Заплати в София, митове и реалност.

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Колко печелите в София месечно?

Под 1000лв
2
3%
1000-1400лв
2
3%
1400-1800лв
4
6%
1800-2200лв
3
5%
2200-2600лв
6
9%
2600-3000лв
4
6%
3000-3500лв
10
16%
Над 3500
33
52%

Общо гласове : 64
младши ентусиаст
Аватар

Re: Заплати в София, митове и реалност.

Мнение от deank » 27 Сеп 2016, 20:25

Зная че темата е с цел да си 'поприказваме', но ако си взел решение ще трябва да се подготвиш поне 4-5 месеца по-рано.

1) Работа (това си е най-важното естествено)
2) Търсиш апартамент под наем поне 2-3 месеца дистанционно
3) Ако намериш нещо което много ти харесва може да се наложи да го наемеш дори преди да си готов да се преместиш
4) Тези с агенция - 50% от наема за агенцията + 1 наем "депозит" + 1 наем за започващия месец
5) Задължително искаш договор (аз ходих при нотариус), разписки за дадени пари и т.н.
6) Ако имаш да местиш покъщнина си заделяш и едни пари за това...
7) Въпреки че много малко хора го правят - сменяш лична карта, шофьорска книжка
8) Вземаш С/СА/СВ БМВ и готово :)

При мен тези стъпки отнеха 1 месец (без стъпка 1, защото просто бях единствения, който се съгласи да се премести от Варна в София + увеличение на заплатата в същата фирма). :)
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 27 Сеп 2016, 20:28

Аз не искам да знам колко взимат богатите, затова дадох критерии за по-обикновени работи.
Кол центровете също са ясни, те са малко като ИТ-та, макар доста под тях. Вече почти навсякъде искат два езика, та това не е вариант.

Някой с виждане за плащане за поддръжка по заводи и от сорта?

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 27 Сеп 2016, 20:31

deank написа:Зная че темата е с цел да си 'поприказваме', но ако си взел решение ще трябва да се подготвиш поне 4-5 месеца по-рано.

1) Работа (това си е най-важното естествено)
2) Търсиш апартамент под наем поне 2-3 месеца дистанционно
3) Ако намериш нещо което много ти харесва може да се наложи да го наемеш дори преди да си готов да се преместиш
4) Тези с агенция - 50% от наема за агенцията + 1 наем "депозит" + 1 наем за започващия месец
5) Задължително искаш договор (аз ходих при нотариус), разписки за дадени пари и т.н.
6) Ако имаш да местиш покъщнина си заделяш и едни пари за това...
7) Въпреки че много малко хора го правят - сменяш лична карта, шофьорска книжка
8) Вземаш С/СА/СВ БМВ и готово :)

При мен тези стъпки отнеха 1 месец (без стъпка 1, защото просто бях единствения, който се съгласи да се премести от Варна в София + увеличение на заплатата в същата фирма). :)

Благодаря, точно такава е целта, като съм в процес на размишления. Няма да се мести нищо, ако се стигне до смяна на града.
Дано няма обидени, но не мога да понасям Варна във всяко отношение.
Последна промяна alekangg на 27 Сеп 2016, 20:32, променена общо 1 път

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от deank » 27 Сеп 2016, 20:32

Заводи в София... трудна работа...

За сметка на това има достатъчно МОЛ-ове, в които работят стотици хора по поддръжката и то на най-съвременни технологии. Мисля че това е доста по-добра насока.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 27 Сеп 2016, 20:33

deank написа:Заводи в София... трудна работа...

За сметка на това има достатъчно МОЛ-ове, в които работят стотици хора по поддръжката и то на най-съвременни технологии. Мисля че това е доста по-добра насока.

Е има, макар и малки, не визирам нещо огромно, а с 200-300 души.

Потребител
Аватар
Кара: A3, Sportback, 1.8 TFSI, 160 bhp;

Мнение от nqmam_bmw » 27 Сеп 2016, 20:35

alekangg написа:...
Дано няма обидени, но не мога да понасям Варна във всяко отношение.

Варна е скъп град, като цяло....имотите и те са много скъпи, а заплатите са доста ниски. :P
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BigBlockV8
Мечтае да кара: бангия с предно
Детайли за колата: Hemi 370 cu. in.

Мнение от Nickelback » 27 Сеп 2016, 20:39

alekangg написа:...
Някой с виждане за плащане за поддръжка по заводи и от сорта?

Аз за заводи точно не знам, но понеже гледам че си писал за ел. техник... Един ел. техник в София може да взима както 700, така и 2000. Много зависи от опит и колко са му широки познанията в "областта". Има някои дето не знаят какъв цвят е заземяването, та сещай се :mhihi: А също така може и да взима между 10 и 20лв. (взависимост колко е популярен :mhihi: ) на поставяне на точка (контакт, конзола, ключ) по новото строителство. Така преди десетина години на един бивш колега вуйчо му се занимаваше именно с това. На ден правеше по 20 точки като работеше до следобяд. Отделно окабеляваше ел. табла. Построи на племеника си къща като му помагаше и в семейството допълнително. А бе живееше си повече от прилично за тогавашното време, а и другите покрай него :mhihi:
За ИТ се разбрахме да не говорим, но мисля сме го правили по други теми вече :yes:
Изображение Изображение

"За тЕя пари има Е-шеесе" - форумна пословица.
Лето две и седемнаесто.

старши ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: 440i

Мнение от Dextuar » 27 Сеп 2016, 20:42

Е нека се каже и за ИТ-то, че и там има много митове и легенди, как току-що пръкнал се Web Dev почвал на 3к...

