Лъжат ли ни бензиностанциите?

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

ентусиаст
Аватар
Кара: Е90 330d
Мечтае да кара: по Аутобан
Детайли за колата: снегорин

Re: Лъжат ли ни бензиностанциите?

Мнение от NGneer4eto » 29 Окт 2015, 13:02

philipz написа:Eko - 63 литра резервоар , лампа не свети , демек 8 литра вътре минимум , те ми сложиха 60 :D Е*ах аз тия големи тръби на тва е46 .

За дизел става на въпрос. Лъжат мощно. :bang: :bang:

Абсолютно същият случай беше и при мен. Пазя си бележката даже. А не е като да не съм карал поне 60 км след светване на лампата. Следващият път мисля да поизцедя резервоара до към 3-4 л да видим колко ще съберат. Като че ли почна да се усеща тая шашма, когато цената падна до 1.99 лв/l.
Последна промяна NGneer4eto на 29 Окт 2015, 15:39, променена общо 1 път

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 330 d ,204 h.p.
Детайли за колата: e46 330d touring ,manual 6 speed,204 h.p.

Мнение от philipz » 29 Окт 2015, 13:14

Най-тъпото в моя случай беше , че се филмирах ,че на колата и има нещо и гори много , но те просто с 2-3 литра на пълен резервоар си послъгват . Напълних после да се вижда от капачката , покарах ивънградско юнашката , 7 /100 излезна , иначе 8-8,5 го смятах преди. :kuku:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: както я може.
Мечтае да кара: На пържоли и пържени картофки нон-стоп.

Мнение от dxd » 29 Окт 2015, 19:58

Много глупости се пишат,чак Ви се радвам на съчененията.Точно всяка голяма верига ще рискува да получи глоба започваща от 5 000лв нагоре,за да Ви послъгват с по 2,3литра на 65 литров резервоар.Само да обясна,че допустимото разминаване е 100грама на 20л в полза на бензиностанцията,на 110 грама вече си отнесъл глобата и са затворили колонката,което е още по-лошо/не работи=чиста загуба/.Отделно има вътрешни проверки всеки месец по големите вериги + проверки от ДАМТН на 6 месеца та надали някой е умрял да Ви прави далавера за по 2,3,4 литра.Знам го,защото съм управител на голяма бензиностанция от голяма верига и качествен и количествен контрол си има нон-стоп.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 745Li

Мнение от Atanas328 » 29 Окт 2015, 20:59

Преди години работих в две от големите вериги бензиностанци-Шел и Еко. И на двете места често се е случвало много пъти някой да се учуди колко много му е събрал резервоара или пък бутилката газ още по-често.Също и да зададе безумно тъпия въпрос : "що ми пуснахте въздух" . Случвало се е клиентите да поискат да измерят сипаното дали отговаря на това на колонката и дори си плащат за пробата.Във всяка бензиностанция имат специални метални мерилки 20 литра.При тестовете винаги е било всичко точно.На колонката пише 20 литра и излятото в мерилката показва 20 литра.Отделно е ,че постояно има проверки,инспекции и т.н.Нещата са много затегнати,виждате,че и наскоро цялата страна провериха за 2 дена изненадващо.Глобите за нарушения са много големи,така ,че не мислете,че ви лъжат.Особено големите вериги изключително много държат на името и клиентите си,не биха си позволили такива кокошарски работи.Там дори и клиента да е виновен го изяжда персонала. По скоро се пазете от служителите ,които ви зареждат колата .Казвате "до горе" и влизате вътре да плащате.Докато не гледате ,не е никакъв проблем да се налеят 3-4 литра в туба,шише и т.н до колата,която служи като параван ,след което отново да се вкарва пистолета . Нагледал съм се на всичко..
Друго ,което мога да кажа и според мен е обяснението за случая описан в началото на темата,е че няма нищо ненормално. На резервоар по каталог 63 литра ,ако няма нито капка бензин в колата (да не може да запали) ,е нормално да се съберат 66-7 литра . И казвам защо - помпата стои пълна и събира поне 2 литра,тръбите до отпред както и бензина в двигателя са още около 1-2 литра. И така на 63-4 литра би трябвало пистолета да изключи.Ако обаче този ,които ви зарежда реши да долива докрай и да обевъздуши пълнещата тръба и буквално да напълни " догоре колата " ,бензина да достигне до капачката ... като нищо може да се достигне до цифрата 66-67 -68.
Особено на дизела,след като изключи ," щракне " пистолета,после могат да се долеят поне 5 литра ,защото постояно се пени и потъва надоло и има място за още и още. Друго важно да се отбележи е ,че когато ви свети лапмпата не значи ,че колата е празна.Случвало се е да сипя 20 лева на лампа и стрелката да седи непомръдващо в нулата.
Така,че от догоре до догоре има разлика.Примерно не му се занимава на пълнещият,пистолета изключва ,вади го и готово. Но ако примерно горивото е V-POWER за което персонала в ШЕЛ получава бонус при изпълнен таргет литри за месеца,започва да си играе и продължава да пълни по малко ,пени се ,спада ,пак пълни и така докато наистина дойде го горе и почне да прелива. От едното до другото пълнене има разлика от поне 5 литра понякога и 10.Това важи най-вече за дизела,който много се пени.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 328i

