Проблем с пръскалките на фаровете на е46

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 3' E46 BMW 320d (M47N) Touring

Проблем с пръскалките на фаровете на е46

Мнение от Galo » 30 Мар 2016, 22:39

Здравейте колеги,
Имам проблем с пръскалките на фаровете. Проблема се изразява в това, че помпата върти и изпомпва вода, но телескопите не се отварят и дюзите отпред са абсолютно сухи. Помпата е здрава, тъй като пробвах и с нова, но резултата е същия. Телескопите с дюзите отпред ги извадих ръчно и ги смазах, защото се движеха малко трудно, тъй като от доста време системата явно е извън строя и се бяха поспекли от мръсотия. Сега отново са стегнати, но поне се движат гладко и се прибират, явно и пружините са здрави. Демонтирах дюзите отпред и ми се струва, че не са запушени и са окей, но това няма как да го твърдя на 100%. След като ги демонтирах активирах помпата за да видя дали ще потече вода от тръбичките с вече демонтираните дюзи, но отново абсолютна суша. След това разкачих маркуча от помпата и пак с помощта на компресора се опитах да продухам системата да не би да има някакъв боклук някъде и това да е проблема. С компресора надувах маркуча откъм помпата, но не излиза абсолютно никакъв въздух откъм пръскалките на фаровете, нито отляво, нито отдясно. Тука е момента да попитам в тези маркучи има ли някакви клапани или просто са тотално задръстени? Не забелязвам абсолютно никакви течове от никъде, никъде няма вода след като помпата завърти, общо взето нямам никаква идея какво се случва. Явно налягането се губи и поради тази причина и телескопите не излизат. Ако някой се е сблъсквал с подобен проблем или знае къде е проблема, ще съм много благодарен ако го споделите с мен. Пробвах и с търсачката, но нещо не успях да намеря точно това което ме интересува.
Благодаря и хубава вечер на всички.

кандидат ентусиаст
Аватар

Re: Проблем с пръскалките на фаровете на е46

Мнение от Galo » 31 Мар 2016, 10:04

Galo написа:Здравейте колеги,
Имам проблем с пръскалките на фаровете. Проблема се изразява в това, че помпата върти и изпомпва вода, но телескопите не се отварят и дюзите отпред са абсолютно сухи. Помпата е здрава, тъй като пробвах и с нова, но резултата е същия. Телескопите с дюзите отпред ги извадих ръчно и ги смазах, защото се движеха малко трудно, тъй като от доста време системата явно е извън строя и се бяха по-спекли от мръсотия. Сега отново са стегнати, но поне се движат гладко и се прибират, явно и пружините са здрави. Демонтирах дюзите отпред и ми се струва, че не са запушени и са окей, но това няма как да го твърдя на 100%. След като ги демонтирах активирах помпата за да видя дали ще потече вода от тръбичките с вече демонтираните дюзи, но отново абсолютна суша. След това разкачих маркуча от помпата и пак с помощта на компресор се опитах да продухам системата да не би да има някакъв боклук някъде и това да е проблема. С компресора надувах маркуча откъм помпата, но не излиза абсолютно никакъв въздух откъм пръскалките на фаровете, нито отляво, нито отдясно. Тука е момента да попитам в тези маркучи има ли някакви клапани или просто са тотално задръстени? Не забелязвам абсолютно никакви течове от никъде, никъде няма вода след като помпата завърти, общо взето нямам никаква идея какво се случва. Явно налягането се губи и поради тази причина и телескопите не излизат. Ако някой се е сблъсквал с подобен проблем или знае къде е проблема, ще съм много благодарен ако го споделите с мен. Пробвах и с търсачката, но нещо не успях да намеря точно това което ме интересува.
Благодаря и хубава вечер на всички.

Здравейте и добро утро,
Да допълня малко мнението си от вчера... Тази сутрин отново огледах нещата и стигнах до следните изводи, дали са правилни обаче нямам идея... Подадох директно 12 волта на помпата с идеята, че тъй като системата най-вероятно е напълно празна и трябва малко време за да вкара вода и да не би това да е проблема, уви не е това. Вчера гледах схемата и до колкото виждам от помпата маркуча тръгва и влиза в един тройник и от този тройник тръгват съответно маркучи към двата фара и маркучите влизат в двата телескопа или поне така си мисля. Както и вчера казах, надувах с компресора маркуча от към помпата и през тръбичките на пръскалките на фаровете не излизаше абсолютно никаква струя въздух и не се чува да изпуска от никъде, т.е. не би трябвало да има никъде пробив по системата. Остава според мен да има яко запушване някъде по маркучите или в тройника или някъде маркуча да е стиснат или поне това се моите размишления по темата. Другото което може да не позволява преминаването на въздуха е ако има някакви клапани в маркучите, но не ми се вярва да е това. Ако някъде бъркам, моля да бъда коригиран. До колкото имам видимост проследих маркуча от помпата, но не виждам тройника, след това маркуча минава точно пред радиатора и е хванат с три свински опашки, опипах го много внимателно и там където имам видимост всичко изглежда супер, но... Другото питане ми е само с демонтаж на фаровете ще имам ли достъп до тези тройници и маркучи или ще трябва да се демонтира и предната броня?
Ами това е което съм направил и се сещам до тук.
Благодаря ви за отделеното време и внимание.
Хубав ден на всички. :)