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 27 Сеп 2016, 20:45

За ИТ се знае, надали има хора, които да не познават такива малко или много.
За това съм писал, че няма нужда са се коментират, пък ако иска някой да коментира.

Това което аз знам и то от много добри и стари приятели е, че в София се плаща точно х2 от колкото във Варна за една и съща работа, стаж, опит и т.н.
С две думи, които са се преместили от Варна в София са отишли на двойни заплати, а понякога и над двойни.

нафтения
Аватар
Кара: го на спомени
Мечтае да кара: E39 M5 или E46 M3

Мнение от Zagy » 27 Сеп 2016, 20:52

За ИТ - 2ро и 3то ниво съпорт стартират от 2500. В зависимост от продукта и/или рейнджа може да стигне и до 4К+. Говоря за чисто.
Последна промяна Zagy на 27 Сеп 2016, 22:03, променена общо 1 път
Si non confectus, non reficiat.

Потребител
Аватар
Кара: A3, Sportback, 1.8 TFSI, 160 bhp;

Мнение от nqmam_bmw » 27 Сеп 2016, 20:52

alekangg написа:С две думи, които са се преместили от Варна в София са отишли на двойни заплати, а понякога и над двойни.

Идвай в София и ще разкажеш как е. :yes:
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 27 Сеп 2016, 20:54

nqmam_bmw написа:
alekangg написа:С две думи, които са се преместили от Варна в София са отишли на двойни заплати, а понякога и над двойни.

Идвай в София и ще разкажеш как е. :yes:

Аз не съм ИТ и няма какво да разказвам. Като ме цитираш, не го прави на половина..

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от deank » 27 Сеп 2016, 20:58

alekangg написа:Това което аз знам и то от много добри и стари приятели е, че в София се плаща точно х2 от колкото във Варна за една и съща работа, стаж, опит и т.н.
С две думи, които са се преместили от Варна в София са отишли на двойни заплати, а понякога и над двойни.

Възможно е старите ти приятели да не те лъжат, но също е възможно да става дума за положението преди 10 години.

Ако във Варна си под наем и се местиш тук пак под наем - разликата няма да е осезаема, освен че ще губиш часове в пътуване до работа/задръствания, ще плащаш горе-долу същите пари за квартира и евентуално ще си с малко по-висока заплата, но пък ще живееш в европейска столица. :) Много хора се подиграват и подхилкват, но културния живот в София, развлеченията и театъра са на доста по-високо ниво от останалите градове... Зная, че не е фактор, но все пак...

Много важен фактор е дали си семеен и дали имаш деца... защото тогава нещата са доста по-тежки (хубаво училище/градина/ясла наблизо, транспорт/кола за съпругата, губене на време по задръстванията, вместо да си със семейството). Ако си ерген (като мен :) ) всичко е песен. :)
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: малки котета на задната седалка
Мечтае да кара: по-леко
Детайли за колата: Черна скрап

Мнение от deyan-enchev » 27 Сеп 2016, 21:28

За ИТ-то какво има да се казва, което не е ясно.
Има хора, които взимат 600 лева има хора които взимат 6000 лева - говоря за НЕ мениджърски персонал, а за черни негри.
По-светлите негри - Ръководител на екип може да взимат в диапазона 2000 - 6000+
Ръководители на отдели 3000 - 6000+

Който каквото се договори, каквото покаже, колкото му е скъп и нужен труда.

dextuar написа:Е нека се каже и за ИТ-то, че и там има много митове и легенди, как току-що пръкнал се Web Dev почвал на 3к...

Зависи на какво пише и какво покаже на интервюто, колко е нужен в момента като позиция и колко ще е маргина на проекта има единайсеТ милиона фактори - но не го изключвам лицето от тоя пример да си намери работа в София, за посочената заплата. Идва ми на ум даже една фирма :mhihi:
Understeer is when you hit the wall with the front of the car. Oversteer is when you hit the wall with the rear of the car. Horsepower is how fast you hit the wall. Torque is how far you take the wall with you. Spoilers and bodykits are how much of a mess you leave on the wall. Rollcages and windownets are how much of the wall you take with you.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от v_p_m » 27 Сеп 2016, 22:13

deyan-enchev написа:За ИТ-то какво има да се казва, което не е ясно.
Има хора, които взимат 600 лева има хора които взимат 6000 лева - говоря за НЕ мениджърски персонал, а за черни негри.
По-светлите негри - Ръководител на екип може да взимат в диапазона 2000 - 6000+
Ръководители на отдели 3000 - 6000+

Който каквото се договори, каквото покаже, колкото му е скъп и нужен труда.

dextuar написа:Е нека се каже и за ИТ-то, че и там има много митове и легенди, как току-що пръкнал се Web Dev почвал на 3к...

Зависи на какво пише и какво покаже на интервюто, колко е нужен в момента като позиция и колко ще е маргина на проекта има единайсеТ милиона фактори - но не го изключвам лицето от тоя пример да си намери работа в София, за посочената заплата. Идва ми на ум даже една фирма :mhihi:

Не знам що за индивиди взимат 600лв. но знам че със завършването на н"ква академия тип Телерик подписваш договор(стартова 1000+). Също така хора работили 1 година напускат работа и при следващо интервю директно си искат 2к чисти , ако тоя не ги даде ще ги даде следващия ... За 2-3 години спокойно се взимат 2 до 2.5к . В същото време за Инженер - Конструктор с 2-3 години стаж , заплатата върви около 1-1.2 с мъка.....

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата