Изгърмя ми пробката на разширителния съд...

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

ентусиаст
Аватар
Кара: VOLVO XC60 2016 Feiclift D3

Изгърмя ми пробката на разширителния съд...

Мнение от Демирев » 04 Окт 2016, 12:26

Не знайно как без да е вдигала температура над 95 градуса и да е имало пушеци...
....на сутринта открих локва под предната част....вдигнах капаха и всичко оплескано с антифриз....гледам пробката на разширителния съд я няма :shock: :shock: :shock:

Дали е избило и някой уплътнение все още не знам...чудя се първо мога ли да открия пробка някъде?

По моргите не продават....продават само комплект с казанчето :(

А най-тъпото е че купувах март месец чисто нов разшр. съд Беер с големия маркуч към него.
Borymeckata написа:БМВ къща разваля... Момата е казала: "Или аз, или желазарията!"

старши ентусиаст
Аватар
Кара: X5

Re: Изгърмя ми пробката на разширителния съд...

Мнение от boris » 04 Окт 2016, 12:44

Номенклатурен номер : 17111712788
Описание : ПЛАСТМАСОВ БОЛТ ОБЕЗВЪЗДУШИТЕЛЕН
Ед.цена (с ДДС) : 5.54 BGN
Има наличност
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от Демирев » 04 Окт 2016, 12:47

Къде го продават самостоятелно обезвъздушителния "болт"???
Borymeckata написа:БМВ къща разваля... Момата е казала: "Или аз, или желазарията!"

старши ентусиаст
Аватар
Кара: X5

Мнение от boris » 04 Окт 2016, 12:52

Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е39М54В30

Мнение от zvetiko » 04 Окт 2016, 13:00

Демирев написа:Не знайно как без да е вдигала температура над 95 градуса и да е имало пушеци...
....на сутринта открих локва под предната част....вдигнах капаха и всичко оплескано с антифриз....гледам пробката на разширителния съд я няма :shock: :shock: :shock:

Дали е избило и някой уплътнение все още не знам...чудя се първо мога ли да открия пробка някъде?

По моргите не продават....продават само комплект с казанчето :(

А най-тъпото е че купувах март месец чисто нов разшр. съд Беер с големия маркуч към него.

При спиране на двигателя, температурата се вдига за известно време, а от там и налягането.Може някой да е пренатегнал пробката и скъсал частично разбата- аз бих погледнал дали става въпрос само за пробка. Освен това има различни Беер.

ентусиаст
Аватар

Мнение от Демирев » 04 Окт 2016, 19:48

Дам...супер зле работата стана....взех пробка...тя резбата на отвора за пробката я няма :cry: :cry: :cry:

Не разбирам как е изгърмяла пробката - след като преди изкл. на двигателя темп.беше 95 гр. и го угасих.
Пълна мистерия....на изключен двигател да вдигне над 95 градуса :shock:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 3' E46 BMW 320d (M47N) Touring

Мнение от Galo » 04 Окт 2016, 20:09

Като си загасил двигателя, спира и циркулацията на охлаждащата течност и съответно и температурата се покачва още малко. Поне аз така си го обяснявам, ако греша някой колега да ме поправи. Дошло му е времето просто или колегата zvetiкo e прав за пренатегната пробка...

Потребител
Аватар
Кара: 316i Е46 седан
Мечтае да кара: магарешка каручка

Мнение от dzhibarov » 04 Окт 2016, 20:15

отговора е много прост - имаш проблем в охладителната система! А какъв - аз минах през 2 смени на разш. съд - спука тръбата към двигателя, а втория път просълзи от залепения капак - оказа се 1: вентилатора не работеше на всички скорости; 2: задръстен радиатор с кал/прах като птиче гнездо - сменях и него; 3: неработеща капачка на 2 атм. на разш. съд - нова и не затягаш до край.
успех!

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 Coupe & E46 Coupe

Мнение от djkita » 04 Окт 2016, 20:57

Ако става въпрос за колата от описанието ти (Е46 1.9 М43) то не знам как прецени, че е вдигнала над 95гр (освен ако нямаш навика да караш винаги на раздела от скритото меню с температурата де). Двигателя поддържа работна температура доста над 95градуса - някъде от 105 до 109гр. На място като я загасиш колата дори и до 113-114гр стига :D Често се случва при 4 цилиндровите Е46 подобни ''експлозии'' :D Същата работа е и при Н42, който е със същата работна температура. Радвай, че не ти се е пръснало казанчето някъде по пътя, а си минал малко по леко.
Маркуч взимай задължително нов, върви комплект с пробката.
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от Демирев » 04 Окт 2016, 21:25

Влизам в скритото всеки път когато чакам на дълго червено с много коли и знам че ще мина на петото зелено...
психясвам че ще прегрее....вече и нямам вярна на тая кола....разшр.съд с големия маркуч към него сменям на всеки 6 мес. и пак проблеми.
Тройници...водна помпа...термостат...разш.съд...големия маркуч - всичко по 6-7 пъти е сменено откакто съм я купил. Само воден радиатор не съм сменял.

