С какво масло карате и на колко километра го сменяте.

5-та серия ('04 - '10)

Модератори: Atsalov, Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

ентусиаст
Аватар
Кара: –ше Е60 530 d

Re: С какво масло карате и на колко километра го сменяте.

Мнение от memorex » 26 Юли 2016, 23:30

adovet написа:И бензинов да е няма значение. Такова масло се слага за състезателно каране. При нормално каране и температура на маслото 100-105 градуса 5В30 има доста по добри смазочни свойства от 5в50

И аз не разбирам какво я гледате външната температура .Гледайте температурата на маслото колко качва при натоварване и колко му дават по спецификация да държи свойства.Другото е състоянието на мотора .Колкото по износен повече ще харчи масло с по-нисък вискозитет при една и съща температура макар и смазочните свойства да се запазват.

ентусиаст
Аватар
Кара: S LINE PLUS

Мнение от DigitalExile » 27 Юли 2016, 1:51

Изображение

Добре. Ще му кажа. Аз с 5w30 повече от 4-5к км не мога да карам лятото става на гъз. И мазочните му свойства клонят към 0.

И както вече ти казахме от BMW препоръчват 5w40 за топъл климат. За умерен 5w30 както виждаш графата горе сам може да си отговориш защо. Мен не ми се спори още по малко с хора които не са пробвали нищо и четат само какво казва производителя. Той казва, че и по окило литър на 1к км е нормален разход на масло ама защо ли? На хората не им се занимава да правят двигатели които харчат по 300-400 грама на 1к км. И се презастраховат, обаче това далеч не значи, че двигателя е здрав.

Искам и друго да ви питам вас дето мислите, че външната температура няма значение. Що тогава при -30 10w60 е по гъсто от 5w40 ? И т'ва ли няма значение? И що си мислите, че 5w30 издържа на външна 40 градуса и смазва по добре от w50 ? Обяснете на мен и на хората как и защо w30 е по добро от w50 при външна 40 градуса. Не ме интересува какво препоръчва bmw, а защо w30 е по добре според вас?

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Tesla Y

Мнение от adovet » 27 Юли 2016, 7:50

Nedko Anev написа:Изображение

Добре. Ще му кажа. Аз с 5w30 повече от 4-5к км не мога да карам лятото става на гъз. И мазочните му свойства клонят към 0.

И както вече ти казахме от BMW препоръчват 5w40 за топъл климат. За умерен 5w30 както виждаш графата горе сам може да си отговориш защо. Мен не ми се спори още по малко с хора които не са пробвали нищо и четат само какво казва производителя. Той казва, че и по окило литър на 1к км е нормален разход на масло ама защо ли? На хората не им се занимава да правят двигатели които харчат по 300-400 грама на 1к км. И се презастраховат, обаче това далеч не значи, че двигателя е здрав.

Искам и друго да ви питам вас дето мислите, че външната температура няма значение. Що тогава при -30 10w60 е по гъсто от 5w40 ? И т'ва ли няма значение? И що си мислите, че 5w30 издържа на външна 40 градуса и смазва по добре от w50 ? Обяснете на мен и на хората как и защо w30 е по добро от w50 при външна 40 градуса. Не ме интересува какво препоръчва bmw, а защо w30 е по добре според вас?

Явно май изобщо не вдяваш какво ти обясняваме. Според теб и тази графика най добре е да слагаме 10в40. Защо ли си харчим парите за скъпи масла, а не сложим една диона супер.
ПС колега ние сме в умерен климатичен пояс.
Sent from my SM-G900F using Tapatalk

младши ентусиаст
Аватар
Кара: e60 530d 04'/e60 530i 06'/e36 318i
Мечтае да кара: цял живот BMW
Детайли за колата: Е60 М57D30N
E60 N52B30
Е46 M43B19TU
E36 M43B18

Мнение от Plamen_Shopov_BMW » 27 Юли 2016, 8:14

Не виждам колегата някъде да споменава 10w40. Спора е за 5w30 и 5w50. И в случая 5w50 е по-добро от 5w30, защото има същите свойства при студено време, но за разлика от 5w30 издържа на много по-високи температури.

ентусиаст
Аватар
Кара: F90 M5C

Мнение от Cinder » 27 Юли 2016, 9:14

Адо обясняваше, че при температура 100 градуса на маслото, което е оптималната за повечето масла, смазочните свойства на 5W30 са си идеални. Не става на "вода". както някои хора твърдят, нито ще ви затегне мотора с него и т.н. Аз имам над 50к км на M-ката с 5W30 и разхода на масло си й е в нормите. Сменял съм го на 8к км и не съм усещал да е ставало на "гъз" или да ми се е променял звука на мотора, а не е като да не и раздавам газ. Сигурен съм, че и S62B44 вижда повечко зор и по-високи температури от N52B30 ;)

Външната температура е относителна. При нормално каране охладителнта система спокойно може да поддържа оптимална температура на двигателя и да се ползва по-рядкото масло. Единствено при по-екстремно каране и по-високи външни температури може да се замисляте за по-гъсто масло. За мен 10W60 на евридейка е излишно, освен ако наистина постоянно не карате на умиране :mhihi:

