Осветление Външни дръжки
Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори
11 мнения
• Страница 1 от 1
- d840
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: BMW E39 530D
Осветление Външни дръжки
Здравейте колеги !
Одари ме безработицата, и от прекалено свободно време ми дойде на акъла тая "екстра"!
Потърсих в нета и открих че има такъв пакет на е39, оттам даже намерих дръжки с осветление... лошото беше естествено цената... 200 лв. за дръжки с по 1 диод...
Та..... 4 светлодиода бяла мека светлина, разпръскващи НЕ в точка светещи, 4 съпротивления, и 3 метра кабел. Всичко излезе малко под 5 лв.!!!!
Резултата смея да кажа че е доста интересен
на некой ще му хареса на друг не... Е на мен определено ми хареса! Затова прилагам кратко описание с малко снимков материал, ако има други колеги със свободно време да се възполват!
1. Демонтаж на кората ! има само 1 болт който стои на вътрешната дръжка ! после следва дърпане отсекаде и едни страшни звуци на трошене.... но няма страшно така излиза кората!
2. При предните врати трябва да свалите бега.. За всеки случай, да си спестите евентуално избухващ бег в лицето, свалете една от клемите на акумолатора. сваляте болтовете на бега и отлепяте оплътнението на вратата докато се откие дръжката отвътре..При задните врати няма бег и отпада тая процедура ! На снимките съм снимал скобата (жълтата лаистничка ) която трябва да приплъзнете настрани за да освободи дръцжката! малко тегаво върви тая скоба но.... отстрани на вратата има 1 пласмасова тапа, през която трябва да си помогнете с прибутването на лайстната ! след като приплъзнете скобата дръжката излиза свободно !
3. Дръжката се разпробива с 5ца бургия, на снимката се вижда как съм заклещил 1 клуче за да стои отворена дръжката.
4. Понеже в момента нямах достъп до ток, а исках бързо да приключа, не съм ползвал поялник за да споя диодите с кабелите и съпротивленията. Със запалка нагрявате леко кабелчето и с въртеливи движения прокарвате крачетата на диода и съпротивленията в оплътнението на кабела.
5.Закрепяте диода в дупката на дръжката (която вече пробихме с 5ца боргия) наи-удачния вариант за мен бе с топъл силикон, но понеже пак нямам достъп до ток, го направих с обикновен изолирбант .
6.Връщате дръжките по обратния ред.
7.Пъскате кабела във вратата , като се събразявате че прозореца слиза надоло ( 1-вия път исключих тая подробност и прозореца искуба всичко при отварянето си), свързвате кабелите към плафона на кората който свети в земята при отворена врата !
8. връщате кората с 2/3 потенциално счупени щипки !
И Воала !!!
Пускам снимки за да се придобие идея кое как и защо, както и крайния резултат!
Дръжките светят когато отлючите,заключите или отворите врата.
Одари ме безработицата, и от прекалено свободно време ми дойде на акъла тая "екстра"!
Потърсих в нета и открих че има такъв пакет на е39, оттам даже намерих дръжки с осветление... лошото беше естествено цената... 200 лв. за дръжки с по 1 диод...
Та..... 4 светлодиода бяла мека светлина, разпръскващи НЕ в точка светещи, 4 съпротивления, и 3 метра кабел. Всичко излезе малко под 5 лв.!!!!
Резултата смея да кажа че е доста интересен

1. Демонтаж на кората ! има само 1 болт който стои на вътрешната дръжка ! после следва дърпане отсекаде и едни страшни звуци на трошене.... но няма страшно така излиза кората!
2. При предните врати трябва да свалите бега.. За всеки случай, да си спестите евентуално избухващ бег в лицето, свалете една от клемите на акумолатора. сваляте болтовете на бега и отлепяте оплътнението на вратата докато се откие дръжката отвътре..При задните врати няма бег и отпада тая процедура ! На снимките съм снимал скобата (жълтата лаистничка ) която трябва да приплъзнете настрани за да освободи дръцжката! малко тегаво върви тая скоба но.... отстрани на вратата има 1 пласмасова тапа, през която трябва да си помогнете с прибутването на лайстната ! след като приплъзнете скобата дръжката излиза свободно !
