Въпрос за електрохроматични огледала.

5-та серия ('95-'03)

Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: M62B46

Re: Въпрос за електрохроматични огледала.

Мнение от Retrofit » 03 Юли 2012, 18:45

Така и не разбрах, от кой тип средно огледало си взел?
Ако е от е46, няма как да ти се затъмнят страничните огледала, понеже то не поддържа тази екстра.
Автора на темата сигурно и той е с огледало от е46, затова мисли начин за управление.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E60 530i

Мнение от Speed_Am_All » 03 Юли 2012, 20:43

И двете огледала са си за Е39.

Моето беше такова:
Изображение

а аз сложих такова:
Изображение

Преди малко намерих и това:
Изображение
Източник: http://www.bmw-planet.com/diagrams

След което си свалих моето огледалото за да проверя кабелите. И в двете букси(от към колата и от към огледалото) са опроводени всички пинове без втори. На диаграмата по-горе липсва и осми пин, но предполагам това е сигнала от задната скорост който изключва потъмняването.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 523IA
Мечтае да кара: Чисто ново БМВ

Мнение от qwertyu » 03 Юли 2012, 22:17

Speed_Am_All написа:Колеги от скоро имам Е39 и още не съм ти с автомобила. Та проблема ми е, че и на мен не ми се затъмняват страничните огледала. Колата е купих с изтекло средно огледало. Преди да го сменя, пак не се затъмняваха страничните. Колата е 03.99г и е с по-новия тип огледало, но след като не можах за месец да открия същото, си сложих първия модел. Средното огледало вече си работи, а страничните пак не. Страничните огледала са от големите. Свалих на шофьорското огледало капачката и в него влизат 9 кабела. Нямам мемори пакет. Два кабела отиват за прибиране на огледалата. 3 кабела за преместването на ляво/дясно/горе/долу, 2 за подгряване и 2 за блендата. Та въпросите са ми, имали някой модул отговорен за управлението на огледалата или директно, чисто електрически, се командват от средното огледало? От къде минават кабелите от средното огледало го външните и кои цветове кабели да меря и следя. Има ли предпазители, свързани с това, на друго място, освен в жабката. Има ли някаква често среща причина на която да се дължи отказа на блендата на страничните огледала? Може ли причината да е че съм взел малко по-различно средно огледало и да е променено мястото на някой пин в буксата на огледалото?

Откачи централното огледало и виж буксата дали има пинове 4,5,6,7.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Speed_Am_All » 03 Юли 2012, 23:29

Ммм да, имам ги 4,5,6,7 както и всички останали без 2 (Signal infrared remote control).
От това което разучих до сега:
- 1 към LCM (Light Control Mudule), служи за изключване на затъмняването, като се включи задна (при мен работи)
- 2 Infrared приемника за фабричната аларма (при мен отсъства)
- 3 захранване през предпазител 21. Според мен това е захранването само за потъмняването (предпазителя е здрав, и предполагам че при мен работи)
- 4/5 изход за потъмняване на шофьорското огледало. Отива направо на конектора за вратата, а от там директно в огледалото (предстои да бъде проверено)
- 6/7 същото като горното само че за пасажерското огледало
- 8 захранване през предпазител 46. Според мен това е захранването само за Infrared електрониката. (при мен този предпазител отсъства, тъй като нямам заводска аларма. И да искам нямам как да сложа, защото гнездото е празно т.е. не е опроводено. Странно този извод присъства на буксата на средното огледало и то двете страни. Предстои да проверя дали е захранен този извод от друго място в моята кола)
- 9 захранване за LED (светодиода) на фабричната аларма (няма отношение към моя проблем)
- 10 маса

Утре ще проверя дали излиза нещо на изводи 4,5,6,7 и ако има сигнал ще проверя дали стига до страничните огледала. Може и да има някаква игра с този извод 8. Но вероятността, да съм си купил полу-работещо огледало, става все по-голяма. Ще пиша като го оправя, от къде е бил проблема.

Изображение

Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Speed_Am_All » 04 Юли 2012, 21:53

Оказа се най-малко вероятния вариант за мен. На страничните огледа затъмняването не работи. Като се затъмни средното огледало, до страничните стигат 1.3V. Бих решил, че е малко, но от прочетеното в темата и след като пробвах да им подам 12V директно от акумулатора стана ясно, че не работят.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 523IA
Мечтае да кара: Чисто ново БМВ

Мнение от qwertyu » 04 Юли 2012, 23:11

Speed_Am_All написа:Оказа се най-малко вероятния вариант за мен. На страничните огледа затъмняването не работи. Като се затъмни средното огледало, до страничните стигат 1.3V. Бих решил, че е малко, но от прочетеното в темата и след като пробвах да им подам 12V директно от акумулатора стана ясно, че не работят.

