Резистор за перка на клима.
Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори
15 мнения
• Страница 1 от 1
- Traian
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E39 525D
Резистор за перка на клима.
Здравейте , чрез директно подаване на ток към буксата (4 пин-а) открих , че първята степен я няма - включват се само втората и третата (най-силната) .Това е причината и да не тръгва перката заедно с пускането на климатроника . Въпросът ми е има ли някакъв аналог на оригиналния резистор за перката ( на ниската степен) и от къде мога да си го набавя , търсих в интернет , но не намирам 100 ватови и с съпротивление под 0,4. Благодаря предварително
Re: Резистор за перка на клима.
Викиват...оттам навремето взех за мен . 50 вата , 1 ом , свързваш паралелно и става . Ей на е линк ( не е реклама ) https://vikiwat.com/rezistor-1-937-50w-1.html .
- Traian
- кандидат ентусиаст
-
Не е ли голямо съпротивлението ? 1 ом
Traian написа:Не е ли голямо съпротивлението ? 1 ом
При успоредно ( паралелно ) свързване се получава еквивалентно съпротивление във веригата 0.5 ома .
- mfandakov
- младши ентусиаст
-
И аз правих преди време тази ,,интервенция,, работи си перката като змей.

В града човек експлоатира човека,а в селото е точно обратното!
- dreadx
- младши ентусиаст
-
Наскоро го коментирахме с един колега. Два резистора от по 1 ом в паралелно свързване (по закона на Ом) стават 0.5 ома.
А мощността им става 2 х 50W = 100 вата.
(- понеже през всеки от резисторите, при паралелно свързване, тече по половината от общия ток - при обща мощност от 100W всеки от резисторите разсейва максимално мощност от 50W.)
Може да опиташ да си разглобиш стария резистор (с рязане предполагам), и вътре май има нещо като термо-бушон, който вероятно е прекъснал. Ама това само ако ти е спешно, нямаш възможност да се снабдиш с резистори и т.н. (или пък с научно-образователна цел)
Тези, дето е дал колегата от wikiwat са много добър заместител и не са скъпи.
А мощността им става 2 х 50W = 100 вата.
(- понеже през всеки от резисторите, при паралелно свързване, тече по половината от общия ток - при обща мощност от 100W всеки от резисторите разсейва максимално мощност от 50W.)
Може да опиташ да си разглобиш стария резистор (с рязане предполагам), и вътре май има нещо като термо-бушон, който вероятно е прекъснал. Ама това само ако ти е спешно, нямаш възможност да се снабдиш с резистори и т.н. (или пък с научно-образователна цел)
Тези, дето е дал колегата от wikiwat са много добър заместител и не са скъпи.
- kaji kvo stana,kopele kvo stana?!
- Traian
- кандидат ентусиаст
-
Съгласен съм , но ме притеснява единствено как ще ги събера . Аз се чудих един как ще стане , при положение ,че е по различен от оригиналния , а два вече си е приключение 

- badboy21
- Потребител
-
- Кара: '23 MB E63 '24 Q5
И при мен се получи с паралелно свързване на тези от линка https://vikiwat.com/rezistor-1-937-50w-1.html ,като ги свързах с лустер клеми и малко запояване на кабелчета,и ремонта на перката ми легна около 10 лева,втора година перката работи без проблем на първа степен,така че действай смело

В Е39 не знам ама надали е по-различно от Е34. То той оригиналния така или иначе е по-голям от въпросния заместител пък и на планката за закрепване място бол. Пък що си не вземеш оригинален , не е чак толкоз скъп...20-30 пъти...най-много , но пък си е баш .
- BLUE_999
- младши ентусиаст
-
- Кара: е36 и е39
- Мечтае да кара: всичко сьс задно
- Детайли за колата: да има V12 под капака
Нов резистор 190 лв двата комплект.Аз онзи ден си ввех един втора употреба салихме го от една не работеща перка 5 ома 85 вата за 20лв и сега имам всечки степени 

