Проблем турбо - въобще не работи

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

Потребител
Аватар
Кара: E90, 320dA, m47, 01.2007

Проблем турбо - въобще не работи

Мнение от martop » 31 Авг 2016, 11:05

Здравейте колеги,

Колата е BMW e46 320d 150hp manual.

Пътувам сутринта към работа, като разстоянието е не повече от 5 км и за целта карам бавно като превключвам на не повече от 2 - 2.2к оборота (щади турбото докато колата не загрее хубаво и е по-икономично). Малко преди да пристигна в офиса, реших да понатисна малко повече и ми направи впечатление, че няма мощност все едно турбината липсва? Когато спрях на място подадох малко газ да се покачат оборотите и забелзах липсата на характерното "свирене" на турбото от 1,7 до 2,2к обороти. Оставих я малко да почине и след един час реших да я изкарам за тест. Натиснах малко повече, за да проверя дали ще се включи след 3к обороти, но нямаше и помен. Колата върви равномерно, без да пуши, без да трака, тиха е, дюзите също са в норма - проверени преди месец, заедно с дебитомера, като се налива само AVIO diesel от тогава. Липсва всякаква индикация за проблем по таблото - ускорява като 100 коня бензин.

Надявам се, успях да опиша възможно най-подбробно проблема. Моля за съвети.

Поздрави!

П.П. Предната вечер се прибрах от работа с колата - същият маршрут, без никакви признаци за евентуален проблем.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW e46 320d Touring 150 к.с.
Мечтае да кара: Самолет

Re: Проблем турбо - въобще не работи

Мнение от niki_future » 31 Авг 2016, 14:52

Колега,

Провери за скъсано/извадено вакум маркуче първо.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: e70 3.0d
Детайли за колата: remapped

ex: E46 320d 2005
ex: E36 316i 1998

Мнение от cmdkick » 31 Авг 2016, 17:01

Кажи коя година на производство ти е колата, ако има къде направи една бърза диагностика - все нещо ще покаже.
Tires are evil - destroy them all ...

Потребител
Аватар

Мнение от martop » 31 Авг 2016, 17:19

Здравей колега,

Благодаря за предложението, ще погледна вакуумните маркучета по схемата в realoeam. Не би ли следвало да има пушек, ако има проблем с вакуума в системата? Можеш ли да ме ориентираш къде по конкретно да гледам?

Имам насрочена диагностика за утре, но тъй като в петък трябва да пътувам ми се искаше да изключа каквото мога като варианти, за да реагирам по-бързо.

Поздрави,

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от niki_future » 01 Сеп 2016, 10:35

Като отвориш предния капак и си с лице към него в ляво първо погледни. Ако всичко там е на място и здраво, продължаваш със сваляне на корите и гледаш достъпните маркучета. Ако и там всичко е наред отиваш в сервиз, защото другите са по-трудно достъпни.
Ако не можеш да се справиш сам довечера мога да погледна достъпните на бързо, обаче ще мога след 9 чак, защото от работа отивам директно на тренировка. Иначе живея в Белите Брези до ресторант Ниагара точно. Не гарантирам, че ще успеем да направим нещо, но не пречи да пробваме. Може да се окаже нещо наистина дребно.
Нещо пипал ли си покрай двигателя скоро? Мил ли си го?

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E90 335i n55
Мечтае да кара: Това, което кара;)
Детайли за колата: Jb4, FMIC,DP,CP,Xhp stage 3.Харчи,пари и бензин,като луда:)))j

Мнение от choio » 01 Сеп 2016, 13:52

martop написа:Здравей колега,

Благодаря за предложението, ще погледна вакуумните маркучета по схемата в realoeam. Не би ли следвало да има пушек, ако има проблем с вакуума в системата? Можеш ли да ме ориентираш къде по конкретно да гледам?

Имам насрочена диагностика за утре, но тъй като в петък трябва да пътувам ми се искаше да изключа каквото мога като варианти, за да реагирам по-бързо.

Поздрави,

Провери актуатура на турбината ако е с вакумно управление е еднакъв с този на агр клапана ..размени ги и ще разбере дали е от него...такъв проблем който описваш е обикновено от него или от липса на вакум...успех

младши ентусиаст
Аватар
Кара: e70 3.0d
Детайли за колата: remapped

ex: E46 320d 2005
ex: E36 316i 1998

Мнение от cmdkick » 01 Сеп 2016, 16:11

Колега да вземе да каже кога му е произведена колата, да не излезе че е евро 4 и тогава има да търси вакуми докато му се изясни. :mhihi: :mhihi:
Tires are evil - destroy them all ...

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от niki_future » 01 Сеп 2016, 16:54

cmdkick написа:Колега да вземе да каже кога му е произведена колата, да не излезе че е евро 4 и тогава има да търси вакуми докато му се изясни. :mhihi: :mhihi:

:D :D :D Добра идея наистина. Да не излезе, че е ел. управление само. :D :D :D

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E90 335i n55
Мечтае да кара: Това, което кара;)
Детайли за колата: Jb4, FMIC,DP,CP,Xhp stage 3.Харчи,пари и бензин,като луда:)))j

Мнение от choio » 01 Сеп 2016, 18:15

niki_future написа:
cmdkick написа:Колега да вземе да каже кога му е произведена колата, да не излезе че е евро 4 и тогава има да търси вакуми докато му се изясни. :mhihi: :mhihi:

:D :D :D Добра идея наистина. Да не излезе, че е ел. управление само. :D :D :D

Аз за това написах ако е с вакумно..иначе....греда :mhihi:

Потребител
Аватар

Мнение от martop » 02 Сеп 2016, 11:58

Здравейте колеги,

Извинявам се за бавните отговори, но постовете ми преминават през одобрение от модератор :)

От модератора : Постовете ти се одобряват с макс. 2 часа закъснение

По темата. Колата е произведена 05.2003 със 6 ск. кутия ако има значение.

Проблема е локализиран с помоща на колега от форума! Оказа се сцепено вакуумно маркуче от към регулатора (сменени с оргинални преди 5 месеца...). След като изрязахме спуканата част, колата заработи нормално. Вечерта обаче се случи отново същата ситуация. Тръгнах директно към същите маркучета да видя дали не е сцепено пак. Едното не излезе въобще (очевидно системата беше го вакуумирала добре), другото обаче излезе лесно. Оттам предположих, че може на другият му край да е в същото състояние и се оказа, че е сцепено точно това под колектора. В момента подменям абсолютно всички вакууми, за да ми е мирна главата. Нямам идея как оргинални маркучета се скапаха за толкова кратко време.

Благодаря на всички отзовали се!

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от niki_future » 02 Сеп 2016, 14:37

При монтажа ги фиксирайте точно на определените места, за да не шават както си решат.

Назад към E46