В крайна сметка каквото и масло да сложите, няма да видите мигновен ефект. Трябва да минете десетки хиляди км, за да има някакъв ефект, така че слагайте каквото ви е на душата. Дори и да не е правилното, вероятно чак следващия собственик ще му бере грижите.
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от DigitalExile » 27 Юли 2016, 10:07

adovet написа:Явно май изобщо не вдяваш какво ти обясняваме. Според теб и тази графика най добре е да слагаме 10в40. Защо ли си харчим парите за скъпи масла, а не сложим една диона супер.
ПС колега ние сме в умерен климатичен пояс.
Sent from my SM-G900F using Tapatalk

Еми не е по добре да си сипваш 10w40 защото е полусинтетично и масово да не кажа всички са базирани на минерални масла, което е зле, ама защо да обяснявам като не виждам как и къде е обяснено, че 5w50 не трябва да се сипва на bmw защото видиш ли 5w30 е по добре и само него давали от bmw. 5w30 Далеч не е най доброто масло за тия коли дори при спокойно каране.

Само да уточня, че говоря за бензиновите мотори на bmw без турбо. За дизели и двигатели с турбо случая с маслата е друг.
Последна промяна DigitalExile на 27 Юли 2016, 10:12, променена общо 1 път

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 530D

Мнение от Ivo_Borisov » 27 Юли 2016, 10:11

Тая графика си е по скоро за студения старт, иначе дали вън е 40 или 30 градуса, температурата на маслото и антифриза се подържа еднаква дори и при 20 градуса.
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от DigitalExile » 27 Юли 2016, 10:14

Попринцип щом има за студен старт маслото не се влиае от топлото ли? Аз спирам да пиша щото няма смисъл. Всеки сам си преценява к'во да си сипва в колата.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 530D

Мнение от Ivo_Borisov » 27 Юли 2016, 10:58

Ами един въпрос, колко е температурата на маслото при напълно загрял мотор в различните климатични пояси, в Мароко, България, Германия и да речем Финландия? Ами една и съща е, просто при по студен климат я достига по бавно.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW 740 d xDrive M Sportpaket 2020

Мнение от atanasov_aa » 27 Юли 2016, 11:41

Някакви тестове при условия на студен климат и загряване на висока температура:
https://www.youtube.com/watch?v=wSAPfHnjnNQ
https://www.youtube.com/watch?v=7cnveg4bhq8

ентусиаст
Аватар

Мнение от Cinder » 27 Юли 2016, 11:49

Втория тест не ми се вижда особено смислен :dunno:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Tesla Y

Мнение от adovet » 27 Юли 2016, 11:55

Ivo_Borisov написа:Ами един въпрос, колко е температурата на маслото при напълно загрял мотор в различните климатични пояси, в Мароко, България, Германия и да речем Финландия? Ами една и съща е, просто при по студен климат я достига по бавно.

и аз това се опитвам да обясня ама никой не слуша. Колегата циндер на Мката слага 5в30, където температурите по принцип са по високи, но тук явно колегите са нон стоп в лютеницата :mhihi:

ентусиаст
Аватар

Мнение от Cinder » 27 Юли 2016, 11:58

Вече слагам 0W40 :mhihi: Не защото съм имал проблем с 5W30, просто БМВ пуснаха това за М маторите. А защо са го пуснали, вероятно long term 0W40 е по-доброто масло за този мотор.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от batkoto » 27 Юли 2016, 12:03

Не е вярно, че външната температура няма значение. Нали зимата може да ти се наложи да палиш на -20 и докато стигне до оптималната работна температура маслото ако няма добри смазочни свойства това износва двигателя. Същото е и при цял ден стояла кола на +38 градуса и запалиш мотора. Всички масла имат добри смазочни свойства при оптималната температура на работа на двигателя. Въпроса е при "студен старт" и периода на загряване. За това и има толкова разновидности на маслата. Двигателя да не вдига 90-100 градуса още като го запалиш. Така че, всичко има значение. Дори това дали се кара повече градско или извънградско. И все пак не си мислете, че ние като ги знаем тези неща, разни инженери в Кастрол примерно, не ги знаят и не правят всякакви тестове. Та то това им е работата цял ден... Никой от тях не си мисли, че като ти предпишат масло за двигателя, то няма да покрива целия диапазон на развиване на обороти и топлина, която двигателя ще развие. То и за това чека за маслото, който ти казва колко км. ти остават за смяна на маслото е базиран основно на брой навъртяни обороти, а не на изминати километри, обаче в БГ ние сме по-умни и не му вярваме! Така че, като ти предпишат едно масло за двигателя си слагайте него, никой не смята, че ще караш само до 2000 оборота. Просто като я ръчкаш по-рано ще трябва да го смениш... И въобще цялото схващане, че маслото се сменя на изминати километри е грешно, но това е друга тема...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 320i
Детайли за колата: e36 coupe

Мнение от host » 27 Юли 2016, 16:48

да, никой не смята да караш до 2к рпм... смятат да караш с тва масло точно колкото е гаранцията и след тва не ги касае хората... факт

та да си налива всеки каквото си иска в колите извън гаранционно обслужване, всеки си имам мнение и преценя

за сервизните интервали същото важи на маслата ама как да е, да не навлизаме

ПредишнаСледваща

Назад към Е60/Е61