Как се монтира оригинален(фабричен) парктроник ?

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар

Как се монтира оригинален(фабричен) парктроник ?

Мнение от Nakamuri123 » 25 Ное 2015, 11:20

Здравейте колеги
От месец съм собственик на БМВ 320д е46 2003г. фацелифт седан . Не е М-кова .
Старата ми кола беше с парктроник и свикнах с него и сега ми играе лоша шега на тази , понеже на тази нямам.
Та на въпросът ми:
Как се монтира ? Искам да купя от някой втора ръка гледам продават ги а и има коли за части може да се измисли нещо. Но не съм запознат какво ми трябва и как се свързва и дали изобщо става от една кола да се сложи на друга? Какво трябва да гледам ако отида и сваля от някоя за части ?
А не искам да слагам китайски макар ,че знам от личен опит вършат идеална работа , но искам да си е оригиналното на тази кола.
Някой ако си е слагал , да ме насочи благодаря предварително. :)

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 328i

Re: Как се монтира оригинален(фабричен) парктроник ?

Мнение от Leon » 25 Ное 2015, 17:32

Слагали сме, аз лично два пъти. Модул за управление, датчици и майстор, който знае какво прави. Може да си намериш и ретрофит инструкции на БМВ, където подробно е описано какви части трябват и как се монтират. За съжаление нямам за Е46, но в нета се намират, а може и във форума някъде да има линкове.
Never mistake motion for action...

ентусиаст
Аватар
Кара: Е90 330d
Мечтае да кара: по Аутобан
Детайли за колата: снегорин

Мнение от NGneer4eto » 26 Ное 2015, 2:08

Внимавай много какво сваляш втора употреба, защото много от италианските автомобили идват с някакви долнопробни италиански парктроници. Моята беше така. Изглеждат датчиците фабрични, а вътре модулчето някакво италианско. Скапват се обикновено след 5-10 години. Моят ту работеше, ту не. Като отидох при майстора и го свали се оказа някаква италианска марка. Датчиците работят, но проблемът е в контролера. Майсторът ми показа още 2 такива при него неработещи със същия проблем от Е46-ца и Х5-ца. Явно им идва евтино на италианците да ги вграждат в БМВ-тата тези боклуци вместо оригиналните. Просто внимавай какво взимаш втора ръка! Да пише БМВ на него. :) Иначе като сваляш от моргата трябва да вземеш датчици, контролер (пластмасова кутийка трябва да е), зумер и всички кабели влизащи и излизащи от тези части. Ето една картинка на чаркалъците на оригинала:

http://bmwfans.info/parts-catalog/E46-Sedan/Europe/320d-M47N/aug2003/browse/distance_systems_cruise_control/park_distance_control_pdc/

Все пак помисли за неоригинален. Аз сложих един доста читав за 70лв. с монтажа. Има и дисплейче с индикация освен звука. Идеално работи и датчиците пасват на местата на оригиналните. Не знам оригинален 2-ра употреба колко струва, но си е свързано с риск. Успех! :)

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Nakamuri123 » 26 Ное 2015, 17:37

Благодаря колеги за отговорите , жалко само ,че не ми излиза като известие ,че сте писали по темата ми....

а сега към темата на старата кола бях сложил китайски парктроник мн точен и добре и стоеше но на тази съм виждал същия и не ми харесва понеже датчиците стърчат като копчета по бронята , това е причината поради която искам оригинален парктроник , но явно трябва да се внимава....

ентусиаст
Аватар
Кара: Е90 330d
Мечтае да кара: по Аутобан
Детайли за колата: снегорин

Мнение от NGneer4eto » 30 Ное 2015, 19:09

Nakamuri123 написа:Благодаря колеги за отговорите , жалко само ,че не ми излиза като известие ,че сте писали по темата ми....

а сега към темата на старата кола бях сложил китайски парктроник мн точен и добре и стоеше но на тази съм виждал същия и не ми харесва понеже датчиците стърчат като копчета по бронята , това е причината поради която искам оригинален парктроник , но явно трябва да се внимава....

Колега, купи си на старо само черната лайсна за датчиците на парктроника и проучи на кой китайски парктроник му пасват по диаметър датчиците. Моя беше около 60лв и пасваха перфектно на мястото на другите. Вече сигурно половин година карам и не са паднали :D . Няма изобщо да пробиваш нищо.

Ето примерна картинка: https://b-a.d-cd.net/2c844c2s-960.jpg

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e46 318i '99

Мнение от s_spasov » 01 Дек 2015, 20:45

Ето тук е обяснено какво е необходимо и как се монтира на преди фейса. Едва ли е много по-различно на фейс
viewtopic.php?f=34&t=5831&start=30#p1234349
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Nakamuri123 » 16 Яну 2016, 14:25

NGneer4eto написа:
Nakamuri123 написа:Благодаря колеги за отговорите , жалко само ,че не ми излиза като известие ,че сте писали по темата ми....

Колега, купи си на старо само черната лайсна за датчиците на парктроника и проучи на кой китайски парктроник му пасват по диаметър датчиците. Моя беше около 60лв и пасваха перфектно на мястото на другите. Вече сигурно половин година карам и не са паднали :D . Няма изобщо да пробиваш нищо.

Ето примерна картинка: https://b-a.d-cd.net/2c844c2s-960.jpg

Колега мойта броня не е такава с отделна лайсна доло за парктроник , мойта е обикновенната броня с една лента с тази черната която е над тази с парктроника коят си показал , на тази която си показал повечето китайски партроници стават понеже не се забелязва и да стърчат, а на тази горната както е при мен ако сложа китайски датчик и стърчи като пъпка на вън са а оригиналните датчици са равни с лайсната

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Nakamuri123 » 16 Яну 2016, 14:29

дали тази лаисна http://www.unicar.bg/product/product/id/2445/p/574 ще стане за мойта броня просто да разменя лайсните да махна мойта без дупките и да сложа тази щото гледам има още един модел на тази лайсна към която съм дал линк и разликата е , че на едната захващането е така от ляво и дясно дулго а на другата има дупки

Назад към E46