Кога сменяте горивния филтър Бензин на кола на газ

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

На колко км. сменяте горивния филтър на Е46 с газов инжекцион?

Анкетата свършва на 16 Яну 2017, 12:59

На 23-25 000 км. или година и половина
3
13%
На 40 000 км. или 2 години
7
29%
На 5 години и или 60 000 км.
14
58%

Общо гласове : 24

Аватар
Кара: 4х4
Мечтае да кара: 6х6

Re: Кога сменяте горивния филтър Бензин на кола на газ

Мнение от efren » 10 Окт 2016, 17:04

Пишеш в тема в която въпроса е повече от ясно поставен и той е за коли на газ.
А колкото до това, няма нищо лошо да се сменя на 10к км бензиновия филтър, няма лошо да сменяш въздушния на 1500 км, а маслото на 1300 км. Може и предното стъкло на 25 хил км, но просто за нас бедняците това са пари на вятъра, още повече, че инженерите на БМВ са заложили доста по дълъг живот на въпросните консумативи.
Какво означава М54 - означава, че двигателя може да изгори 54 литра масло от смяна до смяна при спазване препоръките на производителя, тоест longlife-04 и смяна на около 20к км.

ентусиаст
Аватар
Кара: w202 C180 Vw golf 4 SDI,Vw PassatB5
Мечтае да кара: W212 E400 biturbo E63 w213 biturbo stage 3
Детайли за колата: Турбинирана

Мнение от turbonetic » 10 Окт 2016, 18:35

Всеки си знае за него си! То по твоята логика дай да слагаме евтино масло,евтини накладки,евтини гуми щото ква е файдата да купим скъпо масло? Щото има и от 3-4 лв литъра и после се почва колеги тропат ми повдигачите и ей такива глупости.Всеки си знае колата,моята,не е от най-перфектните има си и кусури,но си е моя и си я харесвам,защото като гледам има и много,ама много занемарени е39ки

Нищо лично към никои!

Аватар

Мнение от efren » 10 Окт 2016, 22:48

Къде ги видя в моята кола евтините неща - накладките и дискове EBC, маркучите HEL, маслото 5w30 на 15-годишна кола, гумите Bridgestone :dunno:
Значи щом не сменям филтър на който инженерите на БМВ са заложили 50 000 км живот на 10 000 км значи колата ми е ефтинжос? Хм...
Нали все пак знаеш, че никой няма да ти повярва, че сменяш бензинов филтър на 10 000 км? Не знам защо...
Сигурен ли си, че не бъркаш въздушния филтър на двигателя (тоя в коша) с бензиновия (тоя отдолу под колата)?
Последна промяна efren на 10 Окт 2016, 22:52, променена общо 1 път
Какво означава М54 - означава, че двигателя може да изгори 54 литра масло от смяна до смяна при спазване препоръките на производителя, тоест longlife-04 и смяна на около 20к км.

ентусиаст
Аватар
Кара: S LINE PLUS

Мнение от DigitalExile » 10 Окт 2016, 22:52

Колеги не се карайте има коли които дори нямат бензинови филтри, а като гледам не са спрели да се движат по пътищата. ;)

Аватар

Мнение от efren » 10 Окт 2016, 22:55

Nedko Anev написа:Колеги не се карайте има коли които дори нямат бензинови филтри, а като гледам не са спрели да се движат по пътищата. ;)

С тоя филтър на моята кола дето прилича на бутилка уиски не виждам как да спре, освен ако не пълня баластра в резервоара :mhihi:
Виждал съм коли с в пъти по-малки филтри, на моята няма какво да се случи. :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E60
Мечтае да кара: BMW

Мнение от ilia1984 » 10 Окт 2016, 23:23

смяна на 40 000 км.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: e46 318i N42B20AB
Мечтае да кара: хората да мислят
Детайли за колата: свежа и поддържана!

Мнение от ivoaudi » 11 Окт 2016, 0:10

Вече над 300 000км я карам и май наскоро го смених за пръв път. Изобщо даже нямах никакво намерение да го правя някога, ама ми омръзна да ме облъчват по сервизите, че ТРЯБВАЛО и било МНОГО важно.

Подкрепям мнението, че няма опция "никога не го сманям"! Наблюденията ми са че като цяло много хора се втилячват в глупости, а претупват сериозни неща!
9K714 OKA SS-23

ПУ 9П71 ТМ 9Т240
9М714Б АА-75 9Н-63

ентусиаст
Аватар
Кара: VOLVO XC60 2016 Feiclift D3

Мнение от Демирев » 11 Окт 2016, 11:33

Вместо да помогне май тая тема вече води към още по-голямо объркване.

