Шум от климатика
Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори
19 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
- alicia_m
- Потребител
-
- Кара: BMW
- Мечтае да кара: BMW 4 series coupe
Шум от климатика
Здравейте, колеги. Моля да ми помогнете с намирането и отстраняването на проблем на колата ми - бмв е46 320д 136 к.с. След като ходих да ми поправят нафтовата помпа ми върнаха колата с неработещ климатроник ( разправии много, но това отделно... ). След като ми писна да се разправям с въпросните господа и ми писна да ми духа топло в краката на 40 градуса реших да се заема сама с проблема. Проверих си бушоните и един беше изгорял, подмених го ,изгоря отново веднага след като дадох на контакт . От тук установих, че някъде ми дава на късо и занесох колата да я видят. Оправиха въпросния кабел, който правеше проблема, НО ... когато карам се чува някакво бучене от климатика. Шумът е постоянен, не е само когато подавам газ, но с увеличаването на оборотите като че ли се засилва и шумът. Днес забелязах, че този шум го има само когато е включен режимът за охлаждане (снежинката). Климатикът охлажда сравнително добре, има фреон. Когато е изключен този режим, не се чува това бучене. Ще ви бъда благодарна, ако ми помогнете да разбера какъв е този проблем и как да се справя с него.
Благодаря предварително на отзовалите се и се извинявам, ако някой вече е пуснал подобна тема.
Благодаря предварително на отзовалите се и се извинявам, ако някой вече е пуснал подобна тема.
- oci
- старши ентусиаст
-
- Кара: '12 BMW F10
- Мечтае да кара: самолет
Re: Шум от климатика
Перката работи ли когато е пуснат климатика /натисната снежинката/?
- Atsalov
- Ацалов
-
- Кара: Колело
- Мечтае да кара: Лодка в морето
Колегата има предвид, че може бученето да идва от перката на климатика, което е напълно нормално. Сега времето е по-топло, кондензатора и радиатора вероятно са зацапани и държи по-високо налягане, от там и перката вие. Има вероятност и да е от компресора на климатика, направете му една "профилактика" с климатична машина и пуснете 50гр. масло допълнително.
- oci
- старши ентусиаст
-
Имам предвид, че може и да не работи перката въобще от там налягането на системата е прекалето високо и понеже тази кола е със компресор сейко сейки, който е роторен, а не бутален като на по-новите и обикновенно почва зверски да вие.
Колега Атсалов системата си има точно определоно количество фреон и масло.
Фреона за тази кола е 680 +- 10 гр, маслото ако не бъркам е точно 150 мл. и си има спецификация, не знам от къде идва това да и пусне 50 мл. масло? Това е все едно да сменяш маслото на двигателя и да и пуснеш вместо 6 л да и сложиш 2 или пък ако събира 6 да му сложиш 8 л.
Ако не ми вярваш погледни табелката под предния капак там Гюнтер го е написал и това важи за всички коли, камиони, домашни климатици и т.н. Системата е оразмерена и работи с точно определени количеста, ако и е по-малко маслото или повече започват да излизат теми със виещи компресори.
Колега Атсалов системата си има точно определоно количество фреон и масло.
Фреона за тази кола е 680 +- 10 гр, маслото ако не бъркам е точно 150 мл. и си има спецификация, не знам от къде идва това да и пусне 50 мл. масло? Това е все едно да сменяш маслото на двигателя и да и пуснеш вместо 6 л да и сложиш 2 или пък ако събира 6 да му сложиш 8 л.

Ако не ми вярваш погледни табелката под предния капак там Гюнтер го е написал и това важи за всички коли, камиони, домашни климатици и т.н. Системата е оразмерена и работи с точно определени количеста, ако и е по-малко маслото или повече започват да излизат теми със виещи компресори.
- Atsalov
- Ацалов
-
Странно, не мислиш ли, че щеше колежката да е писала в описанието, спира и тръгва през определен интервал(заради високо налягане), а такова нещо не пише. На какво те навява това?
Ще ти обясня защо. Вероятно ти работиш с везни и не си запознат, че при извличане на фреона с машина(и не само), той увлича част от маслото, след това тя го дренира в отделен съд, така разбираш, че не се е извлекло пълното количество масло (подобно на автоматичната скоростна кутия) и допълваш нужното. Не е толкова голяма драма ако се сложи малко повече, проблем е при ротационния, ако няма достатъчно масло.
Ще ти обясня защо. Вероятно ти работиш с везни и не си запознат, че при извличане на фреона с машина(и не само), той увлича част от маслото, след това тя го дренира в отделен съд, така разбираш, че не се е извлекло пълното количество масло (подобно на автоматичната скоростна кутия) и допълваш нужното. Не е толкова голяма драма ако се сложи малко повече, проблем е при ротационния, ако няма достатъчно масло.
- oci
- старши ентусиаст
-
Atsalov написа:Странно, не мислиш ли, че щеше колежката да е писала в описанието, спира и тръгва през определен интервал(заради високо налягане), а такова нещо не пише. На какво те навява това?
Какви везни колега аз да не продавам краставици

Само за уточнение и за твое инфо има начин да се смени цялото масло и да се промие системата, но това не става само с машина,
повярвай ми много добре съм запознат с работата на климачнити системи за разлика от доста други това съм го учил в университета 4 години, и съм се занимал доста години с продажба, ремонт и ганационно обслужване на всякакви климатични системи.
Както и да е да всичко е в рамките на догадките тук само може да се предполага и аз съм предположил една от причините не искам да се заяждам.
Най-добре колата да се откара някъде където си разбират от работата за да не стане късно, както написаш този компресор е проблемен и ако е високо налягането ще има необратими последици.
- Atsalov
- Ацалов
-
Незнам за краставиците, всички знаем че си пожарникар, сега пък и климатикаджия
. Това с университета нали го обсъждахме в друга тема... Можеш да се хвалиш на поразия и да правиш каквото си искаш в свободното време но не заблуждавай колегите във форума(както в предишната тема в която заради лек шум ги накара да си сменят компесора
) 
Вероятно има и начин да се отремонтира и двигател през ауспуха, но кому е нужно всичките тези глупости, така не помагаме на човека от темата а го забиваме в девета глуха.

