странен проблем с премигване на осветление е46 330d
Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори
13 мнения
• Страница 1 от 1
- philipz
- младши ентусиаст
-
- Кара: 330 d ,204 h.p.
- Детайли за колата: e46 330d touring ,manual 6 speed,204 h.p.
странен проблем с премигване на осветление е46 330d
Здравейте колеги !
Наблюдавам интересно явление - колата работи на празен ход ( 750 оборота ) , натискам някое от копчетата за вдигане на стъкло ( което и да е , като имате предвид,че стъклата вече са вдигнати ), и оборотите за секунда падат съвсем леко ( с около 20-30 оборота ) . Същото упражнение ( с натискане на копчетата ) го правя с включени плафони вътре в купето , и те за миг премигват/премрежват лекичко.
На скритото меню в момента , в който се случва гореописаното явление , нивото на алтернатора с променя от 14,4 на 13,8 , и се нормализира почти веднага .
Да кажа , че съм сменял акумулатора преди по-малко от година с нов BOSCH Silver 100 Ah .
Предполагам алтернатора го прави този проблем . Въпроса е как да процедирам ? Благодаря ви предварително.
Наблюдавам интересно явление - колата работи на празен ход ( 750 оборота ) , натискам някое от копчетата за вдигане на стъкло ( което и да е , като имате предвид,че стъклата вече са вдигнати ), и оборотите за секунда падат съвсем леко ( с около 20-30 оборота ) . Същото упражнение ( с натискане на копчетата ) го правя с включени плафони вътре в купето , и те за миг премигват/премрежват лекичко.
На скритото меню в момента , в който се случва гореописаното явление , нивото на алтернатора с променя от 14,4 на 13,8 , и се нормализира почти веднага .
Да кажа , че съм сменял акумулатора преди по-малко от година с нов BOSCH Silver 100 Ah .
Предполагам алтернатора го прави този проблем . Въпроса е как да процедирам ? Благодаря ви предварително.

- vvasilev1
- старши ентусиаст
-
- Кара: 318td compact '03
- Мечтае да кара: M3
- Детайли за колата: с две порти
Re: странен проблем с премигване на осветление е46 330d
Струва ми се нормално. Ако не са вдигнати стъклата, премигва ли пак.
Sent from my HTC One using Tapatalk
- philipz
- младши ентусиаст
-
vvasilev1 написа:Струва ми се нормално. Ако не са вдигнати стъклата, премигва ли пак.
Като се вдигат стъклата , не премигва . Супер странно ми е

- E30
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: е30 318i touring
- Мечтае да кара: по пътища без дупки.
Когато стъклата стигнат горно (затворено) положение, има време за което електрониката трябва да спре захранването на ел. мотора.
На теория това време трябва да е под една секунда. Ти усещаш точно това. Когато стъклото стигне в горно положение, съпротивлението
оказвано на ел. мотора се увеличава, съответно и тока нараства ==> напрежението пада и ти го виждаш в осветлението. Точно по този начин модула "разбира"
че трябва да спре подаването на захранване към ел. двигателя. Щом модула
изключи захранването към ел. мотора на стъклата, вече няма консумация и всичко виждаш както е било преди.
Аналогично е и с включване на други ел. консуматори където ефекта обикновено се забелязва само в оборотите на двигателя.
Още по-осезаемо е ако пуснеш климатика
Не е проблема в алтернатора. Там имаш проблем ако той работи шумно или ако при включени консуматори, напрежението е под 13,5v.
На теория това време трябва да е под една секунда. Ти усещаш точно това. Когато стъклото стигне в горно положение, съпротивлението
оказвано на ел. мотора се увеличава, съответно и тока нараства ==> напрежението пада и ти го виждаш в осветлението. Точно по този начин модула "разбира"
че трябва да спре подаването на захранване към ел. двигателя. Щом модула
изключи захранването към ел. мотора на стъклата, вече няма консумация и всичко виждаш както е било преди.
Аналогично е и с включване на други ел. консуматори където ефекта обикновено се забелязва само в оборотите на двигателя.
Още по-осезаемо е ако пуснеш климатика

