Заплати в София, митове и реалност.

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Колко печелите в София месечно?

Под 1000лв
2
3%
1000-1400лв
2
3%
1400-1800лв
4
6%
1800-2200лв
3
5%
2200-2600лв
6
9%
2600-3000лв
4
6%
3000-3500лв
10
16%
Над 3500
33
52%

Общо гласове : 64
старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Re: Заплати в София, митове и реалност.

Мнение от bum_bum » 19 Окт 2016, 21:42

acho.rs написа:ИТ ще секне когато секне използването на ИТ технологии- иначе казано, след термоядрена война. Аутсорс компаниите също няма скоро да се изнеста, най-малкото след като са наляли толкова време и пари.

Какво значи, че са наляли време? Времето за престой в България им носи пари. Пари колко да са наляли? Наем за офиси и компютри. Туквуновите царедворци на това му викат "инвестиции". Кви инвестиции, утре решава и в рамките на месец-два вече го няма в страната защото някой някъде е предложил по-добра оферта. Компютрите може и направо да ги подарят на уволнените и пак няма да са на зад.

Колкото до това колко взимат.. като станат прекалено седящите в офиси и взимащи десеторно на тия, които по цял ден са в нивата нещата ще си дойдат на мястото. Вторите ще им кажат- ами яжте си там кодовете, джавата и хтмл-то и до там.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: e70 3.0d
Детайли за колата: remapped

ex: E46 320d 2005
ex: E36 316i 1998

Мнение от cmdkick » 19 Окт 2016, 21:49

Като човек работещ в ЮС-ка аутсорсната тук, не мисля че скоро ще се откажат от нас, поради простата причина че разликите в заплатите даващи на нас и на индийците(примерно) не са големи, а в качеството на работа си има. Естествено ако тези условия се променят...
Tires are evil - destroy them all ...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BigBlockV8
Мечтае да кара: бангия с предно
Детайли за колата: Hemi 370 cu. in.

Мнение от Nickelback » 19 Окт 2016, 21:52

Аз имам само един въпросТ понеже хал хабер си нямам - защо сериозни американски, а и не само американски, компании развиват, а и полагат от нулата основите на ключови дивелъпмънт центрове именно в България и Румъния? Наскоро си говорих с един кафяв приятел, кореняк от далечна Азия. Казаха, че университетите им бълват (буквално) по 2 милиона инДженера на година. Дали не им стигат на западните компании тия 2 милиона парчета, дали са им скъпи или к'во, та се бутат и при нас... Чудя се просто :dunno: За един прОател питам :dunno:
Е така за протокола, някой от тука работил ли е по сериозен проект (не някакъв фърст левъл съпорт) със средностатистически тъмнолилав или жълт. Е така питам само, че гледам много ги насочвате западняците да ходят по азиатско, сигурно са прости, та не търсят алтернативи :paranoid:
Имате ли идея какъв е процента в Google X на азиатците и в частност индийци, да кажем? :roll:

П/П: Засягате тема дето 'ич ми се не говори, а ми се реве, ама ако държите ше си излея душицата :mhihi:
Изображение Изображение

"За тЕя пари има Е-шеесе" - форумна пословица.
Лето две и седемнаесто.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 19 Окт 2016, 21:59

Засяга се любима тема, как българите са най-умните и читави, било то за програмиране или колцентрове..Няма индийци, няма азиатци, няма европейци

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 19 Окт 2016, 22:00

Имаме някой предимства определено. Аз просто казвам да се внимава с еднопосочното мислене. Иначе истината е някъде по средата.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Nickelback » 19 Окт 2016, 22:02

alekangg написа:Засяга се любима тема, как българите са най-умните и читави, било то за програмиране или колцентрове..Няма индийци, няма азиатци, няма европейци

Номер едно сме по шамаренето по светофарите, да :yes:

http://stats.ioinformatics.org/countrie ... total_desc
Изображение Изображение

Лето две и седемнаесто.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: e70 3.0d
Детайли за колата: remapped

ex: E46 320d 2005
ex: E36 316i 1998

Мнение от cmdkick » 19 Окт 2016, 22:06

Ние сме посредата, не се бутаме в препълнени автобуси и метра като индийците (примерно), но и средното ни ниво на работа е по-високо. Не сме като германците (примерно) и можем да спим ако случайно нещо днеска не сме го изпипали до съвършенство, но и нямаме баш техните изисквания. Излиза че сме "златната среда".

Така де, компании които държат на определено ниво, но и не са топ оф дъ топ (каквито са сравнително голям процент) ще изберат нас...
Tires are evil - destroy them all ...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 19 Окт 2016, 22:11

Малко офтопик, но немци и софтуер за мен е много кофти комбинация. Просто нямат гъвкавостта, която е небходима за да произвеждаш в тази сфера. Всичко се прави "по упътването".
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Nickelback » 19 Окт 2016, 22:22

Nickelback написа:Имате ли идея какъв е процента в Google X на азиатците и в частност индийци, да кажем? :roll:

Да си отговоря на риторичния въпрос, щото не очаквам отговор всъщност, а много ми се иска тия дето плюете да го видите и усетите лично...
Цифром и словом - от сто човека отдел 5-6 бяха някакви дръпнати (китайци) и 0 (нула) индийци. К'во да правиш - съдба :dunno: Явно Брин е предубеден и е понаел повечко руснаци, поляци и т.н. Не знам. Всъщност най-сладкото е, разхождайки се сред тези стотина творци (буквално), говорейки си с колегата на БЪЛГАРСКИ ЕЗИК да чуеш пак, но на поразвален БЪЛГАРСКИ ЕЗИК - "извинявайте, вие сте от България, нали?". Говорят момиче и момче на по 25-30 години. Това не се забравя, а и няма как да се опише в някакъв форум :dunno: Е тука се влиза, пробвайте някой път, ще срещнете сънародник и то не един и двама :yes:

Изображение
Изображение Изображение

Лето две и седемнаесто.