Мнение от Leon » 30 Окт 2015, 20:35

dxd написа:Много глупости се пишат,чак Ви се радвам на съчененията.Точно всяка голяма верига ще рискува да получи глоба започваща от 5 000лв нагоре,за да Ви послъгват с по 2,3литра на 65 литров резервоар.Само да обясна,че допустимото разминаване е 100грама на 20л в полза на бензиностанцията,на 110 грама вече си отнесъл глобата и са затворили колонката,което е още по-лошо/не работи=чиста загуба/.Отделно има вътрешни проверки всеки месец по големите вериги + проверки от ДАМТН на 6 месеца та надали някой е умрял да Ви прави далавера за по 2,3,4 литра.Знам го,защото съм управител на голяма бензиностанция от голяма верига и качествен и количествен контрол си има нон-стоп.

... и баща ти вероятно има ЕКО на франчайз ;) Бензиностанците с голям поток на оживени пътища хем разреждат горивата, хем удрят в количествата. Не всички и по всяко време, но е масова практика. 500 коли на ден по 2-3 литра... нека ме глобяват колкото си искат после.
Never mistake motion for action...

Слави
Аватар

Мнение от © » 30 Окт 2015, 21:24

Gqbriel написа:
batvlady79 написа:Резервоарът е 63 литра, но в тръбата за пълнене има поне още около 3-4 л.

Тук идва тънкия момент с пистолета,който незнам дали при нашите бензиностанции се ползва,но ми е интересно..
При зареждане на резервоара,ако се стопира пистолета ,за да не се държи в ръка,в един момент прави обратно налягнае и клапата на самия пистолет (намира се в изпъкналата част на всеки пистолет) затваря притока на гориво...до тук добре,обаче ,ако леко полеко се натиска пистолета може да се напълни още поен 4-5 лтр,дали няма още малко място в резервоара или отива в тръбите?

1.Вариянт е - бензина се "пени" повече (на дадена бензиностанция) и създава обратно налягане от парите в пистолета и спира по-рано от 100% пълен резервоар,до тук ок ще налеят по -малко гориво е даде - ама кво става с горивото вече в маркуча,което се изпомва обратно от системата,за да не изтече от пистолета?Него не го ли плащаме или по-скоро в един маркуч от 3-4м с това сечение,спокойно може да събере 4-5лтр(предполагам) и ние ще си го платим ,а реално то ще се върне обратно в резервоара...и пак сме прецакани.

