Светна лампата на динамото.

5-та серия ('95-'03)

Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E39 525D

Re: Светна лампата на динамото.

Мнение от Traian » 11 Окт 2016, 9:30

Ще се търсят май само четките :) дано да има същия размер ;)

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Traian » 11 Окт 2016, 18:30

Проблемът е решен.Свалихме реле-регулатора с четките , едната беше нацяло стопена , другата съвсем леко се подаваше.Процедурата я извърших , само като махнах въздуховода за малкото радиаторче , без да свалям динамото. Поръчах ново реле Английско - 50 лева с отстъпката при клиентска цена 75.Четките които извадихме бяха сменяни , ясно си личеше по спойките и намазаното с черен силикон.Сега колата зарежда 14.0-14.1 със включени дълги светлини. Процедурата е доста пипкава и се искат нерви , поради липсата на видимост в задната част на динамото и липсата на пространство.Роторът имаше износване предимно на външната част (от към купето) , интересно ,че на стопената четка , роторът има по-малко износване.Сега не го смених , дано да издържи още. Ако някой има въпроси и мога да помогна с нещо , ще се радвам.

ентусиаст
Аватар
Кара: 530da turing

Мнение от nightdriver » 11 Окт 2016, 20:45

За следващия път ще знам , при повторно сваляне на реле регулатора и аз ще го направя като теб - на място , но при мен си беше с оригиналните четки и релето беше завито с 4 или 5 болтчета , като три от тях бяха заляти с някакъв силикон и не се виждаха , просто трябваше отблизо да се види разположението им...
така че свалянето беше наложително .
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Traian » 11 Окт 2016, 21:04

И аз чоплих силикона , с докторско огледалце хахаха и малки клещи. Става , но много "майка" имаше по тоя силикон :D

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от dreadx » 13 Окт 2016, 21:29

Между другото четките винаги се износват неравномерно, колекторът също. Но не помня материалът откъм плюсовата ли страна се износваше повече, или откъм минусовата. Аз си го обяснявам с това, че при условията в които работи алтернаторът - влажна среда и т.н. - освен механично, има и електрохимично въздействие - електролиза, която допълнително разгражда метала. Аз си го обяснявам така, но не съм чел никъде за това, може и да бъркам.
(Ще съм благодарен, ако някой, който повече разбира от физика-химия, даде по-конкретно обяснение. Винаги ми е било любопитно за тази работа с четките на алтернатора.)

Не си изхвърляйте старите регулатори, понеже на полупроводниковите елементи по-скоро няма какво да им се развали. Не е нужно регулаторът да се сменява с нов, аз предпочитам да сменя само четките. В повечето случаи регулаторът след профилактика и смяна на четките ще работи по-добре от някое китайско менте.

(един колега си беше купил някакъв китайски регулатор, който се оказа, че не зарежда на 14.2 волта, ами на 14.6 -- и после толкова много ги псува, пък си сваля алтернатора два пъти, а при него беше монтиран на възможно най-завряното място. Питах го защо не си е сменил само четките - ами решил, че е на много години и крайно време било да го смени с нов -> на ти сега..)

За части по стартери-алтернатори имам добри впечатления от един магазин на бул. Сливница, за който научих от гоУф-форума. Понеже са специализиран магазин, имат много добри познания (както и добра база данни), коя част за къде точно е. Но ако си носите регулатора за мостра, в повечето магазини за авто-части може да се намерят подходящи четки и по размер.
- kaji kvo stana,kopele kvo stana?!

Предишна

Назад към E39