С какво масло карате и на колко километра го сменяте.

5-та серия ('04 - '10)

Модератори: Atsalov, Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW X5 G05

Re: С какво масло карате и на колко километра го сменяте.

Мнение от rafa224 » 26 Апр 2016, 14:22

atanasov_aa написа:
maikooo написа:
Anthony_J написа:LCI събира 6.7 литра, може само за тях да е тази цена.

За да е максимално точна информацията - пролетната оферта на Дару кар за смяна на масло е различна за различните модификации, за 530д 218 к.с. е на цена 212 лв. и включва 8,25 л. наливно масло BMW/Shell 5w-30, маслен филтър и труд по смяната :yes:
Разлика между масла BMW/Castrol и BMW/Shell закупени от оторизиран дилър аз не успявам да усетя никаква :yes:

И каква е цената за смяна, при развиване на една пробка и източване? Както и при развиване на един болт на филтъра?
Интересно ми е, защото до сега никога не са ми вземали пари за смяна. Винаги ми го сменят на цена на маслото обявена от дилър на дребно на щанд. Но си ползвам сервиз, който не е представител на марката и предлага определено масло рекламирано в тая тема.

В нормален сервиз смяната на масло и филтър ти е между 10 и 15 лв.

ентусиаст
Аватар
Кара: 535D e60
Мечтае да кара: M5 F10

Мнение от CrazyElement » 28 Апр 2016, 0:41

Някой тествал ли е премиум серията на бардал ? ето тези двете http://www.prospeed.bg/bg/product/6159/12 http://www.prospeed.bg/bg/product/6158/12 цената е стабилно висока спрямо другите марки едното е 40 лева другото е 49 литъра :) и в нета не мога да намеря нещо конкретно за тези масла нищо не е писано освен , това от производителя. Като цяло сега ползвах Bardhal Xtec 5w40 с добавка на бардал и кажи речи горе долу съм доволен първите 3000 км не го бараше(или не съм забелязал по штеката ) после като че ли взе да го хапва повечко и сега като тегля чертата щото долях към 600 мл излиза горе долу 900 мл за 9000 км или кажи речи по 100 мл. Течове нямам турбините два пъти са пращани за рециклаж 2рия път проверени в Адлер , това е и не знам дали няма някое по читаво масло , защото просто забелязах , че като навъртях 3000-4000 км и почва да го хапва.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е60

Мнение от SDLS » 28 Апр 2016, 1:22

50лв x 9л = 450лв само маслото :mhihi: Това е половин нова турбина :mrgreen:

ентусиаст
Аватар
Кара: E60 530dA
Мечтае да кара: на nordschleife

Мнение от Trixster » 28 Апр 2016, 10:39

Да беше взел М-ка от шоурума да слагаш за 50лв литър масло, ама за 10г 535д наливай направо 50-тачки в мотора за по-добро триене. :mhihi:
"We are what we repeatedly do. Excellence, then, is not an act, but a habit."
Aristotle

старши ентусиаст
Аватар
Кара: ше E60 530dА

Мнение от netmurder » 28 Апр 2016, 11:11

Турбините може да са добре, но може маслените сегменти да си отиват вече или дори целия блок...
Веднъж БМВ, Винаги БМВ!!!

ентусиаст
Аватар
Кара: E60 530dA
Мечтае да кара: на nordschleife

Мнение от Trixster » 28 Апр 2016, 11:26

Айде стига с тия митове за маслото. Няма как чипосано 535 на 10г да не пипа маслото. Колкото настъпваш колата толкова по-големи загуби на масло ще имаш. Няма физически как да не намалява маслото. Разход до около 1л на 10-15к е нещо нормално за тези коли, на години и километри. Не веднъж в темата е обръщано внимание, че за 1 ден на писата М-ка може да изгуби спокойно литър масло. Двигателите имат нужда от него и е нормално да го хапват като има жега.
"We are what we repeatedly do. Excellence, then, is not an act, but a habit."
Aristotle

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW X5 G05

Мнение от rafa224 » 28 Апр 2016, 13:18

Trixster написа:Айде стига с тия митове за маслото. Няма как чипосано 535 на 10г да не пипа маслото. Колкото настъпваш колата толкова по-големи загуби на масло ще имаш. Няма физически как да не намалява маслото. Разход до около 1л на 10-15к е нещо нормално за тези коли, на години и километри. Не веднъж в темата е обръщано внимание, че за 1 ден на писата М-ка може да изгуби спокойно литър масло. Двигателите имат нужда от него и е нормално да го хапват като има жега.

