Проблем с автоматична скоростна кутия

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

Потребител
Аватар

Проблем с автоматична скоростна кутия

Мнение от Bogomil_sirakov » 13 Авг 2016, 16:42

Здравейте, наскоро си закупих bmw 330 xd touring. Преди две седмици и смених маслото на скоростната кутия с конкретния номер посочен на картера и. Ходих до морето и като се върнах ми направи следния проблем. Реших да завия на едно крастовищи и чрез типтроника върнах до 2ра скорост. След 200метра колата започна да издава странен звук и спря да се движи. Веднага отбих отворих вратата и погледнах отдолу и видях как и тече маслото. Веднага огасих двигателя. Моля за съвет че всичко ми минава на ум.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E53 4.8, X6 2008 и X5 2011 5.0i
Мечтае да кара: новата М X5 ...
Детайли за колата: всичките са манияяяяяяяя....

Re: Проблем с автоматична скоростна кутия

Мнение от vlado6669 » 15 Авг 2016, 11:39

С платформа в сервиз да проверят и сменят от където е избило, за да спре да се движи е изтекло много масло, не ви ли приплъзваше в последните километри. Може да е от семеринга към торка или отзад на оста :idea: като най-вероятна причина.... Успех!

Потребител
Аватар

Мнение от Bogomil_sirakov » 15 Авг 2016, 15:51

Това с платформата веднага го направих, но ощи не се освободил подемник в сервиза. Относно маслото май изтече всичкото. Моето съмнение е че някой маркуч към радиатора е избил.

Потребител
Аватар

Мнение от Bogomil_sirakov » 22 Авг 2016, 19:02

Пичове моля за помощ. Оказа се че ми се е пръснал хидросъединителя. Подобието на махожика се скъсал и го е дупнал. Интересува ме някой знае ли как се казва въпросното зъбно колело, наподобяващо маховик :D
Благодаря предварително :bchug:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: F11 LCI 530xd / E46 330xda M57N
Мечтае да кара: по-малко на пътна помощ
Детайли за колата: +VRPerformance+eco-tuning auto+ново BMW X5 турбо

Мнение от virtualchild » 24 Авг 2016, 23:25

Това се води маховик за автоматик:
http://www.realoem.com/bmw/en/showparts?id=EX71-EUR-07-2003-E46-BMW-330xd&diagId=11_3317
А тук са ти компонентите на хидротрансформатора:
http://etereman.com/blog/transmission-care/diagnosing-torque-converter-problems-procedures-for-all-vehicles
:wave:

Потребител
Аватар

Мнение от Bogomil_sirakov » 10 Сеп 2016, 8:41

Вече всичко е ОК. След скромните 2 бона. :lol:
Имам друго запитване. Айде по опитните с автоматици да споделят мнение. Когато съм на сфетофар си включвам на N да не товаря кутията. Даже забелязах, че когато бутна лоста от D към N няма нужда да натискам бутона, и обратното. Та искам да ме съветвате дали да продължа да си процедирам с превключването или да си я държа на D докато чакам.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от virtualchild » 10 Сеп 2016, 22:51

Само на D я оставяй. Не работи маслената помпа ако е на N и не се охлажда кутията.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е46 330xi

Мнение от stefan_suny » 13 Сеп 2016, 22:54

virtualchild написа: Не работи маслената помпа ако е на N и не се охлажда кутията.

Абсолютно погрешно твърдение. Маслената помпа на всяка автоматична скоростна кутия работи винаги когато е запален двигателя и независимо от режима на скоростната кутия. Затова и не е добре автоматик да се дърпа при угасен двигател, защото няма смазване и кутията си заминава.
Относно режима на кутията в ситуация изчакване на светофар би следвало по безопасно да е положение D, с цел да не се прави излишно зацепване на съединителите в кутията при прехода D-N-D. При тази ситуация единствено ще си се завихря маслото в хидросъединителя, но на него това му е работата и това не води до износване.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от virtualchild » 14 Сеп 2016, 11:53

:yes:
Съгласен съм !
Моя грешка. Щом се върти конвертора се върти и маслената помпата на N. До колкото разбрах помпата е захваната за статора в конвертора.
Също така е вероятно намаляването на налягането на маслото в N режима в сръвнение с D, защото кутията няма натоварване.
:wave:

Назад към E46