Странно забиване и проблем с мека връзка M47 320d 136hp

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 320d
Детайли за колата: M47D20

Странно забиване и проблем с мека връзка M47 320d 136hp

Мнение от released » 16 Сеп 2016, 22:44

Здравейте! :) Имам следния проблем - колата си запалва нормално няма странни шумове или нещо подобно, но понякога все едно няма турбо, като най-често го прави след 2500rpm, достигне ли тези обороти на 3та или 4та или 5та скорост, все едно връщаш газта и ако продължа да я натискам или се отпушва моментно започва да върви и пак забива и така постоянно или изобщо не потегля... набира все едно е 50hp :D... Има случай и на 1000rpm при напълно нормално поддаване на газта, колата също няма мощност, естествено налага се да сваля на 2ра скорост и да я наема за да тръгне, а дори и тогава понякога пак не иска... Обяснявам си го, че това го прави когато турбото развърта и разтоварва, точно в тези моменти... Направих следният тест, откачих дебитомер, същата работа, изолирах вакума на ЕГР, без резултат, отвих скобата на гумената тръба преди ЕГР клапана излизаща след кулера, при изфорсиране, единият път турбото надува, другият път не, различно, но не надува постоянно. Забравих да допълня, че започна и да изпушва черно и то не малко, но не пуши постоянно като 30 годишен Камаз, а моментно при малко повече газ и изрязване (поне тогава виждам), и да отбележа че колата я карам вече повече от 2 години и половина, гарантирам бензиновите коли пушеха повече от нея... така да го кажа, вечер на фарове след мен коли, пълна газ и изреждане на всички скорости - грам пушек, но до сега... От какво би могло да бъде това, турбото работи, дебитомер също, егр също, не е заял огледахме го обстойно, не съм прегледал обстойно вакум маркучите, но няма никъде прокъсано или излязло или нацепено! Дюзи и помпа не съм пипал.

- Другият проблем, той е маловажен но цялия двигател става в сажди, чувам турбото (не силно) и стана по-шумна... с две думи не ми харесва, меката връзка (видях я) е спукана. Въпросът ми е, ако утида някъде и я заваря ще има ли изобщо ефект, ако ли не, продават ли се меки връзки и дали ще мога да намеря втора употреба ако се... Посъветваха ме да си махна катализаторите, защото няма да спре да го прави пак, само че тя пак ще стане шумна, дори повече и да я подменя с универсална някаква просто...

Колеги моля давайте идеи, все някой се е сблъсквал с подобен проблем като първия, а за втория не знам - просто съвет какво да направя и само да добавя, възможно ли е да е някой маркуч на турбо пътищата защото и това ми казаха, но всичко е догатки...
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: E46 320D
Мечтае да кара: F30 / F10

Re: Странно забиване и проблем с мека връзка M47 320d 136hp

Мнение от VladiE » 25 Сеп 2016, 19:22

Здрасти колега, провери дали клапана на актуатора на турбината работи правилно, както и самият актуатор.

Изпратено от моя GT-N7105

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 320д
Мечтае да кара: M550d

Мнение от bobreti » 26 Сеп 2016, 14:39

VladiE написа:Здрасти колега, провери дали клапана на актуатора на турбината работи правилно, както и самият актуатор.

И аз имам същия проблем двата клапана са за смяна при мен.Когато клапана на агр не работи колата влиза в авариен режим и забива,ако е на турбото все едно караш мъртвец.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от released » 26 Сеп 2016, 21:55

Мнение за филтъра на картерните газове?
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: спокойно
Мечтае да кара: по хубави български пътища

Мнение от A-style » 26 Сеп 2016, 22:47

1 Виж актуатора на турбото дали работи добре(ако работи добре при подаване на газ трябва да се движи напред- назад лостчето) Ако не се дживи значи ел магнитния клапан на турбото е фалирал! https://www.youtube.com/watch?v=zgynxjreLB4
2. Виж ЕГР как работи - изкарай маркуча от ЕГР , запали колата и нека някой подава газ , а ти гледай как работи.Добре работещият ЕГР над 1900-2000 трябва да е затворил и да не допуска рециркулация на изгорели газове отново да влизат
3. Огледай кулера дали е омаслен някъде, маркучите също! ГОРИВНИЯТ ФИЛТЪР ПРОВЕРИ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО
Ако всичко изброено е наред , карай при майстор и на диагностика ще има някаква грешка отчело , при такъв спад на мощност

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от A-style » 26 Сеп 2016, 23:00

bobreti написа:
VladiE написа:Здрасти колега, провери дали клапана на актуатора на турбината работи правилно, както и самият актуатор.