Вероятно има и начин да се отремонтира и двигател през ауспуха, но кому е нужно всичките тези глупости, така не помагаме на човека от темата а го забиваме в девета глуха.

- oci
- старши ентусиаст
-
Atsalov написа:Незнам за краставиците, всички знаем че си пожарникар, сега пък и климатикаджия. Това с университета нали го обсъждахме в друга тема... Можеш да се хвалиш на поразия и да правиш каквото си искаш в свободното време но не заблуждавай колегите във форума(както в предишната тема в която заради лек шум ги накара да си сменят компесора
)
Така е някои сме всестранно развити с няколко дипломи.

По отношение на професията ми стара ти е информацията.
Що се занимаваш само с мен не знам.
Ако съм ти чак такава пречка ме изтъркай от форума явно докато не ме бамнеш няма да се успокоиш ето давам ти съгласието си ако ме питаш.
Нали уж има правила в тоя форум, едно от тях е да не се маже по темите така, че или ме изтрий мен или разчистия темата от всички тия глупости.
- alicia_m
- Потребител
-
Виенето се чува много слабо. За да го усетя си спрях музиката и вдигнах прозорците. Почти не се чува, но ме притеснява. Понеже сега е в сервиз за смяна на накладки и предни дискове помолих момчетата да погледнат откъде се чува тоя шум и ми казаха, че е от перката ..или някакво моторче на перката.
- DigitalExile
- ентусиаст
-
- Кара: S LINE PLUS
Така както го описа сега, да не е моторчето на парното което свири на всяко второ е46
Сигурна ли си,че го има само на климатик? Като променяш степента на вентилатора да духа по силно или по слабо изчезва ли или ?

Сигурна ли си,че го има само на климатик? Като променяш степента на вентилатора да духа по силно или по слабо изчезва ли или ?
- alicia_m
- Потребител
-
Чува се само на климатик това бучене. Звукът не изчезва независимо на каква степен е. Преди не съм го имала тоя шум за това се притесних.
- alicia_m
- Потребител
-
Продължих да си карам така. Звука понякога изчезва. Вчера докато карах пак почна да бучи, но по-странното е, че спря да духа и студено, когато не подавам газ. Какво му има на тоя климатроник?
- dxd
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: както я може.
- Мечтае да кара: На пържоли и пържени картофки нон-стоп.
Ми вземи закарай колата там,където разбират от климатици да го оправят/доста ти понаписаха колегите/,или продължи да караш така и може сам да се оправи както се е развалил.

- DigitalExile
- ентусиаст
-
- Кара: S LINE PLUS
Перката за охлаждането работи ли? Щото на място като си без перка няма да духа нищо, а в движение ще духа точно както го описваш
- NGneer4eto
- ентусиаст
-
- Кара: Е90 330d
- Мечтае да кара: по Аутобан
- Детайли за колата: снегорин
Здравейте, реших да използвам темата, тъй като имам почти същия проблем с климатика:
Само и единствено на пуснат климатик се появява едно виене, приличащо леко на ръмжене. Като го изключа и веднага спира. Като че ли се чува някъде от средата на таблото, в горната част. Като излезна отвън не се чува нищо. Има го откакто имам колата. Преди се появяваше от време на време, а сега е почти постоянно, като на моменти тревожно се засилва. Забелязах, че когато пусна климатика, първите 1-2 минути го няма шума, и после се появява. Климатикът работи перфектно, без признаци на по-лошо охлаждане или изключване. Сменял съм демпферна шайба, ремъци, ролки, за обтяжната ролка на климатика не съм сигурен. Перката работи, и двата радиатори са чистени преди няколко месеца. Фреонът е дозареждан миналата година, без да има ефект в шума преди и след. Сменях и лагер на компресора, заради лек луфт в лагера, но шумът си остана. Шумът се променя паралелно с оборотите на двигателя. Питах няколко хладилничари, но вдигат рамене. Шумът определено е по-силен този сезон и това ме притеснява малко. Моля, помагайте, който е наясно или е имал подобен проблем!
Само и единствено на пуснат климатик се появява едно виене, приличащо леко на ръмжене. Като го изключа и веднага спира. Като че ли се чува някъде от средата на таблото, в горната част. Като излезна отвън не се чува нищо. Има го откакто имам колата. Преди се появяваше от време на време, а сега е почти постоянно, като на моменти тревожно се засилва. Забелязах, че когато пусна климатика, първите 1-2 минути го няма шума, и после се появява. Климатикът работи перфектно, без признаци на по-лошо охлаждане или изключване. Сменял съм демпферна шайба, ремъци, ролки, за обтяжната ролка на климатика не съм сигурен. Перката работи, и двата радиатори са чистени преди няколко месеца. Фреонът е дозареждан миналата година, без да има ефект в шума преди и след. Сменях и лагер на компресора, заради лек луфт в лагера, но шумът си остана. Шумът се променя паралелно с оборотите на двигателя. Питах няколко хладилничари, но вдигат рамене. Шумът определено е по-силен този сезон и това ме притеснява малко. Моля, помагайте, който е наясно или е имал подобен проблем!

19 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2