Следене налягането в гумите RDC/TPC

5-та серия ('95-'03)

Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: '18 BMW G30 540iX

Следене налягането в гумите RDC/TPC

Мнение от iceblast » 20 Авг 2013, 11:00

Колеги, при Е39 системата за следене на налягането в гумите какво представлява? Датчици във фитилите или просто следене на скороста на въртнете на отделните колела?

Ако е с датчици, как точно тези датчици прехвърлят информацията от гумата към колата? Някаква Wireless технология?

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Е39 530DA/ E34 520i 24V
Мечтае да кара: S65 AMG

Re: Следене налягането в гумите RDC/TPC

Мнение от W140_S600_V12 » 20 Авг 2013, 11:28

Датчиците се прикрепят от вътрешната страна на джантата. Изпращат сигнали, а колата има модул, който ги получава(безжичен принцип). Тези датцици имат батерии, които обаче са капсуловани с цел покупка на нови датчици, а не подмяна само на батериите.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: M62B46

Мнение от Retrofit » 20 Авг 2013, 12:08

iceblast написа:Колеги, при Е39 системата за следене на налягането в гумите какво представлява? Датчици във фитилите или просто следене на скороста на въртнете на отделните колела?

Ако е с датчици, как точно тези датчици прехвърлят информацията от гумата към колата? Някаква Wireless технология?

И двата вида технология се вгражда:

RDC е първата с датчици в джантите и антени в подкалниците, радио връзка, мери налягане и температура в гумите и отчита веднага дали има разлика в налягането.

RPA e по-новата система, няма датчици в джантите, измерва и сравнява скоростта на въртене на всяко колело, отчита проблем само в движение с поне 15 км/ч.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: ше е39 530dM-sport,e60 530d M-sport

Мнение от 320iPower » 20 Авг 2013, 15:08

нямах представа че има такива екстри в е39,щеше да ми е полезно вчера като спуках гума.В по последните години ли се вграждат?

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от meha » 20 Авг 2013, 15:25

ако я е поръчал първия собственик,ще я има дори и на модел преди 09.00г
Най-разпространения вариант е първия ,с ленти под подкалниците,датчика е на вентила,имаш един модул който се намира до GM-а ,и едно копче....ако намериш всички компоненти,не е проблем да си я монтираш ;)
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Кенеф за великани
Мечтае да кара: Alpina B10 biturbo

Мнение от Zubcho » 20 Авг 2013, 19:32

Или си купуваш това
Пийте си редовно хапчетата от сушени жаби и карайте внимателно по острите завои, че да не ви се подострят колите.

Аз карам според ЗЗдП, и спазвам ограничението на скоростта, а ти?

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW e60 530da M paket Shadowline
Мечтае да кара: Предишната си е39 ка
Детайли за колата: Carbon Schwarz

Мнение от valeri_ignatov » 08 Май 2016, 14:25

Зд.колеги.Изгоря ми RDC модула този които е зад жабката,та искам да ви попитам като си купувам друг модул трябва ли да е със същия номер като моя или това няма значение стават всичките.Благодаря ви предварително

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E61/530XD
Мечтае да кара: на по-евтино гориво.

Мнение от MPOWERfan » 08 Май 2016, 16:20

Колеги,може ли по по-подробна информация тъй като при мен на борда излиза грешка ,че системата е не активна.Чакам да дойде кабел скоро и ще я закачам но до тогава не знам от къде да почна с търсенето на проблема.Тези "антени" за който споменава колегата по-горе къде точно на подкалниците седят,предстой ми смяна на левия стандартен ли да търдя или има разлика заради тези "антени" ?
Бутона който имам понякога когато го задържа излиза "сет" не знам какво се "сетва" :lol: .
Като цяло всякъква информация ми е полезна тъй като съм любопитен да разбера всичко за системата.
Поздрави! :bchug:
E36/E39/E39/E46/E39/E61/E87/61

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 M5

Мнение от mad_presley » 10 Май 2016, 23:14

MPOWERfan написа:Колеги,може ли по по-подробна информация тъй като при мен на борда излиза грешка ,че системата е не активна.Чакам да дойде кабел скоро и ще я закачам но до тогава не знам от къде да почна с търсенето на проблема.Тези "антени" за който споменава колегата по-горе къде точно на подкалниците седят,предстой ми смяна на левия стандартен ли да търдя или има разлика заради тези "антени" ?
Бутона който имам понякога когато го задържа излиза "сет" не знам какво се "сетва" :lol: .
Като цяло всякъква информация ми е полезна тъй като съм любопитен да разбера всичко за системата.

Като за начало, провери дали имаш датчици в джантите. Ако датчиците са там, означава, че батериите им са заминали и ти трябват нови датчици. В aliexpress продават датчици за оригинално вграждане и ако те устройва цената, просто купуваш 4 нови датчика. Оригиналните са малко скъпички, а китайските си работят перфектно, тествано и проверено ;)

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E61/530XD
Мечтае да кара: на по-евтино гориво.

Мнение от MPOWERfan » 11 Май 2016, 11:00

mad_presley написа:
MPOWERfan написа:Колеги,може ли по по-подробна информация тъй като при мен на борда излиза грешка ,че системата е не активна.Чакам да дойде кабел скоро и ще я закачам но до тогава не знам от къде да почна с търсенето на проблема.Тези "антени" за който споменава колегата по-горе къде точно на подкалниците седят,предстой ми смяна на левия стандартен ли да търдя или има разлика заради тези "антени" ?

Като за начало, провери дали имаш датчици в джантите. Ако датчиците са там, означава, че батериите им са заминали и ти трябват нови датчици. В aliexpress продават датчици за оригинално вграждане и ако те устройва цената, просто купуваш 4 нови датчика. Оригиналните са малко скъпички, а китайските си работят перфектно, тествано и проверено ;)

Благодаря колега,ще ги проверя. :yes:
E36/E39/E39/E46/E39/E61/E87/61

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW e60 530da M paket Shadowline
Мечтае да кара: Предишната си е39 ка
Детайли за колата: Carbon Schwarz

Мнение от valeri_ignatov » 15 Май 2016, 11:37

valeri_ignatov написа:Зд.колеги.Изгоря ми RDC модула този които е зад жабката,та искам да ви попитам като си купувам друг модул трябва ли да е със същия номер като моя или това няма значение стават всичките.Благодаря ви предварително

Никой ли не е сменял RDC модула колеги дайте идей че точно с моя номер модул немога да намеря

Потребител
Аватар

Мнение от MoXeR4o » 15 Май 2016, 20:01

Не съм много запознат с тези системи и нямам, а ми се иска да я имам тази екстра, ако може някои да ме светна какво трябва да си купя и как се монтира.

Потребител
Аватар
Кара: BMW E39 530D

Мнение от Nikito 7301 » 15 Май 2016, 22:36

И мен ме заинтересува това за гумите и аз искам да имам такава екстра на колата.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 M5

Мнение от mad_presley » 16 Май 2016, 10:27

Nikito 7301 написа:И мен ме заинтересува това за гумите и аз искам да имам такава екстра на колата.

Рядко се осмелявам да предложа нещо китайско, но в случая е най-удачния вариант специално за Е39. Има съвсем елементарни за запалка, има и доста качествени, които показват на екрана на навигацията налягане и температура (ако имате TV). Дори и най-скъпия китайски вариант ще е по-ветин от оригиналния, който пък далеч не работи добре, а да намерите читави датчици за 15г кола е почти невъзможно.

http://www.aliexpress.com/wholesale?cat ... hText=tpms

Колегата Ilko Ivanov може да ви покаже снимки на живо :D

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 530dA M-Tech ///M-Pack

Мнение от ivailo0 » 16 Май 2016, 11:15

Нещо не намирам тези, които показват информация направо на навигацията. Може ли линк ?

Следваща

Назад към E39