Странен проблем с автоматична скоростна кутия
Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори
7 мнения
• Страница 1 от 1
- just.plamen
- Потребител
-
Странен проблем с автоматична скоростна кутия
Здравейте колеги, нуждя се от спешна помощ и затова съм тук. Без излишно разтягане на локуми ще премина директно към въпроса- ще обесня накратко:
Отскоро имам BMW 318i, 143 PS, tourig, автоматик, 2004 година, колата е на 198 000 (реални) км.Имам я от 2 месеца и си вървеше перфектно ..до вчера.Както карах ми светна лампичката която е до D (където показва дали си на P, R, D ) жълта лампичка с вид на зъбно колело с удивителе по средата (!). Разбрах че е проблем в скоростната кутия и отворих упътването- там пише че колата е в Limp Mode, същевременно взе да прави нещо като лек удар при превключване на скоростите, особенно между 3 и 4-та..иначе нищо, колата върви перфектно, няма шум, нито загрява.Занесох я веднага на диагностика и ми показа error 146-CAN Engine Torque Signal..Механикът не знаеше какво е и писа на BMW (в Германия съм), но до понеделник няма да отговорят, а мен ми е дерт да разбера какво става..прерових де що теми има в нета, ноо..много оскъдна, клоняща към нула информация, явно проблема е много рядък..
Срещнах оскъдна информация най вече в английски БМВ форуми, търсих на 4 фронта-английйски, испански, немски и български форуми-няма и няма, дано не се окаже от тези проблеми при които трябва да смениш 1001 части и проблема пак си остава неразрешен..
За последно, някой знае ли какво е CAN BUS ??
Ако някой може да помогне, ако се е сблъсквал със същото, бих бил много благодарен, поне да знам какво да очаквам..
Благодаря за отделеното време, поздрави !!
Отскоро имам BMW 318i, 143 PS, tourig, автоматик, 2004 година, колата е на 198 000 (реални) км.Имам я от 2 месеца и си вървеше перфектно ..до вчера.Както карах ми светна лампичката която е до D (където показва дали си на P, R, D ) жълта лампичка с вид на зъбно колело с удивителе по средата (!). Разбрах че е проблем в скоростната кутия и отворих упътването- там пише че колата е в Limp Mode, същевременно взе да прави нещо като лек удар при превключване на скоростите, особенно между 3 и 4-та..иначе нищо, колата върви перфектно, няма шум, нито загрява.Занесох я веднага на диагностика и ми показа error 146-CAN Engine Torque Signal..Механикът не знаеше какво е и писа на BMW (в Германия съм), но до понеделник няма да отговорят, а мен ми е дерт да разбера какво става..прерових де що теми има в нета, ноо..много оскъдна, клоняща към нула информация, явно проблема е много рядък..
Срещнах оскъдна информация най вече в английски БМВ форуми, търсих на 4 фронта-английйски, испански, немски и български форуми-няма и няма, дано не се окаже от тези проблеми при които трябва да смениш 1001 части и проблема пак си остава неразрешен..
За последно, някой знае ли какво е CAN BUS ??
Ако някой може да помогне, ако се е сблъсквал със същото, бих бил много благодарен, поне да знам какво да очаквам..
Благодаря за отделеното време, поздрави !!
Re: Странен проблем с автоматична скоростна кутия
На мен ми "звучи", като грешка в комуникацията на скоростите и двигателя.
Или по-точно скоростите не получават сигнал от двигателя.
CAN BUS:
A Controller Area Network (CAN bus) is a vehicle bus standard designed to allow microcontrollers and devices to communicate with each other in applications without a host computer. It is a message-based protocol, designed originally for multiplex electrical wiring within automobiles, but is also used in many other contexts.
Или казано на БГ, линия за директна комуникация между модулите, без нужда от "сървър"/главен модул.
