараме, ако имаш късмет ще вземеш 400 лева примерно, в случай, че не са останали само мангали и мигранти, тогава нищо
А за осигуровките, не ми се приказва, това са пари на вятъра, искаш направление Личния ти лекар вика свършиха, или трябва да чакаш 1 месец да ти дойде реда къв е смисъла ?
До пенсия няма да изкараме, ако имаш късмет ще вземеш 400 лева примерно, в случай, че не са останали само мангали и мигранти, тогава нищо

Пол Роше: „Мощността най-вероятно бе около 1400 к.с., но ние не знаехме точното число, защото динамометърът не можеше да измери повече от 1280 кс”. - BMW 87г. //М3
- drago9205
- старши ентусиаст
-
- Кара: F10 535xi, MHD stage 2, xHP stage 3
- Мечтае да кара: без да се ядосва
sub_eleven написа:Нали знаете, че работодателят няма да възрази ако му кажеш да ти удържа някаква сума от парите, които изкарваш месечно, за да се осигуряваш на по-висок праг?
Въпрос на сметки е - да, съгласен съм. Наистина с парите на ръка е по-угодно и на работодателя и на служителя - единият крие, другият взима повече - всички са щастливи. Ама защо пък да не ти плаща работодателя колкото ти плаща и да те осигурява на толкова, нима не е по-добре?
Аз разсъждавам така - като ми кажат ще работиш за Х пари - значи работя за Х пари и ме осигуряват на толкова, ако тези Х пари не ме устройват - работа се намира. Защо трябва аз да си режа от заплатата, за да се самоосигурявам, че аз да не работя за себе си, че да се самоосигурявам. Въпрос също и на принципи и закони, които обаче никой не следи дали се спазват

bum_bum написа:Доколко да имат вина? Майка ми почва работа. Уж на договор и след някой ден и казват, че е на 4 часа. Какво да прави? Да напусне и къде да си търси работа? Идва време за отпуск и след като пита и се отговаря- нашата фирма не плаща отпуски. Ако искаш си вземи неплатена.
Тия осигуровки са пълна хуйня. Трябва да бъдат доброволни. Ако искаш работи и не се осигурявай. Като се пенсионираш и нямаш 5 стотинки мри от глад ако щеш. Или пък ако си ги инвестирал разумно живей като бял човек.
Колега точно затова казах, че проблемът е основно в работодателите, наистина в много случаи го прикриват. Инак в този случай вашият наистина няма какво да се направи - стискат се зъби, освен ако не искаш да се разправяш с комисии и подобни и да се съдиш с работодателя (защото реално така като се дават пари на ръка може на 5 стотинки да го направиш)
Иначе за осигуровките - напълно съм съгласен и аз искам да не се осигурявам задължително, а доброволно и аз да преценя как да се оправям след 50 години. Уви осигуровките не са толкова за теб - за да взимаш пенсия след 20-30-40 год. по-скоро, за да се покриват пенсиите на пенсионерите в момента.
- DiMIcha84
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: Е39 525д 2001
- Мечтае да кара: F13 с М буквичка.
N.Mihaylovski написа:Хора, не работодателя ( в повечето случай ) е лошия човек, всеки работник иска да вземе повече чисто, кой е виновен ?
Говориш глупости. Дай щото са пари на вятъра и 90% от бизнесмените са решили да си ги спестяват.
- N.Mihaylovski
- Е30 Fanatic
-
- Кара: Ford Ranger 2019
- Мечтае да кара: corvette c7 zr1
DiMIcha84 написа:N.Mihaylovski написа:Хора, не работодателя ( в повечето случай ) е лошия човек, всеки работник иска да вземе повече чисто, кой е виновен ?
Говориш глупости. Дай щото са пари на вятъра и 90% от бизнесмените са решили да си ги спестяват.
Не говоря глупости, идваш на работа, и както в белия сват ти казват заплата 1500 лева, и квот остане за тебе след данъци, тук хората искат повече пари кеш, такава ни е държавата, дребните фирми не могат да плащат всичко като Попове, докато големите крият данъци и кво ли не, схемата е грешна, и нямат интерес да я оправят