- Traian
- кандидат ентусиаст
-
Поръчах два от тези резистори , като дойдат се почва умуването с паралелното свързване
Жалко , че няма снимков материал с това как става , но ако успея да си го разясня ще се постарая да снимам за да могат и други колеги да се възползват от това мое начинание . Благодаря за мненията 

- wladio
- младши ентусиаст
-
- Кара: е39
От 8 години чак сега разбрах че не ми работи 1степен на перката,включва се втората напр аво. Така си карам и проблем не е имало въобще. А дали ще има????? Мисля че не......
- philip_vd
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: е60 530i
Здравейте колеги.
Същия филм го играх и аз преди 2 месеца с тая перка, само че при мен беше изгорял другия резистор (0.2 ома/80 вата) и не ми работеха 1 и 2 степен. След консултация с колегата dreadx закупих 2 керамични резистора 0.1 ома/40вата (2лв. -1 бр.!)и ги свързах последователно на мястото на изгорелия и заработиха всичките степени на перката без проблем. До момента нямам проблеми дори и в големите жеги. При теб са други стойностите и може да си монтираш 2 бр. успоредно свързани https://vikiwat.com/rezistor-1-937-50w-1.html на мястото на стария резистор. Препоръчвам ти ако можеш да намериш керамични резистори защото са по температуроустойчиви и в комбинация с обдухването от перката са практически вечни.
По отношение на това дали има място да се монтират още 2 резистора в перката - има и още как. Използвай старата планка от изгорелия резистор за закрапване на новите и когато ги монтираш обърни внимание да не опират както в перката така и в радиатора зад нея.
Същия филм го играх и аз преди 2 месеца с тая перка, само че при мен беше изгорял другия резистор (0.2 ома/80 вата) и не ми работеха 1 и 2 степен. След консултация с колегата dreadx закупих 2 керамични резистора 0.1 ома/40вата (2лв. -1 бр.!)и ги свързах последователно на мястото на изгорелия и заработиха всичките степени на перката без проблем. До момента нямам проблеми дори и в големите жеги. При теб са други стойностите и може да си монтираш 2 бр. успоредно свързани https://vikiwat.com/rezistor-1-937-50w-1.html на мястото на стария резистор. Препоръчвам ти ако можеш да намериш керамични резистори защото са по температуроустойчиви и в комбинация с обдухването от перката са практически вечни.
По отношение на това дали има място да се монтират още 2 резистора в перката - има и още как. Използвай старата планка от изгорелия резистор за закрапване на новите и когато ги монтираш обърни внимание да не опират както в перката така и в радиатора зад нея.

- Traian
- кандидат ентусиаст
-
Току-що приключих с интервенцията - има няколко неща , които не ми харесват все още - първата степен тръгва няколко секунди (5-10) след пускането на климатроника , и понякога спира за малко и докато е още в инерция пак захапва и духа -това само понякога , инъче си върти - явно играе роля налягането на фреона , като го събори под дадена стойност и спира за момент и пак тръгва . Другото което ме притеснява е че вътре - зоната на пасажера неможе да охлади така добре както на шофьора , и при намаляне на градусите на пасажера - скоростта на перката вътре не се усилва , а като намалям мойте се усилва - дефакто по-силно почва да духа студено. Някой да има някакви предположения 

- Traian
- кандидат ентусиаст
-
Имало е малък теч , който трябва да се открие , дозаредиха системата с фреон и оцветител , чрез който ще разберем евентуално къде е пробива.Инъче перката си работи вече идеално , 1-ва степен включва веднага с пускането на климатроника , втора степен се намесва при налягане над 17-18 бара , и от духалките вали сняг
Двете зони са с еднакви градуси , намалелия фреон е бил причината за разликата. Ако някой иска да пита нещо , да пита
Засега това от тази тема . Благодаря за мненията.

15 мнения
• Страница 1 от 1