Какво се получава,наляли сме уж 52лтр - малко по-пенещ се бензин(примерно с някаква добавка) малко по-голямо налягане на вливане и хем остава място в резервоара,хем плащаме отгоре горивото в маркуча,което вече е отчетено от помпата (сега дали се отчита при пистолета или в колонката нямам идея,но надали в пистолета).

2.Вариянт - по-слабо налягане на бензина,но пълни 58лтр - останали сме на границата на резервоара преди да заредим + това което е минало от помпата до пистолета и оп 63лтр на касата а ние имаме гориво...

3.Вариянт - вариянт 2 + с натискания на пресекуклки пистолета пълним гориво до най-високата точка на гърлото на резервоара + това в маркуча и ето ви 65лтр при резервоар 63 (като иамте поне 4-5 в него)...

Не твърдя,че нещата са така ,но нищо не пречи да е толкова простичко...само който знае колонката на какъв принцип работи и как може да се манипулира може да потвърди

Независимо от налягането, което създава помпата системата е винаги пълна и разходомера отчита точното гориво. При него се касае за някакви грамове, а какво оставя за цял маркуч. Как си представяте световни производители да си правят експерименти с налягането и маркуча и да остават по толкова елементарен начин горива в маркуча и т.н. Просто невъзможно.

ентусиаст
Аватар

Мнение от NGneer4eto » 31 Окт 2015, 1:46

Хубаво! Да си представим, че ни сипват супер точно количеството, как обяснявате, че има 1, най-много 2 вериги бензиностанции, от които сипваш и автомобилът върви нормално. При всички останали двигателят работи по-шумно и колата не върви като я настъпиш. Да не говорим, че ако си редовен при някои вериги, задължително стигаш до смяна на дюзи след 50 до 100 000 км. Безброй са случаите и дори вече не познавам хора, които зареждат дизел другаде, освен от ЕКО. Уж ги спукват всички от проверки и качествен контрол, а се оказва, че 70-80% от бензиностанциите продават боклук. :nono: За междуселските бензиностанциики, чието име завършва на "ов" изобщо не говоря, там е зоната на здрача за дизеларките.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E46 320d facelift

Мнение от acidburn-525tds » 31 Окт 2015, 12:46

В крайна сметка регионален представител на бензиностанцията се свърза с мен! По техни думи производителя казва по малък обем на резервоара и също така има и някакво количество в трабите, било нормално 4,5 литра презареждане... Варианта е само един, да отида и да замерят колонката със специален съд за количество(след дъжд качулка). И да искам и да не искам се предавам. :kuku:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: комби
Мечтае да кара: Нещо с S мотор
Детайли за колата: N52B25

Мнение от Gqbriel » 31 Окт 2015, 20:30

[COPYRIGHT SIGN] написа:
Gqbriel написа:
batvlady79 написа:Резервоарът е 63 литра, но в тръбата за пълнене има поне още около 3-4 л.

Тук идва тънкия момент с пистолета,който незнам дали при нашите бензиностанции се ползва,но ми е интересно..
При зареждане на резервоара,ако се стопира пистолета ,за да не се държи в ръка,в един момент прави обратно налягнае и клапата на самия пистолет (намира се в изпъкналата част на всеки пистолет) затваря притока на гориво...до тук добре,обаче ,ако леко полеко се натиска пистолета може да се напълни още поен 4-5 лтр,дали няма още малко място в резервоара или отива в тръбите?

1.Вариянт е - бензина се "пени" повече (на дадена бензиностанция) и създава обратно налягане от парите в пистолета и спира по-рано от 100% пълен резервоар,до тук ок ще налеят по -малко гориво е даде - ама кво става с горивото вече в маркуча,което се изпомва обратно от системата,за да не изтече от пистолета?Него не го ли плащаме или по-скоро в един маркуч от 3-4м с това сечение,спокойно може да събере 4-5лтр(предполагам) и ние ще си го платим ,а реално то ще се върне обратно в резервоара...и пак сме прецакани.