напълно съм съгласен колега :yes: При мен е малко по-малко на Е70 но на 15 сетина хил. км. си хапва около 700- 800 грама.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E60 530dA
Мечтае да кара: по хубави пътища и сред културни шофьори

Мнение от B.Stoimenov » 28 Апр 2016, 13:25

АЗ лично, незнам за двигател, който не пипа маслото малко или много. Да не ви плаша, ама тези които "не им го бара" .. да знаете че това че седи на и също място на щеката ... не означава че всичко е масло ;) :bchug:

ентусиаст
Аватар

Мнение от CrazyElement » 29 Апр 2016, 18:09

B.Stoimenov написа:АЗ лично, незнам за двигател, който не пипа маслото малко или много. Да не ви плаша, ама тези които "не им го бара" .. да знаете че това че седи на и също място на щеката ... не означава че всичко е масло ;) :bchug:

Хахха напълно подкрепям колегата, това се случва като им е задръстен дпф и връща нафта в картера :). netmurder какво искаш да кажеш с това целия блок?! маслени сегменти?! Не съм инж. ама са ми обяснявали , че някои от тези неща ако са си отишли колата няма да има компресия и едва ли ще върви както сега , гледам си от София някой път мога да те повозя ако искаш аз лично не мисля , че мотора ми е издухан ако беше такъв нямаше как да набира толкова бързо , правил съм и драгче с други 535д с чип кантар е работата и то доста преди генерация и кулера. На мен лично този разход от +- литър на 9000 км ме устройва и от БМВ ( ама не тези в България където като им кажеш , че коалта ти гори 50 мл масло на 4000 км ще ти кажат , че си за основен да ти вземат парите) ами в Швейцария тогава колата ми гореше 500 мл на 4000 км ( е то кажи речи същото като сега , без значение , че съм сменил вакум помпи и едно уплътнение на турбината , разхода си е същия) и казаха , че това е напълно нормално за този мотор , да не говорим , че съм и с чип тунинг ама както и да е . Намерих отстъпка на бардала само че на 5В40 аз и без това такова сипвам на 35 лева литъра и ще го пробвам, ако случайно го бара по-малко ще мина на него.

Потребител
Аватар
Кара: 520D F10

Мнение от AbitpoweR » 30 Апр 2016, 0:03

Вземах от това Castrol Edge 0W-30 With Titanium FST Fully Synthetic, за 520d f10 би трябвало да е добро.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.

ентусиаст
Аватар

Мнение от CrazyElement » 30 Апр 2016, 1:47

emasla написа:Колега, защо не сложиш 5w30, вместо 5w40?

Много коментирано колега , като цяло защото климата в БГ е доста топъл и лятото теоретично когато колата ти загрее добре на 98 да кажем , 5в40 ще е малко по - гъсто и ще пази повече мотора. Просто аз съм си стигнал до извода , че за нашите географски ширини 5в40 е по-добре, въпреки че в бмв казват 5в30.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 525d
Мечтае да кара: m6 grandcoupe
Детайли за колата: e39 01

Мнение от bigdady » 30 Апр 2016, 11:49

CrazyElement написа:
emasla написа:Колега, защо не сложиш 5w30, вместо 5w40?

Много коментирано колега , като цяло защото климата в БГ е доста топъл и лятото теоретично когато колата ти загрее добре на 98 да кажем , 5в40 ще е малко по - гъсто и ще пази повече мотора. Просто аз съм си стигнал до извода , че за нашите географски ширини 5в40 е по-добре, въпреки че в бмв казват 5в30.

Абсолютно вярно.
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: F90 M5C

Мнение от Cinder » 30 Апр 2016, 15:30

И как точно стигнахте до тоя извод? Някакви замервания направихте или облизахте пръста и усетихте вятъра? :mhihi:

Това ми напомня на един продавач на една S3-ка, който ми разправяше че я карал само с 10W60, защото с това се карали бегачките :mhihi:

P.S. Интересно на S63 как не му е топло на този климат с 5W30, все си мисля че вижда малко повече зор от M57 :mhihi:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Tesla Y

Мнение от adovet » 30 Апр 2016, 16:09

Чудно и защо ли 5/30 е по скъпо от 5/40 :mhihi:

ПредишнаСледваща

Назад към Е60/Е61