Проблем с оборотите и гаснене

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW 318i E46
Мечтае да кара: Хеликоптер

Проблем с оборотите и гаснене

Мнение от Macaveli » 17 Дек 2014, 10:23

Здравейте колеги. Ето дойде и мойто време да се занимавам с този явно все по-често срещан проблем при нашите коли. Прочетох доста теми във форума но някакси не намирам точно като моя проблем. Пробвах доста неща но все се надявам да не е най-лошото. Та на проблема. При студена кола паля без много въртене. След запалването колата вдига оборотите и после ги сваля до 500 притриса и след малко закача стрелката точно където трябва и ги държи. До тук добре. След като позагрее и потегля почва купона. Гасне в движение след като си махна крака от газта и е на свободна скорост. Докато е на скорост и подавам газ няма грижа. В момента който освободя и натисна спирачката на някой светофар оборотите си падат до 0 а не до 800 и гасна в движение. Проблема ми се появи онзи ден след като карах и натиснах газта изведнъж колата се зачуди дали да тръгне но след задържане на педала тръгна. В първият момент си помислих че ми е свършила газта, защото симптома беше същия но след като заредих на най-близката бензиностанция се получи това. Та да поясня какво съм направил. Направих си сам диагностика с ИМПА и излезнаха някои грешки но не тези които трябва. Реших да направим диагностика с мой много добър приятел и майстор на АУТОКОМ но и там не излезе нищо за притеснение. Дебитомера ми е нов БОШ, нямам катализатор. Свещите са иридиум прилични все още и трябва да сменя клапана на картерните газове. Почистих на ултразвук и стъпковото моторче но няма никаква разлика. Има ли възможност то да е изгоряло и да не го засича? Незнам за тия датчици на коляновия и разпределителния вал, защото мисля че тях ги засича диагностиката веднага. Интересното е че гасне когато е в движение на свободна а когато е на място поддържа макар и с мъка до 500-600 оборота но не всеки път. Дайте някакви идеи как може да се проверят възможните причини без диагностиката и многото разглобяване или то е неизбежно. :help: Благодаря предварително!!!
Хубавият живот бил скъп,имало и по-евтин,но не бил хубав....!!! :)
Изображение

Потребител
Аватар

Re: Проблем с оборотите и гаснене

Мнение от tiho12244 » 18 Дек 2014, 15:11

Стъпково моторче колега.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E34
Мечтае да кара: E34

Мнение от ACCELERATOR » 18 Дек 2014, 15:20

Провери дали не смуче въздух от някъде - пръскай със спрей за карбуратори около местата, откъдето би могло да засмуква въздух, и гледай дали не се променя работата на двигателя :dunno:

ентусиаст
Аватар
Кара: VOLVO XC60 2016 Feiclift D3

Мнение от Демирев » 18 Дек 2014, 15:29

И аз го имам почти същият проблем с играене на обороти и гаснене твърде често /само в студено време 0 градуса и надолу/ Е46 318и 118 к.с. с пропан инжекцион.

При мен обаче гасне само когато е в синята зона температурата! Загрее ли над 50 гр. и спира да гасне мотора.
Всичко съм сменял по електрониката преди месеци. Дебитомер Бош чисто нов...датчик разпрл.вал...нови свещи НГК двуполюсни.

Газовия инжекцион включва пропана на 35 градуса. В газ сервиза нищо не можели да променят. Самонагаждал се газовия комп с баварския.
Смених и въздушният филтър преди 1 ден.

И миналата зима пак така гаснеше. Явно нещо не може да се нагласи да работят зимата без да гаснат тези е46-ки с газов инжекцион. Ошашкват се двата компютъра зимата.
Borymeckata написа:БМВ къща разваля... Момата е казала: "Или аз, или желазарията!"

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Macaveli » 18 Дек 2014, 17:51

Аз съм със същият двигател. Но при мен гасне когато е в движение и на бензин и на газ. Днес вечерта отивам да сменя клапана на картерните газове. Имам няколко мнения които ми казват че напълно възможно е да е от него. Колкото до стъпковото моторче. Него първо го свалих и го прочистих на ултразвук. Паднаха доста гадости но интересното е че промяна нямаше никаква.
Изображение

Потребител
Аватар
Кара: BMW e46 316i
Мечтае да кара: BMW e46 325 i (192 Hp)
Детайли за колата: BMW E46 316i, 1,9 -105 hp, 11.1999 г.