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 2004/330xd автомат
Мечтае да кара: bumer ...
Детайли за колата: ноо яка

Мнение от basko » 31 Мар 2016, 10:21

Погледни маркучите, които са от помпата, непосредствено зад дюзите. Моята италианка беше много добре затапена там, видях го чак след като свалих корите на подкалника. :banghead:
Не съм претенциозен, ... най-доброто ми е предостатъчно!!!

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Galo » 31 Мар 2016, 11:36

Благодаря за отговора колега,
Кои маркучи точно имаш предвид? Този дето тръгва от помпата за пръскалките на фаровете или двата дето влизат в телескопите? Иначе и аз предполагам, че има някакво зверско запушване по системата и без разглобяване няма да стане. Въпроса е дали само с демонтаж на фаровете ще стане или трябва и бронята да се смъкне. Дано и някой друг се включи по темата....

ентусиаст
Аватар
Кара: Е90 330d
Мечтае да кара: по Аутобан
Детайли за колата: снегорин

Мнение от NGneer4eto » 31 Мар 2016, 20:30

Най-вероятно са затапени нарочно маркучите от предишния собственик както колегата basko каза. Да ти се запушат ей-така от мръсотия и двете ми се струва почти невъзможно. Честно казано, ако знаех как се прави, бих затапил и моите пръскалки. Няма по-досадно нещо от тях. Само цапат капака, а ме съмнява дали изобщо мият нещо по фаровете!

http://bmwfans.info/parts-catalog/E46-Touring/Europe/330xd-M57N/L-N/nov2003/browse/vehicle_electrical_system/single_parts_for_head_lamp_cleaning/

Ако щях да затапвам пръскалките, бих извадил маркуч 4 от накрайник 1 и бих сложил някаква здрава гумена тапа на накрайник 1. Бих те насочил там да погледнеш. Възможно е и да са затапили тройника. Като знам обаче как италианците обичат да правят нещата, може и да са го наблъскали с някакво лепило или нещо друго. Дано не е така при теб!

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Galo » 31 Мар 2016, 21:54

Като се замисля, може би сте прави и двамата, трябва да е някакъв много сериозен боклук за да се запуши системата, а може би си прав, че е досадна система и не върши много, много работа, но аз съм такъв, че когато нещо не работи ме дразни супер много. Като го оправя може след време и аз да реша, че не е окей и да изключа системата. Въпроса е защо трябва да затапваш маркучите, не е ли много по просто да се изключи помпата и толкова, вече нямаш пръскалки. Единствено ако има теч някакъв или са прецакани дюзите и текат, тогава може да се налага да се запушват. Въпроса е къде се затапват тези маркучи или самите телескопи се затапват. Маркучите там където влизат в телескопите, самите телескопи или горе маркуча при помпата? Ако някой знае, нека сподели и да почвам да търся. Другото което се чудя когато едната пръскалка е извън строя, другата може ли да функционира самостоятелно? Питам защото и двете да се скапят едновременно ми се струва малко странно и ако може, това означава, че най-вероятно е затапена системата...
ПС: Сега видях, че си ми постнал схема с пръскалките, като се замисля си прав и утре ще го проверя, дано да са потъпили както и ти би :D . Това с лепилото ще е много кофти, но ще видим. Много благодаря за включването в темата. Утре пак ще се омажа здраво, но какво да се прави, крастата си е краста :D .

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 330 d ,204 h.p.
Детайли за колата: e46 330d touring ,manual 6 speed,204 h.p.

Мнение от philipz » 01 Апр 2016, 0:04

Колега , и аз като теб исках системата да работи идеално и го постигнах , смених дюзите ( всяка по 50 лева ) и системата заработи идеално тази зима. И тези дни някъде от единия телескоп почна да тече и се ядосах и я затапих системата. Честно казано абсолютно нищо не чисти, само цапа целия капак и харчи доста течност за чистачки.