Дано не си ги повредил.
Доколкото знам страничните се затъмняват при много нисък волтаж и ампераж.Не знам дали с тези 12в. не си ги прецакал.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: M62B46

Мнение от Retrofit » 04 Юли 2012, 23:27

Speed_Am_All написа:Оказа се най-малко вероятния вариант за мен. На страничните огледа затъмняването не работи. Като се затъмни средното огледало, до страничните стигат 1.3V. Бих решил, че е малко, но от прочетеното в темата и след като пробвах да им подам 12V директно от акумулатора стана ясно, че не работят.

Колега ти къде им подаваш ток на страничните огледала? Директно зад огледалото, или някъде по буксите и кабелите?
Да не би стъклата на огледалата ти да са без потъмняване, че има и такива?

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Speed_Am_All » 05 Юли 2012, 0:03

Свалих капачката на огледалото. Там се хванах с мултицет на кабелите за затъмняване (чрез леко заголване, типично побългаряване :( ). Поверих първо дали има верига до 4 и 5-ти изход на средно огледало. Имаше => уцелил с правилните жици във външното огледало. След което си закачих средно огледало. Вързах мутицета към кабелчетата в страничното огледало. Започнах да затъмнявам и осветлявам средното огледало с помощта на едно фенерче. На страничното огледало започнаха да отиват от 0V до 1.3V. Съответно 0 - при напълно прозрачно огледало вътре, 1.3 - при напълно затъмнено вътре. Така и така не работи външното огледало, откачих вътрешното отново, за да не го прецакам нещо. После му подадох 12.5V от акумулатора на външното. Е пак нищо. Тази процедура е изпълних само на шофьорското огледало. На другото са му здрави щипките на капачката и ме беше страх да го напъвам. Пък и началото на волейболния мач наближи доста. След вглеждане в огледалото, видях че има една цънка с диаметър не по-голям от един милиметър. Може би това е някакъв механичен дефект който е прецакал работата, но знам ли. Според мен, не би трябвало да го изгоря с 12V, тъй като потъмняващия слой, би трябвало да е течен кристал който се поляризира под въздействието на електромагнитно поле. Поне с такова впечатление останах след разглобяването на старото вътрешно огледало. Сега ще си потърся огледала на старо от които евентуално да си сваля само стъклата ако е възможно, ако не ще преместя моторчетата на за прибиране на новите. :driving: извън града почти само по тъмно и тази екстра ми е ценна.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 525d
Мечтае да кара: m6 grandcoupe
Детайли за колата: e39 01

Мнение от bigdady » 17 Ное 2014, 18:04

Аз искам да попитам когато задният прозорец е затъмнен и реално на средното огледало не идва реалната светлина от задните коли страничните огледала затъмняват ли се, в смисъл използват само окото на средното огледало за външната тъмнина или директно целият сигнал от средното огледало.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Speed_Am_All » 26 Дек 2014, 20:48

Аз съм с фабричната щора и при мен работи добре затъмняването на средното огледало.

При мен се оказа че външните огледала са оригинално с потъмняване, но стъклата са сменени. Стъклата с потъмняване имат черна пластмасова рамка около самото стъкло. А като се свали капачката отзад реално не виждаш кои кабели са свързани и кои не. По принцип огледалото се разглабя от към стъклото, но на мен са ми счупени щипките на капачката и затова не съм свалял стъклото като търсех проблема.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 M52B20TU '00 Shadowline
Мечтае да кара: Самолет

Мнение от darko1 » 21 Юни 2015, 19:34

Здравейте,нов съм в тоя подфорум и не можах да намеря отговор на моя въпрос.Въпроса ми е дали огледалото ми се затъмнява автоматично,колата е 2000г. ако има значение.Ето и снимки:
IMG_4603.JPG
IMG_4606.JPG
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.

ентусиаст
Аватар

Мнение от kalingk » 21 Юни 2015, 19:47

Не

Sent from my GT-I9505 using Tapatalk

старши ентусиаст
Аватар
Кара: седнал
Детайли за колата: Правиланта 39-ка

Мнение от gentata » 21 Юни 2015, 20:16

На такова прилича. Има ли прозорче за сензор на пластмасата (на рамката) долу по средата че от снимките не се вижда.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 M52B20TU '00 Shadowline
Мечтае да кара: Самолет

Мнение от darko1 » 21 Юни 2015, 20:30

gentata написа:На такова прилича. Има ли прозорче за сензор на пластмасата (на рамката) долу по средата че от снимките не се вижда.

Не,няма колега :| имах съмнение ,че е най-обикновено но все пак исках и други мнения за по сигурно.

Предишна

Назад към E39