Затова и другите в задръстване докато говорят по телефона - аз веднага се заемам да вляза в скритото меню и да видя точната темп. на антифриза.
Тъкмо се бях зарадвал че от март като смених това казанче и маркуча вече не вдигала повече от 95 гр....вентилатора включва.

djkita - пробка вече взех...проблема е че вече и резбата на отвора на разшрителния съд я няма :| :(

Потребител
Аватар
Кара: 316i Е46 седан
Мечтае да кара: магарешка каручка

Мнение от dzhibarov » 04 Окт 2016, 22:22

защото лекуваш симптоми а трябва болестта. пак ще имаш проблем, докато не оправиш ЦЯЛАТА система и тогава ще рахатясаш. Ако не искаш = пак проблем след немного време. Другото решение - сменяй с друга кошница.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 Coupe & E46 Coupe

Мнение от djkita » 04 Окт 2016, 22:39

Сигурно имаш в предвид резбата на самия маркуч, защото при Е46 пробката стои на него, а не на съда.
В твоя случай трябва и нов маркуч след като резбата е прецакана.
За този двигател 95гр. са малко ( сигурно си с друг термостат - оригиналния отваря на 105гр) и не би трябвало при тази температура да има проблеми, защото реално системата ще работи на по-ниско налягане.
Не знам дали си сменял и капачката на разширителния съд, защото не си я споменал. Ако не си - смени я, защото ако по някаква причина се вдигне налягането в системата, то тя ще сработи и няма да позволи да се вдигне повече от 2 бара и така да избива антифриза от други места по охл. система.
Факт е, че този мотор работи на доста висока температура и пръскането на казанчето, маркуча, тройника и т.н. си ''детска болест'', но чак толкова пъти като при теб не е нормално...
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: e46 318i N42B20AB
Мечтае да кара: хората да мислят
Детайли за колата: свежа и поддържана!

Мнение от ivoaudi » 05 Окт 2016, 2:54

При толкова много и все различни аварии, аз дори бих направил един тест за изгорели газове в охладителната система. Кажи, речи минах и аз същия път с многото смени на всичко наред и докато не свалих главата не миряса тоз ми ти двигател. Няколко пъти(сигурно 200 :mrgreen: ) ей така като колегата, след гасене на двигателя. По-нагоре е обяснено защо се получава така.
Иначе конкретно за пробката и през нея минах. От морга във Варна ми продадоха супер изгоряла за 10лв, тя съответно отиде веднага на боклука, а от Варна карс, оригинални, нови и то 2 бр,.....пак за 10лв. :mrgreen: Големи специалисти тез по моргите, много им разбират на нещата..
95 градуса при изгасяне са малко за тоз мотор, нещо не е наред! 20 нагоре по-бих приел за нормални, отколкото 95 :mrgreen:
9K714 OKA SS-23

ПУ 9П71 ТМ 9Т240
9М714Б АА-75 9Н-63

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E46 318i 98
Мечтае да кара: Електромобил...

Мнение от vavilon » 05 Окт 2016, 11:23

Провери си перката на диагностика! Или си мазохист, спрямо охладителната система или нехайство, за да сменяш по няколко пъти елементи по нея. :shock:
Температурният цикъл на перката е: 102-105гр. Всичко останало е от тези температури е от повредени: перка; помпа; задръстен (лоша циркулация) или мръсен по ламелите радиатор и накрая кофти термостат, oсобено този на Behr. :yes:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW e39 530d 2001 sedan automatic
Мечтае да кара: Нещо М

Мнение от dido_06 » 06 Окт 2016, 18:13

Да споделя и аз. Пръсна ми се този болт преди 1 година. Смених виско перката и оттогава нямам проблеми, колата държи по-ниски температури. 1 приятел с е46 328 пръсна болта, сложи някакъв метален, пръсна казанчето, сложи нов болт оригинален, ново казанче и смени като мен виско перката и си реши проблемите.

Назад към E46