Странен проблем с вентилатор парно

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар

Странен проблем с вентилатор парно

Мнение от ///MBlitzz » 21 Май 2015, 12:25

Колеги ,наскоро се сдобих с е36 1,8 седан 92' - клима с врътките и открих ,че вентилатора на парното не работи. Не реагира на нито една от 1 до 4 степен. В движение с увеличаването на скоростта се увеличава силата с която духа през въздуховодите. Топло/студено и клапите си работят но вентилатора не реагира. При спряна кола не се усеща никакъв постъпващ въздух и това ме навява на мисълта ,че вентилатора /моторчето/ е изгоряло и от движението на колата се завихря и духа но много ,много слабо.
Гледах бушони - всички са здрави. Не знам къде точно да го търся това моторче и от къде да започвам да разглобявам - дали вътре таблото или откъм чистачките да разглобявам. Намерих проблем с ''таралежа'' но мисля ,че не е точно като моят затова пускам нова тема ако може някой да ми помогне ,че идва лято а имам климатик който не функционира заради някакъв вентилатор. :bchug:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 413
Мечтае да кара: 628CSI

Re: Странен проблем с вентилатор парно

Мнение от Haddess » 21 Май 2015, 13:05

Вдигаш предния капак, махаш чистачките след това кората под тях.Отвиваш двете рапидчици, които държат инсталацията на мотора и с тресчодка №8 отвиваш пластмасата зад иснталацията на мотора 8-ците са от ляво и дясно на мотора ще ги видиш.
Бележи си чистачиките, че после :banghead: :ranting:
https://www.youtube.com/watch?v=LUW4-qFzcgE
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от ///MBlitzz » 29 Май 2015, 17:46

Чак днес намерих време да го разглобя.
С малко мъки успях да извадя ламарината без да свалям чистачките ,че пасажерската явно е ''заварена'' за шлиците на моторчето...
Кабели там не намерих ама с пръст успях да набарам перката и на контакт при пуснато парно като я побутнах на ръка и потръгна. Работи на всичките степени като в началото ромолеше на умряло ама след 3-4 минутки се изглади. Пусках го - спирах го над 10 пъти ,оставих го да върти около 15 минути.
Гася го ,отивам да сглобявам на обратно - влизам и хоп - :censored: :censored: - старата песен на нов глас.. (ама без глас). Пак не работи.
Въпроса е - за моторче съм, нали? При положение ,че на ръка като го побутна и тръгва а след лек престой - не иска.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от ///MBlitzz » 10 Юни 2015, 20:05

Моторчето е здраво. Работи без проблем като стои без предпазната ламарина но сложа ли я и не иска да тръгне.
На изключено парно сглобявам всичко - не иска да тръгне.
На включено парно сглобявам всичко докато си работи - спирам го и след 2-3 минути не иска да тръгне.
Подозирам ,че опира някъде ламарината в капака над вентилатора и оттам след сглобяването и оставането му в покой не иска да ''потегли''.
А и цялото парно някак си мърда леко напред-назад и нито мога да видя къде липсват щипки или въобще как му е захващането...
Много се измъчих с него ,че тъкмо го сглобя и отново си знае неговото. :banghead:
Стигам до тук и повече няма какво да разглобя ,та за това се чудя - сигурно ли е че отпред се вади моторчето ,че е голяма теснотия там. Даже не мога да си представя как ще го вадя.
Изображение
Снимката е примерна за да покажа коя ламарина обляга а съм с м40б18 така че има повече място отколкото на 6-так ама.... :dunno:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 413
Мечтае да кара: 628CSI

Мнение от Haddess » 10 Юни 2015, 20:10

Другия ти вариант е да свалиш арматурното табло и да извадиш цялата кутия на парното ето така:
575631_645061215520852_374626039_n.jpg
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от ///MBlitzz » 10 Юни 2015, 22:42

Тези симптоми същите ли са като за таралеж?
Въпреки ,че от прочетеното във форума разбирам ,че той влияе на клапите на топло/студено но не и на степените на вентилатора но не го изключвам като вариант. :(

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от metodi80 » 10 Юни 2015, 23:20

///MBlitzz написа:Тези симптоми същите ли са като за таралеж?
Въпреки ,че от прочетеното във форума разбирам ,че той влияе на клапите на топло/студено но не и на степените на вентилатора но не го изключвам като вариант. :(

Нещо не си разбрал според мен .....
Таралежа влияе именно на степените на вентилатора , а не на клапите за топло и студено .....
Да ти кажа по това , което успявам да разбера от обясненото от теб .... ми се струва , че търсиш на грешно място проблема .....
Ако наистина предпазната ламарина пречеше по някакъв начин на въртенето на вентилатора , мислиш ли , че докато работи вентилатора и сглобяваш , не би трябвало пак да пречи ? Понеже ти казваш , че на пуснато парно сглобяваш и вентилатора се върти , а след като го спреш , не иска да тръгне ...... Нещо не се връзва това да е механичен проблем .....
Освен това предпазната ламарина (ако говориш за тази , която е м/у двигателния отсег и вентилатора ) не опира по никакъв начин във вентилатора ...

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от ///MBlitzz » 12 Юни 2015, 22:27

Проблема се оказа точно във моторчето но не мога да го извадя. На към пасажерската страна ли трябва да го изместя за да излезе ( в случая да откачам пластмасите и жилото за клапите) ,надясно да откачам щангите на чистачките или да кривя ламарината ,че и това видях в из някой бимер форум... да няма после тема - търся предно стъкло :dunno:

Потребител
Аватар
Кара: Е 36 323 1997 , SLK 200 1997
Мечтае да кара: E 36 328 и Е 36 Кабриолет

Мнение от CH2222 » 03 Юли 2015, 21:31

Когато четково моторче върти след подбутване но само не може да тръгне - най вероятно е да има игоряла секция в ротора.Без претенции за голям разбирач.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от ///MBlitzz » 04 Юли 2015, 10:39

Проблема е решен с ново моторче. :yes:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E61 530d ; E46 330ci convertible
Мечтае да кара: Всичко що е BMW
Детайли за колата: E61 3.0d ++
E46 3.0i ++

Мнение от Biogame » 04 Юли 2015, 12:10

Да използвам темата на колегата.
С климатроника с врътките съм и ми изчезна 3-тата степен.
На 1,2 и 4 степен си работи,но 3-тата изчезна.
Може ли да ме насочите къде да търся проблема?
:driving: :dunno: :driving:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от metodi80 » 04 Юли 2015, 17:12

Biogame написа:Да използвам темата на колегата.
С климатроника с врътките съм и ми изчезна 3-тата степен.
На 1,2 и 4 степен си работи,но 3-тата изчезна.
Може ли да ме насочите къде да търся проблема?

Или намотката за 3-та степен на резистора е прекъснала (демек проблема е в резистора) , или превключвателя (на управлението) се е скапал (било заради самата врътка , било заради управлението).

Назад към E36