проблем с климатичната перка Е39

5-та серия ('95-'03)

Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

Потребител
Аватар

проблем с климатичната перка Е39

Мнение от dimov90 » 15 Юли 2015, 16:43

Здравейте колеги! Ако може някой да ми помогне с проблем на климатичната перка. Перката е с три пина, по колата всички датчици са проследени и работят но така или иначе вече три работещи перки не включват при мен. Дочух за някакви релета от които може би да не иска да включва но така и не ги намирам тези релета къде са. Ще съм ви благодарен ако някой ми помогне :)

старши ентусиаст
Аватар
Кара: '12 BMW F10
Мечтае да кара: самолет

Re: проблем с климатичната перка Е39

Мнение от oci » 17 Юли 2015, 11:49

dimov90 написа:Здравейте колеги! Ако може някой да ми помогне с проблем на климатичната перка. Перката е с три пина, по колата всички датчици са проследени и работят но така или иначе вече три работещи перки не включват при мен. Дочух за някакви релета от които може би да не иска да включва но така и не ги намирам тези релета къде са. Ще съм ви благодарен ако някой ми помогне :)

Провери сигналите до буксата на перката.
Три пиновата перка се управлява по ШИМ- широко импулсна модулация от еку-то.
Между двата дебели кабела 12 волта, между масата и тънкия от 2 до 7 волта ( това и мудулацията и трудно се мери, но ще те ориентира дали проблема е в колата или перката).
Ако ги имаш тия два сигнала означава, че проблем е в перката, ако не трябва да се търси проблема в колата.

ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E61 530D
Мечтае да кара: BMW 760Li
Детайли за колата: сива, 06.2004 г.

Мнение от ivopicha » 19 Юли 2015, 8:31

А може ли да се кара без перка. Да пускам климата за по 5-10 минути по време на движение. Моята перка се счупи, нямам идея как. Иначе основата се върти, но кръга с лопатките са счупени. Някой ако има излишна перка може да ми я продаде.
Как да използвате щеката за масло на БМВ:
Вадите я и я забучвате в снега. Ако нивото на снега е над показанието МАХ, оставяте колата в гаража до пролетта. :mhihi: :mhihi: :mhihi:

Изображение
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от petiooo » 19 Юли 2015, 9:42

Съжалявам, че пиша за прoблема си в на кoлегата темата!! Кoлата ми е 98г м52б20 единичен ванoс.
Катo пусна климатрoника на загрял мoтoр 96 градуса и перката oтпред не ми се включва .. Мoже ли да ми кажете нормално ли е и на някви oпределени градуси ли се включва.. Пoзнати ми казват, че вискoтo кoмпенсира и перката се включва oкoлo на 100 градуса първата степен, на 102 втoрата и на 104 третата за oхлаждане. Благoдаря Ви кoлеги!!

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Vladko » 21 Юли 2015, 10:42

Колега, защо не пробваш с друго управление на климатика?

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от CuMo » 31 Юли 2015, 14:37

Да почнем от по-елементарното.
Виж отстрани на радиатора има забит един термо датчик. Той подава информация към управлението на вентилатора.
При мен се беше скапал въпросния датчик, за 5лв го смених с втора употреба и вентилатора си тръгна и спря да прави магарии.
:smoke:

Назад към E39