530Д вибрация при форсиране на празен ход ?
Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори
7 мнения
• Страница 1 от 1
- dak
- младши ентусиаст
-
- Кара: E39 530D 184 кс. седан
530Д вибрация при форсиране на празен ход ?
Колата е 530д 184 кс. с ръчни скорости . Не знам как точно да опиша проблема , когато форсирам колата на празен ход примерно до 3000 оборота с кратко натискане на газта се усеща слаба вибрация придружена с лек шум , има го при натиснат и пуснат съединител но е по осезаемо когато съединителя е натиснат , усеща се за кратко в момента на подаване на газ между 1000 и 2000 оборота и към 3000 оборота изчезва. На празен ход няма никакви вибрации но при гасене има леко разтрисане. Демпферната шайба е като нова , съмнявам се или в заминаващ си маховик , съединител или в тампони на двигателя . Тампоните на пръв поглед не са омаслени и задържат вакум.
Вие какво смятате , че си заминава ?
Вие какво смятате , че си заминава ?
- ceco_kd
- младши ентусиаст
-
- Кара: Е36 318i
- Мечтае да кара: На челна стойка.
- Детайли за колата: И умишлено надрана пак е красива.
Re: 530Д вибрация при форсиране на празен ход ?
Здравей колега! Направи една елементарна проба, с която в голяма степен ще изключиш тампоните или пък ще бъдат набедени. Ще ти трябва помощник, който да натисне мотора от едната страна после от другата, точно когато я задържиш на тези критични обороти, при които се проявяват вибрациите. При мен натиснеше ли го брат ми и вибрациите моментално изчезваха. Иначе като свалих тампона го огледах и на вид си беше окей, но.... Дано е тампон, че иначе ще си е цифра ремонта.
Успех и със здраве колега!
Успех и със здраве колега!
Карам бавно! Стигам Бързо!
- dak
- младши ентусиаст
-
интересното е , че вибрира буквално при рязко подаване на газ (кратко натискане и пускане на газта) ако се подава газ по плавно или се държи на определено обороти го няма 

- Z3Ro*
- старши ентусиаст
-
- Кара: BMW E39 530DA, E61 530XD LCI
- Мечтае да кара: Murcielago SV
Щом е по-осезаемо при натиснат съединител и ако шумът е металическо почукване, почвай да си търсиш маховик... 
Това също е признак за износен маховик: "интересното е , че вибрира буквално при рязко подаване на газ (кратко натискане и пускане на газта) ако се подава газ по плавно или се държи на определено обороти го няма
"

Това също е признак за износен маховик: "интересното е , че вибрира буквално при рязко подаване на газ (кратко натискане и пускане на газта) ако се подава газ по плавно или се държи на определено обороти го няма

- dak
- младши ентусиаст
-
шума е по скоро глухо потропване но едва доловимо , не е като на метал в метал , колко време може да изкара така , че в момента нямам възможност за нов .
- Z3Ro*
- старши ентусиаст
-
- Кара: BMW E39 530DA, E61 530XD LCI
- Мечтае да кара: Murcielago SV
Зависи от много работи, но по принцип може да караш и когато е в трагично състояние, което може да е и повече от година - тогава вибрацията за мен е неприемлива/доста осезаема дори и в движение. Последиците може да са лоши за доста компоненти - скорости, тампони на мотора, тампони на скоростите, гумено каре. Не го чакай твърде дълго, а потърси оферти за намаление и се хвърляй - на 100% ще се разбере дали е от него, когато се свалят скоростите... 
Като гасиш колата има ли и потропване, или само разтрисане - опитай да я гасиш с натиснат съединител?

Като гасиш колата има ли и потропване, или само разтрисане - опитай да я гасиш с натиснат съединител?
- dak
- младши ентусиаст
-
Когато я гася с натиснат съединител само претриса нищо не се чува , ако съединителя не е натиснат има и много много лек шум подобен на тракане но така беше и на предишната ми кола Ауди А4 която беше бензинова и със здрав маховик , отдавах го на съединителя. Това което съм описал определено го нямаше преди няколко месеца.
Сега бях при колата и я гледахме и слушахме с един приятел и той ми се присмя като каза , че нищо не чува и не усеща , но аз поне си познавам колата и всичко ми прави впечатление. Миналата година сменявах маховика със втора употреба такъв защото не ми се даваха пари за нов точно преди морето , възможно да е от маховика или тампони , определено при форсиране влиза в нещо като резонанс но много трудно доловимо и не винаги го прави.
Сега бях при колата и я гледахме и слушахме с един приятел и той ми се присмя като каза , че нищо не чува и не усеща , но аз поне си познавам колата и всичко ми прави впечатление. Миналата година сменявах маховика със втора употреба такъв защото не ми се даваха пари за нов точно преди морето , възможно да е от маховика или тампони , определено при форсиране влиза в нещо като резонанс но много трудно доловимо и не винаги го прави.
7 мнения
• Страница 1 от 1