Смяна на гарнитура капак клапани М52/54
Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори
20 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
- BMW-e46-320i
- Потребител
-
- Кара: BMW e46
- Мечтае да кара: BMW e46 GTR
Смяна на гарнитура капак клапани М52/54
Здравейте колеги, предстой ми смяна на гарнитурата на капака на клапаните.Колата е с мотор M52TUB20. Някой който е минал през тази процедура може ли да ми даде малко информация кое/как става
. Мерси предварително.

- laviatan
- старши ентусиаст
-
- Кара: Всичко що е BMW , баничарки
- Мечтае да кара: M1
Re: Смяна на гарнитура капак клапани М52/54
AUTO MOTOR PARTS GROUP LTD
Фирмата е специализирана за марката BMW .
ПОРЪЧКА НА ОЕМ ЧАСТИ ОТ БМВ ГРУП. ГОЛЯМА НАЛИЧНОСТ НА СКЛАД.
КАЧЕСТВО, КОРЕКТНОСТ, БЪРЗИНА - ВСИЧКО ЗА БМВ НА ЕДНО МЯСТО !
Обекти: Магазин и склад - София ул. Антим I 61 / склад ул. Антим I 63
ОБЯВИ В БМВ ФОРУМ : ЛИНК 1 / ЛИНК 2
Проверка история автомобил: http://www.automotorpartsgroup.bg/
Тел.: 0700 70 775
Facebook: https://www.facebook.com/AutoMotorPartsGroupLTD
E-mail: sales@automotorpartsgroup.bg
Понеделник - Петък от 9,30-17,30 часа / Събота от 10,00-14,00 часа
Фирмата е специализирана за марката BMW .
ПОРЪЧКА НА ОЕМ ЧАСТИ ОТ БМВ ГРУП. ГОЛЯМА НАЛИЧНОСТ НА СКЛАД.
КАЧЕСТВО, КОРЕКТНОСТ, БЪРЗИНА - ВСИЧКО ЗА БМВ НА ЕДНО МЯСТО !
Обекти: Магазин и склад - София ул. Антим I 61 / склад ул. Антим I 63
ОБЯВИ В БМВ ФОРУМ : ЛИНК 1 / ЛИНК 2
Проверка история автомобил: http://www.automotorpartsgroup.bg/
Тел.: 0700 70 775
Facebook: https://www.facebook.com/AutoMotorPartsGroupLTD
E-mail: sales@automotorpartsgroup.bg
Понеделник - Петък от 9,30-17,30 часа / Събота от 10,00-14,00 часа
Ще акцентирам върху внимателното завиване на болтовете на капака накрая, дори препоръчително на няколко пъти по малко и според мен поне е препоръчително първо крайните, после тези в средата. Също така когато се сменя гарнитурата е хубаво да се купят и гумите на самите болтове защото най вероятно са се удървили ( по около 1 лв са, общо 15 лева).
Какво означава М54 - означава, че двигателя може да изгори 54 литра масло от смяна до смяна при спазване препоръките на производителя, тоест longlife-04 и смяна на около 20к км.
- zvetiko
- старши ентусиаст
-
- Кара: Е39М54В30
efren написа:Ще акцентирам върху внимателното завиване на болтовете на капака накрая, дори препоръчително на няколко пъти по малко и според мен поне е препоръчително първо крайните, после тези в средата. Също така когато се сменя гарнитурата е хубаво да се купят и гумите на самите болтове защото най вероятно са се удървили ( по около 1 лв са, общо 15 лева).
Гарнитурите на гайките се сменят задължително, защото те определят усилието, с което капака ще притиска гарнитурата, отделно и уплътняват. За съжаление капака е пластмасов, с голяма повърхност, което е предпоставка за изкривяването му. Тогава смяната на гарнитурата става доста трудоемка операция- или има разлика между това да смениш гарнитурата на капака на клапаните и да смениш гарнитурата и после да не тече масло.