Иначе на мен ми беше изгоряла и помпичката , взех нова помпичка. Филма беше ,че като сменях помпичките ,бях разкачил системата. Въздух беше влезнал и слагам новата помпа и се чува как заработва , обаче телескопите не излизат. Пълен филм беше . Много време го мъчих , пак се ядосах , залепих тръбичката за новата помпа с червен силикон,защото изкачаше лека полека от напъна на помпата. Няколко дни не работеше , и един ден взе ,че заработи. Предполагам въздуха пречи на системата да заработи. И сега протече някъде и приключих с тази система :D :D :D

Колега , не се занимавай с тази система. Затапи я и си карай колата. :yes:

ентусиаст
Аватар
Кара: Е90 330d
Мечтае да кара: по Аутобан
Детайли за колата: снегорин

Мнение от NGneer4eto » 01 Апр 2016, 1:20

philipz написа:Колега , и аз като теб исках системата да работи идеално и го постигнах , смених дюзите ( всяка по 50 лева ) и системата заработи идеално тази зима. И тези дни някъде от единия телескоп почна да тече и се ядосах и я затапих системата. Честно казано абсолютно нищо не чисти, само цапа целия капак и харчи доста течност за чистачки.

Иначе на мен ми беше изгоряла и помпичката , взех нова помпичка. Филма беше ,че като сменях помпичките ,бях разкачил системата. Въздух беше влезнал и слагам новата помпа и се чува как заработва , обаче телескопите не излизат. Пълен филм беше . Много време го мъчих , пак се ядосах , залепих тръбичката за новата помпа с червен силикон,защото изкачаше лека полека от напъна на помпата. Няколко дни не работеше , и един ден взе ,че заработи. Предполагам въздуха пречи на системата да заработи. И сега протече някъде и приключих с тази система :D :D :D

Колега , не се занимавай с тази система. Затапи я и си карай колата. :yes:

Кажи, моля те, как затапи системата! Вадиш маркуча и слагаш някаква тапа или как? Моята идея е ако не намеря тапа да пробвам с някой пневмо накрайник, ако маркучите са достатъчно твърди. Ти какво направи? Ако се изключи помпата предполагам постоянно ще дава грешка.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 330 d ,204 h.p.
Детайли за колата: e46 330d touring ,manual 6 speed,204 h.p.

Мнение от philipz » 01 Апр 2016, 1:29

Затапих старата помпичка със червен силикон и я сложих нея. Изхода на помпичката затапих . За сега държи и не тече :) Изключвай помпата смело. Няма да ти отчита грешки . Спокойно. :yes:

Другия вариант е махаш помпичката и затапваш отвора на казанчето с нещо , например със запалителна свещ ( не се майтапя , същия диаметър е просто :) :yes: )

Потребител
Аватар
Кара: 330i SMG E46 03`
Мечтае да кара: 330i SMG E46 03`
Детайли за колата: Много черна

Мнение от DimitroffMadness » 01 Апр 2016, 7:22

Точно така се затапва както е споделил колегата philipz , най- лесният вариант .
Аз карам доста време с запалителна свещ на мястото на помпата и няма проблем .
Само си прикрепи добре буксата за помпата .

Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 2004/330xd автомат
Мечтае да кара: bumer ...
Детайли за колата: ноо яка

Мнение от basko » 01 Апр 2016, 9:40

Моят маркуч бе затапен с някакво парче желязо, с подходящ диаметър, непосредствено зад телескопа. Даже докато намеря затапеното купувах нова помпа. После затапих казанчето на мястото на помпата с някаква пластмасова тапа, нямам идея от какво. И споко, не дава никаква грешка като махнеш помпата за пръскалките. Ако питаш мен, не се набутвай излишно с тази екстра.
Не съм претенциозен, ... най-доброто ми е предостатъчно!!!

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Kris » 03 Апр 2016, 3:34

Колега Galo, само да те попитам нещо относно помпичката. Аз имах такъв проблем преди време и като незнаех бях на косъм да свалям всичко.

Та на въпроса: помпичката с която пробваш е точно за тази система, нали? Защото ако е за предното стъкло, то няма да стане. Просто помпичката за фаровете прави доста по-голямо налягане (предполагам за да извади телескопите) и съответно другата няма да свърши работа.

При мен като взех колата също не работеше. Проверих помпичката и работи (върти), извадих маркуча при нея и пръска вода. Но се оказа, че "лопатките" в помпичката са заминали и не вършат никаква работа, като има дойде малко налягане. И като незнаех, че са различни, отивам и си купувам помпичка (то аз съм за бой, щото казвам, че ми трябва помпичка без да уточнявам, че е за фаровете). Слагам новата и тя върти, върти и нищо. И викам имам запушен маркуч или нещо подобно. И малко преди да започна да свалям се заговорих с един приятел и той ми каза за разликата. После при Митака в магазина за вярната. И като я сложих всичко си дойде на мястото.

Назад към E46