Аномалия с показанията за гориво.

5-та серия ('95-'03)

Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E61 530D
Мечтае да кара: BMW 760Li
Детайли за колата: сива, 06.2004 г.

Аномалия с показанията за гориво.

Мнение от ivopicha » 22 Юни 2015, 9:22

Здравейте! Имам проблем с паленето като падне под 10 литра в резервоара. По принцип не оставям колата под 30 литра. Тази седмица реших да видя кога ще угасне. При около 12-13 литра по борда колата взе да не пали от раз. Въртя по 5-6 секунди, за да запали. По показание на уреда на таблото стрелката беше по средата между 0 и 15, но не беше светнала лампата. Чукнах на борда, оставаха 10 л. Заредих на бензиностанцията до горе буквално, но при положение, че колата беше леко надясно да приемем, че може да поеме още литър, два. Та там заредих 60 литра. И с тези 10 които имаше стават 70. Обаче в менюто на бора ми показва 65 литра. Някъде се губят около 5 литра. При вас на пълен резервоар колко ви показва борда? Колата е Е39 530D 184 к.с.
Как да използвате щеката за масло на БМВ:
Вадите я и я забучвате в снега. Ако нивото на снега е над показанието МАХ, оставяте колата в гаража до пролетта. :mhihi: :mhihi: :mhihi:

Изображение
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 525d
Мечтае да кара: m6 grandcoupe
Детайли за колата: e39 01

Re: Аномалия с показанията за гориво.

Мнение от bigdady » 22 Юни 2015, 10:37

не показва точно и на мене ми дава разлика
Изображение

Мечтае за Z3 M Coupe
Аватар
Кара: '99 530dА Touring

Мнение от err0r » 22 Юни 2015, 11:46

Същата работа е и при мен. А това с непаленето от раз при ниско ниво на горивото ми е драмата в момента. Прозрачният маркуч след горивния филтър, по който отива дизел до рейла, се пълни с въздух за броени секунди след изгасянето на мотора. Странното е, че мехурчетата въздух идват от филтъра, а не отдолу. Течове нямам. Смених онзи ден профилактично филтъра и гумичките (по две от всяка страна) на щуцерите преди и след тялото на филтъра. Довечера мисля да пробвам с подмяна на помпата за високо налягане (под шофьорската седалка). Други идеи и предложения?
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: само БМВ-а

Мнение от Pavlinius » 22 Юни 2015, 12:02

err0r написа:Същата работа е и при мен. А това с непаленето от раз при ниско ниво на горивото ми е драмата в момента. Прозрачният маркуч след горивния филтър, по който отива дизел до рейла, се пълни с въздух за броени секунди след изгасянето на мотора. Странното е, че мехурчетата въздух идват от филтъра, а не отдолу. Течове нямам. Смених онзи ден профилактично филтъра и гумичките (по две от всяка страна) на щуцерите преди и след тялото на филтъра. Довечера мисля да пробвам с подмяна на помпата за високо налягане (под шофьорската седалка). Други идеи и предложения?

Проблема най-вероятно е от клапата в резервоара, която прехвърля от едното разделение в другото или от помпата в резервоара.
Изображение

Потребител
Аватар
Кара: E39 Touring 525tds

Мнение от T1000 » 22 Юни 2015, 13:36

Подкрепям за помпата в резервоара. Може да е засмукала утайки, които да й пречат да работи оптимално или просто да е "тръгнала".

По принцип бордът винаги показва малко по-лоши стойности от реалните, за да те "мотивира" да не си играеш на рулетката "ще заредя на следващата бензиностанция" :D
I'll be back®

Мечтае за Z3 M Coupe
Аватар

Мнение от err0r » 22 Юни 2015, 14:03

Карал съм е46-ца 20-дизел, която има толкова малко гориво, че на рейнджа вече няма цифри, а тиренца. :D
Това за помпата в резервоара за първия случай ли или за втория е вариантът?
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Е39 530DA/ E34 520i 24V
Мечтае да кара: S65 AMG

Мнение от W140_S600_V12 » 22 Юни 2015, 14:04

Аз имам друг въпрос: как при обем на резервоара 70 литра често сипвам по 71, а се е случвало и по 72 литра? Това по показания на колонките на ОМВ.

Sent from my iPhone using Tapatalk

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 320i

Мнение от Hadjy » 22 Юни 2015, 14:46

Добър въпрос,
Следващият път стой до колонката като зареждаш и виж ( чуй) какво се случва м/у 24 и 26-тия литър.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: го из просото!
Детайли за колата: E46 330d

Мнение от Urt » 22 Юни 2015, 15:31

Hadjy написа:Добър въпрос,
Следващият път стой до колонката като зареждаш и виж ( чуй) какво се случва м/у 24 и 26-тия литър.