Най-лошото е че и при майсторите всеки дава различен съвет:

- кога да се смени горивния - бензинов филтър за кола движеща се в 99% от времето на газ?

Май обобщено - на 50 000 км. или 4 години?
Borymeckata написа:БМВ къща разваля... Момата е казала: "Или аз, или желазарията!"

Аватар

Мнение от efren » 11 Окт 2016, 12:47

Демирев написа:Вместо да помогне май тая тема вече води към още по-голямо объркване.

- кога да се смени горивния - бензинов филтър за кола движеща се в 99% от времето на газ?

Майсторите дават такива съвети, защото са пропуснали да учат за такива, а са се самообявили за "майстори".

Не мога да разбера къде е цялата драма - инженерите на БМВ са решили, че въпросния елемент държи без проблеми 50 000 км, но кварталния майстор, решава да ги "надцака" със знания и започва да разсъждава...

Един линк за инспекциите при е46

http://www.bimmerzone.com/category/Tip_ ... ction.html

Предполагам следващата му стъпка ще е да сменяме дисковете и накладките преди да достигнат указаната минимална дебелина... :have one:

Аватар

Мнение от efren » 11 Окт 2016, 13:01

На някой не му ли хрумва, че въпросния филтър представлява затворен съд с филтриращ елемент (например хартия на хармоника) който при преминаването на бензина през него задържа във филтриращия елемент дребни частици от бензина (по едрите ги задържа цедката на бензиновата помпа в резервоара). При проектирането му някой решава, че в бензина има средно Х частици за литър със съответния размер и преценява, че при преминаването/пречистването на примерно 5000 литра бензин филтъра ще достигне ниво на замърсеност, която ще намали дебита на филтъра. Баси магическия елемент... Да не говорим, че на е46 като моята или е39-ката на колегата филтъра е огромен на фона на филтрите на много други автомобили. Пък те също се движат...

ентусиаст
Аватар
Кара: w202 C180 Vw golf 4 SDI,Vw PassatB5
Мечтае да кара: W212 E400 biturbo E63 w213 biturbo stage 3
Детайли за колата: Турбинирана

Мнение от turbonetic » 11 Окт 2016, 14:37

efren написа:Къде ги видя в моята кола евтините неща - накладките и дискове EBC, маркучите HEL, маслото 5w30 на 15-годишна кола, гумите Bridgestone :dunno:
Значи щом не сменям филтър на който инженерите на БМВ са заложили 50 000 км живот на 10 000 км значи колата ми е ефтинжос? Хм...
Нали все пак знаеш, че никой няма да ти повярва, че сменяш бензинов филтър на 10 000 км? Не знам защо...
Сигурен ли си, че не бъркаш въздушния филтър на двигателя (тоя в коша) с бензиновия (тоя отдолу под колата)?

Къде съм писал,че в твоята кола влагаш евтини части :?: Пак казвам,че всеки избира как да си поддържа колата,ако ще и с М10д да си кара колата мен ,не ме интересува!
Май на това викат бензинов филтър или греша може би :?:
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.

Аватар

Мнение от efren » 11 Окт 2016, 19:24

И сега ако кажеш, че това го сменяш на 10 000 км, нищо лично, но аз няма да ти повярвам.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 Touring

Мнение от Denmark » 11 Окт 2016, 23:16

Смяната на горивния филтър е включена в Inspection 2 :)
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E46 320d facelift

Мнение от acidburn-525tds » 12 Окт 2016, 1:40

efren написа:
Демирев написа:Вместо да помогне май тая тема вече води към още по-голямо объркване.

Майсторите дават такива съвети, защото са пропуснали да учат за такива, а са се самообявили за "майстори".

Не мога да разбера къде е цялата драма - инженерите на БМВ са решили, че въпросния елемент държи без проблеми 50 000 км, но кварталния майстор, решава да ги "надцака" със знания и започва да разсъждава...

Предполагам следващата му стъпка ще е да сменяме дисковете и накладките преди да достигнат указаната минимална дебелина... :have one:

Само не забравяй фактора Бъглария и по-точно, качеството на горива, масла, консумативи и т.н. То и за маслото като си зануля брояча и ми изписва 30 000 км, но всички го сменяме на ~10 000км.

ентусиаст
Аватар
Кара: 520i face

Мнение от bioz » 12 Окт 2016, 9:54

acidburn-525tds написа:
efren написа:

Само не забравяй фактора Бъглария и по-точно, качеството на горива, масла, консумативи и т.н. То и за маслото като си зануля брояча и ми изписва 30 000 км, но всички го сменяме на ~10 000км.

Сменяме го защото караме коли на по 300к км не защотото маслото е калпаво. Да не мислиш, че немеца кара с някакво други масло?

ПредишнаСледваща

Назад към E46