Мнение от kaktysa » 19 Дек 2014, 10:32

Колега, предполагам си огледал всички вакуум маркучета дали са напукани, но при мен имаше и едно маркуче от един клапан до филтърната кутия (мисля че е за вентилацията на резервоара) който влизаше под дросела. Видимо беше здрав, но много лесно се въртеше около тоя клапан и след като го смених значително се подобриха нещата.

пс Всеки път като се загледам в двигателя виждам някое маркуче което не съм го видял :mhihi:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Macaveli » 19 Дек 2014, 11:04

Само да кажа за инфо на колегите които се сблъскват с подобен проблем. Смених клапана на картерните газове. Този който свалихме беше още оригиналният от завода. Клапана беше в трагично състояние. Сега след смяната колата заработи веднага. Само по едно време имаше леко падане на оборотите за около 3-5 секунди но през цялото време се държи даже 1000 оборота. Имам съмнение че и с почистване на стъпковото моторче има ефект но явно има известен период на адаптация. Ако има такова нещо. Незнам дали стъпковият мотор може да изпълнява такава функция. Само предполагам. Така че проблема е решен за сега. :) :driving:
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: VOLVO XC60 2016 Feiclift D3

Мнение от Демирев » 19 Дек 2014, 12:07

Какви пари е клапана картерни газове за Е46 318и?
Borymeckata написа:БМВ къща разваля... Момата е казала: "Или аз, или желазарията!"

ентусиаст
Аватар
Кара: G30 540xi, S1000r, EXC 450, R1300GS

Мнение от Phil » 19 Дек 2014, 13:48

Към 60лв беше...Аз го сменях миналата зима.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е46 /316i

Мнение от IKN » 19 Дек 2014, 17:51

Демирев написа:Какви пари е клапана картерни газове за Е46 318и?

Оригинала е към 80 . С други не си струват експерименти ,чел съм в други форуми че
често неоригинала не работи коректно или даже изобщо не работи . Устройството му
е мембрана и пружина , като пружината трябва да е тарирана точно .

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е39М54В30

Мнение от zvetiko » 19 Дек 2014, 19:16

IKN написа:

Оригинала е към 80 . С други не си струват експерименти ,чел съм в други форуми че
често неоригинала не работи коректно или даже изобщо не работи . Устройството му
е мембрана и пружина , като пружината трябва да е тарирана точно .

....а мембраната трябва да затваря добре. Нещо, което неоригиналните клапани не винаги гарантират- виждал съм клапан монтиран преди 3 дни и не работеше коректно.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Macaveli » 22 Дек 2014, 10:45

Взех го 56лв немски от мой човек. Прочетох доста за оригиналните и неоригиналните клапани. На мнение съм, че винаги трябва да се слага оригиналното и най-доброто. В този случай сложих този за да локализираме проблема дали е от него или да продължавам нататък. Също така и да проверим стават ли за нещо тия клапани, които моя човек е започнал да вкарва. За мое щастие се оказа точно той. А за няколкото дена непрекъснато градско и извън градско каране мога да кажа че е добре. Ще видим занапред. :yes:
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Котлон
Мечтае да кара: e30 М3 на планински проход с нов асфалт :)
Детайли за колата: E38 740i

Мнение от Icooo » 22 Дек 2014, 11:50

Здравей,
Опитай да покараш с изключен дебитомер. Направи проверка за паразитен въздух. Имах сходни проблеми и причините при мен бяха именно тези :) Като грешки какво точно излиза? EML лампата светва ли като стане проблема?
Поздрави!
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е46 /316i