CAN BUS:
A Controller Area Network (CAN bus) is a vehicle bus standard designed to allow microcontrollers and devices to communicate with each other in applications without a host computer. It is a message-based protocol, designed originally for multiplex electrical wiring within automobiles, but is also used in many other contexts.
Или казано на БГ, линия за директна комуникация между модулите, без нужда от "сървър"/главен модул.
- virtualchild
- младши ентусиаст
-
- Кара: F11 LCI 530xd / E46 330xda M57N
- Мечтае да кара: по-малко на пътна помощ
- Детайли за колата: +VRPerformance+eco-tuning auto+ново BMW X5 турбо
Имах подобен проблем. Светна ми колелото и влязох в сервиз на БМВ около Мюнхен някъде. Покараха колата, качиха я на подемник и неможаха да я запалят повече...
Оказа се кабела (вътре в кутята, под филтъра) се беше извадил.
Оказа се кабела (вътре в кутята, под филтъра) се беше извадил.
кабелите за сигнал от кутията към мотора и обратно, виж схемите и къде има букси, все някоя може да се замърси/измъкне.
щом шпрехен зи дойч, обади се в някое представителство и попитай за връзка с механиците - може пък да ти влязат в положение, на мен от българско представителство са ми отговаряли на технически въпроси по телефона безплатно, въпроса е да попаднеш на човек.
дано се оправи бързо и да си се радваш на колата, поздрави!
щом шпрехен зи дойч, обади се в някое представителство и попитай за връзка с механиците - може пък да ти влязат в положение, на мен от българско представителство са ми отговаряли на технически въпроси по телефона безплатно, въпроса е да попаднеш на човек.
дано се оправи бързо и да си се радваш на колата, поздрави!
- just.plamen
- Потребител
-
Kris написа:На мен ми "звучи", като грешка в комуникацията на скоростите и двигателя.
CAN BUS:
Kris, you nailed it..Браво, точно това се оказа, грешка в комуникацията между двигателя и скоростите...човекът така ми го обясни- частта в скоростната кутия която отговаря за получаване на информацията за подадените обороти от двигателя (не знам как се казва ) не получава имформация от двигателя, не знае какво да прави, и затова спира да работи, т.е. скоростната кутия не получава сигнал от двигателя и затова влиза в LIMP MODE или казано на български авариен режим, за да се запази от претоварване и евентуални по нататъшни поражения..
Слава Богу, след изчистване на грешката и 120 евро, колата е отново наред..
Благодаря за отделеното време и ви желая приятно и безаварийно каране на любимите автомобили !
Поздрави
- AhmedAhmed91
- Потребител
-
Здравейте колеги...
имам един въпрос към вас ако някой може да ми помогне ще съм му благодарен...
като карам колата нямам проблеми със скоростите, само че кат спра кат направя напълно стоп молко поскачва колата или ддз нещо чука... ама ако я карам на мануел и ако спра на 2. или 3. или 4. няма проблеми... нищо не се усеща... това усещане е на 1 ва само... според вас от какво може да е това
мерси
имам един въпрос към вас ако някой може да ми помогне ще съм му благодарен...
като карам колата нямам проблеми със скоростите, само че кат спра кат направя напълно стоп молко поскачва колата или ддз нещо чука... ама ако я карам на мануел и ако спра на 2. или 3. или 4. няма проблеми... нищо не се усеща... това усещане е на 1 ва само... според вас от какво може да е това
мерси
- AhmedAhmed91
- Потребител
-
здравейте колеги....
днеска няколко пъти пробвах пак колата и сякош проблема е пе може да минава от 2 ра. на 1 ва както трябва... при мануел няма проблеми... ама кат е на D или S нищо не е както трябва
днеска няколко пъти пробвах пак колата и сякош проблема е пе може да минава от 2 ра. на 1 ва както трябва... при мануел няма проблеми... ама кат е на D или S нищо не е както трябва
7 мнения
• Страница 1 от 1