320 D Проблемно запалване

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

Потребител
Аватар

Re: 320 D Проблемно запалване

Мнение от lud_van4uuu » 29 Яну 2015, 1:09

Колеги един въпрос по темата. Колата е 320-Д 150-коня лампата за подгяването свети еднакво време и зимата и лятото, не трябва ли зимата при минусови температури да подгрява по-дълго време ?

Потребител
Аватар

Мнение от uncommon92 » 04 Фев 2015, 18:34

Здравейте колеги , свещите са вече тук запазих си час вдругиден отивам да ги сменя.Днес сутринта отивам да паля , въртя ключа запъва се както по принцип , но този път изобщо не запали пробвах няколко пъти не става.Следващото , което направих е замерих акумулатора и имаше 11,8.Преди месец го зареждах, пак беше станало същото . Това което ми излиза в главата е дали може от ниските температури да пада ? Оттечка нямам преди месец я замерих и ел.разхода от 0,07 го свалих на 0,04 с бушона на навигацията от тогава не съм слагал бушона.Другото , което се сещам , е дали зарежда правилно и ако не как да я замеря дали зарежда достатъчно акумулатора и какви цифри трябва да ми покаже? Ще се побъркам вече с това запалване , мисля че не е нормално за един месец да падне до 11,8 , колата се кара всеки ден. Благодаря ви предварително.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E46 320d Touring и E21 316
Мечтае да кара: Кола без ръжда и с S-ков двигател

Мнение от E.Alexandrov » 08 Фев 2015, 11:48

stony1 написа:Това с накрайника не е удачен пример, но не ми се навлиза в подробности и чертежи.
Относно подгряващите свещи при дизела, ще потвърдя мнението изказано по-горе. Сменят се всички свещи. Подмяната само на една е закърпване на положението. Абстрахирам се от безмислената хамалогия по демонтиране и монтиране на колектора и ще споделя резултати от няколко теста.
При първият ми тест, подгряващите свещи бяха с незнаен произход и незнайно кога монтирани на колата. Демонтирах ги и си направих едно приспособление за тест - дебел проводник, 4 квадрата. Единият му край, увих около резбата на свещта и внимателно калайдисах, така че самата свещ да може да се "завива" и "развива" в него. На другия край, монтирах щипка, като тези, които са на кабелите за подаване на ток. С така направеното приспособление, тествах една по една всички свещи, моите са шест, като закачих щипката на приспособлението на клемата "-", а електрода свещта, допрях до клема "+". Резултата беше интересен. Всички свещи си грееха, но имаше разлика във времето за загряване и степента на загряване. Електродите на две от свещите почти не си промениха цвета, на други три леко почервеняха и само една загря бързо и електрода побеля. При този тест всяка свещ беше свързана към захранването в продължение на осем секунди.
Последва втори тест - за колко време ще загреят свещите. Преди да го проведа се наложи доста да почакам докато изстинат. Резултатът беше плачевен. Една свещ загря за осем секунди - електрода направо побеля. Две свещи загряха, електродите им почервеняха, но не побеляха, едва за 12-13 секунди. Една свещ загря до описаното предходно състояние за 15 секунди, а на останалите два електродите едва почервеняха след двадесет секунди.
Готино, а? Предполагам, че тези свещи са били сменяни на парче или са събирани от близки и познати на предишния собственик.
При този елементарен нагревателен елемент параметрите, време за загряване и температура на загряване за определено време са решаващи за стартирането на двигателя. На практика всеки производител се вмества в някакви допуски (стандарти), но малките отклонения при различните производители водят до непълна съвместимост, а това налага подмяната на всички свещи. Лошото в БГ е, че на пазара има доста ментета и както показа един от следващите ми тестове, няма гаранция, че купувайки всички свещи само от един производител, всичко ще бъде наред.
Последва трети тест - закупуване на шест нови вещи, но не от преставител на BMW и тестването им директно на акумулатора преди да бъдат монтирани на колата. Резултатите бяха добри, но не отлични. Имаше минимална разлика във времето за загряване на свещите "до бяло", като максималното време за загряване не надвишаваше 10 секунди, При положение, че подгрева при мен работи 12 секунди, а индикаторната лампа на таблото изгасва на осмата секунда, реших да монтирам свещите и да стартирам двигателя секунда, две след като индикаторната лампа за подгрева угасне. Така карах колата в продължение на една година, защото свещите се предадоха.
Последва нова смяна съпроводена с тест, като описаният по-горе. Този път резултатът беше впечатляващ. Всички свещи загряваха за едно и също време до едно и също състояние - още карам с тях.

Колега, можеш ли да уточниш , на кой производител бяха свещите които си сложил последно и от които си доволен. Моите също се предават и при температура -10 градуса пали от втори опит :)

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 318td compact '03
Мечтае да кара: M3
Детайли за колата: с две порти

Мнение от vvasilev1 » 08 Фев 2015, 14:39

Аз съм с beru и съм супер доволен!
Мисля че, се вграждат първоначално.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от streetracing12 » 08 Фев 2015, 16:32

vvasilev1 написа:Аз съм с beru и съм супер доволен!
Мисля че, се вграждат първоначално.

Аз също съм много доволен.Преди 2 месеца смених релето+6 свещи БЕРУ
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.

ентусиаст
Аватар
Кара: E46 M47N

Мнение от mustang1986 » 08 Фев 2015, 20:52

stony1 написа:Това с накрайника не е удачен пример, но не ми се навлиза в подробности и чертежи.
Относно подгряващите свещи при дизела, ще потвърдя мнението изказано по-горе. Сменят се всички свещи. Подмяната само на една е закърпване на положението. Абстрахирам се от безмислената хамалогия по демонтиране и монтиране на колектора и ще споделя резултати от няколко теста.
При първият ми тест, подгряващите свещи бяха с незнаен произход и незнайно кога монтирани на колата. Демонтирах ги и си направих едно приспособление за тест - дебел проводник, 4 квадрата. Единият му край, увих около резбата на свещта и внимателно калайдисах, така че самата свещ да може да се "завива" и "развива" в него. На другия край, монтирах щипка, като тези, които са на кабелите за подаване на ток. С така направеното приспособление, тествах една по една всички свещи, моите са шест, като закачих щипката на приспособлението на клемата "-", а електрода свещта, допрях до клема "+". Резултата беше интересен. Всички свещи си грееха, но имаше разлика във времето за загряване и степента на загряване. Електродите на две от свещите почти не си промениха цвета, на други три леко почервеняха и само една загря бързо и електрода побеля. При този тест всяка свещ беше свързана към захранването в продължение на осем секунди.
Последва втори тест - за колко време ще загреят свещите. Преди да го проведа се наложи доста да почакам докато изстинат. Резултатът беше плачевен. Една свещ загря за осем секунди - електрода направо побеля. Две свещи загряха, електродите им почервеняха, но не побеляха, едва за 12-13 секунди. Една свещ загря до описаното предходно състояние за 15 секунди, а на останалите два електродите едва почервеняха след двадесет секунди.
Готино, а? Предполагам, че тези свещи са били сменяни на парче или са събирани от близки и познати на предишния собственик.
При този елементарен нагревателен елемент параметрите, време за загряване и температура на загряване за определено време са решаващи за стартирането на двигателя. На практика всеки производител се вмества в някакви допуски (стандарти), но малките отклонения при различните производители водят до непълна съвместимост, а това налага подмяната на всички свещи. Лошото в БГ е, че на пазара има доста ментета и както показа един от следващите ми тестове, няма гаранция, че купувайки всички свещи само от един производител, всичко ще бъде наред.
Последва трети тест - закупуване на шест нови вещи, но не от преставител на BMW и тестването им директно на акумулатора преди да бъдат монтирани на колата. Резултатите бяха добри, но не отлични. Имаше минимална разлика във времето за загряване на свещите "до бяло", като максималното време за загряване не надвишаваше 10 секунди, При положение, че подгрева при мен работи 12 секунди, а индикаторната лампа на таблото изгасва на осмата секунда, реших да монтирам свещите и да стартирам двигателя секунда, две след като индикаторната лампа за подгрева угасне. Така карах колата в продължение на една година, защото свещите се предадоха.
Последва нова смяна съпроводена с тест, като описаният по-горе. Този път резултатът беше впечатляващ. Всички свещи загряваха за едно и също време до едно и също състояние - още карам с тях.

Как ще тестваш свещите директно на акумулатора,след като на фейслифта работят на 5в!

Sent from my SM-G900F using Tapatalk
Изображение

Да пишеш на български с латински букви е като да пишеш на стена с лайна....чете се,но не е красиво!!!

Потребител
Аватар
Кара: bmw e46

Мнение от oxi1 » 09 Фев 2015, 16:38

А представи си сега ако ги беше сложил на 5в кога щяха да загряват. Точно никога.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е39М54В30

Мнение от zvetiko » 09 Фев 2015, 19:36

mustang1986 написа:
Как ще тестваш свещите директно на акумулатора,след като на фейслифта работят на 5в!

Sent from my SM-G900F using Tapatalk

Тези свещи, при12V, изгарят за около 10- на секунди- веднъж пробвах с едни, които бях сменил. ;)

Колеги един въпрос по темата. Колата е 320-Д 150-коня лампата за подгяването свети еднакво време и зимата и лятото, не трябва ли зимата при минусови температури да подгрява по-дълго време ?

Колега, при температура на антифриза под 25гр. свещите се активират за 0.5сек.При температури под -25гр. се активират максимално до 2.7 сек. Пет волтовите свещи се водят бързоподгряващи и за това не виждаш някаква осезателна разлика през зимата и лятото.

Здравейте колеги , свещите са вече тук запазих си час вдругиден отивам да ги сменя.Днес сутринта отивам да паля , въртя ключа запъва се както по принцип , но този път изобщо не запали пробвах няколко пъти не става.Следващото , което направих е замерих акумулатора и имаше 11,8.Преди месец го зареждах, пак беше станало същото . Това което ми излиза в главата е дали може от ниските температури да пада ? Оттечка нямам преди месец я замерих и ел.разхода от 0,07 го свалих на 0,04 с бушона на навигацията от тогава не съм слагал бушона.Другото , което се сещам , е дали зарежда правилно и ако не как да я замеря дали зарежда достатъчно акумулатора и какви цифри трябва да ми покаже? Ще се побъркам вече с това запалване , мисля че не е нормално за един месец да падне до 11,8 , колата се кара всеки ден. Благодаря ви предварително.

Колега, нормалните стойности на зареждане са 13.8- 14.4V. По принцип акумулатора може да се тества, какво е останало от фабричнита му стойност на стартовият ток и от там да се съди за състоянието му. 11.8V не са чак толкова фатални през зимата, с оглед голямата консумация на ток от най- различни консуматори, съчетано с градско каране, повишен естествен саморазряд на акумулатора, поради ниските температури, За това може от време на време, да се дозарежда със зарядно устройство.

Потребител
Аватар

Мнение от uncommon92 » 14 Фев 2015, 15:33

Така колеги , едната свещ беше изгоряла , сега чисто нови свещи на бош + зареден акумулатор резултата е същия колата пак се запъва 5-6 секунди преди да запали сутринта след 3-4 мин работа , загасям я паля пак и пали отраз . Отчаян съм.

Потребител
Аватар

Мнение от uncommon92 » 15 Фев 2015, 18:25

Днес изобщо не иска да пали пак трябва да зареждам аккумулатора.Само на напълно пълен акумулатор се дави 7-8 секунди и пали иначе изобщо не пали.Другата седмица отивам на диагностика, чудя се дали изобщо ще покаже от къде е проблема.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: на пълна газ
Мечтае да кара: MB SLS AMG

Мнение от DiGital » 15 Фев 2015, 23:53

Като остарее двигателя така става, радвай се, че пали.
WOT: wide open throttle, the only tuning condition that newbies seem to be interested in. ;-)

младши ентусиаст
Аватар
Кара: тъжно друга марка :(
Мечтае да кара: Пак BMW

Мнение от The Edge » 16 Фев 2015, 2:34

DiGital написа:Като остарее двигателя така става, радвай се, че пали.

Изображение
Колега, сериозно ли ?

старши ентусиаст
Аватар
Кара: '12 BMW F10
Мечтае да кара: самолет

Мнение от oci » 16 Фев 2015, 11:10

The Edge написа:
DiGital написа:Като остарее двигателя така става, радвай се, че пали.

Изображение
Колега, сериозно ли ?

не е лошо да се уточни колко стар като стане и се получава така, не за друго ако е дошло време на моя да го продавам докато още пали :mhihi:
Съжалявам за офтопика, ама ей така като прочета нещо такова и забравям, че днес е понеделник :mhihi:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Audi 1.9 tdi;BMW e46 320da 12.2002

Мнение от danzel-jtd » 23 Дек 2015, 20:43

При мен паленето е наред.Днес смених 4 свещи,защото на диагностиката показа че 1 и 2 цилиндър са изгоряли.След смяната направих диагностика и пак показа 1 и 2 цилиндър.
Дали съм за ново реле?
Не е важно да блъскаш във фитнеса, важно е как и с какво!

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 330 d ,204 h.p.
Детайли за колата: e46 330d touring ,manual 6 speed,204 h.p.

Мнение от philipz » 23 Дек 2015, 23:35

Пробвал ли си със скритото меню да видиш сутринта като дадеш на контакт колко пада напрежението в акумулатора . Моята на контакт показва 10.8 - 11 v , пали по-трудно отколкото през лятото ( 2-3 секунди върти и пали ) . При мен също релето на свещите изгася почти веднага. Сменял съм свещите и аз , моторната електроника не е записала грешки изобщо.

Факт е ,че пали по-трудно зимата . Моя акумулатор е оригиналния на БМВ . Надали предишния собственик го е сменял. Но то трудното палене от какво друго може да се причини , освен свещи и акумулатор ?

ПредишнаСледваща

Назад към E46