Колеги малко помощ с голямата навигация в е39-ката!!

5-та серия ('95-'03)

Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е30Е36Е39E34<---E63E65

Re: Колеги малко помощ с голямата навигация в е39-ката!!

Мнение от ares2 » 13 Яну 2015, 14:31

имаше дискусия в друга тема че не можело да работи монитора ти ако си със стар ТВ тунер..
говореха за един чип вътре и тн.
вероятно поредната глупост
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E60 530D F07 530D
Мечтае да кара: и да не приближава сервиза :)
Детайли за колата: трошляче някакво :)

Мнение от spacepl » 13 Яну 2015, 15:13

Имаше някакъв проблем, но съм забравил какъв беше точно. Или някои МК1-ци имаха проблем със 16:9 монитори или някой МК4-ки имаха проблем със 4:3 монитор. Нещо такова беше, но съм забравил вече, от доста време не се занимавам с тия работи :) като че ли ми мина.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от ares2 » 13 Яну 2015, 15:29

при мен МК 4 работи с малък монитор но не мога да му увеличавам светлостта :dunno:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E38 750iL, 740i, 728i, E39 523i
Мечтае да кара: Е31 и BMW 507
Детайли за колата: E36 Limousine limited edition designed by Stony Style Corporation (SS Co). For more details follow the link: http://bmwpower-bg.net/forums/viewtopic ... 8&t=179527

Мнение от stony1 » 13 Яну 2015, 15:38

Стига сте писали глупости за прословутия TV тунер в Е38/Е39. Това е поредния мит, който витае във форума.

Не домашния телевизор да не би да му сменяте всеки път тунера в зависимост от програмата, която се гледа, защото едната била 16:9 а другата 4:3?
Монитора отпред се управлява от електрониката, която е зад него. Именно тя формира сигнала, който се подава към дисплея. Към тази електроника се подават сигнали от навигационния компютър, I-bus шината, TV тунера и след обработката им, те се визуализират на дисплея. Ако навигационния компютър е МК3, единственото изискване към него е да бъде кодиран за монохромен или цветен дисплей. Никъде не му се задава размер на дисплея и е напълно нормално, защото видеоконтролера, "видео картата" на системата е зад самия дисплей и тя конфигурира сигнала за изображението.
Нямам представа, защо за TV тунера се говори, че е 16:9 или 4:3, като това са отношения на самите екрани.
Използването на цифров сигнал за телевизия предоставя по-големи възможности, включително и кодиране на сигнала във формат 16:9 или 4:3. Само де то цифровите тунери поддържат и двата формата и се обезсмисля дискусията относно тунера, дали е 16:9 или 4:3.
Българския вариант:
1. Изваждаме предпазителя;
2. Подменяме го с чисто нов, който сме купили минути преди манипулацията;
3. Тестваме дали всичко работи;
4. Ако всичко работи, значи е били изгорял старият предпазител;
5. Ако системата пак не работи, започваме да псуваме и да пускаме теми във форума;
6. Колеги от форума дават съвети, а ние все повече и повече питаме;
7. Изминава една седмица и проблемът все още не е решен;
8. Случайно срещаме познат, който има някаква представа от "тоци" и той ни помага;
9. Пишем във форума (в повечето случаи нищо не пишем), че проблемът е решен с помощта на приятел;
10. Това се повтаря при всеки проблем, възникнал по колата.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от ares2 » 13 Яну 2015, 15:46

е аз ето тази Глупост бях прочел някъде .. някои искаше да си кодира ТВ тунера за да му "разпъвал" на 16
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 530D

Мнение от Ivo_Borisov » 13 Яну 2015, 16:06

Със сигурност го има това с тунера, потърси с търсачката, имаше много теми.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от ares2 » 13 Яну 2015, 16:25

може да е формулирано като : ако тунера ти е по стар няма да разтегне на голям монитор . така съм съгласен, но то няма връзка с образа на самата навигация
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Ivo_Borisov » 13 Яну 2015, 16:38

Имаше двата размера картина. Потърси в търсачката че пиша от телефона и няма да мога да изровя нищо.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от ares2 » 13 Яну 2015, 18:35

ще пробвам сега да намеря темата
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Ivo_Borisov » 13 Яну 2015, 19:13

viewtopic.php?f=35&t=168997&hilit=%D1%82%D1%83%D0%BD%D0%B5%D1%80+16
viewtopic.php?f=35&t=194345&hilit=%D1%82%D1%83%D0%BD%D0%B5%D1%80+16
И още доста.
Ако си само с мк няма да има проблем, ако добавиш и тв тунер тогава май трябва да е правилния или ще има проблем с картината.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от ares2 » 13 Яну 2015, 19:56

интересно..
разглеждам ги сега..
има доста варианти
просто да се изчистят понятията че МК 2.3.4 и ТВ модула работят напълно независимо и понякога заедно, но ТВ модула при наличието на нави комп и дадена кодировка не играе никаква роля освен ако не изключиш МК то
а, че ТВ модула може и да не разтегне на 16 диспеля.. това го разбирам и е така..
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E60 530D F07 530D
Мечтае да кара: и да не приближава сервиза :)
Детайли за колата: трошляче някакво :)

Мнение от spacepl » 13 Яну 2015, 20:28

stony1 написа:Стига сте писали глупости за прословутия TV тунер в Е38/Е39. Това е поредния мит, който витае във форума.

Не домашния телевизор да не би да му сменяте всеки път тунера в зависимост от програмата, която се гледа, защото едната била 16:9 а другата 4:3?
Монитора отпред се управлява от електрониката, която е зад него. Именно тя формира сигнала, който се подава към дисплея. Към тази електроника се подават сигнали от навигационния компютър, I-bus шината, TV тунера и след обработката им, те се визуализират на дисплея. Ако навигационния компютър е МК3, единственото изискване към него е да бъде кодиран за монохромен или цветен дисплей. Никъде не му се задава размер на дисплея и е напълно нормално, защото видеоконтролера, "видео картата" на системата е зад самия дисплей и тя конфигурира сигнала за изображението.
Нямам представа, защо за TV тунера се говори, че е 16:9 или 4:3, като това са отношения на самите екрани.
Използването на цифров сигнал за телевизия предоставя по-големи възможности, включително и кодиране на сигнала във формат 16:9 или 4:3. Само де то цифровите тунери поддържат и двата формата и се обезсмисля дискусията относно тунера, дали е 16:9 или 4:3.

Колега, не си запознат достатъчно по въпроса за да ми казваш, че говоря глупости. Няй-вероятно през ръцете ми са минали повече такива тунери отколкото си виждал на живо. При МК-тата няма настройка за картината. При тунерите (АКО) има е при настройките за цветовете и яркоста на телевизията.

Ето ти картина от тунер 4:3 пусната на монитор 16:9
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от ares2 » 13 Яну 2015, 20:47

това съм го тествал и става точно така, ако няма МК2.3.4
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E39 530d exclusive edition
Мечтае да кара: М6 power Grand coupe

Мнение от yavor1313 » 13 Яну 2015, 21:35

Колеги,това смаляване на картината което колега е качил беше абсолютно същото при мен и бе от тв,тунера като самия тунер бе пригоден за малката навигация ,а отзад бях с мк2.като се премести синята букса от тунера в мк-то картината я нормализирах,докато не взех тв-тунер свален от голямото нави.
след което намерих от един колега от Бургас и тунера бе от голямото нави и имаше опция за голям и малък екран и всичко си дойде на мястото като мк-то си остана същото . :yes: :yes:
Живей,така че когато умреш и Дявола да запали свещ на гроба ти!!
НОВАТА-Стара https://s30.postimg.org/k0sivwafl/2014_03_09_102.jpg
СТАРАТАИзображение
http://www.youtube.com/watch?v=8EV8up1-P40 (E34 touring with rondell0021 wheels)

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E38 750iL, 740i, 728i, E39 523i
Мечтае да кара: Е31 и BMW 507
Детайли за колата: E36 Limousine limited edition designed by Stony Style Corporation (SS Co). For more details follow the link: http://bmwpower-bg.net/forums/viewtopic ... 8&t=179527

Мнение от stony1 » 13 Яну 2015, 23:04

spacepl написа:
stony1 написа:Стига сте писали глупости за прословутия TV тунер в Е38/Е39. Това е поредния мит, който витае във форума.

Колега, не си запознат достатъчно по въпроса за да ми казваш, че говоря глупости. Няй-вероятно през ръцете ми са минали повече такива тунери отколкото си виждал на живо. При МК-тата няма настройка за картината. При тунерите (АКО) има е при настройките за цветовете и яркоста на телевизията.

Ето ти картина от тунер 4:3 пусната на монитор 16:9
Изображение

Не бъди сигурен колко тунери съм виждал на живо, а и както виждам от снимката, картината, която монитора възпроизвежда е 16:9. Особенното в случая, е че от двете страни на образа са добавени по една вертикална черна ивица. Това се наблюдава дори и при съвременните телевизори но не е функция на TV тунера, а както написах по-горе на драйвеа, който управлява дисплея. Инженерите на BMW са нарекли този драйвер - видео модул.
Самият TV тунер представлява устройство, което преобразува приетия от антената сигнал във виедо сигнал, но не го оразмерява, т.е. не му задава параметри като разделителна способност, формат на картината, не управлява яркостта и контраста, както и дълбочината на цветовете. Това са функции на видео модула.
Ако под TV тунер визираш устройството, което управлява картината на дисплея (видео модула), значи говорим за различни неща. Самият видео модул може да се програмира да управлява различни дисплеи.
Относно това дали съм достатъчно запознат - определено съм и ползвам правилната терминология.
Българския вариант:
1. Изваждаме предпазителя;
2. Подменяме го с чисто нов, който сме купили минути преди манипулацията;
3. Тестваме дали всичко работи;
4. Ако всичко работи, значи е били изгорял старият предпазител;
5. Ако системата пак не работи, започваме да псуваме и да пускаме теми във форума;
6. Колеги от форума дават съвети, а ние все повече и повече питаме;
7. Изминава една седмица и проблемът все още не е решен;
8. Случайно срещаме познат, който има някаква представа от "тоци" и той ни помага;
9. Пишем във форума (в повечето случаи нищо не пишем), че проблемът е решен с помощта на приятел;
10. Това се повтаря при всеки проблем, възникнал по колата.

ПредишнаСледваща

Назад към E39