Мнение от IKN » 22 Дек 2014, 16:11

Macaveli написа:Здравейте колеги. Ето дойде и мойто време да се занимавам с този явно все по-често срещан проблем при нашите коли. Прочетох доста теми във форума но някакси не намирам точно като моя проблем. Пробвах доста неща но все се надявам да не е най-лошото. Та на проблема. При студена кола паля без много въртене. След запалването колата вдига оборотите и после ги сваля до 500 притриса и след малко закача стрелката точно където трябва и ги държи. До тук добре. След като позагрее и потегля почва купона. Гасне в движение след като си махна крака от газта и е на свободна скорост. Докато е на скорост и подавам газ няма грижа. В момента който освободя и натисна спирачката на някой светофар оборотите си падат до 0 а не до 800 и гасна в движение. Проблема ми се появи онзи ден след като карах и натиснах газта изведнъж колата се зачуди дали да тръгне но след задържане на педала тръгна. В първият момент си помислих че ми е свършила газта, защото симптома беше същия но след като заредих на най-близката бензиностанция се получи това. Та да поясня какво съм направил. Направих си сам диагностика с ИМПА и излезнаха някои грешки но не тези които трябва. Реших да направим диагностика с мой много добър приятел и майстор на АУТОКОМ но и там не излезе нищо за притеснение. Дебитомера ми е нов БОШ, нямам катализатор. Свещите са иридиум прилични все още и трябва да сменя клапана на картерните газове. Почистих на ултразвук и стъпковото моторче но няма никаква разлика. Има ли възможност то да е изгоряло и да не го засича? Незнам за тия датчици на коляновия и разпределителния вал, защото мисля че тях ги засича диагностиката веднага. Интересното е че гасне когато е в движение на свободна а когато е на място поддържа макар и с мъка до 500-600 оборота но не всеки път. Дайте някакви идеи как може да се проверят възможните причини без диагностиката и многото разглобяване или то е неизбежно. :help: Благодаря предварително!!!

Колега с китайски адаптер elm 327 за 14 лв. и платената версия на dashcommand от андроид маркета прекрасно
си следя живите данни от ECU-то на мотора. Наред с показанията на дебитомер ,ъгъл на запалване ,темп. на антифриза,
положение на TPS и още доста други данни ,има и една функция "fuel trims" която е много ценна като параметър и дава
много насоки за откриване на проблеми .
Без проблем се четат и трият грешки ,трябва ти само андроид смартфон или таблет .

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Macaveli » 23 Дек 2014, 13:01

Icooo написа:Здравей,
Опитай да покараш с изключен дебитомер. Направи проверка за паразитен въздух. Имах сходни проблеми и причините при мен бяха именно тези :) Като грешки какво точно излиза? EML лампата светва ли като стане проблема?
Поздрави!

Както споменах колега дебитомера ми е чисто нов на БОШ не набива никакви грешки и не светват лампи. Грешка там няма как да има.Пуснах я на живи данни и на двете диагностики. Всичко беше в норма. Волтаж на акумулатора, работа на цилиндрите, подаването на въздух, работата на ламда сондите. Абсолютно всичко електронно, което може да дава проблем. Нарочно бях изтрил всички грешки да видя какво ще ми изкара след като направи мизерията. Изкарваше грешка само на дросела. Дори като се изчисти пак я вади на секундата. Така че без да се разправям със повторно чистене на стъпкови моторчета, управления направо взех една оригинална втора ръка и всичко е ок. Но както споменах много мизерии правеше и от клапана на картерните газове. След смяната му колата се държеше значително по-добре. Но главният проблем беше дросела. Надявам се че съм бил полезен за колегите които тепърва ще се сблъскват с това.

IKN написа:Колега с китайски адаптер elm 327 за 14 лв. и платената версия на dashcommand от андроид маркета прекрасно
си следя живите данни от ECU-то на мотора. Наред с показанията на дебитомер ,ъгъл на запалване ,темп. на антифриза,
положение на TPS и още доста други данни ,има и една функция "fuel trims" която е много ценна като параметър и дава
много насоки за откриване на проблеми .
Без проблем се четат и трият грешки ,трябва ти само андроид смартфон или таблет .

Диагностика имам която си работи добре. Блгодаря все пак за подсказването. :yes:
Изображение

Назад към E46