Пол Роше: „Мощността най-вероятно бе около 1400 к.с., но ние не знаехме точното число, защото динамометърът не можеше да измери повече от 1280 кс”. - BMW 87г. //М3
- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
Точно. Това е умишлен трик, за това че работодателя плаща част. Да се създаде илюзията, че работника получава нещо безплатно.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
Проблемът е, че много хора не осъзнават още защо се нарича "пазар на труда". Просто отиваш и гледаш да продадеш колкото може по-изгодно, ако не става правиш подобрения, търсиш нови варианти, не е толкова сложно. За възрастните (някой спомена майка си) е по-сложно, но не невъзможно, моята се преквалифицира на 45 например. Иначе кой плаща осигуровките реално е без значение според мен. Ако искаш всичко да е легално в договора ти между работник работодател, то на чисти 1300 твои работодателят плаща 2000, тва е, има си калкулатори, не е тридно да се провери. Ако и за двамата е изгодно има сделка, ако не - следващата кандидатура/работна оферта...
- Сондьора
- ентусиаст
-
- Кара: E36 M52b20 Touring
Големите плащат чиста заплата, малките са тия дето ви сондират некъде (некои знаят как е явно)...и работодателя е виновен? Главите зелки ли са кви са?....
Колкото и да ви е трудно да го осмислите ма за 420лв заплата в северозапада има 10 молби, за 1 място...как да се повиши тая заплата?
Тия които стават за нещо им се давт кофти съвети, имаше пример тук как колегата от Мездра му се даде "съвет" да си бие шута за некъде....от там на тая длъжност нема да се промени с години заплатата. Идва същя, примерно, в софията и реже заплатата на други като него, а другия като него ше плаче... и те така кръговрат. Вместо същия колега, да си говори с начланика, или който е там, бачкам 3г правя продукция толко, махам се, взимаш нов и нямаш тая продукция за 3г, докато ме стигне....ако наистина е толко дОбър, нема работодател да му откаже некой лев горница. Щото и да са прости , чак толко не са.
Та тва дали работодателя е виновен е леко...., по принцип работника винаги е от ебаната страна и си зависи от него как точно да го клатят.
Колкото и да ви е трудно да го осмислите ма за 420лв заплата в северозапада има 10 молби, за 1 място...как да се повиши тая заплата?
Тия които стават за нещо им се давт кофти съвети, имаше пример тук как колегата от Мездра му се даде "съвет" да си бие шута за некъде....от там на тая длъжност нема да се промени с години заплатата. Идва същя, примерно, в софията и реже заплатата на други като него, а другия като него ше плаче... и те така кръговрат. Вместо същия колега, да си говори с начланика, или който е там, бачкам 3г правя продукция толко, махам се, взимаш нов и нямаш тая продукция за 3г, докато ме стигне....ако наистина е толко дОбър, нема работодател да му откаже некой лев горница. Щото и да са прости , чак толко не са.
Та тва дали работодателя е виновен е леко...., по принцип работника винаги е от ебаната страна и си зависи от него как точно да го клатят.
- vicho
- старши ентусиаст
-
- Кара: M340i
- Мечтае да кара: Калибра
- Детайли за колата: Portimao Blue, Turbo бензин
Сондьора написа:Колкото и да ви е трудно да го осмислите ма за 420лв заплата в северозапада има 10 молби, за 1 място...как да се повиши тая заплата?

You said: "Time will change!" What if it changes you?
- alekangg
- кандидат ентусиаст
-
Ще започвам в София след 15 дни, мога да кажа, че заплатите там са много по-високи от Варна, горе-долу двойно.
Сега съм на вълна търсене на квартира, та ще трябва да изуча кварталите, трябва ми да е до метро спирка поне.
Има ли сериозна разлика в цените им в отделните квартали извън центъра? По-точно в съседство с Дружба, но не е задължително да е точно там.
Сега съм на вълна търсене на квартира, та ще трябва да изуча кварталите, трябва ми да е до метро спирка поне.
Има ли сериозна разлика в цените им в отделните квартали извън центъра? По-точно в съседство с Дружба, но не е задължително да е точно там.