3. Дръжката се разпробива с 5ца бургия, на снимката се вижда как съм заклещил 1 клуче за да стои отворена дръжката.
4. Понеже в момента нямах достъп до ток, а исках бързо да приключа, не съм ползвал поялник за да споя диодите с кабелите и съпротивленията. Със запалка нагрявате леко кабелчето и с въртеливи движения прокарвате крачетата на диода и съпротивленията в оплътнението на кабела.
5.Закрепяте диода в дупката на дръжката (която вече пробихме с 5ца боргия) наи-удачния вариант за мен бе с топъл силикон, но понеже пак нямам достъп до ток, го направих с обикновен изолирбант .
6.Връщате дръжките по обратния ред.
7.Пъскате кабела във вратата , като се събразявате че прозореца слиза надоло ( 1-вия път исключих тая подробност и прозореца искуба всичко при отварянето си), свързвате кабелите към плафона на кората който свети в земята при отворена врата !
8. връщате кората с 2/3 потенциално счупени щипки !
И Воала !!!
Пускам снимки за да се придобие идея кое как и защо, както и крайния резултат!
Дръжките светят когато отлючите,заключите или отворите врата.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Живота е прекалено кратък за лоша музика, грозни жени, бавни коли и проблемни връзки !!!
- d840
- кандидат ентусиаст
-
Re: Осветление Външни дръжки
и още
Живота е прекалено кратък за лоша музика, грозни жени, бавни коли и проблемни връзки !!!
- d840
- кандидат ентусиаст
-
и още
- d840
- кандидат ентусиаст
-
и завършено
- nqmam_bmw
- Потребител
-
- Кара: A3, Sportback, 1.8 TFSI, 160 bhp;
Браво.
Фабричната екстра обаче си мисля, че свети много по-слабо от това, което ти си постигнал.

Фабричната екстра обаче си мисля, че свети много по-слабо от това, което ти си постигнал.
- racing_team_vidin
- ентусиаст
-
- Кара: E65 black- sport package
- Zlatiyan_Genchev
- младши ентусиаст
-
- Кара: Е39 M52B20 TU
- Мечтае да кара: Е39 M5
Диодите трябва да са 3мм, на 3v бели със съпротивление 680 Оhm за да загасят плавно, ползват се кабелите от плафона отдолу в кората - сив/червен и кафяв за маса. Разпробиването става на неподвижната част на дръжката на 5-6 мм преди горния край. За захващане на диода си има пластмасови фланци/държачи. Нужен е и поялник за запояване на диода,съпротивлението и свързването към кабелите на плафона. Има няколко теми ,като на колегата racing_team_vidin която е супер полезна
- d840
- кандидат ентусиаст
-
Не съм търсил или чел теми за процедурата! Реших и си го направих... Явно съм оцелил съпротивленията понеже се гасят плавно. Пластмасови държачи имаше само за диодите които светят в точка... взех такива които разпръскват светлината и за тях нямаше....
- wladio
- младши ентусиаст
-
- Кара: е39
Страхотно е. Аз съм го направил преди 3г,и много му се кефя ,та дори и вътрешните дръжки съм направил да светят.но на година ми гори по един диод от външните?????
- golov_bg
- ентусиаст
-
- Кара: Е38-ца
- gentata
- старши ентусиаст
-
- Кара: седнал
- Детайли за колата: Правиланта 39-ка
Добре се е получло. Но на предните кори има и по един винт във въздуховодите освен тези в дръжките. Светодиодите работят с ток не с напрежение и ако работния ток го докарате до предписания от производителя ще са вечни. Ако изгарят периодично значи им е голям работния ток.
11 мнения
• Страница 1 от 1