Не е проблема в алтернатора. Там имаш проблем ако той работи шумно или ако при включени консуматори, напрежението е под 13,5v.
Има хора, в които живее Бог.Има хора, в които живее дяволът.А има и хора, в които живеят само глисти.
- NGneer4eto
- ентусиаст
-
- Кара: Е90 330d
- Мечтае да кара: по Аутобан
- Детайли за колата: снегорин
Колега, провери добре да няма разхлабена клема на акумулатора, а също и кабела за масата към купето! НЕ е нормално да ти премигат лампите в купето, още повече такъв пад във волтажа само от мижавата машинка за стъклата. Особено алтернатора на М57 не би трябвало да го усеща хич. Проблемът не е в акумулатора, а според мен в някакъв лош контакт или оголена жица, а може и алтернатора. Не съм ел. специалист, но ти казвам, че не е нормално.
- ivoaudi
- старши ентусиаст
-
- Кара: e46 318i N42B20AB
- Мечтае да кара: хората да мислят
- Детайли за колата: свежа и поддържана!
Мисля, че колегата Е30 го е описал достатъчно добре. NGneer4eto също е прав и лампите не бива да премигват да, но освен да си поразгледам масите не бих се задълбочил в нищо повече.
9K714 OKA SS-23
ПУ 9П71 ТМ 9Т240
9М714Б АА-75 9Н-63
ПУ 9П71 ТМ 9Т240
9М714Б АА-75 9Н-63
- philipz
- младши ентусиаст
-
Колеги , разгледах масите - до колкото знам има една отзад на акумулатора , друга отпред в двигателния отсек . Всичко изглежда наред , стегнато и здраво . Дайте мнение и вие .
Единственото нещо , което премигва , по-скоро премрежва , е плафоните в купето , и то само докато пробвам да вдигна вече вдигнатите стъкла . Нито един друг консуматор не премигва или нещо подобно . Алтернатора си държи 14,2 - 14.4 v .
Прилагам снимки .
https://www.dropbox.com/sh/6jbf4ni259o5 ... f6zpa?dl=0
Единственото нещо , което премигва , по-скоро премрежва , е плафоните в купето , и то само докато пробвам да вдигна вече вдигнатите стъкла . Нито един друг консуматор не премигва или нещо подобно . Алтернатора си държи 14,2 - 14.4 v .
Прилагам снимки .
- NGneer4eto
- ентусиаст
-
philipz написа:Колеги , разгледах масите - до колкото знам има една отзад на акумулатора , друга отпред в двигателния отсек . Всичко изглежда наред , стегнато и здраво . Дайте мнение и вие .
Прилагам снимки .
Освен кабелите за стъклоповдигачите да правят проблем.
- philipz
- младши ентусиаст
-
Забравих да добавя , че на изгасен мотор пак го прави , това сякаш изключва алтернатора като виновник .

- NGneer4eto
- ентусиаст
-
Днес реших да изпробвам това със стъклоповдигачите и наистина пада напрежението до 13.8V когато стъклото е затворено и напънеш да го затвориш още. Не всеки път - обикновено пада до 14.0V. Също и лампата над огледалото премигва много леко, но това е едва забележимо и не ми е правило впечатление. Иначе друсане от двигателя или падане на обороти изобщо не съм забелязал. Единствено подрусване и играене на обороти съм забелязал когато ми работят аварийките и въртя волана.
NGneer4eto написа:Днес реших да изпробвам това със стъклоповдигачите и наистина пада напрежението до 13.8V когато стъклото е затворено и напънеш да го затвориш още. Не всеки път - обикновено пада до 14.0V. Също и лампата над огледалото премигва много леко, но това е едва забележимо и не ми е правило впечатление. Иначе друсане от двигателя или падане на обороти изобщо не съм забелязал. Единствено подрусване и играене на обороти съм забелязал когато ми работят аварийките и въртя волана.
Колега не се филмирай при всички коли е така
- NGneer4eto
- ентусиаст
-
ussr_sds написа:NGneer4eto написа:Днес реших да изпробвам това със стъклоповдигачите и наистина пада напрежението до 13.8V когато стъклото е затворено и напънеш да го затвориш още. Не всеки път - обикновено пада до 14.0V. Също и лампата над огледалото премигва много леко, но това е едва забележимо и не ми е правило впечатление. Иначе друсане от двигателя или падане на обороти изобщо не съм забелязал. Единствено подрусване и играене на обороти съм забелязал когато ми работят аварийките и въртя волана.
Колега не се филмирай при всички коли е така

- philipz
- младши ентусиаст
-
NGneer4eto написа:ussr_sds написа:NGneer4eto написа:Днес реших да изпробвам това със стъклоповдигачите и наистина пада напрежението до 13.8V когато стъклото е затворено и напънеш да го затвориш още. Не всеки път - обикновено пада до 14.0V. Също и лампата над огледалото премигва много леко, но това е едва забележимо и не ми е правило впечатление. Иначе друсане от двигателя или падане на обороти изобщо не съм забелязал. Единствено подрусване и играене на обороти съм забелязал когато ми работят аварийките и въртя волана.
Колега не се филмирай при всички коли е такаАз не се филмирам. Просто давах информация на колегата, който се филмира.
И аз престанах с този филм

13 мнения
• Страница 1 от 1