СПЕШНО: m43b19 Цвят антифриз?
Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори
17 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
СПЕШНО: m43b19 Цвят антифриз?
Колеги, днес, ще сменям антифриза, от авточастите по каталог ми казаха, че го давали да се кара със син, закупих си син, обаче от две три места ми казват червен G12,
накрая от 4-то място ми казват СИН, след няколко часа, ще ходя в сервиза, моля Ви кажете какъв точно трябва да е антифриза, на вятърали дадах 40лв. за син?

- zvetiko
- старши ентусиаст
-
- Кара: Е39М54В30
Re: СПЕШНО: m43b19 Цвят антифриз?
washky написа:Колеги, днес, ще сменям антифриза, от авточастите по каталог ми казаха, че го давали да се кара със син, закупих си син, обаче от две три места ми казват червен G12,накрая от 4-то място ми казват СИН, след няколко часа, ще ходя в сервиза, моля Ви кажете какъв точно трябва да е антифриза, на вятърали дадах 40лв. за син?
Колега, за BMW се използва или оригинален, който е синьо- зелен или червен. Двата вида не съдържат нитрити, които придават кисела реакция на антифриза и затова се разяждат алуминиевите елементи, като радиаторите и др.
- Zagy
- нафтения
-
- Кара: го на спомени
- Мечтае да кара: E39 M5 или E46 M3
Антифриза е етиленгликол, малко вода и добавка за цвят. Ти си избери дали искаш "оригинален" или не.
Si non confectus, non reficiat.
Хах, е вече не знам какво да правя, 50 на 50 са мненията едни казват ОК, други не. Апф
- niki_future
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: BMW e46 320d Touring 150 к.с.
- Мечтае да кара: Самолет
Колега,
Ползвай този, който си купил. Какъв е точно - марка, цена и т.н.
Ползвай този, който си купил. Какъв е точно - марка, цена и т.н.
- zvetiko
- старши ентусиаст
-
- Кара: Е39М54В30
Zagy написа:Антифриза е етиленгликол, малко вода и добавка за цвят. Ти си избери дали искаш "оригинален" или не.
Антифриза не е само това, както двигателното масло не е само масло:

Антифризите съдържат около 95% активна съставка, 2% антикорозионни и мазилни добавки/ силикати, фосфати и/или соли/ и 3% вода като катализатор на процеса на хомогенизиране на активната съставка с присадките. Според активната си съставка антифризите биват EG – етилен гликол антифризи или PG- пропилен гликол, антифризи като PG антифризите са по-малко токсични, но по-скъпи.
Според технологията на производство нискозамръзващите течности биват:
- Inorganic Acid Technology (IAT) Технология с неорганична киселина. Може да използва като основна съставка както EG, така и PG базиран антифриз. Нискозамръзващите течности произведени по тази технология имат експлоатационен живот от две години и 50000км. Първоначално производителите са използвали зелен оцветител като белег за този тип антифриз.
- Organic Acid Technology (OAT)Технология с органична киселина. Технология, която се използва масово предимно в Европа за производство на антифриз с удължен и дълъг живот. Въпреки, че технологията позволява работа най-вече с EG, някои произвотели я използват и за PG базиран антифриз. Нискозамръзващите течности, произведени по OAT имат експлоатационен живот от 5 години или 250 000 километра. Забележителното при тези антифризи е, че не позволяват смесване с друг тип антифриз поради несъвместимост на присадките. Производителите използват розови, сини и зелени оцветители.
- Hybrid Organic Acid Technology (HOAT) – Хибридна технология. Тази технология представлява комбиниран процес между IAT и OAT с добавянето на нитриди. Антифризът произведен по HOAT е универсален и позволява рециклирането на до 10% употребяван антифриз. НОАТ антифризът не може да се смесва с IAT и OAT антифризите и има живот от 5 години или 250000км.
- Nitrated Organic Acid Technology (NOAT) – Това е стандартна OAT технология с добавянето на нитриди. NOAT антифризите позволяват експлоатация от 5 години или
Да добавя за колегата- разреждането се прави с дестилирана вода. Изглежда като вода, но няма соли, които да се отлагат по охладителната система.

Да, разредил съм го с дейонизирана вода, само дето е син някакъв Немски, бил много хубав, цената е 16лв. за 1.5л. (концентрат)
Ето я бутилката.
Ето я бутилката.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Последна промяна washky на 18 Дек 2014, 13:14, променена общо 1 път
- Nikolay P.
- младши ентусиаст
-
Колега, в БМВ-то син антифриз - НЕ !!! Слагай G12+ червен антифриз, разреден с дестилирана вода и си готов! Разреждаш задължително 1:1. 

- ивчо
- старши ентусиаст
-
- Кара: Е34 с ... ръжда
Може ли да се обосновеш защо да не слага син антифриз ?!
Механджията написа:е, пример, аз снощи клатих здраво мойта, сутринта с кеф станах, кафенце, после вместо обичайните 15мин до бачкането пътувах близо 25... лежерно така, кефаджийско.... а тия дет бързат, дали са ебали?
The night is dark and full of lo6o

Ето я бутилката, мисля, че долу в дясно пише ясно, че става и за алуминиеви двигатели без нитрити и фосфети какъвто е и червения...тоест само цвета им е различен? Правилно ли разбирам нещата?
И да, защо СИН не и на мен ми е интересно?
И да, защо СИН не и на мен ми е интересно?
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
- streetracing12
- младши ентусиаст
-
Nikolay P. написа:Колега, в БМВ-то син антифриз - НЕ !!! Слагай G12+ червен антифриз, разреден с дестилирана вода и си готов! Разреждаш задължително 1:1.
/
Защо пък да се раздрежда задължително?Колко ще източи от колата стария 5,6 литра максимум може направо 5 литра концентрат червен на HEPU и газ