ентусиаст
Аватар
Кара: 520i face

Мнение от bioz » 20 Окт 2016, 0:06

Nickelback написа:
Nickelback написа:Имате ли идея какъв е процента в Google X на азиатците и в частност индийци, да кажем? :roll:

Да си отговоря на риторичния въпрос, щото не очаквам отговор всъщност, а много ми се иска тия дето плюете да го видите и усетите лично...
Цифром и словом - от сто човека отдел 5-6 бяха някакви дръпнати (китайци) и 0 (нула) индийци. К'во да правиш - съдба :dunno: Явно Брин е предубеден и е понаел повечко руснаци, поляци и т.н. Не знам. Всъщност най-сладкото е, разхождайки се сред тези стотина творци (буквално), говорейки си с колегата на БЪЛГАРСКИ ЕЗИК да чуеш пак, но на поразвален БЪЛГАРСКИ ЕЗИК - "извинявайте, вие сте от България, нали?". Говорят момиче и момче на по 25-30 години. Това не се забравя, а и няма как да се опише в някакъв форум :dunno: Е тука се влиза, пробвайте някой път, ще срещнете сънародник и то не един и двама :yes:

Изображение

Сам питаш сам си отговаряш ама не се разбра ква точно теза защитаваш, че българите са най-най за тва оутсорсват при нас?

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Nickelback » 20 Окт 2016, 0:27

Не казвам, че са най-най българите. Казвам, че хич не сме за изхвърляне, и че на фона на 7-милионното ни, в голямата си част, профанизирано население и нещастен манталитет, все още има потенциал у нас не само за аутсорсинг, но и за реален бизнес.
Постът ми беше насочен срещу азиатската (уж) алтернатива и дадох конкретен пример как стоят нещата в един от може би най-иновативните и високотехнологични отдели в световен мащаб. Просто нямат участие там такива. Изисква се креативност, комбинативно мислене, изисква се... а бе много се изисква :ok: Неслучайно в Гугъл имат 10 нива на компетентност, дето мен ме е срам да си говоря с хора от 2-ро ниво нагоре... Работех с един дето беше 4-то ниво и беше нечовек. Буквално. Искам да кажа, че ботове (разбирай маймунки) просто нямат място, където кипи истински дивелъпмънт. Затова казвам, че неслучайно маса фирми направиха в България не какви да е (съпорт или нещо подобно), а именно, развойни центрове, гонещи вече и 600-700-1000+ човека.
Никога Гугъл няма да си аутсорснат core дивелъпмънта по азиатско. Разни апликейшенчета - да, но не и core-a. Както и например Qualcomm не аусорсват IP блоковете на чиповете, a дори и не наемат хора нямащи американско гражданство. Както и да е, отклоних се, надявам се, се разбира какво имам в предвид...

steeN написа:Малко офтопик, но немци и софтуер за мен е много кофти комбинация. Просто нямат гъвкавостта, която е небходима за да произвеждаш в тази сфера. Всичко се прави "по упътването".

И аз така смятам, малко или много :yes:
Изображение Изображение

Лето две и седемнаесто.

нафтения
Аватар
Кара: го на спомени
Мечтае да кара: E39 M5 или E46 M3

Мнение от Zagy » 20 Окт 2016, 0:33

Понеже се говори за азиатци и в частност индийци - дългият ми опит с тях може да се сведе до едно-единствено изречение: Чеп за зеле не става от тия. Само ако знаете на какво съм се нагледал - примерно за една смяна на FC контролер щяха да свалят цял СуперДоум (голям и мноооого корав сървър) на Дойчебанк - добре, че в комуникацията се включи един немец от ДБ и ги нахрани изключително мощно, май после имаше и уволнени. Пълни малоумници са.
Si non confectus, non reficiat.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Nickelback » 20 Окт 2016, 0:36

Zagy написа:Пълни малоумници са.

Именно :ok:

В интерес на истината има някои читави, но са рядкост, а и обикновено са култивирани до някаква степен - учили тука-там, поприхванали нещо. Но рядко... А бе... не ми се говори :ok:
Изображение Изображение

Лето две и седемнаесто.

кандидат ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: 320d

Мнение от vixx » 20 Окт 2016, 0:58

Аз читав Индиец и читав пакистанец не съм успял да наема. А близо 2 години се мъчих. Не знам какво им хвалят толкова.

ентусиаст
Аватар

Мнение от vlad0 » 20 Окт 2016, 3:20

vixx написа:Аз читав Индиец и читав пакистанец не съм успял да наема. А близо 2 години се мъчих. Не знам какво им хвалят толкова.

интересното е, че някой успяват, но по-скоро наемат 5 души за да свършат работа за 2ма души(съотношението го казвам ей така за идеята). Пробвал ли си този модел? И всъщност какъв тип работа си изисквал от тях да извършват? Това което съм забелязал, че основно са използване за извършването на монотонни задачи тип - прехвърляне на информация от хартиен към електронен формат.

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата