Проблем с ЕГР - висок разход?

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

Потребител
Аватар
Кара: BMW e46 320D (150 Hp)
Детайли за колата: Silver line

Проблем с ЕГР - висок разход?

Мнение от bobo_kbg » 18 Фев 2014, 17:29

Привет на всички,

Скоро се сдобих с e46 320D 150HP. Няколко мои приятели имат идентични и отпреди ми правеше впечатление разходът им - градско около 8,5 - 9 - старата ми кола беше фиат и даваше 12 безнзин... без коментар.

Та на въпроса. Взех колата, сипах нафта, започнах да карам но уви, при мен нещата не стояха така. Вече 3 пъти я засичам по колонка и ми дава градско 11,2 - 11,6. Вярно градско каране в София, не много задръствания, понеже не ми се налага в час пик и на кратки разстояния , пенсионерко каране - за минимален разход, но 11,2 ми се струва все пак колосално!

В един сервиз на диагностика ми казаха, че ЕГР ми е за смяна - показаха ми някакви данни, на празен ход 60%, казаха, че като дам газ трябва да стане 80%, то стана 40% - тук нищо не разбирам. Също ми даде и 3 грешки -4521, 40Е0, 4644 - никъде не пише какво са...

По борд не мога да кажа за разхода, понеже вчера си сложих лостче за мигачите с бор и сега трябва да ми го включат като опция за да работи.

Та въпросът ми е, възможно ли е да дава такъв разход от ЕГР и от какво може да е, защото определено е висок и искам да намеря проблема.

П.С. - казаха ми, че може да пробвам и с ъпдейт на софтуера?

Ще се радвам ако някой от вас се е сблъсквал с това, намерил решени и сподели :(
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW 330cd

Re: Проблем с ЕГР - висок разход?

Мнение от unikalen88 » 18 Фев 2014, 23:08

ами колега моя егр беше изолиран и даде 1.5 2.0 литра повече разход,върви много повече ноо и гори повече,затова пак си го оттапих и сега карам с него.това на 3000 дизел.В темата за егр и други колеги бяха писали че разхода е скочил.Ако е изолиран мотора смуче само студен въздух и следователно дава повече нафта и повече мощност
Изображение

Потребител
Аватар

Мнение от bobo_kbg » 19 Фев 2014, 1:45

Мерси за мнението. Исках съвет от някой, който е имал опит с подобен проблем, защото трима различни майстори, три различни мнения. А все пак става въпрос за едни 250-300лв., които определено не са ми в излишък. Проверих грешките в нета (за, които бях писал), 4521 ми дава следното в два сайта: 4521 Boost Pressure Actuator - Regulation Pressure too High. Това може ли да има също нещо общо с разхода.

Явно ще се смян ЕГР-то. Дано наистина след това разхода падне, че този не е много нормален...
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: 330хд

Мнение от JTD » 19 Фев 2014, 10:47

Не сменяй ЕГР-а. Резултатите, които излизат са нормални. И е така - при даване на газ, процента на клапана трябва да намалява, а не да се увеличава, както са ти казали.
Затвори го механично и пак виж разхода.
Също така кажи как си засякъл този твой разход, защото и това е много важно. Да не го правиш по стрелка стил от светване на лампа, сипваш 20лв и чакаш пак да светне, защото ако така го правиш, нищо чудно да нямаш никакъв проблем с разхода и сам да се филмираш.
Трябва да си богат, за да караш BMW!
Трябва да си много богат, за да караш старо BMW!

Потребител
Аватар

Мнение от bobo_kbg » 20 Фев 2014, 14:50

Мерси за информацията. Това с данните ми го казаха и на още едно място, че така трябва да са.

Относно засичането - да, от резерва до резерва съм го засичал и то с малко количество гориво. Засичал съм я 4 пъти от, които само единия сипах 19 литра + добавка за чистене и тогава ми даде 11,2. В събота ще ми включат и опцията за бордовия и ще видя колко дава. Преди това ще опитам и през OBC менюто, мисля, че там беше 4.0 теста за разхода, но трябва да погледна. Иначе вчера засякох за колко време загрява - около 15 мин. леко каране стигна до 73 градуса, после покарах още около 10тина минути и вече беше на 86.

Скоро искам да напълня цял резервоар и да карам 100км. само градско, след това да допълня и да видя реалния разход.
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: E46 M47N

Мнение от mustang1986 » 20 Фев 2014, 18:31

Борд компютъра го изключи като вариант да си засечеш разхода.Много е неточен за разлика от бензиновите е46.Може да се коригира коефициента му, но пак е далеч от реалният разход.Също така ако я караш на къси отсечки при повечето случай при не достигнал двигател работната си температура е нормално да гори повечко.
Изображение

Да пишеш на български с латински букви е като да пишеш на стена с лайна....чете се,но не е красиво!!!

Потребител
Аватар

Мнение от bobo_kbg » 21 Фев 2014, 10:58

Мерси за инфото. Сега ще пътувам малко извънградско и мисля да я засека по пълен резервоар на 100км. Ще пиша след това резултата. :)
Изображение

Потребител
Аватар

Мнение от bobo_kbg » 24 Фев 2014, 15:49

Привет отново. В събота ходих до Банско и напълних резервоара. Като минах 100 км. нямаше бензиностанция и карах до Разлог. Допълних я пак на 142 км. - да де ми 8,5. 4 човека в колата, 40 км. изкачване с лек трафик по едно време заради камион с дърва. Честно казано очаквах разход около 7, но скоро мисля пак пълна диагностика и филтрите да видя.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 330disel

Мнение от kacaro89 » 10 Мар 2014, 23:45

колега имаш някакъв проблем търси го аз съм с 330 д 184 и сега зимата ми дава около 11 градско в Благоевград дори понякога и по малко лятото като ходих на морето с 4 човека и пълна с багаж 1100 км 74 литра нафта което е малко под 7 при това с климатик а и не съм карал с 90 карал съм нормално със 120-150 км в час

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от kokoko » 11 Мар 2014, 0:05

от менте въздушен филтър съм имал проблем с висок разход :yes: успех

ентусиаст
Аватар
Кара: X3 E83 2.0d 2006; 316 i 1999;

Мнение от NikVanov » 11 Мар 2014, 10:25

Колега, най-добре започни с една диагностика, напр при колегата Dimitroff /http://bmwpower-bg.net/forums/memberlist.php?mode=viewprofile&u=10006 /. Той може да ти направи и ъпдейт при нужда. Разход на гориво градско движение е много условно нещо. По-добре засечи един разход извънградско на поне 400-500 км и го сравни с подобните двигатели, има отделна тема за разхода. Ако има значителна разлика вече може да търсиш причината. Накратко преди да почваш лечение трябва да имаш точна диагноза.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е39М54В30

Мнение от zvetiko » 11 Мар 2014, 11:41

bobo_kbg написа:Мерси за мнението. Исках съвет от някой, който е имал опит с подобен проблем, защото трима различни майстори, три различни мнения. А все пак става въпрос за едни 250-300лв., които определено не са ми в излишък. Проверих грешките в нета (за, които бях писал), 4521 ми дава следното в два сайта: 4521 Boost Pressure Actuator - Regulation Pressure too High. Това може ли да има също нещо общо с разхода.

Явно ще се смян ЕГР-то. Дано наистина след това разхода падне, че този не е много нормален...

Защо да го сменяш, може да се налага просто да се почисти, защото клапата е блокирала заради замърсяване, може да има пробит маркуч на управлението му.
Грешката, за която говориш е свързана с управлението на турбината и трябва да се провери къде точно е проблема.

Потребител
Аватар

Мнение от bobo_kbg » 21 Мар 2014, 16:38

Привет на всички и мерси за съветите. Още не съм имал време за въпросната диагностика, но определено ще пиша каква е диагнозата.
Изображение

Потребител
Аватар
Кара: BMW E46 330d

Мнение от mitko_506 » 08 Май 2015, 11:06

Колега какво стана с диагнстиката?

Потребител
Аватар

Мнение от bobo_kbg » 16 Юни 2015, 10:15

Привет,

В крайна сметка рециклирах турбото, смених турбо пътищата и датчика за налягането. Смених и термостата, но сега не съм я засичал точно колко дава. Мисля сега към морето като тръгна да я засека на извънградско колко дава.
Изображение

Назад към E46