Какво се получава,наляли сме уж 52лтр - малко по-пенещ се бензин(примерно с някаква добавка) малко по-голямо налягане на вливане и хем остава място в резервоара,хем плащаме отгоре горивото в маркуча,което вече е отчетено от помпата (сега дали се отчита при пистолета или в колонката нямам идея,но надали в пистолета).

2.Вариянт - по-слабо налягане на бензина,но пълни 58лтр - останали сме на границата на резервоара преди да заредим + това което е минало от помпата до пистолета и оп 63лтр на касата а ние имаме гориво...

3.Вариянт - вариянт 2 + с натискания на пресекуклки пистолета пълним гориво до най-високата точка на гърлото на резервоара + това в маркуча и ето ви 65лтр при резервоар 63 (като иамте поне 4-5 в него)...

Не твърдя,че нещата са така ,но нищо не пречи да е толкова простичко...само който знае колонката на какъв принцип работи и как може да се манипулира може да потвърди

Независимо от налягането, което създава помпата системата е винаги пълна и разходомера отчита точното гориво. При него се касае за някакви грамове, а какво оставя за цял маркуч. Как си представяте световни производители да си правят експерименти с налягането и маркуча и да остават по толкова елементарен начин горива в маркуча и т.н. Просто невъзможно.

Световни не,български да.. :)
Ти поне си запознат,не ми казвай че всички са страшно прецизни..
bgpavlp написа:Ремапа е като морския пясък на Приморско, влезнели един път в г..а, чистене няма :D .
Сложиш ли един път ремап, после не ти се иска да го махаш.
екс:М47/м47Н/Н52б30/м52б28/н52б5

ентусиаст
Аватар
Кара: 330хд

Мнение от JTD » 01 Ное 2015, 0:09

NGneer4eto написа:Хубаво! Да си представим, че ни сипват супер точно количеството, как обяснявате, че има 1, най-много 2 вериги бензиностанции, от които сипваш и автомобилът върви нормално. При всички останали двигателят работи по-шумно и колата не върви като я настъпиш. Да не говорим, че ако си редовен при някои вериги, задължително стигаш до смяна на дюзи след 50 до 100 000 км. Безброй са случаите и дори вече не познавам хора, които зареждат дизел другаде, освен от ЕКО. Уж ги спукват всички от проверки и качествен контрол, а се оказва, че 70-80% от бензиностанциите продават боклук. :nono: За междуселските бензиностанциики, чието име завършва на "ов" изобщо не говоря, там е зоната на здрача за дизеларките.

Ще ти го обясня с една дума - страх. Горивото не е проблем по принцип. Като сте се надъхакли, че горивото било зле, че това скаавло дюзи и т.н., то малко трудно някой ще ви убеди в обратното.
Ето, аз казвам, че няма проблем с горивото почти от никоя бензиностанция.
И е нормално като вземеш една кола на половин милион километра, все някога да ѝ издъхнат дюзите и да се наложи да се правят. Така е и с двигателя, турбото, гумите и ако щеш с акумулатора. Амортизация се нарича това.

Gqbriel написа:
[COPYRIGHT SIGN] написа:
Gqbriel написа:

Световни не,български да.. :)
Ти поне си запознат,не ми казвай че всички са страшно прецизни..

Габриел, само ще ти кажа, че разсъждаваш много повърхностно и наистина много аматьорски над нещата.
Просто като сведение ще ти споделя, че съм инсталирал бензиноколонки и най-вече газоколонки. Няма такива варианти, които ги описваш.
Единственото мнение, което се доближава до реалността е това на Atanas328.

