Проблем парно е39

5-та серия ('95-'03)

Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

Потребител
Аватар
Кара: BMW E39 97'

Проблем парно е39

Мнение от bmwkwan » 03 Яну 2016, 20:10

Здравейте колеги първо за много години на всички живи и здрави,сега към проблема от скоро се появи един проблем в парното на колата ми.Проблема започна така,първо предните духалки започнаха да духат студено от средата на таблото на дясно,след това когато увелича вентилатора на мах то духа на всякъде много леко почити не се усеща,от зад духа непрекъснато студено,независимо от пред дали е настроено на топло или студено. Та четох в темите някои казват таралеж други,друго и т.н ако някои има идея от какво може да е ще съм благодарен на съвет.И със диагностика може ли да се открие този проблем ? :(

Потребител
Аватар
Кара: E39 520i

Re: Проблем парно е39

Мнение от Stendm » 07 Яну 2016, 19:26

За много години колега, жив и здрав да си! И при мен се появи подобен проблем, първо започна от всякъде да духа студено, само на стъклото духаше леко топло. Сутринта закачих колата с INPA да видя има ли грешки и ми изкара blower sensor, който е именно таралежа. Странното е, че ако има проблем с него би трябвало да се изгубят степените на духане, а при тях всичко си е наред. Изчистих грешката и парното се появи, но с една малка особенност: духа топъл въздух от духалките на таблото и стъклото, но на 32 духа като преди на 26-27 градуса, а долу в краката духа по-студено. Другото, в дясно духа по-топло, отколкото в ляво сега. Ако пусна да върти въздуха в купето, започва да духа много топло(даже леко пари като си сложиш ръката на някоя духалка), само в краката духа пак хладно. Четох за такъв проблем, че бил от някакви клапани, които се намирали отпред под капака в ляво и мислех да ги разглабям и чистя, но сега с тази грешка незнам от какво може да е.
Ако си намерил решение на проблема или някой друг е имал подобрен проблем, ще се радвам да споделите. Благодаря ви предварително за което!

младши ентусиаст
Аватар
Кара: e39 525d Touring
Мечтае да кара: Сред колегиални шофьори
Детайли за колата: М пакет

Мнение от fissikela » 07 Яну 2016, 22:21

А термостати?
Изображение

Потребител
Аватар

Мнение от Stendm » 08 Яну 2016, 9:12

При мен термостата и радиатора(не този на парното, а големия) са на 2-3 месеца. Температурата сега като беше -10 градуса я държеше около 89-90 извън града, а вътре около 91-92.

Потребител
Аватар

Мнение от bmwkwan » 08 Яну 2016, 22:41

Колеги при мен на диагностиката ми показа допълнителна водна помпа,може да има проблем и при нея,но не вярвам от нея да мени така духалките за парното,термостата демек е наред,но в нашия град няма много добри диагностици и не съм много сигурен в тяхното мнение.Понеделник ще обиколя пак и веднага като имам някаква информация ще пиша да кажа от къде е проблема.Надявам се скоро да го оправя,странно е,че при мен не ми показа таралежа,но си мисля,че може проблема да идва главно от там,но това са само мои мнения.... Stendm надявам се да оправиш и ти проблема ако имаш напредък преди мен,сподели може да е сходен проблема. :bowdown:

Потребител
Аватар

Мнение от Stendm » 11 Яну 2016, 22:13

Ами днес нръсих буксата на таралежа с контактен спрей и спря да ми го изкарва като грешка. Помпата при мен си работи, тя даже се и чува. Оказа се обаче, че ми тече радиаторчето на парното, незнам дали може да е от това. Иначе мисля тези дни да разглабям клапаните и да ги чистя.

Аватар
Кара: CLS350 и Е39

Мнение от ivoo » 12 Яну 2016, 0:15

Stendm написа:Ами днес нръсих буксата на таралежа с контактен спрей и спря да ми го изкарва като грешка. Помпата при мен си работи, тя даже се и чува. Оказа се обаче, че ми тече радиаторчето на парното, незнам дали може да е от това. Иначе мисля тези дни да разглабям клапаните и да ги чистя.

http://www.laczik.org/BMW/repair/E38_he ... ndex.shtml

младши ентусиаст
Аватар
Кара: LX62314
Мечтае да кара: e31 860
Детайли за колата: Бърза,Мощна,Вечна

Мнение от gsi_leo » 12 Яну 2016, 21:22

Колеги имах сходен проблем с едната ми е39ка.Свалих клапаните за почистване,и се оказа че са се здробили,самата конусна част на клапаните се беше разпаднала.И си казах за сега ще има някакво парно,но лятото.Циркулационата помпа също не сработваше,затова нови клапани от АутоБавария.
-0896965069-Сашо
...готов да помогне всекиму...

Потребител
Аватар

Мнение от Stendm » 13 Яну 2016, 10:52

Вчера започнах да разглобявам колата. Първо свалих клапаните да ги почистя(имаха мизерия само в маркучите, при самите клапани нямаше нищо). Тръбите оабче, които отиват към радиаторчето се оказа, че са в много лошо състояние, разядени и пълни с някаква утайка. Днес като се прибера от работа ще ги сваля и тях заедно с радиаторчето.
Някой знае ли дали трябва да свалям цялото табло за да го извадя или може и без да се сваля?
20160112_174237.jpg
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.

Потребител
Аватар

Мнение от bmwkwan » 15 Яну 2016, 17:05

Stendm написа:Вчера започнах да разглобявам колата. Първо свалих клапаните да ги почистя(имаха мизерия само в маркучите, при самите клапани нямаше нищо). Тръбите оабче, които отиват към радиаторчето се оказа, че са в много лошо състояние, разядени и пълни с някаква утайка. Днес като се прибера от работа ще ги сваля и тях заедно с радиаторчето.
Някой знае ли дали трябва да свалям цялото табло за да го извадя или може и без да се сваля?
20160112_174237.jpg

И при мен никакъв напредък тези дни и аз ще направя тази процедура,за да видя ще има ли някаква промяна :dunno:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 96' e39 520
Детайли за колата: m52b20

Мнение от hishnika » 15 Яну 2016, 20:42

Stendm написа:Вчера започнах да разглобявам колата. Първо свалих клапаните да ги почистя(имаха мизерия само в маркучите, при самите клапани нямаше нищо). Тръбите оабче, които отиват към радиаторчето се оказа, че са в много лошо състояние, разядени и пълни с някаква утайка. Днес като се прибера от работа ще ги сваля и тях заедно с радиаторчето.
20160112_174237.jpg

За да извадиш радиатора за парното освен че трябва да свалиш цялото табло, трябва да свалиш и "прасето" - в него се намира радиатора :mhihi: Какво е прасе ?!?
Прасето става и от англичанка, като най лесно е да купиш цяло прасе, да извадиш твоето и да сложиш новото, но преди това трябва да ти дръпнат фреона от системата на климатика, че се откачат и маркучите на климатроника ( от другата страна на мотора).

Правил съм го това упражнение и ми отне 10 часа без спиране за големи почивки.
Най добре да изгледаш няколко клипчета в youtube как се сваля таблото, за да не те боли глава в търсенето на скритите винтове и болтове :yes:

Потребител
Аватар

Мнение от Stendm » 16 Яну 2016, 21:09

Това и направих, свалих всичко, смених радиатора изчистих клапаните, сглобих и обезвъздуших и ето, че днес вече има парно. Всичко е точно.
На мен ми отне малко повече време, защото правех колата след работа.

Назад към E39