И аз имам същия проблем двата клапана са за смяна при мен.Когато клапана на агр не работи колата влиза в авариен режим и забива,ако е на турбото все едно караш мъртвец.

нормално е да забива или да няма ускореие - с развален ЕГР който не затваря ,като и даваш газ на 3000 оборота да кажем , вкарва пак от изгорелите газове обратно и няма достатъчно чист въздух

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 320д
Мечтае да кара: M550d

Мнение от bobreti » 27 Сеп 2016, 11:04

A-style написа:
bobreti написа:

нормално е да забива или да няма ускореие - с развален ЕГР който не затваря ,като и даваш газ на 3000 оборота да кажем , вкарва пак от изгорелите газове обратно и няма достатъчно чист въздух

:yes:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от released » 14 Окт 2016, 19:46

A-style написа:1 Виж актуатора на турбото дали работи добре(ако работи добре при подаване на газ трябва да се движи напред- назад лостчето) Ако не се дживи значи ел магнитния клапан на турбото е фалирал! https://www.youtube.com/watch?v=zgynxjreLB4
2. Виж ЕГР как работи - изкарай маркуча от ЕГР , запали колата и нека някой подава газ , а ти гледай как работи.Добре работещият ЕГР над 1900-2000 трябва да е затворил и да не допуска рециркулация на изгорели газове отново да влизат
3. Огледай кулера дали е омаслен някъде, маркучите също! ГОРИВНИЯТ ФИЛТЪР ПРОВЕРИ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО
Ако всичко изброено е наред , карай при майстор и на диагностика ще има някаква грешка отчело , при такъв спад на мощност

Много благодаря колега! Аз се порових малко и открих че наистина ЕГР не работи. Интересното е обаче че, на друга кола с същия мотор, вакум клапана на ЕГР-а като го изкарам и при запалена кола като си сложа пръста на мъркучето се усеща самият вакум, а при мен едва едва, дори изобщо и честно казано ЕГР-а е доста чист в сравнение на други коли. Мисля че си обяснявам проблема с нещо в вакумите, защото когато спирам и колата е на свободна скорост, мотора започва да претриса и си променя звука (не работи добре все едно го мъчиш да гасне), това се получава ако започна да спирам с около 40 км/ч по продължително и мисля че има нещо общо целия проблем с невървежа, пушенето и претрисането. В интерес на истината преди нямаше проблем с невървене и пушене, а претрисаше пак...
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от A-style » 16 Окт 2016, 19:52

Няма значение , че ти е чист ЕГР-а, щом не работи правилно във високите обороти няма да ти върви колата(все едно да ти сложа кислородна маска и да ти пусна въглероден диоксид да дишаш и да те карам да тичаш - дали ще можеш ??? !!!) Изолирай го ЕГР-а така поне ще знаеш , че не в него е проблема !
П.п. Горивният филтър на колко км ти е ?

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от released » 24 Окт 2016, 20:50

Масло и всички филтри освен филтъра на картерните газове са сменени преди около 5000 км. Възможно ли е да има и връзка с спуканата мека връзка, макар че тя е в ауспуха и едва ли ще оказва влияние...
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от released » 06 Ное 2016, 15:11

Здравейте момчета! Относно моя проблем с забиването проявиха желание малко хора и им благодаря за което и всъщност се оказа, че по колата всичко си е наред и работи... Въздушния филтър беше "гръмнал" и парчета от него бяха застанали на дебитомера :bang: :bang: :bang: :kuku: :kuku: :kuku: Смених го и колата се оправи... Внимавайте какви филтри си купувате особено колегите с дизелови автомобили!
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E90 LCI 320D xDrive
Детайли за колата: N47/184 Hp

Мнение от nikola59 » 07 Ное 2016, 3:31

released написа:Здравейте момчета! Относно моя проблем с забиването проявиха желание малко хора и им благодаря за което и всъщност се оказа, че по колата всичко си е наред и работи... Въздушния филтър беше "гръмнал" и парчета от него бяха застанали на дебитомера :bang: :bang: :bang: :kuku: :kuku: :kuku: Смених го и колата се оправи... Внимавайте какви филтри си купувате особено колегите с дизелови автомобили!

А би ли написал каква марка е бил този филтър?

Назад към E46