- ивчо
- старши ентусиаст
-
- Кара: Е34 с ... ръжда
Абе Вие тук си пишете каквото дойде ?!
Как няма да разреждаш антифриза - имаш ли представа че това може да доведе до прегряване дори ?!
Пак да питам, защо да не се слага син антифриз ?!
И как така смело смесвате различните антифризи ...
Как няма да разреждаш антифриза - имаш ли представа че това може да доведе до прегряване дори ?!
Пак да питам, защо да не се слага син антифриз ?!
И как така смело смесвате различните антифризи ...
Механджията написа:е, пример, аз снощи клатих здраво мойта, сутринта с кеф станах, кафенце, после вместо обичайните 15мин до бачкането пътувах близо 25... лежерно така, кефаджийско.... а тия дет бързат, дали са ебали?
The night is dark and full of lo6o

- Nikolay P.
- младши ентусиаст
-
Момчета, дайте да успокоим страстите малко, а?
Първо - ако не вземе червен готов за употреба антифриз, колегата, да си вземе концентрат такъв и да го разреди в съотношение 1:1. Антифриза задължително се разрежда, никога не трябва да се зарежда цялата системата с чист концентрат. Като концентрат той няма такива охлаждащи свойства, каквито има, когато се разреди с вода.
Второ - дали е син или червен, не е толкова определящо, понеже няма единен стандарт за оцветяване... затова, цвета не е гаранция за състава и качеството на антифриза!
Наложила се е обаче, една практика при производителите:
Синия е добре познатия антрифриз, съдържащ в по-голям % минерални добавки и до 10% органични. Подходящ е за двигатели произведени преди 1995 година.
Червения или LONG LIVE - Това е антифриз на основа органични (моно и ди-карбоксилови киселини), не съдържащ силикати, и потенциално опасни добавки като нитрати, амини и фосфати. Този вид охлаждаща течност удовлетворява завишените изисквания за дългосрочна защита на алуминиевите и железните сплави, които се използват в съвременното автомобилостроене. Този тип антифриз е със значително удължен срок за смяна и е подходящ за двигатели произведени след 1996 година.
Всеки антифриз на основата на етилен гликол е смесим с антифризи на различни търговски марки.
Щом колегата пише в този раздел, се предполага, че кара Е46, щом кара Е46, то значи синия антифриз не е правилния избор. В крайна сметка всеки сам си решава какво да сложи на колата си. Смятам, че достатъчно добре съм се обосновал и съм обяснил разликата между конкретните два типа антифриз!
Първо - ако не вземе червен готов за употреба антифриз, колегата, да си вземе концентрат такъв и да го разреди в съотношение 1:1. Антифриза задължително се разрежда, никога не трябва да се зарежда цялата системата с чист концентрат. Като концентрат той няма такива охлаждащи свойства, каквито има, когато се разреди с вода.
Второ - дали е син или червен, не е толкова определящо, понеже няма единен стандарт за оцветяване... затова, цвета не е гаранция за състава и качеството на антифриза!
Наложила се е обаче, една практика при производителите:
Синия е добре познатия антрифриз, съдържащ в по-голям % минерални добавки и до 10% органични. Подходящ е за двигатели произведени преди 1995 година.
Червения или LONG LIVE - Това е антифриз на основа органични (моно и ди-карбоксилови киселини), не съдържащ силикати, и потенциално опасни добавки като нитрати, амини и фосфати. Този вид охлаждаща течност удовлетворява завишените изисквания за дългосрочна защита на алуминиевите и железните сплави, които се използват в съвременното автомобилостроене. Този тип антифриз е със значително удължен срок за смяна и е подходящ за двигатели произведени след 1996 година.
Всеки антифриз на основата на етилен гликол е смесим с антифризи на различни търговски марки.
Щом колегата пише в този раздел, се предполага, че кара Е46, щом кара Е46, то значи синия антифриз не е правилния избор. В крайна сметка всеки сам си решава какво да сложи на колата си. Смятам, че достатъчно добре съм се обосновал и съм обяснил разликата между конкретните два типа антифриз!
- Wolfeye
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: мечтата си!e46 320ci & e92 320d
- Детайли за колата: Devil heart.. Angel eyes...
Колко излишни неща са се изписали тук....
Ако питаш мен колега, слагай си антифрееза, разреждай според предписанията на производителя и си свиркай.
Цвета не е качествен показател на антифрееза, макар да има някакви общоприети стандарти.. както са споменали колегите преди мен.
Виж какво пише на шишето и ако покрива стандарта няма проблем, ако ще и да е лилав:
"Also suitable for cooling systems made of aluminium- and copper alloy. Cartechnic' antifreeze for radiators is free of potentially harmful substances like amine, nitrite and phosphates. Frost protection down to -36° Celsius at mix ratio of 1:1.
Ако питаш мен колега, слагай си антифрееза, разреждай според предписанията на производителя и си свиркай.
Цвета не е качествен показател на антифрееза, макар да има някакви общоприети стандарти.. както са споменали колегите преди мен.
Виж какво пише на шишето и ако покрива стандарта няма проблем, ако ще и да е лилав:
"Also suitable for cooling systems made of aluminium- and copper alloy. Cartechnic' antifreeze for radiators is free of potentially harmful substances like amine, nitrite and phosphates. Frost protection down to -36° Celsius at mix ratio of 1:1.

17 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2