zvetiko написа:efren написа:Ще акцентирам върху внимателното завиване на болтовете на капака накрая, дори препоръчително на няколко пъти по малко и според мен поне е препоръчително първо крайните, после тези в средата. Също така когато се сменя гарнитурата е хубаво да се купят и гумите на самите болтове защото най вероятно са се удървили ( по около 1 лв са, общо 15 лева).
Гарнитурите на гайките се сменят задължително, защото те определят усилието, с което капака ще притиска гарнитурата, отделно и уплътняват. За съжаление капака е пластмасов, с голяма повърхност, което е предпоставка за изкривяването му. Тогава смяната на гарнитурата става доста трудоемка операция- или има разлика между това да смениш гарнитурата на капака на клапаните и да смениш гарнитурата и после да не тече масло.
При постепенно завиване (като глава на двигател) и изчакване между отделните рундове завиване накрая дори и с нови гумички гайките опират в главата. Тъй като това е слабо място при 6-таците дори и нова гарнитура я намазвам леко със силикон (виктор рейнц), но пак казвам много е важно на всеки рунд завиване да се завиват първо всички външни гайки и след това редицата с вътрешните (средни гайки), за да няма след това тема "как се сменя капак на клапаните?"
Какво означава М54 - означава, че двигателя може да изгори 54 литра масло от смяна до смяна при спазване препоръките на производителя, тоест longlife-04 и смяна на около 20к км.
- BMW-e46-320i
- Потребител
-
Благодаря много за точните отговори, имам още един въпрос . Понеже много майстори ми казват , че трябва болтовете да се затягат с определена сила [Nm] . Има или нещо такова?
- Nedialkov
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: BMW
- Детайли за колата: BMW
zvetiko написа:Гарнитурите на гайките се сменят задължително, защото те определят усилието, с което капака ще притиска гарнитурата, отделно и уплътняват.....
Те това е истината + малко силиконче виктор рейнц на оказаните места + много тънко по останалата повърхност. Но без смяна на гумичките на болтовете все едно нищо не си направил.
BMW-e46-320i написа:Благодаря много за точните отговори, имам още един въпрос . Понеже много майстори ми казват , че трябва болтовете да се затягат с определена сила [Nm] . Има или нещо такова?
По принцип може би, но ако ги затягаш по малко и следваш указанията по-горе, както написах гайките ( а не болтове ) накрая опират в главата и няма смисъл от повече стягане. След като ги постегнеш донякъде може да поизчакаш 20-30 минутки за да се посмачка новата гарнитура и продължаваш.
- BMW-e46-320i
- Потребител
-
Благодаря ви много , мисля че ще се справя. Само да попитам тези гарнитури(гумички) за гайките от къде мога да си ги купя?
Мерси предварително.
Мерси предварително.

От някой магазин за авточасти, дори и да ги нямат, ще ти ги поръчат.
- Driveangry
- Потребител
-
- Кара: e39, e60 535d
- Мечтае да кара: e60 m5 v10
Здравейте ! И моята гарнитура на капака е за смяна, капе по генерацията и мирише в купето. Въпроса ми е, възжможно ли е от това да имам и загуба на мощност и прекъсване ? Рядко,но се случва, изпушва черно отзад ? (Вероятно от богата смес ? )
- ivoaudi
- старши ентусиаст
-
- Кара: e46 318i N42B20AB
- Мечтае да кара: хората да мислят
- Детайли за колата: свежа и поддържана!
Възможно е. Може да дърпа паразитен въздух, може и да влиза масло в цилиндрите.
Sent from my ZUK Z2132 using Tapatalk
Sent from my ZUK Z2132 using Tapatalk
- ivoaudi
- старши ентусиаст
-
- Кара: e46 318i N42B20AB
- Мечтае да кара: хората да мислят
- Детайли за колата: свежа и поддържана!
Не е възможно. За да е такъв процепа, че да смукне толкова паразитен въздух, колкото да тресе мотора и да падне мощността, туба масло от 20л ще му е малка, а обляно с масло от процепа може да има дори по пасажерската седалка.
Drive angry да си търси проблемите другаде, не в гарнитура капак клапани!
Drive angry да си търси проблемите другаде, не в гарнитура капак клапани!
9K714 OKA SS-23
ПУ 9П71 ТМ 9Т240
9М714Б АА-75 9Н-63
ПУ 9П71 ТМ 9Т240
9М714Б АА-75 9Н-63
20 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2