Не се надъхвайте толкова много. Но да, на нас българите винаги нещо трябва да не ни е наред и винаги някой трябва да ни е.., иначе няма да сме щастливи. А реално сме щастливи не от самото е...., а от това, че уж не сме допуснали да ни е.... :mhihi:
Трябва да си богат, за да караш BMW!
Трябва да си много богат, за да караш старо BMW!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: комби
Мечтае да кара: Нещо с S мотор
Детайли за колата: N52B25

Мнение от Gqbriel » 01 Ное 2015, 18:49

Слави - не се надъхвам въобше,не ме.грее за 3-4 лтр а за качеството...
Аз.разсъждавам,по това което съм чел,нямам претенции за знания по темата,както ти казах,ти си запознатия..
Но не ми казвай,че ще ми налееш 61лтр в резервоара,като колата е на първо деление..да лъже нивомера с колко с 12лтр ли :)
Нишо де,те лъжат всички автопроизводители,да си мислим,че са ни икономични колите :)
bgpavlp написа:Ремапа е като морския пясък на Приморско, влезнели един път в г..а, чистене няма :D .
Сложиш ли един път ремап, после не ти се иска да го махаш.
екс:М47/м47Н/Н52б30/м52б28/н52б5

Потребител
Аватар
Кара: е46 м54б22
Мечтае да кара: бегачка!

Мнение от stoyanov23 » 01 Ное 2015, 22:38

Колеги във Варна вече можем да се похвалим с една новооткрита бензиностанция "ВМ" където горивата са на най-ниски цени в България.. Някой може ли да сподели за качеството на горивата там?

ентусиаст
Аватар

Мнение от NGneer4eto » 02 Ное 2015, 11:51

Честито! В Стара Загора преди година и половина - две откриха някаква бензиностанция с много по-ниски цени и останалите се принудиха да ги свалят. Когато цяла България зареждаше на 2.58 лв/л, в СЗ зареждахме на 2.35 лв/л и то на ЕКО, Петрол, ОМВ и т.н. Дори и сега е с около 10 ст. по-евтино от цяла България. Стискам палци и във Варна да стане така. :D

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW e36 M50B20 | Peugeot 308 HDI
Мечтае да кара: E36 or E46 Turbo 500+
Детайли за колата: Има Шпер | Френска и чуплива

Мнение от sekoy » 04 Ное 2015, 6:00

stoyanov23 написа:Колеги във Варна вече можем да се похвалим с една новооткрита бензиностанция "ВМ" където горивата са на най-ниски цени в България.. Някой може ли да сподели за качеството на горивата там?

Аз съм доволен от нафтата там, зареждам откакто я откриха. :yes: При цена от 2.09 на другите бензиностанции при "ВМ" е 1.79. :driving:
Това за Пежото, което е капризно като "кифла" относно горивото, не е качило разхода.
Баща ми си зарежда ML-а и каза, че също е доволен.
А иначе 2 пъти остават без бензин пред очите ми. :kuku: Щом се харчи толкова много, би трябвало и той да не е лош.
По спомен 100 октана е под 2 лв, ама колко точно... :dunno:

Потребител
Аватар
Кара: е46 м54б22
Мечтае да кара: бегачка!

Мнение от stoyanov23 » 05 Ное 2015, 19:05

sekoy написа:
stoyanov23 написа:Колеги във Варна вече можем да се похвалим с една новооткрита бензиностанция "ВМ" където горивата са на най-ниски цени в България.. Някой може ли да сподели за качеството на горивата там?

Аз съм доволен от нафтата там, зареждам откакто я откриха. :yes: При цена от 2.09 на другите бензиностанции при "ВМ" е 1.79. :driving:
Това за Пежото, което е капризно като "кифла" относно горивото, не е качило разхода.
Баща ми си зарежда ML-а и каза, че също е доволен.
А иначе 2 пъти остават без бензин пред очите ми. :kuku: Щом се харчи толкова много, би трябвало и той да не е лош.
По спомен 100 октана е под 2 лв, ама колко точно... :dunno:

Аз също напълних резервоара с а100, а и газовата бутилка.. Мисля че горивото е хубаво на пръв поглед и все пак 100 октана на цена от 1.98 си е икономия :clap:

ПредишнаСледваща

Назад към E46