Липсваща перка отпред

7-ма серия ('95 - '01)

Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E38 740D BiTurbo 245 HP '99
Мечтае да кара: E38 740D BiTurbo 245 HP '99

Липсваща перка отпред

Мнение от IceFire » 15 Юли 2015, 11:54

Хора, отпред ми липсва голямата вентилаторна перка - винаги е липсвала; от както я взех. Проблем ли е? Всичко си работи.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: '12 BMW F10
Мечтае да кара: самолет

Re: Липсваща перка отпред

Мнение от oci » 15 Юли 2015, 11:57

IceFire написа:Хора, отпред ми липсва голямата вентилаторна перка - винаги е липсвала; от както я взех. Проблем ли е? Всичко си работи.

Има ли откачена букса :?:
дай вин на колата и ще ти кажа дали е проблем

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от IceFire » 15 Юли 2015, 12:17

Не е до букса, просто физически перката липсва:)
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е39М54В30

Мнение от zvetiko » 15 Юли 2015, 12:37

IceFire написа:Хора, отпред ми липсва голямата вентилаторна перка - винаги е липсвала; от както я взех. Проблем ли е? Всичко си работи.

Колега, проблем е. Служи за охлаждане на фреона в кондензатора и да помогне на работата на основната перка за охлаждане на антифриза, ако се налага. Когато липсва, може да се стигне до изключване на климатичната система и евентуално загряване на двигателя извън нормалните граници. Миналата седмица бях свидетел на една Е39- ка с М57, как съчетанието от неработеща електрическа перка и запушен отвор на капачката на разширителният съд, доведе до отчупване на парче от пластмасовата част на радиатора. Равносметката- към перката, вече се добави и стойността на нов радиатор+ антифриз+ труд за смяната.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от IceFire » 15 Юли 2015, 12:40

И аз си мисля някакви такива работи и затова на този етап пускам климатик само на дълъг път; в града не.

Между другото, като е пуснат климатика, двигателя звучи по-различно (на терца; все едно два звука се чуват заедно); познато ли ви е?
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: Е38, понякога Е61, Е34 и Е65
Мечтае да кара: КА-50

Мнение от predel » 15 Юли 2015, 12:51

zvetiko написа:

Колега, проблем е. Служи за охлаждане на фреона в кондензатора и да помогне на работата на основната перка за охлаждане на антифриза, ако се налага. Когато липсва, може да се стигне до изключване на климатичната система и евентуално загряване на двигателя извън нормалните граници. Миналата седмица бях свидетел на една Е39- ка с М57, как съчетанието от неработеща електрическа перка и запушен отвор на капачката на разширителният съд, доведе до отчупване на парче от пластмасовата част на радиатора. Равносметката- към перката, вече се добави и стойността на нов радиатор+ антифриз+ труд за смяната.

Б*си радиатора, той по-крехък от всички водни съединения заедно!!! Как не е гръмнала тази кола заедно със собственика??? Приказки от шипковия храст :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Ако няма повреда в компютъра - бийте провайдера :)

Мародератор
Аватар
Кара: some d20s

Мнение от Mollov » 15 Юли 2015, 13:23

zvetiko написа: Когато липсва, може да се стигне до изключване на климатичната система и евентуално загряване на двигателя извън нормалните граници.

По принцип тая перка работата й е само да доохлажда кондензатора (климатичният радиатор), когато колата не се движи достатъчно, че да се случва от насрещният вятър (щото иначе много ще се вдигне налягането в системата и ще почне да "избива" фреон), и за резервен (авариен) вариант за охлаждане на водният радиатор, когато виското е посдухало... при здраво виско, радиатор и ниво на охладителната течност, за климатичната перка няма работа (при изключен климатик)...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: '12 BMW F10
Мечтае да кара: самолет

Мнение от oci » 15 Юли 2015, 13:39

IceFire написа:Не е до букса, просто физически перката липсва:)

Ясно, че липсва физически ама идеята ми дали ти стои поне буксата.
Иначе ще трябва да си я сложиш задължително ако искаш да караш дълго време с работещ климатик, защото без тази перка на място или в големите жеги налягането на системата ще се движи над 24 бара и компресора ще си замине рано или късно, отделно колегата ти е написал, че тя се явява и помощна на виското.

ентусиаст
Аватар
Кара: Entwicklung 38
Мечтае да кара: B12

Мнение от 7BREYTON » 23 Юли 2015, 22:52

Моята две лета не работеше, но смених виското . Скоро си намерих и я смениха че в тея жеги ...

https://www.google.bg/url?sa=t&rct=j&q= ... 6267,d.bGQ

https://www.google.bg/search?q=BMW+E38+ ... sgGukoHYCw

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от IceFire » 03 Авг 2015, 11:43

Какво точно представлява това "виско"?
Изображение

Назад към Е38