М57Д30 смукателен вал "смазване" - има ли нещо подобно

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

Потребител
Аватар
Кара: Е46 330xd Full M-pack
Мечтае да кара: Всяко едно М

М57Д30 смукателен вал "смазване" - има ли нещо подобно

Мнение от chudomir » 18 Окт 2016, 11:39

И така, здравейте колеги. Излезе ми тука един филм със смукателния вал на главата. Колата е Е46 330ХД 184к.с. Ръчка. Счупи се едното ухо на капака на веригата, което е за генератора и при потърпевшия ремонт на капака се оказа, че трябва Доооста разглобяване. Разглоби се всичко и при последвалото сваляне на разпределителните валове се оказа, че има лек луфт на смукателния разпределителен вал. Има и леко посиняване и надраскване. И по вала и по леглата на главата. При превъртане на двигателя забелязохме, че от изпускателния вал, църка по малко масло при превъртане от една дупка/дупчица и маже, а от смукателния не. Та някой някакви идеи какво точно се случва, защото аз съм в задънена улица. Преди да се разглоби колата не е имало шумове, прегряване или нещо такова. Масло не гори, колкото и да е странно. Не доливам за 10000 км. Дали няма някаква особеност там. Някой някакъв коз или насока ако може да сподели. Благодаря Ви на всички за отделеното време. Поздрави

старши ентусиаст
Аватар
Кара: e46 318i N42B20AB
Мечтае да кара: хората да мислят
Детайли за колата: свежа и поддържана!

Re: М57Д30 смукателен вал "смазване" - има ли нещо подобно

Мнение от ivoaudi » 18 Окт 2016, 21:21

Ако правилно разбрах бидейки от таз страна на монитора, имаш задръстване на маслена магистрала някъде из блока/главата. Не знам защо обаче търсиш помощ тук. Който отваря мотора, негова е задачата да си отваря очите и да мисли. Оттук можем и да те подведем сериозно, осланяйки се само на твоите описания. Огледайте добре къде и как са разположени магистралите и ги продухайте здраво с някой як компресор. Главата обаче трябва да се ремонтира/сменя, а и вала навярно.
Това че не харчи масло нищо не значи и няма общо с конкретния проблем.
9K714 OKA SS-23

ПУ 9П71 ТМ 9Т240
9М714Б АА-75 9Н-63

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E60
Мечтае да кара: BMW

Мнение от ilia1984 » 18 Окт 2016, 21:47

Щом има посиняване и надраскване вероятно е паднал цементования слой трябва да смениш валовете.Дори да се шлайфат това е временно решение.

Потребител
Аватар

Мнение от chudomir » 19 Окт 2016, 17:11

Такааа, здравейте отново. Днес на светло и почистено добре, разгледах валовете и главата. Смукателния има надрано на три легла. Не много, така е вървяла до сега. Посиняване няма. Петите са добре. Главата също има на съответните места с тези на вала понадрано. Мисля само да почистим въпросните надрани лекинко и газ до ламарината. Ще споделя развитието ако на някой му е интересно. Също така приемам и мнения и съвети дали да сменям само вал, дали ремонт на глава и валове или да взема една глава втора ръка.
Циментовото покритие на главата и Вала има също нараняване на тези места, където е надрано. Не не е на цялото легло на главата и Вала. Има две надрани места и едно съвсем леко. Надяваме на мисълта за стружки по маслената система. Смятам да се пробваме да ги "посъберем" с магнит на кратера и ново масло. Отново приемам съвети и мнения. Благодаря Ви отново за отделеното време и поздрави.
Поздрави.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E60
Мечтае да кара: BMW

Мнение от ilia1984 » 19 Окт 2016, 22:57

Колега зависи колко е голямо надирането ако може да качиш снимки ще е добре, вероятно ако се шлайфа и полира може да закрепиш положението за известно време всичко зависи от това колко искаш да я караш тази кола и как ще натовариш двигателя в последствие. Мое лично мнение е да си вземеш нов вал за да си я караш колата като хората.

Потребител
Аватар

Мнение от chudomir » 20 Окт 2016, 6:20

Точно за това споделям тук проблема, щот ще си я карам. Досега толкоз лев съм дал по нея с мерак, това няма да ме спре. Но се чудя кой варянт да избера. Снимки ме е яд че не направих, когато бях при колата. А винаги снимам. Но няма зн. Ще се прави. Дори вече мисля се ориентирах. Благодаря за мненията. Ще споделя последствията. Поздрави

Назад към E46