Какво се случва тогава, прескача ли ги?

Потребител
Аватар

Мнение от treti » 22 Юни 2015, 16:06

По въпроса с аномалията - на всички Е39-ки от скритото меню показва 65 литра при пълен резервоар. Според мен конструкцията на поплавъка и формата на резервоара са такива, че не позволява да се измери количеството до край. Това над 65 литра малко на предположение го карат. Пример: Зареждаш до горе, минаваш 100 км (кой повече, кой по-малко), за което хабиш 7-8 литра и зареждаш пак до горе. Качвайки се в колата след това установяваш, че стрелката почти не мърда от положението си леко под макс-а. Като тръгнеш и покараш малко километри обаче бавно отива на макс. Логиката е, че когато резервоара е празен и напълниш над 65 литра се приема, че си го напълнил догоре. Ако е имало 64 литра и допълниш до горе, му трябва време със стабилни показания над 65 за да "осъзнае", че пак си зареждал и е станало до горе.
По въпроса с обема на резервоара .. два еднакви няма. Аз на моя съм сигурен, че мога да събера 74-5 литра с това по тръбите.

ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E61 530D
Мечтае да кара: BMW 760Li
Детайли за колата: сива, 06.2004 г.

Мнение от ivopicha » 22 Юни 2015, 20:48

err0r написа:Същата работа е и при мен. А това с непаленето от раз при ниско ниво на горивото ми е драмата в момента. Прозрачният маркуч след горивния филтър, по който отива дизел до рейла, се пълни с въздух за броени секунди след изгасянето на мотора. Странното е, че мехурчетата въздух идват от филтъра, а не отдолу. Течове нямам. Смених онзи ден профилактично филтъра и гумичките (по две от всяка страна) на щуцерите преди и след тялото на филтъра. Довечера мисля да пробвам с подмяна на помпата за високо налягане (под шофьорската седалка). Други идеи и предложения?

Колега, при теб е от помпата в резервора, която прехвърля от лявата част в дясната. И при мен е така, но сега не ми се ръчка да сменям помпа. Карам си така с над 30 литра и нямам проблеми. И на мен ми е интересно какво се случва между 24 и 26 литър. Тоял съм до колонката, но не съм обръщал внимание.
Как да използвате щеката за масло на БМВ:
Вадите я и я забучвате в снега. Ако нивото на снега е над показанието МАХ, оставяте колата в гаража до пролетта. :mhihi: :mhihi: :mhihi:

Изображение
Изображение

Мечтае за Z3 M Coupe
Аватар

Мнение от err0r » 23 Юни 2015, 10:21

Факт е. Преслушах помпата вчера и се оказа тя. Очакваме новата. Нещо друго странно се случи. Имах 15-тина литра (може би малко по-малко) и сипах 40 литра. В момента, в който тръгнах от бензиностанцията, стрелката на горивото показваше почти 30. Тази помпа играе ли някаква важна роля в отчитането на наличното гориво?
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 2002 Е39 525dA Touring

Мнение от aivanov99 » 23 Юни 2015, 12:01

Моето Е39 е колата, с най-кофти стрелка за горивото, която съм карал. При стрелка на нула, сипвам 20 литра нафта а стрелката литва на 30 литра. На другия ден паля колата стрелката показва 16-17 литра, след 5-6 км. шофиране пак скача на 30 литра. Луда работа... :kuku:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 525d
Мечтае да кара: m6 grandcoupe
Детайли за колата: e39 01

Мнение от bigdady » 23 Юни 2015, 12:19

това може да е заради разхода при студен и загрял мотор при мене е същото и така си го обяснявам. Примерно когато не е загряла кола харчи повече и ти показва по-малко като загрее разхода пада и показва повече знам ли :dunno: ?
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: F01 пет точка нула L

Мнение от doomy525 » 23 Юни 2015, 13:47

точно така :yes: моята примерно както каза някой колега по-горе съм я тествал до показване на --- на борда и имам за още около 15тина км (тва го направих с цел да заредя нафта от OMV :lol: ), но когато не е в ред точно на 15тия литър почва мудното палене и липсата на мощност с по-високи обороти, после светва DDE , гасне, върти върти и до там.
Махнете капачката на резервоара и ще запали при проблем с тази помпа :mrgreen:
enjoy life and drink cold beer

Политиката у нас е по-страшна от организираната престъпност

Изображение

Следваща

Назад към E39